Celebra soprană cu o carieră internațională este invitată specială a Operei Române Craiova pentru tradiționalul spectacol eveniment de Crăciun.
Nelly Miricioiu (n. 31 martie 1952, Adjud) este o soprană de operă britanică de origine română, cunoscută pentru extrema sa versatilitate acoperind un repertoriu foarte bogat, care se întinde de la bel canto la verism.
A studiat, mai întâi pianul, apoi şi-a descoperit vocea, iar la 14 ani a câştigat primul premiu – ca solistă de operă – la Concursul Tinere talente – după care a urmat cursurile Conservatorului de Muzică din Iaşi.
La 20 de ani, încă studentă fiind, obţinea primul premiu internaţional: la Concursul Francisco Vinas din Barcelona (1972).
În 1975, a câştigat prima ediţie a Concursului Maria Callas de la Atena, în 1979, Concursul de s’-Hertogenboschdin Olanda – în juriul căruia, avea să revină peste ani, de nenumărate ori – iar între acestea, Premii I la o serie de alte concursuri din Geneva, Paris şi Sofia.
Primul ei rol pe o scenă de operă a fost Regina Nopţii din Flautul fermecat de Mozart – dificilă partitură! – la Opera din Iaşi. În timp ce debutul internaţional, avea să şi-l facă, la 29 de ani, la Glasgow ( Scoţia ) cu un dificil rol verdian: Violetta din La Traviata .
Părăsind, definitiv România în 1981, a reuşit în numai 10 ani, să cânte pe toate scenele lirice europene de primă linie şi să debuteze pe toate scenele importante nord-americane: de la Teatrul Scala din Milano şi Opera Regală Covent Garden din Londra la teatrele lirice din Washington, San Diego, Chicago şi Metropolitan Opera House din New York, şi de la Opera de Stat din Viena la Festivalul de la Salzburg; să cucerească simpatia, atât a marilor ei parteneri de scenă, cât şi a dirijorilor cu care a lucrat.
În 1983, critica italiană afirma după debutul ei la Scala cu Lucia di Lammermoor ( alături de Luciano Pavarotti ) că Miricioiu a reinviat spiritul scenic şi vocal al Mariei Callas. Iar Marea Britanie îi conferea Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună interpretare într-o producţie de operă.
S-a distins, nu numai prin temperament artistic şi voce frumoasă, ci şi prin versatilitate, seriozitate şi curaj: calităţi care au condus-o spre roluri de mare varietate ( aparţinând, unor stiluri total diferite: belcanto, stil verdian, puccinian şi verist ) dar şi spre partituri uitate, extrem de dificile, pe care le-a înregistrat de multe ori, direct în concert.
Treizeci de ani am aşteptat soprana potrivită pentru toate partiturile pe care le-am acumulat în drumul meu muzical – a declarat muzicologul Patric Schmid, Fondatorul Casei de discuri Opera Rara, despre cea cu care avea să înregistreze cele mai multe integrale de operă – în primă audiţie – din epoca Belcantoului italian, Nelly Miricioiu.
Pentru legătura ei – îndelungată şi de suflet – cu Casa Regală, Nelly Miricioiu a primit în anul 2009, Crucea Casei Regale a României.
(https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/nelly-miricioiu/)
„Crăciun la Operă”, programat pentru data de 21 decembrie 2017, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu”, se bucură de prezența unor oaspeți aparte. Alături de renumita solistă Nelly Miricioiu, printre invitați se numără Ștefan Ignat, Dinu Iancu Sălăjanu și ansamblul „Țara Silvaniei”, Cătălin Crișan și Daria Cătălina Crișan, Bucharest Singers și Ioan Toma.
Acestora li se vor alătura soliștii Operei Române Craiova: Renata Vari, Noemi Modra, Sorin Drăniceanu, actorul Laurențiu Nicu și Orchestra, Corul și Baletul Operei Române Craiova, sub conducerea muzicală a maestrului Alexandru Iosub.
Momentele spectacolului vor fi prezentate de Eveline Păuna, cunoscută publicului pentru prestigioasa sa carieră în jurnalism cultural.
Spectacolul este regizat de Arabela Tănase, cu o scenografie de Răsvan Drăgănescu, coregrafia fiind semnată de Olguța Ilie și Laurențiu Nicu.
Pe lângă selecția special pregătită de soprana Nelly Miricioiu, din repertoriul care i-a adus faima internațională, din programul spectacolului nu vor lipsi unele dintre cele mai frumoase arii, duete, lucrări corale și instrumentale, momente de dans, lucrări din foclor, îndrăgite melodii de muzică ușoară și, bineînțeles, tradiționalele colinde.
Spectacolul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova şi al Consiliului Local al Municipiului Craiova.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu