marți, 23 februarie 2021

Vis sau realitate?

"Am avut un vis năstrușnic, unul din acelea de care juri că-s realitate. Probabil inspirat de o știre citită ieri, care zicea că datoria totală a statelor lumii a ajuns în pandemie la o sumă pe care nici n-am înţeles-o matematic, dar nici măcar n-am putut-o citi la o primă lectură. 
Și visul lega mecanismul ăsta de îndatorare a statelor (nu se știe la cine haha) de lupta anticorupţie. Se făcea, în vis zic, că statele, prin păpușile politicianiste, ca orice debitor, trebuie să dea frumos din coadă în faţa creditorului. 
Ca-n viaţa reală micro, zic. Ai credit la bancă, nu mai ai nimic. Nu mai ai venit întreg, că se duce 30% la rată. Sau cât o fi. În unele cazuri, nici casa ipotecată nu-ţi aparţine în mod real, cu toate dezmembrămintele dreptului. Nu poţi culege fructe civile, că ar însemna ca din chirie să achiţi rata și nu-i voie, trebuie s-o plătești din leafă, să rămâi sclav. De uzufruct sau altele nici gând. 
Astfel că, revenind la vis, credite și anticorupţie (corupţia-ciupeala aia de pe la fraieri, nu aia oblăduită de creditori, că acolo e doar un mecanism de reglare agreat de la vârf): 
Cum să deţii tu liber ce ai la tine în ţară, dacă ai pus totul gaj pentru creditele care tot cresc și tot cresc? Logic că se vinde Portul Constanţa. Logic că se închide CFR Marfă. Să vedem ce se va întâmpla cu Valea Jiului. Dacă vă amintiţi, și Hidroelectrica era în colaps, strânsă în capcana în care o aruncase marinarul, de a vinde electricitate la preţ mai mic decât cel de cost. Fix asta se întâmplă și la Complexul Hunedoara, de aia e înglodat în datorii. La cine? La stat!!! Că vine garda de mediu zilnic și-i pune amenzi în cutia poștală. Acuma ne-am liniștit. Minerii nu mai extrag huilă; Mintia nu mai merge, deci nu mai poluează, deci nu mai ia amenzi, oamenii din Deva stau pe reșouri, deci plătesc facturi la enel, eon, cez, cui or plăti. Un mic fragment din tabloul ,,anticorupţia a învins". 

Stai că m-am desprins din vis și nu știu unde am ajuns."

de Daniela F

Niciun comentariu: