luni, 24 octombrie 2022

Degustare Prince Matei la C House Milano

Iată că a venit timpul să vă povestesc despre o nouă degustare de vinuri cea de joia trecută despre care scriu abia acum deoarece în ultimele zile am avut un program foarte aglomerat despre care evident voi scrie zilele următoare.

Spre deosebire de degustările anterioare la aceasta au lipsit brânzeturile fapt care nu ne-a împiedicat să ne simţim foarte bine.

Deschiderea evenimentului a făcut-o Costel Cainamisir o mai veche cunoştinţă de-a noastră acesta fiind prezent la prima degustare organizată de Asociaţia Bloggerilor Olteni.

A urmat somelierul Vasile Ghimpu care ne-a povestit multe lucruri interesante despre evoluţia cramei de la Zoreşti renumită în special pentru soiul Merlot, despre perspectivele de dezvoltare ale firmei în sensul că urmează fi construit un restaurant şi un hotel şi de asemenea despre fiecare vin în parte şi asocierile culinare pe care le propune.


În zona Dealu Mare sunt 62 de crame, crama Zoreşti fiind ultima mergând de la Ploieşti spre Buzău.

Din cele 80 de hectare de vită de vie 20 sunt cultivate cu Merlot iar celelalte cu Feteasca Neagră, Feteasca Alba, Feteasca Regală şi Cabernet Sauvignon.

La degustare ne-au fost prezentate următoarele vinuri:

1.Domeniile Prince Matei Bistrot Alb (Feteasca Regală + Feteasca Alba),

2.Domeniile Prince Matei Bistrot Roşe (Feteasca Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir),

3.Domeniile Prince Matei Bistrot Roşu (Feteasca Neagră, Merlot şi Cabernet Sauvignon),

4.Domeniile Prince Matei Petit Matei (Merlot),

5.Domeniile Prince Matei Prince Matei (Merlot Rezervă).


Ultimul vin prezentat servit din decantor a fost un vin din recolta anului 2013 măturat în baric şi învechit în sticlă având arome de vişine, ciocolată neagră şi condimente.

Strugurii de Merlot isi au originea in Bordeaux, Franta, insa sunt cultivati in toata lumea, alaturi de Cabernet Sauvignon fiind cele mai plantate soiuri de struguri rosii. Se pot vinifica in nenumarate moduri, iar rezultatul final este influentat de tehnicile folosite. Cei mai multi oenologi tind sa se bazeze pe maturarea la baricul cu stejar. De asemenea, la fel ca majoritatea strugurilor, si cei de Merlot are caracteristici diferite, in functie de locul in care este vinificat. De exemplu, in America de Nord si de Sud, Australia sau Africa intalnim vinuri corpolente, cu arome de gem, compot de fructe de padure si condimente dulci, cu un nivel mai ridicat de alcool si o concentratie moderata de taninuri.

In schimb, in Europa, in special in Franta, vinurile Merlot au note mai vegetale, strugurii, de regula, fiind culesi mai devreme. Aromele sunt dominate de fructe rosii precum capsuni si zmeura, iar aciditatea, nivelul taninurilor si concentratia alcoolica se pastreaza la valori medii. Cu vinurile Merlot rareori dai gres pentru ca in majoritatea cazurilor acestea sunt foarte bine echilibrate. In plus, reprezinta poate unele dintre cele mai versatile vinuri, astfel ca pot fi servite alaturi de o multime de preparate, de la steak-uri pana la hamburgeri, pizza, paste, coaste, branzeturi si nu numai.

Merlotul este un vin care de asemenea poate fi asociat foarte bine cu o friptură de vită, porc, miel, oaie sau vânat în compania unei persoane dragi fiind unul dintre cele mai populare vinuri din lume.


Restaurantul C House este un restaurant cu specific italian unde chiar dacă preţurile sunt un pic cam piperate se mănâncă excelent iar porţiile sunt generoase.


Evident că am votat acest vin la final şi chiar dacă am fost ghinionist am avut privilegiul de a gusta un vin deosebit.


Niciun comentariu: