luni, 16 octombrie 2017

Festivalul Elena Teodorini Craiova 2017-Carmen Rock Version

Seara de miercuri a fost o seară deosebită, al-4-lea spectacol din cadrul Festivalului Internațional Elena Teodorini a fost opera Carmen-Rock Version, un spectacol neconvenţional care îmbina opera şi rockul în care sunt prezente: motocicletele, hainele din piele, fumul, diverse lanţuri, tatuaje, tricouri negre cu diferite mesaje, coafuri punk-iste, machiaje şi culori de păr interesante, multă mişcare, decoruri şi instrumente muzicale inedite.




Spectacolul cu opera în patru acte de Georges Bizet, pe un libret de Hendri Meilhac şi Ludovic Halevy, după nuvela omonimă a lui Prosper Merimée, a fost susținut la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova fiind realizat cu meritul următorilor:


Regia artistică: Antoniu Zamfir
Asistent regie artistică: Arabela Tănase, Dan Cornescu
Coregrafia: Laurențiu Nicu
Costume soliști: Cătălin Botezatu (București)
Decoruri și costume: Răsvan Drăgănescu

Conducerea muzicală: Marius Hristescu

Maestru de cor: Lelia Candoi
Pregătirea muzicală: Corina Stănescu, Maria Cristina Stan
Sufleur: Viorica Tomuș
Regia tehnică: Iulian Tudosie
Sonorizarea: Sorin Tican
Maestru de lumini: Roberto Bujor
Machiaj și coafură: Ioana Boicea, Liliana Vasilescu

În rolurile principale:

Carmen – Ljubica Vraneš (Serbia)
Don Jose (tenor) – Bogdan Zahariea (Timișoara)
Escamillo – Ștefan Ignat (București)
Micaela – Renata Vari
Frasquita – Noemi Modra
Mercedes – Natasha Rasić (Serbia)
Remendado – Cristian Bălășescu (Timișoara)
Dancaire – Dan Patacă (Timișoara)
Zuniga – Dragoljub Bajić (Serbia)
Morales – Dragoș Drăniceanu
Lilas Pastia – Dan Cornescu
Manuelita – Anca Țecu

CONCERTINO ACCORDION BAND
Corul și Baletul Operei Române Craiova

Acţiunea se petrece într-o piaţă din Sevilla unde soldaţii se amuză pe seama trecătorilor. Le trezeşte interesul frumoasa Micaëla, o tânără de la ţară, venită să-şi caute iubitul, pe Don José. Apar muncitoarele de la manufactura de tutun. Între ele se remarcă senzuala Carmen, care încearcă să-l provoace pe Don José. Întâlnirea Micaëlei cu Don José prilejuieşte rememorarea amintirilor legate de satul lor natal. La manufactură izbucneşte un scandal, ce culminează cu arestarea lui Carmen. Ea îl vrăjeşte pe Don José şi, în schimbul promisiunilor de a-l reîntâlni, acesta o ajută să fugă.

În Actul II la hanul lui Lilas Pastia se întâlnesc, pentru a petrece, ţigani şi contrabandişti. Apariţia toreadorului Escamillo le stârneşte entuziasmul. Cucerit de farmecul frumoasei Carmen, Escamillo îi propune să-l urmeze; ea îl aşteaptă însă pe iubitul ei, Don José. Acesta vine, iar Carmen cântă şi dansează pentru el. Conjunctura nu-i permite lui Don José să se mai întoarcă la garnizoană, fiind nevoit să se alăture contrabandiştilor.

În Actul III Don José regretă că a dezertat, constatând, în plus, că nici Carmen nu-l mai iubeşte. Aceasta îşi ghiceşte în cărţi, de unde afla că va muri curând. Micaëla îi aduce lui Don José vestea iminentei morţi a mamei sale. El va trebui să plece, chinuit însă de gândul că, între timp, Carmen se îndrăgostise de Escamillo.

Finalul din Actul IV al reprezentaţiei este dramatic; înainte de începerea coridei, Carmen şi Escamillo îşi mărturisesc iubirea, în timp ce Don José, ascuns, îi urmăreşte. Cu toate insistenţele lui Don José, Carmen refuză categoric să-l urmeze, iar el, înnebunit de gelozie, o ucide. (sursa Wikipedia)

Combinaţia operă-rock nu trebuie să vă sperie, în acest spectacol veţi avea parte de opera Carmen cântată integral de către solişti şi transpusă pe scenă într-o versiune modernă rock.



















Spectacolul a avut premiera  în Piaţa Mihai Viteazu pe data de 29 mai 2016 şi a avut un mare succes.
La primul spectacol s-au folosit şi cai, o tiroliana, iar distribuţia spectacolului a fost mult mai numeroasă fiind prezent pe scenă şi Corul de copii al Liceului de Artă Marin Sorescu din Craiova.

În cadrul stagiunii estivale din 2016 spectacolul a putut fi văzut în cinci cartiere ale oraşului Craiova.
A fost organizat un turneu cu acest spectacol în 12 oraşe din ţară după care spectacolul a fost prezentat în Chişinău şi apoi la Sala Palatului din Bucureşti.

De remarcat că spectacolul are mai multe variante adaptate în funcţie de locul unde are loc, exterior sau interior şi dimensiunile scenei.
După ce văzusem de mai multe ori acest spectacol în varianta clasică am am reuşit să fiu prezent la 3 spectacole Carmen Rock până acum jucate în variante puţin diferite astfel: premiera din 29 mai 2016, unul dintre cele jucate în cartiere şi acesta de la Teatrul Naţional care s-a mai jucat o dată în cursul anului 2016.

Acest spectacol se adresează deopotrivă cunoscătorilor dar şi publicului care în mod normal nu frecventează sala de spectacol şi este un mod inedit de a populariza acest gen de muzică.

De ce merită văzut acest spectacol?

Pentru că aveţi ocazia să ascultaţi muzica nemuritoare a lui Bizet reorchestrată (în numai două luni) şi dirijată de către Marius Hristescu pentru trupa celor 7 acordeonişti de la Concertino, să admiraţi costume şi machiaje specifice comunităţii rock realizate de Cătălin Botezatu şi Rasvan Draganescu sau scene dinamice de balet coordonate de Laurenţiu Nicu.







Ar mai fi motive dar vă las să vă descoperiţi singuri dacă veţi merge la spectacol.

Până atunci vă las în compania fotografiilor  făcute la acest spectacol.


Niciun comentariu: