luni, 22 ianuarie 2024

Degustare cu vinuri de la Crama Aramic sau cum poţi poţi petrece câteva ore în frig alături de un vin bun

A-55-a ediţie a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin #55 ne-a strâns la începutul anului pe o parte a bloggerilor olteni, pasionați de vin și iubitori de brânzeturi la C House Milano din Craiova.
Cu ocazia excursiei făcute la Timişoara în cursul lunii noiembrie vizitasem Crama Aramic unde am avut ocazia să cunoaştem istoria acesteia şi am degustat şi achiziţionat o parte dintre vinuri astfel încât acesta a fost unicul motiv pentru care am participat la acest eveniment şi anume calitatea acestor vinuri.

Prezentarea brânzeturilor și vinurilor a fost făcută de către Daniel Botea, președintele ASBO și degustător autorizat de brânzeturi, împreună cu Adam Crăciunescu, unul dintre fondatorii cramei.





Crama Aramic este o cramă tânără, dar cu rădăcini puternice în istoria locală. Întinsă pe o suprafață de 46 de hectare, crama cultivă 8 soiuri nobile de viță-de-vie (Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Muscat Ottonel, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot și Pinot Noir) din care rezultă 14 tipuri de vin grupate în 4 game:

GAMA ARAMIC:

Chardonay, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Roze Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră, Muşcat Ottonel

GAMA PREMIUM:

Alb de Silagi, Roșu de Silagi

GAMA PIATRA SOARELUI:

Saugvinon Blanc, Colonada, Pinot Noir

REZERVĂ:

Aramic Rezervă


Crama Aramic este o cramă tânără privată, cu un capital 100% românesc. Crama fost înființată în 2010 de către Adam și Cosmin Crăciunescu, tată și fiu, din pasiunea lor pentru viță de vie și vin. Cei doi antreprenori și-au dorit să reînvie tradiția uitată de peste 3 decenii a zonei Silagiului din județul Timiș.



Proiectul inițial a demarat în perioada 2010-2012 și a constat în reînființarea plantațiilor cu soiuri de viță nobilă.

Anul 2015 a însemnat prima producție de vin, odată cu finalizarea unei învestiții semnificative într-o linie performantă de îmbuteliere cu o capacitate de 200.000 de litri.

Anul 2020 a reprezentat finalizarea a patru proiecte, dintre care unul fiind un spațiu modern pentru degustări de vin și evenimente, o construcție care completează perfect ansamblul administrativ al Cramei Aramic.

Crama dispune și de o sală de maturare a vinului în baricuri de stejar, aflată sub nivelul cramei, la o temperatură naturală controlată. Învechirea vinului în baricuri oferă vinului anumite arome speciale, îi intensifică culoarea și îi oferă o textură mai cremoasă. La început am avut privilegiul să explorăm nuanțele și subtilitățile a două variante de Fetească Albă oferite de Crama Aramic, respectiv recoltele 2022 şi 2023.

Feteasca Albă a fost asociată cu Aperifrais Cote d’Azure Ile de France. Gustul rafinat al vinului alb s-a împletit armonios cu textură cremoasă a acestei creme de brânză cu topping de legume și ierburi aromate. Feteasca Albă de Silagiu are o culoare galben-verzuie și un miros inconfundabil de flori de nalbă. La prima degustare a acestui vin vei simți aroma predominantă a caiselor, apoi în gustul lung vei remarca note de citrice.
Un vin perfect care poate fi savurat alături de preparate din carne de pasăre, salate sau preparate din pește slab.

A urmat Sauvignon Blanc Piatra Soarelui asociat cu Havarti Castello; Sauvignon Blanc-ul este un vin cu totul special, produs din strugurii cu cele mai bune rezultate. Pentru a obține gustul inconfundabil, strugurii sunt ținuți în contact cu mustul pentru 42 de ore. Iar gustul este pe măsură: amplu, mineral, cu nuanțe intense de măr Granny Smith și un final cremos, cu nuanțe de grapefruit.
Poate fi asociat cu paste cu sosuri din brânzeturi, carne de curcan, carne de vită, rosbif sau fructe de mare.

Cea de-a treia asociere a fost a vinului Rosé cu British Cheddar Delaco D'Exceptie, Roze-ul produs din strugurii Pinot Noir are o culoare strălucitoare și te întâmpină cu arome de fragi, căpșuni, urmând ca postgust să simți note de cireșe albe, zmeură și petale de trandafir. Gustul are un final plăcut, iar vinul este corpolent, cu o bună aciditate.
Poate fi asociat cu aperitive, sushi sau fructe de mare.

A urmat Feteasca Neagră împreună cu Caşcavalul Sofia Delaco, Feteasca Neagră are o culoare roșie rubinie intensă, şi îți dezvăluie arome intense și dominante de cireșe negre, completate de aromele de prune și nuanțe afumate. Finalul este lung, cu note de cuișoare.
Poate fi asociat cu preparate din carne de vită și berbecuț.

La final am servit Feteasca Neagră Baricata + Grana Padano Delaco D'Exceptie.
A fost foarte greu să mă decid care asociere mi-a plăcut cel mai mult deoarece toate vinurile sunt de calitate şi pot fi consumate cu diverse ocazii având totodată şi preţuri decente.

Eu am ales până la urma combinaţia a doua însă nu am fost norocosul câştigător la tragerea la sorţi.

Despre gazda evenimentului pot spune că personalul a fost amabil şi serviabil însă cu toate că se ştia de faptul că vom avea un eveniment, în incinta locului unde s-a desfăşurat, acesta nu a fost încălzit iar pe parcursul serii instalaţia de climatizare a "băgat" aer rece. Dacă preţul la mâncare să zicem că este normal pentru un restaurant preţul apei întrece pe departe preţul apei în Sahara, Dubai sau Mormântul Sfânt. De asemenea nu am nicio explicaţie asupra lipsei ventilaţiei corespunzătoare astfel încât hainele miros a mâncare de parcă am fi stat în bucătărie.
După cum am scris şi la început calitatea vinurilor a fost singurul lucru care m-a convins să stau până la final.
Evident lucrurile pot fi îmbunătăţite aşa încât la următoarele degustări condiţiile vor fi în mod cert mai bune.

Niciun comentariu: