joi, 13 februarie 2025

13 ani de Craiova Blog Meet

Nici nu a început bine anul 2025 şi sărbătorind 13 ani de existenţa a Asociaţiei Bloggerilor Olteni ne-am întâlnit cu mic şi mare pentru a petrece şi a socializa la Casa Universitarilor şi evident cu această ocazie Daniel Botea preşedintele asociaţiei a organizat şi o degustare de vinuri cu vinurile de la crama Vânju Mare şi brânzeturile de la Delaco.

Vinurile ne-au fost prezentate de reprezentanții Domeniilor Vânju Mare, Virgil Turcu – Manager de vânzări, și Aliona Ionescu – Șef de laborator, iar brânzeturile de Daniel Botea – degustător autorizat de brânză.

Asocierile propuse pentru degustare au fost următoarele:
Vinul Principelui Tămâioasa Românească şi Chardonnay sec + Camembert Delaco

Vinul Principelui Sauvignon Blanc şi Riesling Italian demisec + Brie Delaco

Vinul Principelui Rose sec + British Cheddar Delaco

Vinul Principelui Cabernet Sauvignon şi Syrah sec + Grand Blue Delaco

Vinul Principelui Merlot şi Syrah demisec + Grana Padano Delaco



Din păcate nu am putut participa la acest eveniment de la început astfel încât am ratat degustarea primelor 3 vinuri iar cu ocazia  tragereii la sorţi de la finalul degustării am propus ultima asociere câştigând o sticlă de vin şi un pachet de brânză.






Despre vinurile produse la Vânju Mare pot spune că în urma cercetărilor arheologice, au fost descoperite relicve ale meșteșugului care au fost datate cu 1.000 de ani înainte de Cristos.

Suprafaţa totală cultivată este de 202 de hectare și este împărțită în mod egal între struguri destinați vinurilor albe și struguri din care se obțin vinurile roșii și rosé prelucrându-se 35 de tone de struguri pe zi capacitatea de fermentare fiind de 900 de hectolitri pentru vinurile albe şi de 600 de hectolitri pentru vinurile roşii.

Gazda noastră a fost Casa Universitarilor din Craiova care îşi are sediul în vechea casă a familiei lui Nicolae Romanescu, primar de elită al Craiovei – în anul 1898, apoi între 1901-1916 şi în anul 1929, de personalitatea căruia se leagă modernizarea şi dezvoltarea oraşului. În această casă au intrat de-a lungul vremii Nicolae Iorga şi George Enescu, Barbu Ştefănescu-Delavrancea, Ion I.C. Brătianu, Take Ionescu, Elena Văcărescu, C.A. Rosetti, Alexandru Macedonski ca oaspeţi ai primarului Nicolae Romanescu. Această clădire este un monument de arhitectură şi întreaga pictură interioară a Casei Romanescu se datorează lui Francisc Tribalsky – un pictor monumentalist, de origine poloneză, educat la Academia de Arte Frumoase din Viena.

Gama de vinuri liniștite Vinul Principelui este creată de oenologii de la Domeniile Vânju Mare în memoria principelui Mihai (1558-1601), ban al Craiovei şi voievod al Țării Românești (1593-1600).

Gama cuprinde vinuri albe, rose şi roșii, acoperind aproape toate de gusturile, de la sec la dulce. Majoritatea sortimentelor de vinuri din gamă sunt cupaje de două soiuri, tocmai pentru a scoate în evidență faptul că prin unirea mai multor soiuri vinurile se îmbogățesc în arome, câştigând mai mult gust şi echilibru. Vinul alb dulce este singurul monosepaj din gamă, pentru că aromele Tămâioasei Româneşti, soi pur românesc, sunt mult mai bine scoase în evidență de zaharurile reziduale din fermentație.

Toate celelalte sortimente ale gamei, atât cele seci cât şi cele demiseci, sunt cupaje îndrăznețe de două soiuri, atent studiate de oenologii de la Vânju Mare, care reușesc să scoată în evidență într-un fel aparte, terroir-ul deosebit pentru cultura viței de vie dat de clima caracteristică paralelei nordice de 45g şi influența benefică a Dunării.

Originari din Bordeaux, Franța, strugurii de Merlot au fost aduși în România acum mai bine de 100 de ani și se bucură de o bună reputație printre cunoscători. În anii cu temperaturi mai scăzute Merlotul se coace foarte bine, iar în anii cu temperaturi ridicate acumulează mai mult zahăr. Vinul din Merlot are o intensitate mai scăzută față de vinurile roșii puternice, precum Cabernet Sauvignon. Vinurile obținute din acest soi pot fi asociate alături de fripturi suculente din carne roșie, carne de porc sau chiar de fazan și curcan. Merlot se asociază de minune și cu brânzeturile servite à la française, adică la sfârșitul mesei.

Syrah este un vin roșu de masă, sec, cu un minunat buchet floral, cu note de fructe negre de pădure, condimente, ciuperci, fum, tutun. Densitatea sa este peste medie, de obicei cu un înalt nivel de acid tanic, ceea ce îl face un perfect partener al mâncărurilor condimentate, și al cărnii de miel și vânat, de preferință marinat în vin roșu cu piper negru sau semințe de muștar picant. În procesul de vinificație, de obicei trece foarte bine ca strugure de sine stătător, însă este foarte des combinat cu alte varietăți ale vitis vinifera, de obicei Cabernet Sauvignon, Merlot în cazul nostru, Grenache, Mourvedre, și Viognier, având ca rezultat un vin de o eleganță și o longevitate fenomenală.

Cu aceasta ocazie am aflat cum să facem și diferența dintre cupaj și multisepaj. Este vorba despre tehnici diferite de obținere a vinului. În primul caz este vinificat separat fiecare soi în parte și apoi prin încercări succesive se stabilește amestecul dorit. În cazul multisepajului strugurii din cele două soiuri sunt culeși și vinificați împreună. Desigur, al doilea procedeu este mult mai dificil decât primul și, de aceea, mai puțin folosit.

Grana Padano este una dintre cele mai vechi brânzeturi DOP italiene, produsă în inima Lombardiei, după o veche reţeta tradiţională.


Este una dintre puţinele brânzeturi care pot concura cu regele brânzeturilor: Parmezanul (Parmigiano-Reggiano). Creată de călugării cistercieni de la Chiaravalle în secolul al XII-lea, Grana Padano DOP este încă produsă în toată valea Po River din nord-estul Italiei.

Brânză Grana Padano este obţinută din lapte de vacă nepasteurizat, semi-degresat, rezultat din două mulsuri şi maturata timp de doi ani. La sfârşitul procesului de măturare, Grana Padano dezvolta o crustă fermă, groasă şi profundă care protejează interiorul parfumat, uscat şi degajat. Grana înseamnă “granular” în italiană, care se reflecta în textura granulara fină, cu un gust intens dulce. Pe măsură ce Grana Padano îmbătrâneşte, aromele devin pronunţate, savuroase şi complexe, iar textura devine mai fărâmicioasa.

Este o brânză tare, sărata cu gust puternic şi unic. Poate fi servită ca aperitiv, rasa peste paste sau împreună cu un vin alb spumant.

În incinta Casei Universitarilor aflându-se şi un restaurant la vinurile prezentate am servit şi câteva gustări calde şi fripturi preparate din carne de pui şi porc.





La final am servit câte o felie generoasă din tortul pregătit de mama lui Marian şi am trecut la dans până spre dimineaţă.


LA MULTI ANI ASBO!

Niciun comentariu: