marți, 19 septembrie 2023

Un film despre revoluţia din 1989 care trebuie văzut neapărat

Zilele trecute la Craiova VIP Electroputere a avut loc avanpremiera filmului Libertate în regia lui Tudor Giurgiu care este este un regizor și producător român de film. Pe lângă filmul de ficțiune, a realizat și videoclipuri muzicale și filme documentare fiind printre multe alte realizări profesionale iniţiatorul Festivalului de Film Transilvania.



Filmul va apărea din 6 octombrie în cinematografe şi a fost filmat în perioada pandemiei în condiţii destul de dificile în care actorii se testau zilnic de COVID.
Acţiunea filmului se petrece la Sibiu când în zilele revoluţiei din decembrie 1989 în marea confuzie creată intenţionat la acea vreme au fost reţinuţi, arestaţi sau ucişi foarte mulţi militari, miliţieni, securişti sau civili şi s-au comis foarte multe abuzuri care nu au fost nici până la această dată sancţionate în condiţiile în care persoanele vinovate trăiesc în prezent.
Un grup de miliţieni bănuiţi că au tras în armată au fost reţinuţi şi ţinuţi (sechestraţi) într-un bazin de înot golit de apă timp de mai bine de o lună de zile.
În acest film bazat pe o documentare riguroasă veţi remarca imaginile mohorâte din vremea comunismului, interioare de birouri sau de apartamente şi scene de luptă foarte bine realizate.
Multe dintre imaginile din această producţie mă duc cu gândul la modul în care erau arestaţi evreii în timpul războiului, a anticomuniştilor atunci când erau duşi la Gherla, Sighet sau canal sau la unele scene vizionate din timpul diverselor conflicte armate care au avut loc recent pe glob.
Din păcate istoria se repetă şi autorităţile de atunci şi de acum au făcut tot posibilul ca adevărul să nu poată fi niciodată aflat este concluzia realizatorilor şi a noastră a celor prezenţi la proiecţie.
În film îl veţi vedea pe actorul Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova Alex Calangiu alături de Toma Cuzin, Alexandru Papadopol şi Andi Vasluianu.



La final am putut sta de vorbă cu regizorul filmului Tudor Giurgiu, cu Alex Calangiu şi Toma Cuzin prezenţi în sală care la final ne-au acordat autografe şi s-au fotografiat alături de doritori.




Recomand acest film tuturor celor care vor să îşi amintească momentele dramatice ale revoluţiei precum şi tinerilor care cunosc istoria acelor timpuri numai din auzite pentru ca astfel de intamplari oribile sa nu se mai repete.
Scriind acestea mă macină un gând: "oare dacă revoluţia ar avea loc în zilele noastre lucrurile s-ar petrece mai paşnic sau mai violent?"
Cine poate şti răspunsul?

Niciun comentariu: