marți, 10 ianuarie 2023

Câteva vorbe despre seminţele prăjite şi alte produse de la Shampion

Vă amintiţi cum ronţăiam seminţe înainte şi în timpul meciului pe stadioane?

Pe vremuri cumpăram seminţe de la vânzători ambulanţi care vindeau aceste produse prăjite în condiţii dubioase folosind paharele cu fund dublu sau recipiente folosite de la medicamente.

În prezent a dispărut vânzarea ambulanta a seminţelor însă obiceiul ronţăitului s-a menţinut la români ba chiar a devenit sport naţional.

Cu câteva zile înainte de Crăciun colegii mei au participat la o degustare atipică de seminţe prăjite asociate cu bere artizanală.

Zilele trecute am primit şi eu câteva mostre de la managerul firmei Shampion deoarece nu am reuşit să particip la degustare fiind plecat din Craiova şi vreau să povestesc câte ceva despre acest lucru.

Seminţele provin din Bulgaria şi tot acolo sunt prăjite. Firma Shampion le aduce în depozitul de lângă Craiova şi le distribuie în România.

Cu toate că mie personal mi-ar fi plăcut că produsele să fie româneşti au fost preferate seminţele bulgăreşti pentru motive ce ţin de calitatea acestora, cantitate şi proximitate.

Termenul de garanţie este de 6 luni, însă pentru a simţi mirosul de proaspăt prăjit se recomandă consumul în primele 30 de zile de la ambalare. Ambalajul steril le menţine în siguranţă 6 luni, însă uleiul din seminţe îşi pierde prospeţimea şi savoarea pe măsura trecerii timpului.

Firma distribuie seminţe din anul 2008 şi anume seminţe negre cu sare sau fără sare.

Între timp Shampion a ajuns la un portofoliu de 20 de produse pe bază de seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac şi alune, în diferite gramaje.


Cum se degusta seminţele prăjite?

Evaluarea vizuală ar trebui să înceapă chiar de la magazin, prin citirea pe ambalaj a datei de prăjire a seminţelor iar la deschiderea pungii trebuie să simţi un miros de prăjit proaspăt, asemănător celui de seminţe sau alune proaspăt scoase din cuptor.

Seminţele care trebuie să fie întregi şi alungite şi să aibă coaja subţire

Lăudabilă este grija celor de la Shampion pentru prospeţime şi pentru reciclare pentru că dacă aduceţi 30 de pungi Shampion goale la magazinul de la care le-aţi cumpărat, primiţi 2 pungi mici de seminţe.

Succes la ronţăit!


Niciun comentariu: