joi, 4 iulie 2024

Despre relații

Critica, cicăleala, șantajul emoțional și manipularea pe care le face un partener într-un cuplu, sub pretextul că îți vrea binele, sunt de fapt expresia egoismului sau și a dorinței sale de control pe care vrea să o exercite asupra ta. 

Mulți oameni intră în relații cu gândul că în timp vor schimba la partener anumite aspecte care nu le sunt pe plac. Au o anumită viziune personală despre cum ar trebui să fie partenerul lor și si, cum își văd interesul propriu și doresc că lor să le fie bine, încep să pună presiune asupra celuilalt. Reușesc să inducă sentimente de vinovăție și pe baza lor să determine schimbarea pe care și-o doresc, iar dacă nu reușesc se declară nefericiți și nedreptățiți. 

Uităm mai mereu faptul că alți oameni nu au venit pe lume ca să ne facă nou pe plac, să trăiască pentru noi, ci au propriul lor drum și propria lor viață. Dacă suntem compatibili e perfect, dacă nu... nu se poate face nimic. 

Să ii ceri celuilalt să facă compromisuri pentru tine, să trăiască în așa fel încât să te simți tu bine, să îți asigure ție confortul pe care nu reusesti să ți-l asiguri singur - toate sunt manifestări ale egoismului și egocentrismului tău. 

Oamenii nu sunt din plastilină, ci au propria lor personalitate, propriile lor motivații, interese și obiective. Dacă sunt compatibile cu ale tale, perfect. Dacă nu... nimeni nu te obligă să stai într-o relație dacă nu îți place de partenerul tău. În loc să pui presiune pe el pentru a-l determina să fie așa cum vrei tu, mai bine te-ai focaliza pe evoluția ta personală, ai deveni autonom și ai  intra în relații doar cu acele persoane cu care rezonezi de la început. 

Compromisurile pe care le face pentru tine un om, distrug iubirea și ridică ziduri între voi, iar la un moment dat va veni și nota de plată. Nu poți să-i ceri unui om să tot renunțe la sine și în același timp să fie fericit alături de tine. 

Fericirea și împlinirea în relații există doar între oameni care sunt compatibili unul cu altul - au aceleași valori, aceeași viziune asupra vieții și ale căror "defecte" sunt ușor tolerabile de partenerul de cuplu. 

Ursula Sandner

Niciun comentariu: