joi, 2 iunie 2016

Vinurile Avincis, branzeturile Delaco si Mozart

Sunt acasa, in sfarsit!Am avut o zi grea, deschid televizorul sa vad stirile.
Incerc pe Digi 24, par mai obiectivi.Este campanie electrorala.Sunt prezentati niste candidati la primarii.
Vorbesc toti la fel, promit ca vor face si vor drege.
"Daca veti fi chemat la DNA va veti da demisia?Din cate partide ati facut parte?"
Ce salariu are oameni bun un primar de se inghesuie astia asa sa candideze?
Unul dintre ei de exemplu, a facut puscarie pentru coruptie, este primul favorit la fotoliul de primar dintr-un oras mare din Romania.
Afara a inceput sa ploua, o ploaie de vara torentiala, plina de stropi mari si desi.
Rapaitul ploii mi-a alungat somnul, in cateva minute norul s-a golit de apa peste cartierul meu.
Iese in final soarele triumfator, urmeaza sa se lase incet seara peste oras.
Ma imbrac comod, am o intalnire la restaurantul Mignon din Brazda cu niste prieteni.
Am fost invitat la o degustare de vinuri produse la Crama Avincis.
Este editia a-7-a a proiectului Branzeturi cum se cu...Vin.
Organizatorii evenimentului sunt Asociatia BloggerilorOlteni si DictionarCulinar.ro.
Sunt punctual, deja o parte dintre cei invitati au sosit.
Ma asez in dreapta intrarii, la o masa de 6 persoane, pe terasa restaurantului.
Restaurantul Mignion are o terasa superba, am fost de multe ori aici, in serile fierbinti de vara cand cu greu gasesti un loc liber la mese.
Servirea este buna si preturile obisnuite, mai mici decat cele de la terasele de pe Unirii.
Organizatorii au amenajat in colt o masa cu produsele care vor fi prezentate, renumitele vinuri  de la Avincis si gustoasele branzeturi de la Delaco.


Din partea Cramei Avincis a prezentat vinurile domnul Mihai Frincu, acesta incepe cu istoria Cramei Avincis si continua  pe rand cu povesti frumoase despre vinuri, dopuri, tehnologia prepararii vinurilor, modul de pastrare al vinurilor si multe alte informatii inateresante legate despre firma la care lucreaza si despre vin.
Domnul Mihai Francu este o persoana informata si competenta in domeniul sau de activitate, face o pasiune din munca sa, se exprima corect si pe intelesul tuturor,si  a dat tuturor invitatilor  informatiile solicitate
Domnul Alin Santimbrean a prezentat branzeturile selectate pentru degustare in combinatie cu vinurile, si potentialele combinatii pe care le recomanda cu diverse ocazii.
Au fost prezentate urmatoarele combinatii vin-branzeturi :
  1. Domnul de Roua - Alb –  Mozzarella Fresca Delaco
  2. Cuvee Petit Sauvignon Blanc – Petit Brie - Ile de France
  3. Rose – Brie au Bleu - Ile de France
  4. Merlot – Cascaval Sofia  Delaco
  5. Domnul de Roua - Rosu  Grana Padano Delaco
Domnul de Roua-Alb este un cupaj de culoare galben verzui deschis cu gust de para si pepene verde, este recomandat a se consuma cu paste proaspete, creveti si sos de usturoi.Eu l-as consuma la o masa cu preparate din/cu peste mai ales in serile fierbinti de vara.




Noi am servit acest vin in combinatie cu  Mozzarella Fresca,busuioc proaspat si ulei de masline;am degustat  o branza de vaca cu textura moale, putin sarata, o branza care este folosita la pizza si lasagna.




Cuvee Petit Sauvignon Blanc este un vin galben deschis cu reflexii verzui, recomandat la servirea mancarurilor cu pui ,Imi insusesc propunerea producatorului.Personal cred ca merge foarte bine si cu un cotlet de porc la gratar





Petit Brie, este o branza alb galbuie cu mucegai alb, este considerata Regina Branzeturilor Frantuzesti.
Are un gust usor sarat cu aroma de nuca si ciuperci.






Rose, este un vin roz deschis cu aroma de capsuni si cirese proaspete.Desi este recomandat a fi consumat cu salate de sezon, eu cred ca se potriveste si cu o friptura de pui, peste sau porc.




Brie au Bleu-este o branza Brie cu mucegai albastru, cu gust de ciuperci specific branzeturilor Brie.



Mie personal aceasta combinatie mi-a placut cel mai mult datorita amestecului de gusturi dintre ciuperci si capsuni.Vinul este usor si aroma persistenta.Este o combinatie in care vinul reprezinta savoare , branza  rafinament si asocierea dintre ele eleganta.

Merlot are o culoare violet-rosu inchis, cu buchet de zmeura.Se serveste cu mancaruri gatite.Cred ca se potriveste foarte bine si la un gratar de porc sau preparate din vanat.




Cascavalul Sofia -este o branza semitare, usor sarata.



Domnul de Roua - Rosu-este un vin de culoare violet inchis, recomandat a fi consumat cu coaste la gratar.Este foarte bun cred in combinatie cu mancarurile grase.


Grana Padano-este o branza tare ,sarata cu gust de alune si nuci.



Fara a fi specialist in vinuri pot spune ca mie mi-au placut toate vinurile prezentate, sunt vinuri naturale, atent selectionate, premiate la diverse competiti de profil.
Desi am ales combinatia numarul 3, ca barbat bautor de vin prefer vinul Merlot, un vin cu gust generos care mie mi  se potriveste mai bine.Cel mai bun vin  este acela care iti place si nu cel cu cea mai buna reclama.
Brie au Bleu o apreciez in mod deosebit si o recomand tuturor consumatorilor de branza.
La incheierea prezentarii am mai ramas o ora de vorba, la un pahar de vin cu domnul Mihai Francu, care ne-a impartasit in continuare din cunostintele sale in tainele vinului.


Plec spre casa, pe jos, am in gura o multime de arome si gusturi placute care se amesteca creandu-mi senzatii neintalnite.
Am cunoscut cativa oameni placuti si interesanti si am aflat multe lucruri noi despre vin si prepararea acestuia.
Este senin, un caine latra la luna, strazile sunt pusti.Doi  jandarmi s-a oprit la non stop sa-si cumpere cafea.
Unul din ei isi aprinde o tigara lunga si subtire.
Miroase a fan proaspat cosit.
Cineva a taiat iarba dintre blocuri.Am ajuns acasa.
Este tarziu dar nu imi este somn.
Adorm cu televizorul deschis.Daniel Baremboim interpreteaza la pian Concertul nr. 21 de Mozart.
Viata este minunata cand dupa ce bei un vin bun, asculti un mare pianist interpretand o piesa celebra.
Voua va place vinul si muzica buna?







Niciun comentariu: