miercuri, 4 septembrie 2024

Gradele de iubire

Alejandro Jodorowsky afirmă că, la fel cum există grade de conștiință, există și grade de iubire și identifică șapte grade. În ce clasă ești?

1. - Iubirea materială 
Primul grad este materialul, cea mai simplă iubire, stă la baza oricărei relații. Acolo unde compania este esentiala, traiesc insotindu-se reciproc chiar daca nu fac lucruri impreuna.
Se refera la nevoia de a te simti iubit, nu de a te simti singur.
Oamenii se nasc pentru a fi însoțiți, avem nevoie de altul pentru a supraviețui. Pentru mine acest nivel de iubire este prezenta pe toate planurile, prieteni, familie și cupluri.

2. - Amor sexual
Se refera la relatiile sexuale ale cuplului, ceva fundamental, dar daca este doar  atat devine dezastru.
Dragostea este cea care unește la un prim moment. Chimia corpurilor pe care le atrag, insa ceea ce este mai grav, nu este suficientă pentru a menține o relație armonioasă pentru o lungă perioadă de timp.

3. - Dragoste emoțională
Această dragoste le îmbogățește pe cele două anterioare: materiala și sexuala. Există un schimb de emoții între cuplu. Acum e sex cu dragoste, dar dacă rămânem aici apar gelozia, furia, susceptibilitatea excesivă, ofensa și toată "mizeria emoțională negativă".
Funcționează invers ca dragostea sexuală, poate fi simțită și de familie și prieteni.

4. - Amor mental
In acest grad conexiunea este cu gandul celuilalt, modul lui de gandire este acceptat cu afectiune, dorinta, nevoie... înțelegerea mentală este atinsă. Dar nu este vorba despre repetarea ideilor celuilalt ca un papagal pentru că în acest caz ne vom confrunta cu o invazie și o dominație. Accept că este diferit și apreciez asta.

5. - Iubire conştientă
Este în esență un dezvoltator al valorilor celuilalt. În dragostea conștientă lucrăm pentru ca celălalt să se dezvolte: la nivel economic, sexual, emoțional sau mental. Este marele respect unul față de celălalt, acolo unde nu împiedicăm dezvoltarea lor.
Când realizăm că cele patru centre ale noastre se bucură de sănătate, vezi că întâlnirea cu partenerul nu este întâmplătoare, există un scop, o misiune. Cuplul lasă o urmă în lume.

6. - Amor cosmico
Acesta exista intr-un grad mic , este o iubire care contribuie la dezvoltarea și mântuirea lumii. Cuplul este într-o misiune de salvare. Când se întâlnesc și decid să fie împreună se întreabă "care va fi munca noastră comună?" ".

7. - Iubire divină
Este cuplul pentru eternitate. Evadează din dimensiunea umană... este iubire eternă, nu până când moartea ne va despărți ci, chiar dacă moartea ne va despărți.

Alexander Jodorowsky

Niciun comentariu: