joi, 7 aprilie 2022

Invitaţie la teatru: Paso Doble la Craiova


Chiar dacă nu este ceva nou, toată lumea a auzit la un moment dat despre bullying sau a avut de-a face cu un asemenea comportament.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire.Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Fenomenul bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere, în biserică, în mass-media, chiar între țări etc. Se creează astfel o stare de conflict, care nu poate fi depășită decât dacă se conștientizează existența fenomenului.



Paso Doble este o piesa de teatru scrisa de Cristi Nedelcu in care Amalia – studentă la psihologie – realizează un studiu despre persoanele cu tendințe suicidare. În cursul acestui studiu, are o întâlnire cu Lucia – o tânără internată într-un sanatoriu psihiatric în urma unei tentitative de sinucidere cauzată de faptul că fusese victima unei campanii de bullying. Întâlnirea dintre cele două este un prilej ca fiecare să își pună întrebări despre propria viață, despre relațiile cu părinții, despre societate și despre sensul existenței.


Subiectul piesei este unul îndrăzneţ, puţin explorat în România ţară care este pe locul I în Europa la numărul de elevi cu vârsta între 11 și 15 ani care agresează alți colegi. Aproape jumătate dintre copiii din România – 46% – au fost la un moment sau altul victime ale bullying-ului, 53% dintre aceștia fiind fete și 47% băieți.

În România există un număr foarte mic de specialiști în domeniul bullying-ului și foarte puține programe de prevenire și stopare a acestui fenomen. 

Autorul piesei este scriitor, jurnalist și blogger. A debutat în revista Dilema în 1992 și a publicat în numeroase reviste literare, în paralel cu activitatea din presa scrisă, TV și radio. A debutat editorial în 2006 cu volumul bilingv ”Însemnări despre Shakespeare/ Essays on Shakespeare”, lansat la Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova. A publicat mai multe volume de teatru, eseuri și proză. Ultimul vomul apărut -  ”Cimitirul trandafirilor” la editura Litera, în cadrul colecției ”Biblioteca de Proză Contemporană”. Din 2010 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar din 2018 membru PEN Club.

Regizorul spectacolului este Constantin Florescu; acesta a absolvit Academia de Teatru și Film din Bucureşti, secția actorie, clasa profesorilor Olga Tudorache și Adrian Pintea.  A jucat în lung metraje romaneşti și străine:, Undeva în est’’, Le derniere plan’’, Prin cenușa imperiului’’, Modigliani’’, One Point O’’, Călătoria lui Gruber’’, The Wind în the Willows’’, The Armistice’’, Space race’’, Amelia’’ etc., în seriale de televiziune:, La urgență’’, Burlacii’’,” Mangalița”. Predă actoria la Universitatea Hyperion.

Din distributia spectacolului fac parte:

Oana Marcu – actriță (LUCIA)

A absolvit în 2015 Facultatea de Teatru din cadrul UBB Cluj și în 2017 masterul la UNATC București. A jucat, printre altele, în ”Experimentul P”- regia Alexander Hausvater, O noapte furtunoasă- regia Laszlo Bocsardi , Antigona- regia M.C. Ranin, D'ale carnavalului- regia Cristian Ioan. A jucat în The Wanderers – Vânătorul de spirite alături de Armand Assante. Filmul a câştigat trofeul pentru Best Horror Feature GSFF.

Teodora Colț – actriță (AMALIA)

A absolvit facultatea în 2018, an în care a și debutat în spectacolul ”Livada cu vișini” de Cehov, pus în scenă de Jeungwoo Son (Coreea de Sud). Numeroase roluri în teatru. A debutat în film în pelicula “Închisoarea inocenților” în regia lui Ion Ionescu.

Gabriela Porumbacuactriță (mama Amaliei)

Absolventă a Universității Hyperion București, a jucat pe scena Teatrului Bulandra în spectacolul ”Coriolanus”, regia Alexandru Darie , precum și pe scena independentă bucureșteană în spectacolul ”Niște fete” , regia Liliana Pană, la Artist Cafe.





Spectacolul de teatru se va juca in Sala Amza Pellea a Teatrului National din Craiova pe data de 12 aprilie 2022 de la ora 19.00. 

La finalul spectacolului va avea loc o dezbatere care va porni de la problematica pe care piesa o ridică.

Niciun comentariu: