joi, 29 februarie 2024

12 ani de blogosfera olteneasca de Dragobete

Dragobetele este o sărbătoare tradiţională românească care se sărbătorește pe 24 februarie. Acesta se află „în preajma zilelor Babei Dochia și a echinocțiului de primăvară.
Asociaţia Bloggerilor Olteni a fost înfiinţată acum 12 ani şi având drept scop promovarea sau mediatizarea unor evenimente care vor avea sau au avut loc la care autorul articolului a participat efectiv.
Aniversarea celor 12 ani de la înfiinţare a avut loc la Casa Romanescu alături de platouri cu aperitive reci, calde şi friptură stropite cu vinuri de la Domeniile Vânju Mare.
Cei care vor să cumpere vinuri de la aceasta cramă le pot găsi la magazinul aflat în Craiova pe bd. Carol I, nr. 84.
Cu ocazia evenimentului am sărbătorit şi a-120-a degustare de vinuri organizată de ASBO.

Acestea au fost vinurile de la degustare:
- Mirage Riesling Italian sec.
- Mirage Rose sec.
- Divin Fetească Neagră demisec.

Vinurile şi diverse informaţii despre cramă au fost prezentate de Ion Gîrniţă, proprietarul Domeniilor Vânju Mare.

Casa Nicolae Romanescu este un monument de arhitectură de interes național din municipiul Craiova, situat pe Calea Unirii, lângă Biserica Mântuleasa. Casă, ce a aparținut familiei Romanescu, poartă numele celebrului om politic Nicolae Romanescu (consilier, primar al Craiovei, deputat și senator timp de 48 de ani), cunoscut mai ales pentru înființarea parcului ce azi îi poartă numele. Din 1974, Casa Romanescu mai este cunoscută și drept Casa Universitarilor, spațiu activităților cultural-științifice organizate de cadrele didactice de la Universitatea din Craiova.

Spirit occidental, modern și vizionar, Nicolae Romanescu a fost personalitatea care a influențat în cel mai spectaculos mod fața Craiovei. Proiectele sale de modernizare a orașului au inclus realizarea parcului ce îi poartă numele, alimentarea cu apă potabilă, canalizarea, ecologizarea mediului, electrificarea orașului și iluminatul public, pavarea, alinierea și modernizarea străzilor, amenajarea parcurilor de pe lângă școli și biserici, amenajarea pieței centrale, extinderea abatorului, dezvoltarea comerțului și a industriei, impulsionarea culturii și învățământului. În 1885 a întemeiat o Școală de menaj la Craiova, iar în 1901 a introdus cel dintâi atelier-școală din țară. Cea mai romantică idee a sa a fost transformarea grădinii Bibescu într-un mare parc natural (azi Parcul Nicolae Romanescu), fapt pe care l-a și transformat în realitate cu ajutorul arhitectului peisagist francez Edouard Redont, care a întocmit planurile.
Parcul Nicolae Romanescu este în prezent unul dintre cele mai importante obiective turistice din Craiova.

Gama de vinuri Mirage este o gamă creată de oenologii de la Domeniile Vânju Mare special pentru zona de HoReCa. Sortimentele gamei sunt toate vinuri seci, fermentate după metoda tradițională, fără adaosuri în fermentare, iar vinurile roșii sunt nebaricate, dar s-au obținut prin proces de fermentație continuă, gravitațională.

Majoritatea vinurile gamei, albe, rose sau roșii, sunt cupaje de două soiuri, primul principal (imaginea) şi al doilea de completare (imaginea răsturnată), pentru intensificarea gustului şi aromelor. Soiurile care se cupajează sunt alese astfel încât să se completeze unul pe celălalt, pentru a îmbogăți paleta de arome şi gusturi, fermecându-l pe consumator, iar învechirea în sticlă de minim șase luni le transformă într-o atracție irezistibilă.

Divin înseamnă prin definiție ceva provenit de la zei, de la Dumnezeu. Figurativ, gama Divin are în componență vinuri cu caracteristici puternice, făcute de oameni pentru zei, sau pentru Dumnezeu.

Gama este creată pentru domeniul Horeca şi destinată numai pentu evenimente, întâlniri sau petreceri. În realizarea lor, oenologii cramei Vânju Mare şi-au dat silință să creeze licori în care să scoată în evidență terroir-ul deosebit al zonei Vânju Mare şi influența acestuia asupra aromelor soiurilor de struguri.

Puteți degusta aceste vinuri în orice companie şi cu orice prilej şi vă veți delecta cu gusturile lor deosebite, care vă vor înveseli cu siguranță.

Eu am apreciat vinul a cărui preparare costă cel mai mult Mirage-ul Rose sec care este o fetească neagră vinificată în rose. Terroir-ul din zona Vânju Mare este cel mai propice pentru o feteasca neagră „preparata aşa cum scrie la carte”. Este un vin cu arome discrete, în care regăsim notele fructelor de pădure bine integrate.


Petrecerea s-a încheiat cu poza de grup, dans şi un tort aniversar delicios.



LA MULŢI ANI ASBO!


Niciun comentariu: