luni, 27 iunie 2022

Brânzeturi cu se cuVin #44 cu vinurile de la Rădăcini

Evenimentul Brânzeturi cu se cuVin organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și dicționarculinar.ro a ajuns la cea de-a 44-a ediție a evenimentului care a avut loc la Trattoria Il Calcio cu vinuri de la Rădăcini Wines.

Cu Rădăcini Wines am mai sărbătorit anul acesta de Ziua Basarabiei, la aniversarea a 10 ani de Craiova BlogMeet.

De la Crina Scorțan, reprezentanta Cramei Rădăcini în România, am aflat că, după retehnologizarea din 2019, exporturile cramei se ridică la aproximativ 7,5 milioane de litri pe an, la acest moment vinurile fiind prezente în 20 de țări.

Suprafața lucrată, de 3.000 Ha, se întinde pe trei regiuni: Codru, Valul lui Traian și Ștefan Vodă, ultimele două având o altitudine joasă se bucură de influența Mării Negre.

Asocierile prezentate la degustare au fost:




1. Spumant Roze Metier metoda traditionala + Camembert Ile de France



2. Radacini Merlot rose + Irish Cheddar Delaco D’Exceptie



3. Fiori Viorica alb + Emmentaler Delaco



4. Vintage Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D'Exceptie



5. Spumant Roze dulce + Gorgonzola Delaco D'Exceptie




Lenuța Neagoe ne-a povestit despre vinurile spumante iar Narcis Neagoe despre celelalte vinuri.

Cel mai celebru vin spumant este șampania sau vinul de Champagne și se produce exclusiv în Franța, în regiunea cu același nume din trei soiuri de struguri: Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier, prin metoda Champenoise.

În prezent se utilizează cinci metode de producere a vinului spumant, fiecare fiind cunoscută sub mai multe denumiri:

-Metoda tradițională/metoda Champenoise/metoda clasică/metoda Cap Classique...
- Metoda rezervorului/metoda Charmat/metoda Martinotti...
- Metoda de transfer
- Metoda ancestrală/metoda Pet-nat...
- Metoda continuă/metoda rusească

Toate aceste metode au ca punct de plecare vinul liniștit și ca punct final obținerea vinului spumant în care este prezent dioxidul de carbon rezultat în urma celei de-a doua fermentații.

Narcis ne-a arătat încă o dată cum se desface în cel mai elegant şi discret mod o sticlă de vin spumant ocazie cu care Adelina şi Roxana ne-au arătat cum au înţeles prezentarea colegului nostru.





De asemenea ne-a reamintit modul în care se face degustarea unui vin.

A fost destul de complicat să mă decid asupra asocierii favorite însă fiind un iubitor al vinurilor roşii am ales combinaţia a-4-a: Vintage Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D'Exceptie.




Spre deosebire de vinurile albe, la producerea vinurilor roșii se utilizează metoda de fermentare pe mustuială – un proces tehnologic în urma căruia sucul nu se delimitează de coajă, pulpă și semințe. Esența procesului constă în îmbogățirea vinului cu substanțe de argăsit și coloranți. La etapa fermentației alcoolice, care durează 2-3 săptămâni, sucul lipsit de zahăr se transformă în lichid îmbogățit cu alcool – vin.

De asemenea este foarte importantă păstrarea vinului atât din punct de vedere al temperaturii cât şi umidităţii.

Vinul ales este un vin sec, ferm, hotărât şi puternic care are o perioadă de măturare de 12 luni având 13,5 % concentraţie alcoolică.

Cabernet Sauvignon îşi are originile în regiunea Bordeaux. A apărut prin încrucişarea naturală dintre soiurile Cabernet Franc şi Sauvignon Blanc. Celebru, fabulos şi legendar, Cabernet Sauvignon este vinificat atât prin cupajarea cu alte soiuri (de regulă Merlot şi Cabernet Franc) dar mai cu seamă în versiunea de monosepaj. Adică vinul este un Cabernet Sauvignon 100%.

Este un soi de strugure negru cu pielita groasă şi puternic pigmentata. De regulă cele mai bune vinuri Cabernet Sauvignon provin din regiunile călduroase cu soluri nisipoase cum ar fi arealul viticol Medoc (Regiunea Bordeaux) sau în zone cu multe zile senine şi seri răcoroase cum este Napa Valley în California.

Un vin roşu obţinut din Cabernet Sauvignon acoperă un spectru larg de note şi arome. Dacă fructul este mai crud tinde să ofere arome vegetale de capsicum şi note ierboase însă când provine din struguri ajunşi la maturitate deplină dezvolta arome de coacăze negre şi cassis. Un vin Cabernet Sauvignon din California sau Chile poate chiar să ne dezvăluie note de eucalipt şi mentă.

Pe de altă parte Cabernet Sauvignon-urile baricate vor dobândi note terţiare specifice de vanilie, cedru, lemn de santal, tutun, cafea, mosc şi mirodenii.

Având un potenţial de învechire ridicat, vinurile Cabernet Sauvignon se regăsesc mereu în topul preferinţelor când vine vorba de iubitorii de vinuri roşii.

Temperatura optimă de consum este de 16-18 grade Celsius.




Despre Grana Padano am mai povestit cu ocazia altor degustări, astfel Grana Padano este una dintre cele mai vechi brânzeturi DOP italiene, produsă în inima Lombardiei, după o veche reţeta tradiţională.

Este una dintre puţinele brânzeturi care pot concura cu regele brânzeturilor: Parmezanul (Parmigiano-Reggiano). Creată de călugării cistercieni de la Chiaravalle în secolul al XII-lea, Grana Padano DOP este încă produsă în toată valea Po River din nord-estul Italiei.

Brânza Grana Padano este obţinută din lapte de vacă nepasteurizat, semi-degresat, rezultat din două mulsuri şi maturata timp de doi ani. La sfârşitul procesului de măturare, Grana Padano dezvolta o crustă fermă, groasă şi profundă care protejează interiorul parfumat, uscat şi degajat. Grana înseamnă “granular” în italiană, care se reflecta în textura granulara fină, cu un gust intens dulce. Pe măsură ce Grana Padano îmbătrâneşte, aromele devin pronunţate, savuroase şi complexe, iar textura devine mai fărâmicioasa.

Este o brânză tare, sărată cu gust puternic şi unic. Poate fi servită ca aperitiv, rasa peste paste sau împreună cu un vin de calitate.

Dacă vorbim acum despre vinul ales fără îndoială îl pot caracteriza ca unic, brânza asociată este complexă iar asocierea acestora perfectă.

Şi dacă tot v-am povestit despre vinuri şi brânza nu trebuie uitată gazda evenimentului Trattoria Il Calcio un restaurant cu specific italian amplasat în frumoasă casă de patrimoniu Vasile Mirica loc în care vă puteţi delecta papilele gustative cu o mulţime de preparate delicioase pe care vă las să le alegeţi din fotografiile de mai jos.











Seara s-a încheiat cu o fotografie făcută pe scările de la intrare cu toţi participanţii la eveniment.


Felicitări organizatorilor şi abia aştept să vă povestesc despre următoarele evenimente!


Niciun comentariu: