luni, 25 septembrie 2023

Degustare Dragasi cu branzeturi de la Delaco



Zilele trecute am fost din nou prezent la o degustare cu vinurile de la Dragaşi şi brânzeturile de la Delaco la mai vechea noastră gazdă primitoare C House Milano din Craiova.

Ediţia a ajuns la nr. 54 şi a fost organizată de Asociaţia Bloggerilor Olteni şi Dicţionar Culinar.ro.

Vinul este o băutură alcoolică apreciată de oameni de mii de ani, iar arta fabricării sale a evoluat constant de-a lungul timpului, fiecare cultură adăugând propriile tehnici și ingrediente unice fiind obținut prin fermentarea sucului de struguri. Reacția chimică implică drojdia, care transformă zahărul din struguri în etanol, adică un alcool.

Ştiaţi că unele dintre cele mai vechi dovezi ale existenței vinului în lume au fost descoperite în Georgia, în anul 6000 î.Hr. Dovezi ale unei băuturi asemănătoare vinului (băutură fermentată pe bază de struguri) au fost descoperite și în China, în anul 7000 î.Hr. De asemenea, alte dovezi au fost regăsite și în Sicilia (4000 î.Hr) și Iran (5000 î.Hr).

Cu toate acestea, cea mai veche dovadă a unei producții constante de vin datează din 4100 î.Hr. În Armenia, unde a fost descoperită cea mai veche cramă de vin. Aici, viticultorii zdrobeau strugurii cu picioarele, sucul fiind colectat într-o cuvă în care acesta fermenta.

Domeniul Dragaşi are o suprafaţă de 7 hectare de viță de vie din soiuri nobile, într-una din cele mai faimoase zone viticole ale României: dealurile Drăgășani din inima Olteniei fiind aşezat pe Dealul Viilor intre cramele Bauer şi Ştirbei.

Acestea au fost vinurile de la degustare şi asocierile propuse:




1. Pelerin Cuvée Blanc (Sauvignon Blanc + Pinot Gris) + Aperifrais Ile de France,




2. Pelerin Sublim Fumé (Sauvignon Blanc) + Camembert Ile de France,



3. Pelerin Rosé + Emmentaler Delaco,




4. Pelerin Ramato (Pinot Gris) + British Cheddar Delaco D'Exceptie,




5. Arhon Cabernet Franc 2017 + Grana Padano Delaco D'Exceptie.




Am aflat, pentru prima dată în viața mea despre tehnica de vinificație Ramato, prin care mustul rămâne în contact cu pielițele mai mult timp în perioada fermentării rezultând un vin Roşe din struguri albi în loc de strugurii negri aşa cum ştiam.




Despre aceste lucruri ne-a povestit Alina Bușu, reprezentanta Domeniului Dragaşi, iar despre brânzeturi Daniel Botea de la ASBO.




Alegerea mea privind ultima asociere cred că o puteţi încerca şi voi deoarece veţi avea ocazia să degustaţi un vin special vinul Arhon Cabernet Franc.
Având o culoare rubinie intensă, cu reflexe purpurii ARHON Cabernet Franc din recolta 2017 este un vin roșu sec cu arome complexe și bogate care combina notele de fructe negre, precum afinele și cireșele sălbatice, cu accente de ciocolată, ardei roșu și tutun.
Acest vin a fost păstrat timp de 30 de luni în butoaie din lemn de stejar fiind recomandat să fie servit la temperatura de 18°C pentru a-i permite să-și dezvăluie cu eleganță aromele și structură.
Acest vin roșu sec se potrivește perfect cu preparatele culinare pe bază de carne roșie, paste consistente, brânzeturi fine maturate și sushi. Este o alegere specială pentru iubitorii de vinuri de calitate, fiind disponibil într-o ediție limitată ce numără doar câteva mii de sticle.



Grana Padano este o brânză italiană, făcută din lapte de vacă (parțial smântânit). A obținut Denumirea de Origine Controlată în 1996. Conținutul de grăsimi este de aproximativ 32%, iar pasta are o consistență foarte dură. Se prezintă sub forma unui cilindru ușor convex, ce cântărește între 24 și 40 de kg. Pentru obținerea unui kilogram de Grana Padano sunt necesari aproximativ 15 l de lapte.
Cum se fabrică Grana Padano
Cașul (obținut, cum spuneam, din lapte de vacă parțial degresat) este fărâmițat (până la dimensiunea unui bob de orez) și încălzit la o temperatură de 54ºC. După o oră se învelește în pânză de în și se pune în forme. După 48-72 de ore se sărează (în saramură), se scurg și se pun la măturat, pentru o perioadă ce poate varia de la 8-12 luni (grana giovane), la 2 ani și chiar mai mult (Grana Riserva).
Condițiile de producție sunt verificate de Consorzio Tutela Grana Padano, un consorțiu înființat în 1954, ce reunește atât producătorii, cât și distribuitorii de Grana.
Și, tot la capitorul fabricație, mai trebuie precizat un lucru: Grana Padano este brânza DOC cu cel mai mare volum de producție din lume.
După ce am degustat şi comentat fiecare asociere a urmat tragerea la sorţi unde fericiţii câştigători s-au ales cu câte o sticlă de vin şi un pachet de brânză dintre cele preferate.



Şi pentru că momentele plăcute nu pot dura o veşnicie seara noastră s-a finalizat prin fotografi de grup de mai sus urmând să ne reîntâlnim cu toţi la o alta degustare.



Niciun comentariu: