miercuri, 18 ianuarie 2023

Degustare de vinuri la Centrul Cultural Polonez din Craiova

Am început nou an cu multe şi diversificate evenimente şi aş aminti Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Craiova, manifestările dedicate Zilei Culturii Naţionale şi două degustări de vinuri; una la nea Doru cu vinuri de Urlaţi şi cea de-a doua la Centrul Cultural Polonez din Craiova cu vinuri de Sâmbureşti şi brânzeturi poloneze.

Acestea au fost combinaţiile de la degustarea cu brânzeturi poloneze şi vinuri olteneşti:

1. Sauvignon Blanc + Podlaski
2. Chardonnay + Kurpiowski
3. Feteasca Neagră + Golka
4. Cabernet Sauvignon + Polish Bleu


Despre brânzeturile aduse de prietenii polonezi pot spune că au fost de calitate şi pot fi descrise pe scurt astfel:


Podlaski este o brânză destul de moale, cu un gust uşor acid motiv pentru care a fost aleasă împerecherea cu Sauvignon-ul Blanc de Sâmbureşti, un vin cu aciditate mare şi cu un mic rest carbonic.

Kurpiowski este o brânză cu găuri gen Emmentaler, iar gustul dulceag şi sărat şi a fost asociată din acest motiv cu un Chardonnay de Sâmbureşti. Chardonnay este un vin care înţelege femeile dar pot spune că într-o asociere corectă se înţelege bine cu toată lumea. Evident s-a înţeles bine şi cu brânză poloneză

Gołka este o brânză poloneză obţinută din lapte de vacă, care apoi este afumată. Înainte de măturare şi afumare bucăţile de brânză moale sunt puse în forme de lemn cu diverse motive, care se vor impregna în brânză.

Polish Bleu este o brânză cu mucegai alb şi albastru. Mucegaiul alb este vizibil la exterior, iar vinişoarele de mucegai albastru se văd în interior.

Este un fel de Brie au Bleu însă cu gust multă mai pronunţat de ciuperci în mucegaiul alb. Este mai puţin grasă, deoarece nu s-a topit deloc la temperatura camerei. Aceasta brânză s-a potrivit foarte bine bine cu un Cabernet Sauvignon de Sâmbureşti combinaţie aleasă de mine la care am fost ales de Magda şi câştigător la tragerea la sorţi.



Cabernet Sauvignon este soiul de vin ideal când vine vorba de îmbunătățirea calităților prin îmbătrânire. Cu trecerea timpului, aroma să distinctă de stafidă neagră poate dezvolta un buchet cu nuanțe de cedru, violete, piele sau tabac și aroma puternică de tanin se va înmuia astfel considerabil.

În România se cultivă îndeosebi în podgoriile Dealu Mare, Odobești, Miniș-Măderat, Murfatlar, iar în Republica Moldova la Purcari.
Boabele de Cabernet Sauvignon sunt mici, sferice, cu o peliculă groasă și foarte dură. Această duritate face ca strugurii să fie relativ rezistenți la boli și stricăciuni, trecând de ploile de toamnă fără prea mari pagube. Este un soi cu maturizare medie spre târzie. Aceste caracteristici, împreună cu aroma să atrăgătoare au făcut din Cabernet Sauvignon unul dintre cele mai populare varietăți de vin roșu din lume.

De obicei, vinurile Cabernet Sauvignon au un miros de stafidă neagră, cu un iz de ardei gras verde, variind în intensitate funcție de condițiile climatice, practicile viticultorilor și tehnicile de vinificație. Climatul și perioada culesului, care sunt fie prea reci sau prea călduroase, solurile bogate și fertile, prea puțină expunere solară, culesul precoce și macerarea prelungită sunt factori ce pot duce la un caracter vegetativ, prea puțin fructuos al vinului astfel obținut. Valoarea sa gustativă se intensifică după minim 18 luni de păstrare. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Cabernet-Sauvignon).

Atunci când bei este importanta hidratarea, la fiecare pahar de vin băut recomand să fie consumat separat minim un pahar de apă.
Noi am consumat apa de la AQUA Carpatica, însă se poate consuma orice fel de apă plată.


Atmosfera a fost atât de plăcută încât ne-am propus ca luna viitoare să ne reîntâlnim la o degustare de votcă poloneză asociată obligatoriu cu o ciorbă de burtă tradiţională românească.


HAI NOROC!

Niciun comentariu: