marți, 19 iulie 2016

La poalele Termocentralei au inflorit toti pomii

La poalele Termocentralei au inflorit toti pomii, florile, via si oamenii.
Numai ca pomii, florile, via si oamenii sunt cenusii.
Mai ales cand bate vantul, cum a batut zilele astea.


Vantul a rupt pomii, a zburat acoperisurile, sau a daramat garduri si ziduri subrede iar cenusa si praful s-au simtit in largul lor, plutind pe curentii de aer si patrunzand in cele mai ascunse crapaturi si cotloane, mudarindu-le si infundandu-le fara somatie.

Acum vreo doua saptamani m-a intrebat un prieten:
"Cataline, tu mai vezi florile? Pomii? Pasarile care zboara, care canta, care depun oua si scot pui? Florile care infloresc si miros? Iarba care creste, fluturii care zboara, albinele care bazaie, broastele care sar sau melcii care se tarasc? Vaca si calul care pasc iarba? Cainii care aduna oile la stana?"
"Da, le mai vad, nu intodeauna,  dar le vad cat de des pot si unde pot, stiu de ce ma intrebi, sunt multi in ziua de astazi care nu mai vad altceva decat casa, servici, masina, sosea, autobuz, metrou, taxi, tv, laptop, tableta si smartphone.Si cand scapa printre pomi, iarba verde, flori si  pasari nu stiu ce sa faca, arunca cu hartii si PET-uri goale in ele, pungi goale si servetele, moloz sau alte resturi menajere.In Parcul Romanescu este un razboi care nu se mai termina, s-a prelungit de doua ori,  semenii nostri calare pe utilaje se straduiesc sa mutileze pomii si spatiul verde, cu scopul de a monta stalpi, conducte si cabluri subterane inca 18 luni de acum inainte.Timp in care noi craiovenii ne vom plimba in continuare printre utilaje, moloz, fiare, gunoaie si cofraje. "

La poalele Termocentralei a nins.
Zapada este gri.
Nea Vasile scoate zapada murdara in drum.
Pa sarma rufele intinse aseara la uscat s-au innegrit si miros a fum de carbune ars.
In parc sub un munte de zapada, stau pitite cateva utilaje galbene, care asteapta tacute primavara.



Niciun comentariu: