luni, 4 aprilie 2022

Caii de la Letea au trecut prin Craiova

Pandemia a luat o pauză, să sperăm pentru întotdeauna aşa încât organizatorii degustărilor de vinuri cu care eram obişnuiţi mai demult: Asociaţia Bloggerilor Olteni şi DictionarCulinar.ro au reluat bunul obicei astfel încât joi am participat la un astfel de eveniment, al-41-lea ca număr cu vinurile de la Via Viticolă Sarica Niculiţel la restaurantul Ribs House din Craiova.

Pentru aceia care citesc această postare aş vrea să reiau câteva idei generale despre degustările de vinuri deoarece în multe medii am auzit tot felul de bârfe legate de faptul că la aceste evenimente se bea mult iar participanţii se pilesc şi din acest motiv multe persoane au reţineri la a participa la astfel de evenimente.

Cea mai importantă regulă conform lucrării: Degustarea Vinului - Jancis Robinson:

Indiferent de ocazie atunci când vă aflaţi la o degustare de vinuri, vă va fi mult mai ușor să degustați fară a fi deranjați de alte mirosuri cum ar fi mirosul exotic al unui parfum al unei țigări sau un alt gen de miros puternic.

TEHNICA DE DEGUSTARE

Examenul vizual

Mai întâi priviți vinul prin pahar. La o degustare obișnuită, observați doar dacă vinul este limpede sau neacidulat. Puteți să-i observați și culoarea sau nuanța, înclinând paharul la 45°, în dreptul unui fundal alb (de masă sau farfurie). Examinați intensitatea culorii privind în pahar de sus. Chiar dacă specialiștii pot vorbi ore în șir despre diferite culori și nuanțe ale unor vinuri, în practică, examinarea vizuală durează doar câteva secunde. Majoritatea vinurilor bune și în special cele roșii, mature au aspect interesant, strălucitor și luminos, cu nuanțe de culoare care se deschid spre margine. Cu cât vinul este mai vechi, cu atât mai mare e diferența între culoarea de la centru și cea aproape apoasă de la margine.



Mirosul

Duceți paharul la nas și mirosiți. Obțineți un vapor mult mai intens dacă, înainte de a mirosi, rotiți un pic paharul. Astfel elementele volatile care compun vaporul sunt eliberate la suprafața vinului. Prin rotire, maximizați cantitatea de vin care ajunge în contact cu aerul și ajutați compușii aromatici volatili să iasă din vin și să se colecteze la suprafața lui. Nu contează dacă rotiți paharul pe masă sau în aer.

Mai întâi, nasul

Plimbați-vă nările deasupra vinului – de preferință cu paharul înclinat spre dumneavoastră, la 45° pentru a maximiza suprafața vinului, impactul. Astfel beneficiați de vaporii colectați în interior. Se spune că dacă închideți ochii și vă concentrați scoateți maximum din vin, chiar dacă pareți un pic caraghioși.

Prima sorbitură

Preluați vinul în gură, o sorbitură generoasă. Prin limbă și interiorul gurii, el vă va transmite o impresie complexă de dulceață, aciditate, nivelul taninilor și corp. Totodată, vă confirmă aroma prin intermediul vaporilor ce sosesc prin pasajul retro-nazal. Ţineţi vinul un timp în gură, înainte de a-l înghiți sau a-l scuipa. Dacă deschideți buzele și trageți un pic de aer și trageți puțin vin în gură se contribuie la vaporizarea elementelor volatile maximizând impactul vinului.

Asocierea cu brânzeturile

Se gustă brânza separat şi apoi împreună cu vinul.

Aprecierea

Evaluați ce simţiţi în gură, după ce ați înghițit sau scuipat vinul, persistența aromelor, senzaţia avută în fiecare situaţie.

Pentru cine nu a auzit despre Via Viticolă – Sarica Niculițel aceasta poate fi localizată pe DN 22, Niculițel, 827165, Județul Tulcea.

Via se întinde pe o suprafaţă de 400 ha şi produce 2000000 litri de vin anual.

În această podgorie se cultivă următoarele soiuri de vită de vie:

Aligoté, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling de Rin, Fetească Albă, Fetească Regală, Pinot Gris, Muşcat Ottonel, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah și Merlot.

Brandurile de vin cunoscute produse sunt: Via Viticolă Aligote, Sarica, Sarica Essentia Cuvee 4 Sfinți, Sarica Black Label, Caii de la Letea și Caii de la Letea – ediție limitată.

Via Viticolă - Sarica Niculiţel este cea mai veche podgorie a Dobrogei, are o tradiţie milenară fiind binecuvântată de soarele care îmbrăţişează dealurile Saricii şi ale Niculitelului şi este mângâiată de apropierea răcoroasă a Dunării şi a Marii Negre.

La evenimentul pe care vi-l descriu am degustat 7 feluri de vin asociate cu 7 feluri de brânză astfel:

Aligoté vol. 1 + Aperifrais

Aligoté vol. 2 + Camembert

Sauvignon Blanc Fume vol. 2 + Brie au bleu

Rose vol. 1 + Cheddar

Rose vol. 2 + Delaco brânza pentru grătar

Fetească Neagră vol. 1 + Emmentaler

Quintessence reserva vol. 2 + Grana Padano




Ca prime impresii confirmate şi de către somelierul Dan Sendrea care a prezentat vinurile pot recunoaşte faptul că fiecare vin gustat a fost superior celui testat anterior şi că deşi am degustat 7 feluri de vin nu am avut nicio problemă a doua zi la trezirea din somn de mahmureală, durere de cap, etc.


Este demnă de remarcat prezentarea vinurilor în sticle închise la culoare pentru a nu fi influenţate de lumina zilei sau razele soarelui, pe aceste sticle se observa sigla cramei prezentată în relief iar etichetele prezintă imagini cu Caii de la Letea, cai liberi care au rezistat de-a lungul timpului în Pădurea cu acelaşi nume.

La Ribs House gazda noastră la mai multe evenimente se pot servi diverse preparate apetisante plecând de la salate, pizza, parmachef şi evident specialitatea casei coastele de porc.


Primele două vinuri prezentate sunt mai rare în România Aligoté este vinul emblematic pentru Delta Dunării, iar Viticola Sarica Niculițel este tărâmul Aligoté-ului în România. 

Acest vin are arome discrete de pământ reavăn, flori de câmp, mere verzi şi citrice, cu o mineralitate și o aciditate naturală inconfundabile. Originar din regiunea franceză Burgundia, acest soi de viță de vie a apărut la sfârșitul secolului al XVII-lea prin încrucișarea pe cale naturală între soiurile Gouais Blanc și Pinot Noir. Este un tip de vin alb, sec are alcool: 12,5% vol. alc pentru vol. 1 şi 13% vol. alc pentru vol 2. Temperatura optimă de consum este de 8-10 ° C. Se poate servi cu preparate din pește și fructe de mare, brânzeturi tinere. 

Al-3-lea vin este un vin intens și proaspăt, dominat iniţial de arome de flori de şoc, care se deschide către parfumuri citrice, cu urme de lemn, vanilie şi flori de salcâm. Gustativ, este exploziv, cu o aciditate perfect echilibrată de corpul bine definit. Savuros, cu un post-gust lung cu atingeri de fructe exotice susținute de notele ușor și elegant baricate. 

Este un tip de vin alb, sec are alcool: 12,5% vol. alc şi temperatura optimă de consum este de 8-10 °. Poate fi servit cu preparate din pește gras (somn, scrumbie, butterfish) la cuptor cu ierburi aromatice, deserturi cu citrice, platou de brânzeturi și fructe. 

Următoarele 2 vinuri rose sunt cupaje din Merlot & Syrah & Pinot Noir respectiv Fetească Neagră & Pinot Noir & Syrah. Sunt vinuri roşe, seci, cu un conţinut de alcool de 13,5 % vol. alc., respectiv 13 % vol. alc. şi temperatura optimă de consum este de 8-10 °. La aceste vinuri veţi simţi o aromă fructată de căpșune și zmeură, cu note florale la vol. 1 sau o combinaţie de arome, de la cele de zmeură, căpşune şi grapefruit, până la cele de piersică coaptă și flori albe de cireș la vol. 2. 

Un vin puternic produs dintr-un soi vechi 100% romanesc roșu rubiniu cu o aromă plăcută și complexă, asemănătoare cu cea a coacăzelor, murelor sau a prunelor uscate cu un gust catifelat și armonios care te trimite cu gândul la fructele de pădure (coacăze, mure), vișine, prune uscate, ușor condimentat, amintind de scorțișoară, piper, ienibahar și vanilie, Feteasca Neagră poate fi consumat la o temperatură de 16-18 grade cu paste sau brânzeturi fine. 

Ultimul şi nu cel din urmă care a fost preferatul meu şi al majorităţii celor prezenţi a fost Quintessence Reserva volumul II.

Complexitatea deosebită, aromatica sofisticată şi armonia fabuloasă sunt doar trei dintre calităţile pe care cu siguranţă le veţi descoperi în degustarea vinului Quintessence Reserva volumul II, cupaj ce reuneşte vinuri Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot şi Petit Verdot din ani diferiţi de recoltă culeşi manual. 

Este un vin care dezvăluie caracter şi forţă, dar şi un rafinament remarcabil, datorat păstrării în butoaie de stejar, toate acestea fiind resimţite din plin atunci când vinul este savurat la o temperatură ideală de 16-18 grade Celsius, în asocieri culinare cu preparate din carne.


Furnizorul de brânzeturi este Delaco – Fan Brânză. Delaco este unul din cei mai mari jucători de pe piaţa de brânzeturi din România, parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piaţa de lactate la nivel mondial.

Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, Delaco oferă un portofoliu de produse foarte vast clienţilor de pe piaţa din România.

Produsele sub brandul Delaco sunt atent selecţionate şi produse după rigori stricte pentru a oferi cea mai înaltă calitate.


Vă voi povesti despre Grana Padano Delaco D'Excepţie, brânza asociată ultimului soi de vin şi care este preferata mea fiind un mare iubitor de brânză şi alte produse lactate.

Grana Padano se face cu un lapte mai subţire în grăsime de 2,4 %, vacile sunt crescute cu furaje uscate şi cu nutreţuri (plante întregi de cereale tocate, depozitate în silozuri şi tratate cu un antibacterian pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor). 

Timpul de măturat este de 15 luni şi laptele utilizat chiar dacă este mai puţin bogat în grăsime ca la alte brânzeturi fac ca aceasta să fie un tip de brânză aromată şi foarte gustoasă.La sfârşitul procesului de măturare, Grana Padano dezvolta o crustă fermă, groasă şi profundă care protejează interiorul parfumat, uscat şi degajat.

În 30 g de brânză Grana padano este o concentraţia de nutrienţi ca în 500 g de lapte. Pentru a obţine un kilogram de brânză trebuie aproximativ 15.5 litri de lapte de calitate înaltă şi mai mult de un an de măturat. Într-o cantitate mică de produs se concentrează apoi substanţe fundamentale cu valoare biologică ridicată astfel 100g de brânză echivalează cu peste 200 g de carne.

Grana Padano este o sursă importantă de vitamine şi minerale, conţine vitaminele A, B 1, B2, B6, B12, D, PP & E iar calciul este elementul mineral cel mai reprezentat (50 g de brânză, de fapt, contribuie la 60% din necesarul zilnic al unui adult). 

Creată de călugării cistercieni de la Chiaravalle în secolul al XII-lea, Grana Padano  este încă produsă în toată valea Po River din nord-estul Italiei. Este o brânză tare, sărata cu gust puternic şi unic. Poate fi servită ca aperitiv, rasa peste paste sau împreună alte brânzeturi.

Aş putea descrie în 3 cuvinte senzaţiile create de vinul preferat, brânza preferată şi asocierea acestora: subtilitate, simplitate, desăvârşire.


Tragerea la sorţi a adus unor colegi de-ai mei şansa de a degusta minunatele produse şi acasă în compania celor dragi.

A urmat ca de obicei fotografia de grup a tuturor participanţilor care au rezistat până la sfârşitul degustării.



De reţinut: Via Viticolă – Sarica Niculițel mai are multe de spus şi arătat, să sperăm că vom avea ocazia să testăm şi alte vinuri produse în Dobrogea, până atunci dacă sunteţi curioşi să încercaţi unul sau mai multe dintre cele 7 vinuri prezentate împreună cu brânzeturile fiţi siguri că indiferent de ceea ce veţi alege nu veţi greşi.







Niciun comentariu: