marți, 9 ianuarie 2024

GICĂ PETRESCU

Acum ceva vreme  m-a impresionat un interviu la TVR ("Profesioniștii" - Eugenia Vodă) de peste ani, cu GICĂ PETRESCU (1915 - 2006). Îl uitasem și eu ca de altfel toți romanii.M-a impresionat când a fost întrebat care este cântecul  preferat din toate cântecele sale, a început sa cânte melodia "Tot ce-i romanesc nu piere"(și la chitară, venise la emisiune cu chitara) . Acesta a fost momentul când m-am gândit sa va împărtășesc și dvs (bineînțeles cu ajutorul internet ) câteva date pe care nu le știam și probabil nu le știați despre acest mare artist care prin cântecele sale a înveselit oamenii  făcându-i sa uite pe moment de grijile și necazurile lor. 
Tatăl lui a fost funcționar poștal, cu studii superioare la Geneva, în Elveția, iar mama sa își petrecuse tinerețea la Paris și era o bună pianistă. Așa se face că Gicuță a învățat franțuzește de mic și a luat lecții de pian.
Gică Petrescu urcă pe scenă la 15 ani, unde cântă la voce și chitară. La o serbare a fost remarcat de marele  compozitor Ion Vasilescu, care l-a dus la Radio.
Iubea muzica, dar Gică Petrescu a fost admis la facultatea de Drept, pe care a părăsit-o după doi ani de studii. ”Decât să ajungi un avocăţel mediocru, mai bine apucă-te serios de muzică. Un strop de talent, n-o să-l înveţi la seminar, în nici o facultate. Cultivă-l şi foloseşte-te de el!”, l-a sfătuit tatăl său.
Când avea 16 ani, mama lui a murit subit, iar în 1933, pe când avea 21 de ani, tatăl său Dumitru Petrescu a căzut la pat, paralizat. Gică Petrescu rămâne singura sursă de  venit a familiei.
Gică Petrescu a fost căsătorit cu o singură femeie, iubirea vieții sale, scriitoarea Cezarina Moldoveanu timp de 45 de ani
Aceasta i-a scris zeci de texte. După moartea soției sale(1989) Gică Petrescu a refuzat pentru o lungă perioadă de timp să mai susțină spectacole. Soţia sa, Cezarina Moldoveanu a fost medic stomatolog, apoi poetă, i-a scris multe dintre versuri, i-a tradus multe cîntece. S-au iubit nebuneşte şi nu mergea nicăieri fără ea.
Cum a rezistat 76 de ani pe scenă? Cei care l-au cunoscut spun că Gică Petrescu era foarte riguros şi nu a făcut niciodată excese. Nu a fumat şi nu a băut, deşi a cântat peste 70 de ani cîntece despre pahar.
Gică Petrescu a murit în dimineaţa zilei de 18 iunie 2006.A murit sărac, fără nimeni lângă el. Pentru că nu are moștenitori, mormântul marelui artist este modest, uitat și nu are nici măcar o fotografie.
Sursa : Internet. Textele le-am preluat asa cum au fost scrise, nu am făcut modificări la ortografie.
AAp

Niciun comentariu: