joi, 16 mai 2019

#PrinHD2019-O poveste despre Avis 3000 sau cum se pot creşte şi vinde puii de găină fără a fi injectaţi sau coloraţi

La invitaţia lui Calin Bobora am vizitat weekend-ul trecut oraşele Hunedoara şi Deva precum şi împrejurimile acestora in cadrul proiectului #PrinHD2019, ocazie cu care i-am revăzut cu mare bucurie pe Alina State administratorul grupului de firme AVIS 3000 şi pe Cosmin Bachnev Director Marketing la acelaşi grup de firme.


Sponsorii evenimentului

Am avut plăcerea să fiu oaspete în prima zi, împreună cu bloggerii invitaţi, într-un complex integrat aparţinând firmei AVIS 3000 format din ferme de găini ouătoare crescute liber, o hală de creştere a tineretului pentru găini ouătoare, ferme pentru creşterea puilor de carne şi o fermă în care cresc, în fiecare an, trei serii a câte 15.000 de găini şi cocoşi pentru reproducere, care produc ouă ce sunt incubate în propria staţie de incubaţie din Leşnic.


Vorbind despre eclozare


Pui iesit din clocitoare

Georgiana are un nou prieten

Ferma de reproducţie este întotdeauna populată cu trei vârste de părinţi pentru a asigura producţia de ouă de incubat, în staţia de incubaţie ecloziunea are loc în fiecare zi de luni şi de joi.


Ferma de pui 

Producţia de ouă la găini crescute la sol este de 100.000 pe zi, din luna ianuarie până în august, iar în lunile cu cerere mai mare, din septembrie până în decembrie, sunt populate două ferme, cu o producţie totală de 200.000 de ouă.

Ambalarea oualor
Tot în cadrul acestui complex integrat am fost oaspeţii fabricii de furaje din Mintia care produce nutreţurile pentru toate fermele firmei, şi abatorul care are o capacitate de 30 — 35 de tone de carne pe zi, asigură desfacerea cărnii neinjectate — proaspete, refrigerate şi congelate.

Din FNC se trimite în ferme un furaj sigur, cu proteină şi grăsimea necesare pentru creşterea sănătoasă a puilor. Nu se recepţionează decât cereale la stas, care îndeplinesc toate condiţiile de calitate şi nu se introduce în reţetă decât soia care este testată în laborator, de asemenea se respectă întocmai reţetele de furaj asigurând o hrană sănătoasă puilor şi găinilor crescute în fermele AVIS.


O fotografie facuta pe siloz "la inaltime"

În spatele acestei industrii care produce ouăle şi carnea pe care fiecare dintre noi le consumă cu plăcere evident există o poveste, povestea lui Marin State şi a familiei lui care în perioada 2001-2004 a reuşit să populeze cu păsări fermele de la Mintia, Leşnic şi Şoimuș care aparţinuseră fostei Avicola Deva.


Calin a facut o captura


Andrei cantarind trofeul

În 11 ani de la preluarea ruinelor fostei Avicola, AVIS a reuşit să pună la punct un complex integrat de creştere a puilor de carne şi a găinilor ouătoare, producând totul, de la puii de o zi, până la furajele necesare şi abatorizarea puilor de carne. Până în anul 2013, toate fermele grupului AVIS au fost retehnologizate, modernizate după standardele UE şi aflate în producţie. Ultima investiţie finalizată de curând constă într-o primă hală nou-nouţă, construită din temelii, destinată creşterii tineretului de găini ouătoare.

Iată cum cu sufletul avicultorului poate transforma cu multă muncă un loc abandonat unde lucraseră 400 de oameni, care nu producea nimic şi în care mişunau 27 de câini vagabonzi.
După aproape 20 de ani, grupul de firme AVIS înseamnă un nume important în industria avicolă din România, dezvoltat cu capital 100 % românesc.

În cadrul firmei lucrează peste 500 de salariaţi şi are în parcul auto  80 de  autovehicule.
Un proiect important al firmei AVIS este „PRO HD”, adică produs în HUNEDOARA, fiind un îndemn “PRO HUNEDOARA”!
PRO HD s-a dovedit mai mult decât un experiment al companiei AVIS căruia i s-au alăturat mai mulţi producători din industria alimentară a judeţului Hunedoara de la care am degustat zacuscă, lactate, brânzeturi şi tradiţionalii virşli.


Intr-unul din magazinele Pro AB & HD


Dupa vizita efectuata  la unul din magazine
În acest moment distribuţia proprie de carne de pui şi ouă dar şi  din ce în ce mai multe şi mai diversificate produse locale pot fi găsite în cele 8 mgazine Avis, 18 magazine Pro HD din judeţul Hunedoara, dar şi dincolo de graniţele judeţului în care AVIS îşi are originea, în cele patru magazine PRO AB & HD deschise în Alba Iulia. În parteneriat cu un producător local, AVIS a dezvoltat o linie de mezeluri sub brandul „La Grasu” comercializată în exclusivitate prin magazinele PRO HD. Consumatorii se pot delecta cu parizer, crenvurşti, piept şi pulpe afumate - pastramă tradiţională, produse exclusiv din carne de pui AVIS, rara AVIS precum şi alte produse alimentare produse local de partenerii gazdelor noastre.

De asemenea AVIS este partener LIDL acesta fiind singurul supermarket care vinde în exclusivitate ouă marcate cu cifra 2, provenite de la găini crescute liber în hale.
Alina State îşi doreşte să reuşească după implementarea IFS-ului o colaborare cu LIDL şi în ce priveşte carnea proaspătă neinjectată şi necolorată pe care o produce firma pe care o administrează.

Cum se diferenţiază AVIS de ceilalţi producători de pe piaţa românească?

Simplu: prin neinjectarea şi necolorarea cărnii.

În cadrul Porţilor Deschise pe care le organizează AVIS are singurul abator care primeşte orice vizită, la orice oră, făcută de oricine: de la bloggeri, directori de bănci sau grupuri organizate de studenţi ai facultăţilor de zootehnie ori medicină veterinară până la grupuri de copii de toate vârstele, inclusiv de grădiniţă cărora li se arată cum şi ce se produce fără nicio reţinere.

Ca vizitator al acestui complex în care în mod sigur mai sunt multe de făcut în direcţia dezvoltării afacerii m-a impresionat amabilitatea cu care salariaţii ne-au oferit detalii tehnice despre  modul în care se produc furajele, cum are loc ecloziunea, cum se reproduc şi se cresc puii şi găinile, cum se tranşează, ambalează şi distribuie carnea şi ouăle către magazine.
Am remarcat ordinea şi curăţenia existentă în hale precum şi faptul că se respectă regula de a intra în toate incintele numai folosind echipamentul de protecţie adecvat.


Echipamentul obligatoriu in timpul vizitelor
Cel mai  important aspect este acela că AVIS produce carne neinjectată şi necolorată  şi ouăle marcate cu cifra 2  la un preţ accesibil.
În condiţiile în care dezinformarea practicată de mass media legată de "Găinile stresate" sau "Gripa aviară", colesterol, boli ale inimii sau ale aparatului circulator ne urmăreşte la tot pasul este foarte important să ştii că un producător de carne şi ouă furnizează produse de calitate de la care nu rişti nimic în momentul în care le consumi împreună cu copiii la masă.
O informatie foarte importantă este aceea că AVIS furnizează carne şi în Craiova la următoarele firme:

Furnizori din Craiova
Oul conţine într-o proporţie ideală proteine, lipide, carbohidraţi, vitamine şi minerale, toate la un loc constituind o sursă ideală de substanţe nutritive.
De asemenea oul este cea mai ieftină sursă de proteine. În plus, aceste proteine sunt proteine de cea mai bună calitate – circa şase grame – în compoziţia oului fiind găsiţi toţi aminoacizii esenţiali, la fel ca în carne.

Proteinele din carnea de pui sunt considerate proteine slabe si, prin urmare, de calitate. O portie de carne de pui iti ofera aproximativ un sfert din necesarul zilnic de proteine, acei nutrienti esentiali organismului pentru a transforma grasimile in energie si pentru a preveni pierderea masei osoase.

Acest aliment are si proprietati energizante, multumita aportului insemnat de vitamina B, care ajuta la procesarea carbohidratilor si la reglarea nivelului de zahar din sange.

Din aceste motive consumul oualor si a carnii de pui sunt binevenite la orice varsta astfel incat furnizorul de unde ne aprovionam cu astfel de produse trebuie sa fie de incredere iar AVIS 3000 este un astfel de furnizor.


#PrinHD2019 este un eveniment organizat de Călin Bobora. Evenimentul este sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături, magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, RestaurantulBulevard by Raul, cotidianul Glasul Hunedoarei și radio BIG FMNiciun comentariu: