vineri, 3 noiembrie 2017

Festivalul Elena Teodorini Craiova 2017-Scripcarul pe acoperiș de J. Stein






Spectacolul a fost susținut de Teatrul „Regina Maria” Oradea pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova




Scripcarul pe acoperiș este un musical de Joseph Stein după povestirile lui Sholom Alecheim în traducerea Antoanetei Ralian


Spectacolul a fost realizat cu concursul următorilor:

Regia artistică: Korcsmáros György
Asistent regie: Meleg Vilmos
Decoruri: Vioara Bara
Costume: Amalia Judea
Coregrafia: András Loránt
Asistent maestru coregraf: Daniel Titi Sandro
Dirijor cor: Iloc Ovidiu

Conducerea muzicală: Áry Nagy Sándor

DISTRIBUȚIA:

Tevye: Richard Balint
Golde: Ioana Dragoş Gajdo
Tzeitel: Angela Tanko/Mihaela Gherdan
Hodel: Adela Lazăr
Hava: Alina Leonte
Shprintze: Anca Sigmirean
Bielke: Georgia Căprărin
Yente: Elvira Platon-Rîmbu Lazăr
Wolf: Ion Abrudan
Motel: Pavel Sîrghi
Percik: Răzvan Vicoveanu
Fyedka: Ciprian Ciuciu
Poliţistul: Daniel Vulcu
Avram: George Voinese
Mordcha: Alexandru Rusu
Nahum: Andrei Fazecaş
Mendel: Florian Silaghi
Rabbi: Emil Sauciuc
Fruma Sara: Gabriela Codrea
Bunica Tzeitel: Corina Cernea
Sasha: Andrian Locovei
Shandel: Mirela Niţă-Lupu
Yussel: Igor Lungu












"Scripcarul pe acoperiş” este adaptarea lui Joseph Stein după povestirea lui Shalom Alehem – “Fiicele lui Tevye” lăptarul, pe muzica lui Jerry Bock, cu influeţe folclorice evreieşti şi ruseşti.
A devenit un celebru musical, jucat pe Broadway, ecranizat în 1971 şi răsplătit cu trei premii Oscar. 

Eu nu am văzut deocamdată filmul dar l-am găsit aici.

Teatrul “Regina Maria” din Oradea s-a încumetat în 2011 să monteze acest musical dificil ce se joacă şi în prezent cu succes, fiind un spectacol de excepţie, excelent realizat cu un ansamblu de 50 de persoane!

Acţiunea se petrece într-un sat din Rusia, Anatevka, sat în care locuieşte o comunitate evreiască.
Aici locuieşte şi familia lăptarului Tevy care are cinci fiice necăsătorite.
În mică comunitate ca aceasta aveţi ocazia de a viziona aspecte tragicomice în legătură cu respectarea tradiţiei, familiei, religiei sau a sentimentului de iubire, care se finalizează cu alungarea comunităţii evreieşti din satul rusesc.

Ce puteţi vedea în acest spectacol?

1. Interpreţi cu mari calităţi actoriceşti, vocale şi de dansator. (Rolul principal cel al lui Tevye interpretat magistral de către Richard Balint este reprezentativ din acest punct de vedere).

2. Decorul alcătuit din mai multe module care se manevrează foarte uşor peste acestea fiind amenajat un deal verde care simbolizează drumul vieţii.

3. Costumele colorate şi vesele.

4. Muzica bună, ritm şi coerenţă.

"Scripcarul pe acoperiş este un spectacol fără vârstă, un muzical clasic, care a fost jucat pe Broadway din 1964, rămânând unul dintre cele mai longegive spectacole pe această scenă (în prezent este al 16-lea cel mai jucat spectacol de Broadway din istorie, şi primul muzical care a depăşit 3000 de reprezentaţii). Ecranizarea Scripcarului pe acoperiş a contribuit la popularitatea acestuia, care a devenit astăzi un reper cultural nu numai pentru comunitatea evreiască, ci pentru întreaga lume prin mesajul său umanitar universal.
Scripcarul pe acoperiş este o producţie monumentală, cu decoruri impunătoare, o distribuţie mare care necesită voci bune, coregrafie complexă, orchestră live şi costume autentice.
Plasat pe la începuturile secolului XX într-o perioadă de suferinţă a comunităţii evreieşti din Rusia Imperială, pogromul ameninţă să destabilizeze valorile culturale şi religioase iudaice. Viaţa lipsită de pretenţii a unui sătean evreu, capul unei familii simple din Anatevka, stă din acest motiv într-un echilibru la fel de precar ca al unui scripcar pe acoperiş, străduindu-se să păstreze echilibrul vital dar şi armonia. Istoria se face simţită în cele mai adânci unghere ale acestui sătuc neplasat într-o geografie reală, dar care spune cu sensibilitate şi umor, din păcate o poveste a cărui realism ne cutremură şi astăzi."(http://teatrulreginamaria.ro/trupa-iosif-vulcan/scripcarul-pe-acoperis-2/)

Fotografiile făcute în timpul spectacolului vă vor introduce mai uşor în atmosfera din sala Teatrului Naţional din Craiova.

Impresii după spectacol am găsit pe pagina teatrului:

"De la Festivalul Național de Teatru ne-am îndreptat cu mult entuziasm spre Craiova, unde am avut plăcerea de-a a participa cu musicalul „Scripcarul pe acoperiș” la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional „Elena Teodorini”.  
Festivalul organizat de Opera Română Craiova, se desfășoară în perioada 1 octombrie – 12 noiembrie 2017 și sărbătorește anul acesta 160 de ani de la nașterea Elenei Teodorini, prima cântăreață din România care urcat pe scena de la Scala din Milano. Teatrul Regina Maria a fost singura trupă din programul bogat în evenimente al sărbătorii muzicale craiovene ce nu se înscrie în categoria teatrului liric. A reușit, însă, să capteze până și atenția spectatorilor mai tineri, care au trăit cu emoție fiecare moment și au aplaudat frenetic după fiecare scenă.
Felicitări actorilor noștri multi-talentați ce reușesc să-și depășească mereu propriile limite și să câștige dragostea și aprecierea publicului oriunde merg, indiferent de genul teatral pe care îl abordează. Chapeau pentru teatrul orădean!"


Spectacolul este memorabil şi îl recomand tuturor celor interesaţi de un muzical  de calitate.


Niciun comentariu: