luni, 21 decembrie 2020

Noaptea Solstițiului



În această noapte Moşii, spiritele morţilor și martirilor Neamului, au cale liberă să urce la cer, să coboare pe pământ, să meargă pe tărâmul lumii de dincolo, al Drepților, unde este Dalba Mânăstire. 
Acolo vor aștepta venirea lui Moș Crăciun și Moș Ajun, care vor întâmpina pe Maica Domnului cu Pruncul Sfânt. 
Moșii sunt însoțiți de copiii născuţi cu căiţă pe cap sau care sunt al şaptelea fiu al celui de-al şaptelea fiu al celui de-al şaptelea fiu și care se cheamă hultani. Ei sunt împreună cu hultanii bătrâni singurii care pot coborî în "crugul pământului", iar de zburat zboară pe moime, vâlve sau pe balaurii de Pământ, păzitorii comorilor, pe care îi îmblânzesc cu frâie din coajă de mesteacăn. Moroii și strigoii îi însoțesc hăulind.
Moșii nu pot face nimic și nu au nici o putere fără binecuvântarea Sfântului Andrei, Marele Lup Alb, Cel Mai Întâistătător între Moși, fratele Pruncului Sfânt, care a plecat la Sfântul Petru (Sânedru) să ia cheile Dalbei Mânăstiri și să o descuie, fiind primul care intră.
Hultanii îndeamnă feciorii și bărbații în putere să taie trunchiuri de stejar binecuvântate, făcând focuri mari pe dealuri pantru ca să nu se piardă Calea și să nu se rătăcească Sfântul, apoi să sară peste foc și să calce pe jar, chemând venirea Pruncului în chip de Mândru Soare.
Din Țara Drepților, cu Tinerețe-fără-Bătrânețe, douăsprezece fecioare-zâne, fete de împărat, vor aduce Pruncului ofranda divină, pe Părinții Gemeni, feții cu stea-în-frunte, frate și soră, în chipul a două mere de aur.
Pe unde trece alaiul vremea se îmblânzește, înfloresc merii și perii iar Lerii-cumnați joacă de bucurie.

Apoi răsare iarăși Mândrul Soare.

(Cumulativ al tradițiilor apocrife străvechi popularizat de Florin Raimond Petrescu) 

Niciun comentariu: