miercuri, 6 iulie 2016

Pelerini pe Strada Unirii


Iarasi este o zi caniculara, soarele parjoleste teiul imens, sub care m-am asezat, in asteptarea unui taxi.
Ultima zi a lunii iunie, este mai incinsa ca precedentele.
Florile de tei s-au trecut, din cand in cand adie vantul, imprastiind mireasma unor trandafiri rosii, pe care i-a plantat acum multi ani, un vecin in fata blocului.

La locul de joaca, un grup de  bunici stau de vorba, supraveghind doua fetite care se joaca, cu o minge colorata.
O pisica tarcata traverseaza tiptil aleea, aruncandu-si tematoare privirea in toate directiile

Apare taxiul, un Logan de culoare galbena, il rog pe sofer sa ma duca la Terasa Vintage La Pasaj, unde sunt invitat la o degustare de vinuri.
Asociatia Bloggerilor Olteni impreuna cu DictionarCulinar.ro si-au propus sa organizeze ce-a de a-8-a editie a Evenimentului Branzeturi cum se cu...Vin, in aceasta locatie.

Nu am fost niciodata aici, ma asez la prima masa din dreapta, impreuna cu Raluca, Corina, Karina si Bianca, unde sunt mai multe locuri libere.
Imi cumpar o cafea de la bar, lunga cu lapte, nu stiu daca pe caldura asta se bea sau nu cafea, dar ma risc, ce-o fi o fi...

Oricum, terasa este umbroasa, si desi se afla in buricul targului cum se spune, este cu mult mai placut decat pe trotuarul aflat la cativa metri.
Iar daca te afli in compania fetelor de la masa mea, in mod cert servitul unei cafele  la terasa, este cu mult mai placut.

In stanga intrarii, este amenajata o masa unde sunt expuse produsele pe care le vom degusta.
Din cauze necunoscute, unii dintre invitati intarzie, incepem intr-un final, aflu de la Alin si Daniel ca vom degusta 3 vinuri Pelerin de la Domeniul Dragasi, 2 vinuri albe si unul rose, vinuri fabricate din 2 soiuri de struguri, in combinatie cu branza fermentata de Horezu, produsa de firma Five Continent.



Se serveste un singur fel de branza, in premiera fata de alte editii ale acestui eveniment, o branza de oaie proaspata, putin sarata, cu vechime de 4 zile, care se potriveste mai bine cu vinurile albe, in diferite variante  care se potrivesc  fiecarui fel de vin, cu piersici, cu miere sau cu piper.




Branza fermentata de Horezu, se obtine din lapte de oaie pasteurizat, si este maturata timp de 6-12 luni, fiind foarte potrivita pentru a fi servita cu vinuri rosii, puternice.
Domnul Razvan Stanciu de la Crama Dragasi, prezinta rand pe rand vinurile,crama, modul de producere al vinului precum si conceptul de  turism viticol.



Ca noutate, am aflat ca aceasta  crama, are o sala de degustare cu 25 de locuri si o pensiune cu 11 locuri de cazare.
Chiar daca cei de la Crama Dragasi s-au prezentat cu vinuri aparent usoare, acestea sunt vinuri cu continut   mare de alcool, fapt pentru care trebuie consumate cu atentie si in cantitati moderate.

Primul vin servit, Pinot Gris 2015 a fost cel care mi-a placut cel mai mult, este un vin demisec, cu 12,4 % alcool, un vin racoros si usor.
Senzatia pe care mi-a produs-o degustarea acestui vin ar fi descrisa simplu: Revigorare.
Branza servita impreuna cu fructe, poate fi caracterizata prin cuvantul: Stabilitate.
Combinatia celor doua genereaza un frumos cuvant: Bucurie.

La masa povestim , radem, spunem povesti si bancuri, facem planuri, aceste intalniri sunt mult mai placute decat pot descrie prin cateva cuvinte.
Vinul de calitate, baut impreuna cu  oameni interesanti si plini de viata si  racoarea serii ma face sa mai zabovesc acolo cateva minute cu inca cativa prieteni.



Plecam prin jos spre centru, este o vreme superba pentru plimbare.
Pe Unirii terasele sunt arhipline.
Undeva sus departe zboara un avion.
Intr-o boxa se aude in surdina, cantand vocea lui Cristian Minculescu.
Un Golden Retriever fara lesa, ne taie calea, l-am mai vazut de multe ori, probabil stapanii acestuia, care locuiesc in zona sunt pe la vreo terasa din apropiere.

La terasa Viena, doua perechi danseaza tango.
Ne asezam si noi sa-i admiram.
Ne luam cate o apa plata, dupa vinul celor de la Crama Dragasi, este o impietate sa bei alt vin sau bere.
Pe un monitor imens se trasmite un meci.
Nu ma prea intereseaza, echipa Romaniei a fost demult descalificata.

Inspir in piept aerul racoros al serii, la o masa, cineva fumeaza o tigara de foi foarte aromata, iar fumul vine spre masa noastra.Miroase bine.
Se face tarziu, plecam spre casele noastre, ne despartim dupa o seara frumoasa petrecuta impreuna.
Suntem Pelerini pe Strada Unirii.



Niciun comentariu: