duminică, 17 iulie 2016

Diverse pareri despre dans

A venit din nou vara, dupa ploaia torentiala de ieri si cea de aseara, azi s-a incalzit brusc, soarele arde nemilos si din cand in cand mai bate cate o rafala de vant care starneste  cenusa de lignit, ne-o aduce in case, in nari in ochi si pe gulerele camasilor.
Constat ca frigiderul este gol, voi face o expeditie de cumparaturi in piata, poate prind oferte la pepeni, lubenite si alte fructe de sezon.


Ajung destul de repede, gasesc loc de pacare in zona bisericii, observ o evlavioasa pe care o cunosc, intai ii vad mustata apoi pe ea, ma observa si ea, nu am nicio scapare, vine spre mine croita;
O cheama Evdochia Mustatea, are un nume predestinat.
"Buna, ce mai faci? Domnul sa te binecuvanteze!" , ma saluta cu o voce de barbat.
"Buna, uite merg pana in piata, vreau sa imi cumpar niste fructe.", ii raspund blocat cu ochii pe mustata ei, cu 
gandul sa scap cat mai repede de ea.

Acum multi ani aflase de la un coleg ca ma pricep la calculatoare, ne-am intalnit prin Real, m-a rugat sa vin sa-i instalez un router, rds-ul nu oferea suport pentru asa ceva, mai instalasem asa ceva la alti amici asfel incat la vremea aceea, ma pricepeam mai bine decat altii, la asa ceva.
Merg eu cu un stick cu softuri, in buzunar , la ea acasa, locuia singura impreuna cu mama ei, o femeie foarte in varsta, cu multe probleme medicale.
Imi bag nasul in windowsul ei, era varza, intrase pe tot felul de site-uri dubioase mai mult sau mai putin pornografice, de agatat sau de videochat care pe nevazute, ii instalasera tot felul de programe spion, care-i incetineau calculatorul.

"Va da voie preotul sa intrati pe site-urile astea?", intreb la misto. evlavioasa se inroseste si probabil si-ar fi dorit sa o inghita pamantul decat sa imi raspunda la intrebare.
Ii curat windowsul de mizerii si in montez routerul,incep sa umblu in setarile acestuia,  auzim un urlet, urla maica-sa in camera vecina, nu mai mergea tv-ul si nici telecomanda acestuia.
Routerul interfera cu tv-ul si telecomanda, maica-sa incepuse sa planga, ii zicea evlavioasei sa ma dea afara ca le stric toate electrocasnicele.
Evlavioasa vorbea la puterea maxima de 100 de decibeli.
Ati incercat vreodata sa faceti ceva langa doua femei dintre care una urla si alta plange?
Am scos routerul din priza, mi-am luat stickul si am sters-o cu viteza lui Bruce Lee cand se batea cu calugarii Shaolin.
Nu mi-am luat ramas bun si nici nu mi-a parut bine de cunostinta.

"Am vazut pe facebook ca umbli cu niste dansatori, mi-ar placea si mie sa vin cu voi! Pare ceva distractiv, vesel, chiar daca este un mare pacat sa te tina diversi barbati in brate! "
Asta mai lipsea, poate o aduce si pe maica-sa plangand cu telecomanda in mana.
"Asa este, e un mare pacat, nu e bine sa te tina in brate diversi barbati.Dar vino tu cu partener si nu mai este niciun pacat!"
"Pai de unde?Tu ai partenera?", ma intreaba cu o voce plangacioasa.
"De pe site-urile alea golanesti pe care intri.Eu nu am nevoie, dansez singur sau cu Sara!"

S-au scumpit lubenitele, de vineri pana azi cu treizeci de bani pe kilogram.In plin sezon, cand marfa este perisabila si se coace in continuare...in Oltenia economia de piata functioneaza contra firiii..... de aia este zona asa bogata si cautata de investitori.
Ma striga Minorul, un amic care danseaza ca Michael Jackson:
"Alooooooo, domnu' ce faceti?"
"V-am vazut la tv la o chestie interesanta, ceva cu dansul in strada...nu mai aveti pe unde dansa?"
"Pai e cam la fel ca la voi fumatorii, voi cand nu ati mai putut fuma in baruri, ati iesit in strada sa fumati, asa si noi daca nu avem bani sa facem consumatie in carciumi, dansam in mijlocul strazii!Problema este ca de fumat poate fuma oricine, de dansat nu, daca nu ai ureche muzicala, nu simti ritmul, degeaba te chinui!"

Mare majoritate a oamenilor nu au ureche muzicala, daca-i pui sa cante melc melc codobelc, te ingrozesti.Daca-i pui sa reproduca un ritm, batand cu degetele in masa, cati vor reusi sa faca asta?Cu toate astea toata lumea danseaza hore si sarbe.Fiecare in pasii lui si pe ritmul lui, hore si sarbe sa iasa! La nunta nu se vede, dupa 3 tuici si doua beri, picioarele merg singure, nu conteaza in ce directie...
Irina face aerobic, la un chef, aseara a vrut sa danseze salsa...cu mine.
Rezemam un zid, era cald, imi place de obicei sa ma uit cum danseaza ceilalti.

"Dansezi cu mine?", ma intreaba...
"Nu, este prea cald, poate mai tarziu!"
Ii recomand bachata, e mai lenta:
"Este ca la hora, 1-2-3-4, stii hora?", o intreb.
"Nu stiu, nu imi place muzica populara!"
"Si iti place asa brusc salsa si bachata!"
"Ia-o usor, pas cu pas....simti ritmul?"
''Nu prea!", imi raspunde razand.
Dupa trei melodii a prins pasul de baza, sigur peste cateva zile va sti sa danseze si hora.

Acasa cand ajung si deschid tv-ul ma ingozesc, se manaca rahat cu tona despre puciul din Turcia, puciul esuat, cica ce armata jalnica are Erdogan, cica ce soldati de trei parale, cica cum i-au arestat niste civili pe niste militari profesionist si cum niste novici au invins dita mai armata.
Si cum s-a pisat Erdogan pe NATO inchizand un aeroport si  i-au arestat comandantul, si cum turcii de rand apara dictatura.
Si cum crede lumea ca este in regula sa arestezi 7000 de oameni, judecatori sau  generali si vor fi aparate drepturile omului si democratia si libertatea de exprimare maine si poimaine.
Ori eu eram sedat cand am fost in Turcia ori ceva este in neregula, raman la parerea mea ca Turcia are armata, si politie si o economie puternica.
Si ca acolo a fost o mica cacealma, scenariul si regia Walt Disney.
Si ca nu poti dansa daca nu ai ureche muzicala si ritm.


















Niciun comentariu: