duminică, 5 noiembrie 2017

DEGUSTARE DE VIN: CASA DE VINURI COTNARI ȘI DELACO LA RESTAURANT EXCELSIOR CRAIOVA



În ultima joi din luna octombrie Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro au organizat cea de-a 18-a ediție a evenimentului Brânzeturi cum se... cuVin la Restaurantul Excelsior din Craiova cu brânzeturile Delaco și vinurile de la Casa de Vinuri Cotnari.

Scopul evenimentului este acela de a promova vinurile românești și de a face cunoscute asocierile culinare dintre brânzeturi și vin.





Pentru cei care nu au auzit despre Casa de Vinuri Cotnari vă pot eu povesti câte ceva în câteva cuvinte:

Podgoria Cotnari face parte din regiunea viticolă a Podișului Moldovei, fiind una dintre cele mai renumite podgorii ale Europei, cu o istorie de aproximativ 2000 de ani şi o suprafaţă de 1750 de ha.

Casa de Vinuri Cotnari este un proiect ambițios, început în anul 2007, prin înființarea în podgorie de noi plantații, formate din tradiționalele soiuri Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească și Fetească Albă, cărora li s-au alăturat Busuioaca și Feteasca Neagră.

Casa de Vinuri Cotnari a luat naștere din inițiativa celei de-a doua generații a principalilor acționari de la SC COTNARI SA, cel mai mare producător din podgoria Cotnari, care, odată cu trecerea anilor, și-a manifestat dorința de a completa sortimentația de vin obținută în podgorie cu vinuri premium albe, rose și roșii, seci sau demiseci, destinate exclusiv segmentului HoReCa și magazinelor specializate.
Casa de Vinuri Cotnari este o societate distinctă, cu sediul în Castelul Vlădoianu, ce deține terenuri și vii plantate în anul 2007, Crama Vladoianu – o cramă modernă, finalizată și Crama Axinte – o cramă achiziționată recent ce urmează a fi modernizată.

Suprafața exploatată de către Casa de Vinuri Cotnari este compusă din Fetească Neagră – 100 ha, Busuioacă – 75 ha, Tămâioasă Românească – 75 ha, Grasă de Cotnari – 50 ha şi Fetească Albă – 50 ha.

Casa de Vinuri Cotnari produce două game de vinuri: Cotnari Domenii și Cotnari Colocviu.

Furnizorul de brânzeturi este Delaco – Fan Brânză. Delaco este unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din România, parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial.

Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, Delaco oferă un portofoliu de produse foarte vast clienților de pe piața din România.

Produsele sub brandul Delaco sunt atent selecționate și produse după rigori stricte pentru a oferi cea mai înaltă calitate.

Despre gazda noastră Restaurantul Excelsior vă pot spune că se află foarte aproape de centrul orașului și este un loc curat și  primitor în care personalul este atent și serviabil.
Nu-i așa că pizza facută aici arată apetisant?



Acestea au fost asocierile culinare prezentate la degustare:


Colocviu la Viena - spumant alb brut natur - Frâncușa de Cotnari – Camembert





Colocviu la Moscova - alb sec - Grasă de Cotnari – Brie au Bleu, covrigei





Colocviu la Roma - alb sec - Tămâioasa Românească – Cașcaval Sofia, covrigei





Colocviu la Paris - rose sec - Busuioacă de Bohotin – Maasdam, mere





Domenii Cotnari - rose demisec - Busuioacă de Bohotin – Irish Cheddar, struguri




 Domenii Cotnari - roșu sec - Fetească Neagră – Gouda, nuci






Ne-a prezentat vinurile George Măluţan – oenologul Casei de Vinuri Cotnari însă din păcate nu am reușit să aud toate explicațiile acestuia din cauza gălăgiei infernale pe care o făceau niște copii la o masă apropiată.



Despre brânzeturi a vorbit ca de obicei Alin Sintimbrean, de la DictionarCulinar.ro.



La eveniment a fost prezentă și Madalina Constantin, reprezentantul zonal al Casei de Vinuri Cotnari.



După degustarea tuturor asocierilor a trebuit să fac o alegere dificilă între ultimele două varianțe.
Am ales penultima asociere cea în care am testat Busuioaca de Bohotin cu brânza Irish Cheddar și struguri.




Busuioaca de Bohotin este un vin cu aciditate medie și arome de căpşune şi frăguţe de pădure cu gust intens fructat.
Este recomandat să fie consumat cu mâncăruri ușoare din carne albă și pește ușor picante și puțin condimentate.
Poate fi considerat de altfel și un vin de final de masă.

Am extras din fișa acestuia principalele caracteristici:

VOLUM ALCOOL: 14,2%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 10,02 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 5,77 g/l
TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate) și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultură îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: exclusiv HoReCa și magazine specializate
TEMPERATURĂ DE SERVIRE: 8-10 °C

Brânza Irish Cheddar este cea mai consumată brânză englezească din lume, fiind produsă din lapte de vacă.
Aceasta are o intensitate a aromei ce variază de la mediu la intens, în funcţie de gradul de maturare sau de provenienţă. Culoarea diferă şi ea, de la alb natural până la portocaliu.
E o brânză ce se potriveşte într-o mulţime de preparate, de la platouri cu brânzeturi, până la plăcinte, putând fi consumată ca atare, dar revelându-şi aroma bogată mai ales atunci când e gătită şi topită. E un ingredient perfect pentru a da un plus de savoare cartofilor gratinaţi, macaroanelor cu brânză, burgerilor, supelor cremă de legume, sosurilor, sendvişurilor sau adăugată în omlete şi pizza. Poate fi topită şi savurată ca sos dip, alături de snackuri precum nachos, legume crude, mere, pere etc.

Îmi place foarte mult acest soi de vin mai ales că l-am degustat de multe ori în zona Husiului înainte de 1990 la diverse ocazii festive.

Pentru mine Busuioaca de Bohotin înseamnă tinerețe, gustul brânzei îmi sugerează ideea de rafinament iar asocierea acestora împreună cu strugurii înseamnă perfecțiune.









Evenimentul a fost interesant deoarece am avut ocazia să degustăm exclusiv vinuri din soiuri românești și în premieră brânzeturile din gama Delaco D’Exceptie: Maasdam, Irish Cheddar și Gouda iar o parte dintre noi, care au fost mai norocoși, au câștigat la tombolă sticla de vin preferată  împreună cu brânza asociată.




Sper ca imaginile postate să întărească povestea mea.

Și uite așa am  petrecut o seară de Sf. Dumitru în mod plăcut la un restaurant select din orașul nostru împreună cu bloggerii olteni cu care am făcut și o fotografie de final.












Niciun comentariu: