sâmbătă, 18 iunie 2022

Despre Grădina Utilitară

 

Pe 24 Iunie, de Sânziene, Go Romania vă invită să participați la Marea Grădinăreală când se va inaugura Grădina Utilitară și da startul proiectului Grădinile Comunității.


"Din cele mai vechi timpuri, pădurea a inspirat alegerea şi aducerea pe lângă casa de locuit a acelui „colţ al naturii” care a impresionat. Locuitorii satelor au învăţat să facă anumite îmbinări între componentele naturii şi interesele lor, creându-şi astfel propriile peisaje. Acest fenomen a luat amploare iar, mai apoi, odată cu urbanizarea acest obicei a ajuns și la oraș.

Grădinile urbane au fost întotdeauna considerate instrumente de incluziune socială. Reglementarea grădinilor urbane facilitează și recompensează prezența și participarea persoanelor cu dificultăți sociale, cum ar fi șomerii și cei cu dizabilități fizice și/sau psihice, la activitățile care se desfășoară într-o grădină urbană. Aceasta aduce la lumină o altă utilizare semnificativă a grădinilor urbane: aceea de a fi un instrument util atât pentru sănătatea oamenilor cât și un mod de a aduce comunitatea să lucreze împreună, să își înțeleagă mai bine nevoile comunitare."

De fapt grădinăritul urban înseamnă să cultivăm în cele mai diverse locuri din orașe flori, arbuști și legume; de la zonele urbane pustii la acoperișuri, pereți și acostamente. Cu fiecare nouă parcelă de teren cultivată, un strop de natură este redată orașului.

Grădina se află in spatele parcului Nicolae Romanescu, pe strada Vânători de Munte, în zona stației de autobuz 5B de lângă ANL-urile de pe strada Potelu.
Ziua evenimentului se anunță a fi plină de activități atât pentru cei mari, cât si pentru cei mici.

Prima parte a zilei va fi cu si pentru copii alături de EduCat Language Centre. Sunt pregătite activități educative si distractive, precum workshop-uri bilingve (română - engleză) despre plante, reciclare, obiective de dezvoltare durabilă și vânătoare de comori si multe activități distractive cu cântece, dansuri și animație.

A doua parte a zilei va fi dedicata adulților și adolescenților.La ora 17:30 vor fi programate activități educativ-recreative
La ora 20:00 se va desfasura un super concert oferit de Ela Danhi & Marius Stanescu - EMplugged.
Seara se va 
încheia la o șuetă în jurul focului.

Pentru a facilita transportul, prietenii organizatorilor de la Ape Fara Plastic,  pun la dispoziție un microbuz ce poate prelua participanții care nu pot ajunge la locația evenimentului.
Plecările cu microbuzul se vor face din parcarea Lidl - blvd. N. Romanescu pe baza unei inscrieri prealabile.

Înscrierile la eveniment se fac online accesând http://to.goromania.info/rsvp-gradina, acestea fiind deschise până pe data de 23 iunie, ora 15.00.

Cei înscriși vor primi toate detaliile de participare pe mail sau WhatsApp.

Cei înscriși vor primi cadouri cu produse eco-prietenoase din partea organizatorilor.

Mai multe detalii despre eveniment http://to.goromania.info/event.

Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program finanțat de Lidl Romania, coordonat de Federatia Fundatiilor Comunitare Din Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Vȃlcea.





Niciun comentariu: