sâmbătă, 29 iulie 2023

Cu repetiție, pt cei mai tineri, care nu știu cine e Lucia Hossu Longin...:

Cu repetiție, pt cei mai tineri, care nu știu cine e Lucia Hossu Longin...:
"...La Lucia Hossu Longin tremurau camerele de filmat cand nu iesea poezia sufficient de patetica la Cantarea Romaniei. Ea era sefa acolo, the one!. A fost unul dintre creatorii cheie a celei mai cumplite perioade a cultului personalitatii, Cantarea Romaniei a fost scena zero. A dat ora exacta pentru cum noi si the entire world isi aminteste national-comunismul asiatic romanesc. Daca nu stiati unde se proiecta punerea in scena a calamitatii de dincolo de descrieri si metafore, aflati acum. Teveristii vechi, cati mai traiesc, va pot povesti. Cand imi povesteau mie, la inceputul anilor 2000, inca o faceau cu frica. Desi trecusera 10 ani. Si mai recent a iesit si ceea ce era cat se poate de previzibil, Lucia Hossu Longin a fost si turnatoare la securitate, ca sa inchida cercul. Nu doar in fata camerelor trebuia sa detonezi poezia, dar si pe holuri, her eyes and ears erau peste tot. Ce anume dotari personale si macarale etice iti trebuie ca imediat dupa revolutia sa te rotesti cu 180 de grade si sa devii denazificatorul arhetipal, primul, cel mai vocal, cel mai strident, cel mai vizibil, imi este imposibil sa mi imaginez. Dar asa a aratat procesul de decomunizare in Romania, povestea doamnei Hossu e dumnezeul paradoxului. Este povestea anticomunismului nostru. 

Lucrurile nu s au oprit aici, printre altele memorialul durerii a remistificat mistifcarea mumita fenomenul Pitesti, sanctizarea prezenta masiv in memoria colectiva a unor criminali, baza extremismului neolegionar contemporan, a ascuns evidenta fenomenului de potcoava, cunoscut in stiintele politice ca apropiere a extremelor, atunci cand legionarii si tortionarii comunisti au fuzionat galgaind de fericire, a resapat miturile nazistoide ale interbelicului romanesc, a redesenat rolul Garzii de fier, a remitologizat personajele autohtonismului legionar, ba chiar a mers pana la unele momente in care a repatriotizat securitatea. Multe dintre cadavrele trecutului care ne bantuie azi i se datoreaza. Generatii intregi crescute cu aceasta unica naratiune - pentru ca oamenii care ar fi fost indreptatiti sa spuna povestea n au avut loc niciodata - voteaza, scriu pe Facebook, au pareri, principii, cred ca stiu istorie, au fost amanetati ideologic si etic. Generatii de intelectuali au ramas capturati de climatul creat asa. Pentru ca doamna Lucia Hossu Longin, ea insasi expresia potcoavei desi extrem de rar poate fi gasita intr o singura persona, a reusit sa si construiasca un brand inexpugnabil din semiadevaruri atent orientate care au devenit constiinta publica.

Pentru ca Stolnici mai degraba a tacut dupa 89 e linsat si azi. Cine a avut intestinele sa si zbiere cat mai tare inversarea toxica e un erou al democratiei."(Tudor Dumitrașcu)

Niciun comentariu: