luni, 29 iulie 2024

Păpușa

La 40 de ani Franz Kafka (1883-1924), care nu a fost niciodată căsătorit și nu a avut copii, se plimba prin parcul din Berlin, atunci când a întâlnit o fetiță care plângea pentru că și-a pierdut păpușa iubită. Împreună cu Kafka – au căutat păpușa, dar fără succes.
 Kafka i-a spus să-l aștepte tot acolo a doua zi și vor căuta din nou păpușa. Au căutat și a doua zi, dar n-au găsit-o, și-atunci Kafka i-a dăruit fetiței o notiță „scrisă” de păpușă în care se spunea:„Te rog, să nu plângi. Am plecat într-o excursie, să văd lumea. Îți voi scrie despre aventurile mele.”
 Astfel, a apărut povestea care a continuat până la sfârșitul vieții lui Kafka.
 În timpul întâlnirilor Kafka îi citea notițele păpușii care descriau aventurile și „pălăvrăgeala păpușii” pe care fetița le considera fermecătoare.
 În sfârșit, Kafka a returnat păpușa (cumpărată din Berlin).
„Dar nu arată deloc ca păpușa mea,”- a spus fetița.
 Kafka i-a dat încă o scrisoare în care păpușa scria: „Călătoriile mele m-au schimbat, dragă prietenă.” Fetiță a îmbrățișat păpușă cea nouă și a adus-o acasă fericită…
Un an mai târziu, Kafka a murit.
 Mulți ani mai târziu, fetița deja adultă a găsit o scrisorică înăuntrul păpușii. Era semnată de Kafka, care scria:
 „Tot ce iubești, probabil se va pierde, dar în cele din urmă, iubirea se va întoarce într-un alt mod.”
---------------------------------------------------
 Îmbrățișează schimbarea. Este inevitabil pentru creștere. Împreună putem transforma durerea în uimire și iubire, dar depinde de noi să creăm conștient și intenționat acea conexiune.

Niciun comentariu: