joi, 30 noiembrie 2023

Un proiect de mediu care ar trebui implementat in toata Romania

 

Gestionarea deșeurilor, cunoscută și ca managementul deșeurilor, se referă la educația privind colectarea, transportul, tratarea, reciclarea și depozitarea deșeurilor. De obicei, termenul se referă la materialele rezultate din activități umane și la reducerea efectului lor asupra sănătății oamenilor, a mediului, sau aspectului unui habitat. Gestionarea deșeurilor are ca scop și economisirea unor resurse naturale prin reutilizarea părților recuperabile. Deșeurile gestionate pot fi atât solide, cât și lichide sau gazoase, precum și cu diverse proprietăți (de exemplu radioactive), necesitând metode de tratare specifice fiecărora.

În România activitatea de gestionare a deșeurilor este fundamentată pe Legea 211/2011, care implementează o serie de directive ale Consiliului Europei. Coordonarea acestei activități cade în sarcina Ministerului Mediului și a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Ştiaţi că un american produce în medie 2 kg. de deşeuri zilnic şi cel puţin o treime din aceste deşeuri sunt reciclate?

Când am fost la Milano acum câţiva ani am constatat că fiecare locatar colecta selectiv deşeurile care erau ridicate în zile diferite de către firmă de salubritate. Amenzile erau foarte mari dacă colectai amestecat aceste deşeuri.

Ori de câte ori călătorim cu trenul mai ales vedem de-a lungul căii ferate aruncate gunoaie diferite, resturi din demolări etc. Romanii au o problemă mare cu modul în care trebuie tratate deşeurile şi aici intervine educaţia care trebuie făcută la toate nivelurile.

Ştiţi ce m-a frapat prima dată când am trecut graniţa în Ungaria?

LIpsa gunoaielor aruncate haotic şi lipsa boscheţilor pe marginea drumurilor şi căii ferate.

Trebuie să ne revenim şi să facem şi noi ceea ce trebuie.

Campania de conștientizare că cea mai eficientă formă de tratare a deșeurilor este reciclarea lor a avut loc în Europa sub sigla trei R (Reducere, Refolosire, Reciclare, în engleză Reduce, Reuse, Recycle, în franceză Réduire, Réutiliser, Recycler). Deși în România s-au demarat inițiative de reciclare ale deșeurilor sub acest generic încă înainte de 1989, în contextul lipsurilor din acea perioadă acțiunea, fiind impusă de sus în jos, a întâmpinat rezistență. În prezent reciclarea este reluată, dar reușita politicii de reciclare ține și de posibilitatea sortării deșeurilor, care trebuie începută chiar din prima fază, prin colectarea separată a materialelor refolosibile.


În Craiova acest lucru se face cu paşi timizi însă am observat că locatarii au fost foarte receptivi la noul mod de colectare. 

Mai jos aveţi comunicatul Asociaței Preocupați de Viitor care a finalizat proiectul „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6”:

29 noiembrie 2023. Asociația Preocupați de Viitor anunță finalizarea proiectului „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6” - cod proiect 151480. Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, începând cu 1 septembrie 2022, pe o perioadă de 15 luni și a beneficiat de o finanțare în valoare totală de 402.854,12 RON, prin programul SIPOCA.

Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene, în România rata de reciclare a deșeurilor municipale era în 2021 de 11.3%, comparativ cu 48,7% cât reprezenta media Uniunii Europene. În acest context, proiectul „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6” a răspuns unei nevoi stringente la nivel național în general, dar și local în particular, respectiv îmbunătățirea procesului de management al deşeurilor și creșterea gradului de conștientizare a populației privind importanța implicării civice în problematica de mediu în comunitatea din Sectorul 6.





Astfel, în cadrul proiectului au fost organizate 3 module de curs pe trei tematici: comunicare și dezvoltare organizațională, participare publică și video participativ și managementul deșeurilor. Tematicile alese au avut ca și punct comun implicarea civică a cetățenilor ca vector de creare a unor comunități locale mai prietenoase cu mediul. La cele 3 module de training au participat peste 278 de persoane (membri și voluntari ai societății civile din sectorul 6 precum și reprezentanți ai autorității locale din acest sector). Totodată, participanții la curs și-au adus contribuția și la elaborarea Ghidului de Activism Civic - un instrument util în creșterea gradului de implicare comunitară a cetățenilor și de transformare a acestora din actori pasivi în actori activi și implicați în acțiuni de protejare a mediului.


De asemenea, în cadrul proiectului au fost stabilite la nivel local principii și obiective în domeniul gestionării deşeurilor pe termen mediu şi lung, care au fost aliniate la noile cerinţe legislative și la noile evoluţii tehnologice din domeniu.


Pentru a sublinia importanța participării civice în problematica de mediu, au fost realizate și 7 materiale video participative, în cele mai importante 7 cartiere din sectorul 6, respectiv: Giulești, Drumul Taberei, Crângași, Militari, Grozăvești, Ghencea și Brâncuși. Aceste materiale video și-au propus să identifice propuneri pe care cetățenii le consideră drept potențiale soluții pentru un management mai eficient al deșeurilor în comunitatea lor.

„Rezultatele proiectului <Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6> vor contribui la identificarea acelor măsuri individuale și colective menite să contribuie la adaptarea noastră, ca societate, la schimbările climatice, precum și la diminuarea amprentei pe care fiecare dintre noi o are asupra consumului de resurse naturale. Ne-am propus ca mesajele noastre să ajungă la cât mai mulți cetățeni ai Sectorului 6, tocmai pentru a pune bazele unui proces de schimbare de mentalitate: tranziția de la eco-indiferență la un comportament pro-activ și o atitudine responsabilă față de mediu”, spune Dănuț Stanciu, managerul de proiect.


Proiectul „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6” a fost cofinanțat prin programul de finanțare SIPOCA,  apel CP14/2021 pentru regiunea mai dezvoltată - consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local, Componenta 1 - Apelul POCA/660/2/1/Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP. Valoarea totală a finanțării a fost de 402.854,12 RON, din care finanțarea nerambursabilă a fost de maximum 394.797,04 RON (reprezentând 98%), iar cofinanțarea din partea Asociației Preocupați de Viitor a fost de 8.057,08 RON (reprezentând 2%).

Colectarea selectivă a deşeurilor ne va ajuta să trăim într-un mediu mai curat şi de asemenea va conduce la economisirea resurselor primare, materii prime şi energie.

Toată lumea doreşte să respire un aer cât mai curat şi să circule prin zone nepoluate.

Putea realiza acest lucru dacă fiecare dintre noi suntem mai prietenoşi cu mediul şi nu în ultimul rând colectăm şi "aruncăm" deşeurile selectiv. 

 

Niciun comentariu: