marți, 20 decembrie 2022

O noua degustare cu Casa de Vinuri Cotnari la C House Milano.

Joi seara a venit randul unei noi degustări de vinuri din seria celor organizate de Asociaţia Bloggerilor Olteni cu vinurile mai vechilor noastre cunoştinţe de la Casa de Vinuri Cotnari in asociere de brânzeturile de la Delaco.

La degustare au fost propuse următoarele asocieri ale vinurilor Casei de Vinuri Cotnari împreună cu brânzeturile delicioase de la Delaco:


Naiv Busuioaca de Bohotin + British Cheddar Delaco D'Exceptie,



Naiv Tămâioasa Româneasca + Emmentaler Delaco,



Naiv Grasa de Cotnari + Havarti,



Naiv Feteasca Neagră + Grana Padano Delaco D’Exceptie.



Emblema Casei de Vinuri Cotnari surprinde Castelul Vlădoianu, construit în anul 1901 de către însuși boier Vlădoianu, fost guvernator BNR și distins viticultor.
Casa de Vinuri Cotnari este singurul producător din România ce produce vinuri de calitate doar din soiuri autohtone, Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească, Busuioacă, Fetească Albă și Neagră.

Casa de Vinuri Cotnari a obținut peste 100 de medalii și distincții la concursurile naționale și internaționale!
Selecția NAIV de la Casa de Vinuri Cotnari este inspirată din arta naivă. Numele „Naiv” este expresiv și ușor de reținut. Designul sticlei combină elemente autentice românești, care, totuși, trebuie privite cu distanță față de tradițional.
Aceasta gamă reprezintă vinuri realizate din soiuri de struguri românești și aduce un omagiu podgoriilor Cotnari.

Pentru că mulţi se întreabă cum facem aceste degustări reiau povestea pe scurt: se analizează separat aspectul vinului şi al brânzei şi se degusta separat după care brânza se mesteca până când devine o pastă, se degusta vinul şi se apreciază echilibrul intre vin şi brânza care trebuie să se îmbine armonios iar asocierea este reuşita în cazul în care nu domina niciuna dintre componente.

Am apreciat cel mai mult asocierea a-4-a cea dintre Feteasca Neagră şi brânza Grana Padano D’Exceptie.

Feteasca Neagră este un soi autohton, aflat de multă vreme în cultură pe suprafeţe însemnate în partea de sud a Moldovei şi în zona de est a Munteniei. În zilele noastre, se cultivă în toată țara, cât şi în afara graniţelor ţării.



Din acest soi se pot obţine atât roze-uri deosebite, cât şi vinuri roşii ce pot fi învechite în lemn de calitate şi ulterior în sticlă, rezultând vinuri de mare marcă, cu o tipicitate pronunţată.
Gustativ şi olfactiv se pot simţi următoarele arome de fructe precum mure, prune sau vişine negre, codimente maronii şi negre precum scorţişoară, vanilie, piper şi ienibahar, coajă de pâine prăjită şi piele (la vinurile mai vechi).

Grana Padano este o brânză italiană, făcută din lapte de vacă (parțial smântânit). 



A obținut Denumirea de Origine Controlată în 1996. Conținutul de grăsimi este de aproximativ 32%, iar pasta are o consistență foarte dură. Se prezintă sub forma unui cilindru ușor convex, ce cântărește între 24 și 40 de kg. Pentru obținerea unui kilogram de Grana Padano sunt necesari aproximativ 15 l de lapte. 

Grana Padano se fabrică din cașul (obținut, cum spuneam, din lapte de vacă parțial degresat) este fărâmițat (până la dimensiunea unui bob de orez) și încălzit la o temperatură de 54ºC. După o oră se învelește în pânză de în și se pune în forme. După 48-72 de ore se sărează (în saramură), se scurg și se pun la măturat, pentru o perioadă ce poate varia de la 8-12 luni (grana giovane), la 2 ani și chiar mai mult (Grana Riserva).

Condițiile de producție sunt verificate de Consorzio Tutela Grana Padano, un consorțiu înființat în 1954, ce reunește atât producătorii, cât și distribuitorii de Grana.
Grana Padano este brânza DOC cu cel mai mare volum de producție din lume.

C House Milano este un restaurant cu specific italian aflat în Craiova pe strada Alexandru Ioan Cuza, Nr. 42.

C House oferă o experienţă de neuitat oferind preparate rafinate, de la mâncăruri italiene de fuziune și cocktailuri fără alcool până la felurite reţete de espresso autentice.

Atmosfera elegantă, design-ul italian de lux, serviciile incredibile și bucătăria rafinată face din C House Cafe Lounge Craiova un loc de savurat mâncarea unic în România.

Aici la preturi relativ rezonabile poţi servi mâncăruri gătite foarte bine la porţii mari.







La finalul degustării a avut loc o tragere la sorţi şi s-au facut cateva poze de grup urmând să ne reîntâlnim după sărbători pentru a continua şi cu alte crame din România.



 
Pe curând!




Niciun comentariu: