luni, 18 aprilie 2022

Despre degustarea cu vinurile Budureasca si brânzeturi Delaco la Trattoria Il Calcio


Viile Budureasca – au rădăcini adânci în istoria și cultura vinului, acest loc situat în podgoria Dealu Mare are o tradiție deosebit de bogată în vinificație, încă din vremea dacilor sau chiar a tracilor.

Încă din antichitate exista mărturii scrise despre vinurile de calitate produse în această regiune, vinuri  căutate de către atâţia războinici care au cotropit aceste teritorii.

În prezent vinurile Budureasca sunt foarte cunoscute în toată lumea fiind deţinătoare a peste 250 de premii câştigate la concursurile de profil.

Produsele de calitate premium se produc din soiuri romaneşti cum ar fi Fetească Neagră, Feteasca Regală, Tămâioasa Românească sau Busuioacă de Bohotin sau internaţionale cum ar fi: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sauvignon Blanc.

Degustarea cu numărul 42 a fost organizată ca de obicei de către Asociaţia Bloggerilor Olteni şi DictionarCulinar.ro.

Gazda evenimentului a fost Tratoria Il Calcio un loc primitor amplasat într-o casă monumentala situată lângă laboratorul Synevo de pe strada Alexandru Macedonski.



Aici puteti servi o serie de preparate gustoase:



Narcis Neagoe prietenul nostru vechi şi binecunoscut degustătorilor a fost responsabil cu prezentarea vinurilor.

Daniel Botea ea de la ASBO s-a ocupat de prezentarea brânzeturilor şi a asocierilor acestora cu vinurile aduse.

Asocierile culinare de la degustare au fost cele de mai jos:

Premium Chardonnay + Havarti Castello

Premium Fume + Emmentaler Delaco

Premium Busuioaca de Bohotin + Caşcaval Sofia Delaco

Premium Feteasca Neagră + Gorgonzola Delaco D'Exceptie

Chiar dacă sunt mare iubitor al vinurilor roşii am preferat a doua combinaţie din cauză că m-a impresionat aroma vinului Fume.

Acest vin cu o concentraţie alcoolică de 13,5 % vol. Este produs din struguri Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Pinot Gris.

Numele de Fume aminteşte de lemnul afumat al baricului de stejar în care o parte din vin a fost lăsat să fermenteze până la atingerea maturităţii depline.

Când spui Fume automat de gândeşti la soiul Sauvignon Blanc. Acest soi este produs de secole în regiunea Pouilly-Fumé din Franța.

Maturarea soiului respectiv se face în butoaie de stejar arse pe interior, de unde și denumirea termenului (“afumat”).

Prăjirea lemnului introduce note de vanilie, scorțișoară, cuișoare – în general condimente dulci. De asemenea, baricul intensifică culoarea vinului și post gustului printr-un plus de onctuozitate. Ca notă finală, acesta ajută la longevitatea vinurilor albe baricate care devin mult mai bune și mai echilibrate după câțiva ani în sticlă.

Acest vin elegant are arome dominate de fructe tropicale, pere coapte şi vanilie de Madagascar.

Fumé-ul este unul dintre cele mai râvnite vinuri ale Cramei Budureasca şi unul din vinurile romaneşti cu cele mai multe medalii cucerite de-a lungul anilor la marile competiţii internaţionale.

Vinul se serveşte la o temperatură de 10-12 grade Celsius şi se poate asocia cu pui, paste cu sos alb sau fructe de mare.

Brânza asociată este originară din valea Emmental din Elveţia; această brânză se obţine din lapte de vacă pasteurizat. Emmentaler este considerată una din felurile de brânză cel mai greu de obţinut datorită procesului de măturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului şi a găurilor specifice din structură.

Este o brânză tare produsă din lapte de vacă pasteurizat având un gust dulceag şi uşor acid cu o aromă fructată, cu nuanţe de nucă.

Bacteria Propionibacterium freudenreichii se găseşte în Emmentaler şi este responsabilă şi cu gustul deosebit pe care acesta îl are.

Cu cât găurile din brânză sunt mai mari cu atât mirosul este mai puternic şi deci concentraţia mare de bacterie are rol de antibiotic.

În brânzeturi se găseşte o combinaţie perfectă de calciu, proteine şi vitamine şi minerale (zinc, vitamina A, riboflavină, B12). Asocierea poate fi făcută cu câteva nuci sau felii de fructe, sau un pahar de vin.

Aş caracteriza pe scurt vinul, brânză şi asocierea celor două astfel: rafinament, complexitate, satisfacţie.

A urmat tragerea la sorţi a câştigătorilor şi fotografia de grup a participanţilor.

Fără îndoială vinurile de la aceasta podgorie îşi merita renumele şi premiile dobândite aşa încât locul acestora este binevenit pe mesele noastre la orice ocazie şi masa în condiţiile în care şi preţul acestora este acceptabil pentru o mare parte a românilor.




Niciun comentariu: