luni, 28 noiembrie 2022

O seară magică la Filarmonica Oltenia Craiova încheiată cu vinuri de la Domeniile Averești

Nu toate serile sunt magice, fiecare om alege ceea ce este mai frumos şi mai bun pentru el. După cum spunea un bun prieten de-al meu care scrie eseuri despre fericire citându-l pe Socrate: "În fiecare om sălăşluieşte un soare. Totul e să-l lăsăm să ardă!". Sau să strălucească... nu-i aşa?

Joi seară pentru craiovenii melomani şi nu numai la Filarmonica Oltenia din Craiova au fost prezenţi cu turneul "Wind, Water, Earth" soliştii Alexandru Tomescu (vioara), Ştefan Cazacu (violoncel) împreună cu frumoasa şi talentata pianistă Sânziana Mircea.




Fiecare eveniment la care se prezintă aceşti solişti este original, unic şi memorabil încât prezenta la un astfel de recital sau concert este obligatorie pentru orice iubitor de muzică bună.

Mai ales că nu în fiecare zi avem ocazia să ascultăm cum sună o vioară Stradivarius.

La eveniment a fost prezent şi compozitorul Dan Popescu care împreună cu soliştii la finalul evenimentului au stat de vorbă în foaier cu publicul prezent, au făcut fotografii şi au dat autografe celor care au achiziţionat cd-ul cu lucrările cântate în sala filarmonicii.

După un astfel de eveniment eveniment fascinat de muzică şi interpretarea de excepţie a celor 3 solişti am alergat (vorba vine) la restaurantul C House Milano pentru a participa la degustarea de vinuri programată sau ce mai rămăsese din aceasta deoarece începuse la aceeaşi oră cu primul eveniment.

Din fericire pentru întârziaţi (că am fost cel puţin 4 persoane) organizatorii ne-au păstrat câte puţin din vinurile şi brânzeturile servite anterior astfel încât chiar dacă a fost "pe repede înainte" am reuşit să îmi fac o idee despre toată gama de vinuri şi brânzeturi propuse degustării:

1.Nativus Rose Merlot sec + Camembert Ile de France

2.Herb Busuioacă de Bohotin sec + Aperifrais Ile de France, Provence şi Cote D'Azur,

3.Herb Tamâioasă Românească şi Sauvignon Blanc demisec + Cheddar DeSenvis Delaco,

4.Nativus Fetească Neagră + Caşcaval Sofia Delaco,

5.Regal Cabernet Sauvignon + Gorgonzola Delaco D'Excepţie.


A fost foarte greu să mă decid care combinaţie este cea mai potrivită gustului meu fapt pentru care eu recomand oricare dintre vinuri sau brânzeturi depinde de stare, companie sau loc, nu aveţi cum să greşiţi alegerea.

Eu am ales combinaţia 3 şi Iulian a avut mâna fermecată şi la tragerea la sorţi am câştigat o sticlă cu vin şi un pachet de brânză.






Pentru acest vin strugurii au fost recoltați manual cu multă grijă, având un conținut de zahăr de minim 195g/l., apoi au fost desciorchinați fără zdrobire. 

Boabele de struguri au fost răcite la o temperatură de 10° C și apoi introduse la macerat în presă timp de 6-8 ore. Macerarea s-a realizat timp de 10 ore, la temperatura de 12°C pentru soiul Tămâioasă Românească și timp de 6 ore pentru Sauvignon Blanc. 

Decantarea mustului s-a realizat gravitațional la temperatura de 11°C timp de 36 de ore. Fermentarea a avut loc la temperatura de 11°C în tancuri de inox.

Vinul este proaspăt are arome de şoc și ușoare nuanțe florale. În gust se simt notele de nuci și miere polifloră, ușor dulci, bine echilibrate de aciditatea plăcută care dau acestui vin un caracter aparte.

Poate fi servit la 10-12° C, alături de somon, scoici sau sorbet.

Brânza Cheddar, este o brânză naturală, relativ tare, de culoare albă (sau portocalie, dacă se adaugă coloranți precum annatto), cu un gust uneori ascuțit.

Originară din satul englezesc Cheddar din Somerset, brânzeturile de acest stil sunt produse în prezent în întreaga lume.

Fotografiile  de la concert sunt făcute de mine iar cele de la degustare de Ion Mihaescu.

Seara s-a încheiat evident cu fotografia de grup care descrie atmosfera şi starea participanţilor prezenţi la eveniment.


Pe curând!



sâmbătă, 26 noiembrie 2022

Din nou despre restaurantul Olive

V-am mai povestit recent despre faptul că în Craiova s-a deschis un nou restaurant cu specific mediteranean pe Calea Unirii la nr. 142 şi revin cu o nouă postare deoarece trebuie neapărat să vă povestesc despre o degustare de vinuri care a avut loc luna trecută la acest restaurant ocazie cu care am servit şi câteva preparate care urmează să fie introduse în meniul de toamnă.

Şi de data aceasta George Popescu bucătarul restaurantului ne-a dovedit încă o dată profesionalismul şi priceperea sa în ale gătitului iar de data aceasta a fost acompaniat de către Mihai Soare care a prezentat vinurile şi asocierile culinare pregătite împreună cu George.



Prima surpriză a serii a fost un vin spumant extra dry Pizzolato, din Pinot Grigio iar apoi un Pinot Grigio de la Pirovano la care gazdele ne-au recomandat anşoa alături de sfeclă roşie, ulei de măsline şi ardei.


A urmat un Pinot Grigio roze asociat cu terină din ficat de pui foarte fină pe pat de ceapă murată în zeama de sfeclă roşie încât se poate cita lejer din  Nicolae Labiş: "mâncai şi plângeai".


A urmat o pauză în care ne-a fost servit "Chupito", un shot de castravete pentru a schimba gustul şi a ne da pofta de mâncare în continuare.


Chiar dacă atunci când ni s-a servit felul principal am fost sceptic pot spune că modul în care a fost preparat m-a impresionat: piept de pui peste care au fost așezate brânză Feta, ardei și ceapă trase la tigaie, împreună cu cartofi, salată de rucola, spanac și valeriană, plus o spumă-cremă de usturoi.


După acest apetisant fel de mâncare evident că am băut şi un pahar de vin orange wine sec din 2020 produs în podgoria Miniş Maderat.


Deoarece la vizita anterioară ne-a plăcut foarte mult măslinele pane gazdele noastre au fost amabile şi ne-au servit cu o porţie din acest simplu dar minunat fel de mâncare.

A urmat desertul care a fost o imensă surpriză pentru toţi invitaţii: un fel de mâncare nu foarte dulce preparat din piure de castane cu ciocolată neagră, mure, coacăze roșii, mentă și violete la care ni s-a recomandat vinul roșu al serii: Lecram 2017 de la Crama Corcova, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot și Syrah, sec, 13,5 vol. Alc., maturat un an la barrique.


Fără îndoială cuvintele mele sunt de prisos, ca să vă convingeţi de cele povestite treceţi pe la Olive şi veţi mai reveni acolo în mod sigur.

joi, 24 noiembrie 2022

Despre fotbal

Puține lucruri mai vulgare, superficiale, stupide și alienante decât fotbalul există pe Lume...