joi, 30 noiembrie 2023

Un proiect de mediu care ar trebui implementat in toata Romania

 

Gestionarea deșeurilor, cunoscută și ca managementul deșeurilor, se referă la educația privind colectarea, transportul, tratarea, reciclarea și depozitarea deșeurilor. De obicei, termenul se referă la materialele rezultate din activități umane și la reducerea efectului lor asupra sănătății oamenilor, a mediului, sau aspectului unui habitat. Gestionarea deșeurilor are ca scop și economisirea unor resurse naturale prin reutilizarea părților recuperabile. Deșeurile gestionate pot fi atât solide, cât și lichide sau gazoase, precum și cu diverse proprietăți (de exemplu radioactive), necesitând metode de tratare specifice fiecărora.

În România activitatea de gestionare a deșeurilor este fundamentată pe Legea 211/2011, care implementează o serie de directive ale Consiliului Europei. Coordonarea acestei activități cade în sarcina Ministerului Mediului și a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Ştiaţi că un american produce în medie 2 kg. de deşeuri zilnic şi cel puţin o treime din aceste deşeuri sunt reciclate?

Când am fost la Milano acum câţiva ani am constatat că fiecare locatar colecta selectiv deşeurile care erau ridicate în zile diferite de către firmă de salubritate. Amenzile erau foarte mari dacă colectai amestecat aceste deşeuri.

Ori de câte ori călătorim cu trenul mai ales vedem de-a lungul căii ferate aruncate gunoaie diferite, resturi din demolări etc. Romanii au o problemă mare cu modul în care trebuie tratate deşeurile şi aici intervine educaţia care trebuie făcută la toate nivelurile.

Ştiţi ce m-a frapat prima dată când am trecut graniţa în Ungaria?

LIpsa gunoaielor aruncate haotic şi lipsa boscheţilor pe marginea drumurilor şi căii ferate.

Trebuie să ne revenim şi să facem şi noi ceea ce trebuie.

Campania de conștientizare că cea mai eficientă formă de tratare a deșeurilor este reciclarea lor a avut loc în Europa sub sigla trei R (Reducere, Refolosire, Reciclare, în engleză Reduce, Reuse, Recycle, în franceză Réduire, Réutiliser, Recycler). Deși în România s-au demarat inițiative de reciclare ale deșeurilor sub acest generic încă înainte de 1989, în contextul lipsurilor din acea perioadă acțiunea, fiind impusă de sus în jos, a întâmpinat rezistență. În prezent reciclarea este reluată, dar reușita politicii de reciclare ține și de posibilitatea sortării deșeurilor, care trebuie începută chiar din prima fază, prin colectarea separată a materialelor refolosibile.


În Craiova acest lucru se face cu paşi timizi însă am observat că locatarii au fost foarte receptivi la noul mod de colectare. 

Mai jos aveţi comunicatul Asociaței Preocupați de Viitor care a finalizat proiectul „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6”:

29 noiembrie 2023. Asociația Preocupați de Viitor anunță finalizarea proiectului „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6” - cod proiect 151480. Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, începând cu 1 septembrie 2022, pe o perioadă de 15 luni și a beneficiat de o finanțare în valoare totală de 402.854,12 RON, prin programul SIPOCA.

Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene, în România rata de reciclare a deșeurilor municipale era în 2021 de 11.3%, comparativ cu 48,7% cât reprezenta media Uniunii Europene. În acest context, proiectul „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6” a răspuns unei nevoi stringente la nivel național în general, dar și local în particular, respectiv îmbunătățirea procesului de management al deşeurilor și creșterea gradului de conștientizare a populației privind importanța implicării civice în problematica de mediu în comunitatea din Sectorul 6.





Astfel, în cadrul proiectului au fost organizate 3 module de curs pe trei tematici: comunicare și dezvoltare organizațională, participare publică și video participativ și managementul deșeurilor. Tematicile alese au avut ca și punct comun implicarea civică a cetățenilor ca vector de creare a unor comunități locale mai prietenoase cu mediul. La cele 3 module de training au participat peste 278 de persoane (membri și voluntari ai societății civile din sectorul 6 precum și reprezentanți ai autorității locale din acest sector). Totodată, participanții la curs și-au adus contribuția și la elaborarea Ghidului de Activism Civic - un instrument util în creșterea gradului de implicare comunitară a cetățenilor și de transformare a acestora din actori pasivi în actori activi și implicați în acțiuni de protejare a mediului.


De asemenea, în cadrul proiectului au fost stabilite la nivel local principii și obiective în domeniul gestionării deşeurilor pe termen mediu şi lung, care au fost aliniate la noile cerinţe legislative și la noile evoluţii tehnologice din domeniu.


Pentru a sublinia importanța participării civice în problematica de mediu, au fost realizate și 7 materiale video participative, în cele mai importante 7 cartiere din sectorul 6, respectiv: Giulești, Drumul Taberei, Crângași, Militari, Grozăvești, Ghencea și Brâncuși. Aceste materiale video și-au propus să identifice propuneri pe care cetățenii le consideră drept potențiale soluții pentru un management mai eficient al deșeurilor în comunitatea lor.

„Rezultatele proiectului <Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6> vor contribui la identificarea acelor măsuri individuale și colective menite să contribuie la adaptarea noastră, ca societate, la schimbările climatice, precum și la diminuarea amprentei pe care fiecare dintre noi o are asupra consumului de resurse naturale. Ne-am propus ca mesajele noastre să ajungă la cât mai mulți cetățeni ai Sectorului 6, tocmai pentru a pune bazele unui proces de schimbare de mentalitate: tranziția de la eco-indiferență la un comportament pro-activ și o atitudine responsabilă față de mediu”, spune Dănuț Stanciu, managerul de proiect.


Proiectul „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6” a fost cofinanțat prin programul de finanțare SIPOCA,  apel CP14/2021 pentru regiunea mai dezvoltată - consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local, Componenta 1 - Apelul POCA/660/2/1/Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP. Valoarea totală a finanțării a fost de 402.854,12 RON, din care finanțarea nerambursabilă a fost de maximum 394.797,04 RON (reprezentând 98%), iar cofinanțarea din partea Asociației Preocupați de Viitor a fost de 8.057,08 RON (reprezentând 2%).

Colectarea selectivă a deşeurilor ne va ajuta să trăim într-un mediu mai curat şi de asemenea va conduce la economisirea resurselor primare, materii prime şi energie.

Toată lumea doreşte să respire un aer cât mai curat şi să circule prin zone nepoluate.

Putea realiza acest lucru dacă fiecare dintre noi suntem mai prietenoşi cu mediul şi nu în ultimul rând colectăm şi "aruncăm" deşeurile selectiv. 

 

miercuri, 29 noiembrie 2023

Ce poti face intr-un weekend la Timisoara?

Aveam de mult în plan să fac o excursie la Timişoara pentru a vedea Expoziţia Brâncuşi organizată de Art Encounters şi să vizitez măcar centrul oraşului aşa încât nu am ratat ocazia ivită la sfârşitul săptămânii trecute de a pleca cu o parte din gaşca bloggerilor cu noaptea în cap cu un microbuz inchiriat din Craiova care ne-a dus în mai puţin de 6 ore la la locul de cazare in Timisoara: hotelul  Arizona * * *, Str Musicescu nr. 168  unde aveam rezervările.

După ce ne-am cazat am mers spre centru unde destul de greu am găsit un loc unde să servim masa de prânz deoarece nu aveam rezervare făcută în prealabil şi deja la 15,30 şi 16,30 trebuia să intrăm în două serii să vizităm Expoziţia Brâncuşi amenajata în cadrul Muzeului de Artă din Timişoara.


Am servit masa de prânz la Berăria 700, un local foarte mare unde pot spune că am mâncat destul de bine şi am fost serviţi foarte repede iar personalul este foarte amabil.


Expoziţia Brâncuşi o mai puteţi vizita până la sfârşitul lunii ianuarie 2024 în incinta Palatului Baroc (Muzeul de Artă) aflat în Piaţa Unirii. În cadrul acestei expoziţii puteţi vedea  lucrările sculptorului aflate la Muzeul de Artă din Craiova şi alte lucrări aflate în alte muzee sau colecţii particulare (Muzeul Național de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă din București).

Pentru români si nu numai , Brâncuși este mult mai mult decât un artist de geniu; el este un adevărat brand de țară. Operele sale, precum "Sărutul", "Pasărea în spațiu" sau "Coloana infinitului", "Poarta Sarutului"  sau "Masa Tacerii",  devin ambasadori culturali pentru noi. Fiecare formă sculptată este o oglindă a tradițiilor românești și a spiritului național.


Muzeul de artă sau Palatul Vechii Prefecturi este unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale Timişoara, iar unii spun că este cea mai frumoasă clădire din oraş. Pe vremea când Piaţa Unirii reprezenta locul central al oraşului, această clădire a fost ridicată pentru a servi drept reşedinţă a guvernatorului. În momentul avansării lucrărilor la Dom şi fixării formei Pieţei Principale (astăzi Piaţa Unirii) s-a ales şi poziţia locuinţei guvernatorului civil. În prezent această clădire găzduieşte Muzeul de Artă Timişoara, care a luat fiinţă prin desprinderea secţiunii de artă a Muzeului Banatului, pe 1 ianuarie 2006. Muzeul de Artă Timişoara include o colecţie unică de lucrări şi obiecte personale ale pictorului Corneliu Baba care conţine cu 90 de piese. Mai puteţi vedea în acest muzeu colecţiile de artă contemporană, decorativă şi europeană şi colecţii de pictură românească, bănăţeana şi pictura religioasă. Parterul este dedicat expoziţiilor temporare. Colecţia Baba cuprinde 90 de obiecte, în marea majoritate tablouri, dar şi câteva obiecte personale ale pictorului Corneliu Baba. La baza colecţiei sta donaţia efectuată de soţia artistului, o mică parte din tablouri provenind de la Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul de Artă al Municipiului Bucureşti, cu titlu de împrumut.


Seara mi-a oferit surprize deoarece la ora 18.00 în sala Barocă a clădirii a avut loc un recital de vioară cu acompaniament de pian al unei tinere eleve foarte talentate de la Liceul de Artă Ion Vidu din Timişoara pe nume Lois Muntean pregătită de doamna profesoară Cristina Dan.


La ora 19,30 la Teatrul German de Stat aflat în spatele clădirii Muzeului la circa 5 minute de mers pe jos s-a jucat o piesă de teatru în limba germană: ' Teatrul ' în regia lui Pascal Lambert, o ficţiune care ne arată că nu există graniţe între viaţă de pe scenă şi viaţa presupus privată.

Nu puteam trece prin Timişoara fără să mă întâlnesc şi cu un vechi coleg şi prieten din timpul facultăţii cu care am depanat amintiri la o bere într-un bar din apropierea teatrului.

Duminica a debutat cu un mic dejun consistent servit la restaurantul hotelului după care a urmat un tur ghidat in Timisoara prin centrul oraşului, tur coordonat de o mai veche cunoştinţă de-a noastră Ludovic Satmari de la care am aflat foarte multe lucruri interesante despre istoria locurilor, a clădirilor şi în general a Banatului.


Dacă ajungeţi în Timişoara trebuie neapărat să vizitaţi centrul oraşului în care s-a schimbat pavajul şi se efectuează şi în prezent lucrări de refacere şi restaurare la multe dintre clădirile aflate aici.



Din păcate nu am intrat în multe dintre aceste clădiri deşi mi-aş fi dorit din lipsa timpului necesar întrucât la ora prânzului trebuia să fim la Crama Aramic unde eram aşteptaţi la o degustare de vinuri.


Vizita la orice cramă este o experienţă plăcută iar degustările de vinuri au devenit pentru mulţi dintre noi o activitate cotidiană aşa încât timp de câteva ore am ascultat povesti despre vinuri, vie şi ce înseamnă o afacere cu vin şi am degustat o parte dintre vinurile produse aici.

Am degustat:

1. Feteasca Alba

2. Cupaj Alb din Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc si Feteasca Alba

3. Roze din Pinot Noir

4. Feteasca Neagra

5. Cupaj Rosu Reszerva din Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon



Am servit masa şi după ce am cumpărat câteva sticle de vin amintire pentru a le servi la masa de Crăciun sau Revelion am plecat spre Craiova.

Deoarece nu am reuşit să văd toate locurile interesante şi mai sunt şi alte crame de vizitat probabil vom mai reveni la Timişoara în anul următor.




Imn la Înălțime - Romanian Guinness Concert Piano Tour 2023

Cu ceva întârziere am ajuns aseară la un concert la Filarmonica Oltenia Craiova, pe care voiam să nu îl pierd deoarece am avut ocazia să cunosc și ascult un pianist original care este mai mult decât un muzician. Acesta este Thurzó Zoltán din Oradea, care a susținut la Craiova un concert în cadrul Turneului naţional "Imn la Înălțime - Romanian Guinness Concert Piano Tour 2023". Concertul a fost o un mixaj creat din muzică și imagini despre aventura pianistului orădean de a concerta la cea mai mare altitudine (5.325 de metri, pe Muntele Everest), performanță pentru care a intrat în Cartea Recordurilor. Imaginile au prezentat pe fond muzical live viața dură a oamenilor din Nepal și visul unui pianist de a concerta pe Everest.
 Thurzó Zoltán nu s-a oprit aici cu performanțele artistice, atingând un al doilea record de Guiness Book pentru cel mai lung concert de pian (130 de ore). Pianistul face parte dintr-o familie cu lungă tradiție muzicală și visează să strângă bani pentru a deschide la Oradea un Muzeu al Muzicii. A fost o seară în care acest om ne-a dovedit ce înseamnă să vrei.

luni, 27 noiembrie 2023

Nu te lupta

Nu te lupta niciodată cu o persoană cu suflet urât. Nu are nimic de pierdut.
_______
       Robin Williams

vineri, 24 noiembrie 2023

Începe festivalul Craiova Muzicală. Acesta va avea loc între 24 Noiembrie şi 15 Decembrie



Programul festivalului va fi urmatorul:




-Vineri, 24 Noiembrie 2023, ora 19:00 – CARMINA BURANA Carl Orff: Cantata „Carmina Burana” pentru solisti, cor si orchestra

-Marti, 28 Noiembrie 2023, ora 19:00 Turneul national Imn la Inaltime – Romanian Guinness Concert Piano Tour 2023 Recital de pian THURZO ZOLTAN, dublu recorder mondial Guinness World Records

-Marti, 5 Decembrie, ora 19:00 – ROCK the SYMPHONY Formatia pop-rock CORSO, dirijor: Remus Grama

-Miercuri, 6 Decembrie 2023, ora 19:00 – Duelul viorilor Liviu Prunaru – vioara Stradivarius „Pachoud”
Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”

-Vineri, 8 Decembrie 2023, ora 19:00 – Concert CEAIKOVSKI Dirijor: Emir Nuhanovic (Bosnia si Hertegovina), solist: Stefan Milenkovich (vioara, Serbia)

-Sambata, 9 Decembrie 2023, ora 19:00 – Imago MundiBela Bartok: Dansuri populare romanesti

-Miercuri, 13 Decembrie 2023, ora 19:00 – Dal Classico al Quasi Leggero Cristian Pintilie (vioara), Samuel Guiu (pian), Ion Birovescu (contrabas), Mihail Tcaci (acordeon), Liviu Chisar (clarinet), Yurii Tovarnytskyi (flaut)

-Vineri, 15 Decembrie 2023, ora 19:00 – 119 ani de la primul concert al Societatii Filarmonice din CraiovaJohann Sebastian Bach: Oratoriul de Craciun, BWV 248 (Cantatele 1-3)

Pretul unui bilet este 50 lei, iar pentru elevi, studenti si seniori pretul este 15 lei. Pretul unui abonament este 120 lei (7 concerte, 28 Noiembrie – 15 Decembrie).

Abonamentele si biletele se procură de la agentia Filarmonicii din Calea Unirii 16. 

Programul este Luni – Vineri intre orele 10:00 si 18:00

Detalii se pot obtine la numarul de telefon 0251 414 698.

Va astept la spectacole!

joi, 16 noiembrie 2023

Învață să te odihnești, omule !!!

Învață să te odihnești, omule !!! 
Nu trebuie să le faci pe toate, nu trebuie să fii cel mai tare de la muncă, super angajat, omul care se sacrifica pentru ceilalți, super profesionist...

Atunci când corpul tău va fi epuizat, vor fi PUȚINI care își vor aminti că ai încercat să fii alături de ei, punându-te pe ultimul loc!
Așa că, învață să te odihnești mai mult și să-ți pese mai puțin. Ieși din casă, aranjează-te, ascultă muzica preferată, mergi la plimbare, mergi sala de sport, cumpără-ți o înghețată, du-te la salon, odihnește-te, îmbracă-te cu hainele care îți plac, fii tu, ai grijă de tine, iubește-te , și fă-o exclusiv pentru tine!
Angajatorul te poate concedia oricând, prietenii te pot înlocui dacă nu le convine ceva, copilul tău va crește, soțul/soția pleacă uneori, casa se va murdări din nou, dar tu, poate nu vei mai avea o a doua șansă că să fii fericit/a!....
Text preluat

marți, 14 noiembrie 2023

Singura persoană care nu greșește niciodată este cineva care nu face nimic

Într-o zi Albert Einstein a scris pe tablă:
  9x1 = 9
9 x2 = 18
9 x 3 = 27
9 x 4 = 36
9 x 5 = 45
9 x 6 = 54
9 x 7 = 63
9 x 8 = 72
9 x 9 = 81
  9x10 = 91
Haosul a început brusc în sală pentru că Einstein a făcut o greșeală. Răspuns corect 9 × 10 =. Și toți studenții lui l-au ridiculizat.
A. A. Einstein a așteptat ca toată lumea să tacă și a spus:
′′ În ciuda faptului că am analizat corect nouă probleme, nimeni nu m-a felicitat. Dar când mi-am asumat o singură greșeală, toată lumea a început să râdă. Asta înseamnă că, chiar dacă o persoană are succes, societatea va observa cea mai mică greșeală a sa. Și le va plăcea asta.
Așa că nu lăsați critica să vă distrugă visele. Singura persoană care nu greșește niciodată este cineva care nu face nimic."

CODUL BUNELOR MANIERE

 
    1. La spectacole de teatru, operă, gale sau expoziții, vom merge îmbrăcați elegant.
2. Când ne întâlnim cu cineva pe stradă, nu vom rămâne în mijlocul străzii sau în mijlocul trotuarului.
3. Nu ne vom întrerupe niciodată interlocutorul, în cadrul unei discuții.
4. Autoprezentarea se obișnuiește frecvent, în diferite ocazii: într-o societate mai numeroasă, la solicitarea unei vizite, la prezentarea în fața superiorului pe care încă nu l-ai cunoscut.
5. Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu primul.
6. Când strănutăm, tușim sau căscăm, se pune întotdeauna mâna la gură, indiferent de distanța sau de relația pe care o avem cu o persoană. Este indicat să purtăm mereu la noi șervețele sau batistă.
7. La intrarea în mijloacele de transport în comun, întâi sunt lăsați să iasă afară cei care coboară, după care vor intra ceilalți pasageri.
8. La masă, se va aplica „Regula gheișei”: Nu suflați în mâncare/ceai/cafea! Așteptați să se răcească!
9. De fiecare dată când o doamnă se ridică de la masă sau se așază, toți bărbații trebuie să se ridice odată cu ea.
10. O doamnă nu va intra niciodată singură într-un bar sau local în care se vând cu predilecție băuturi acoolice.
11. Bărbatul este prezentat femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, iar gradul mai mic celui superior.
12. În mijloacele de transport în comun: Dacă o doamnă este însoțită de un bărbat, acesta îi va cumpăra biletul și îi va oferi locul de lângă geam. Dacă există doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va rămâne lângă ea în picioare. Niciodată nu o va părăsi, grăbindu-se să prindă un loc liber când se ivește ocazia.
13. A nu răspunde la gestul celui care întinde mâna este în sine o ofensă, chiar mai gravă decât cea de a nu saluta.
14. Punctualitatea, atunci când suntem invitați la masă este deosebit de importantă.
15. Nu așezați coatele pe masă! Dacă folosiți doar o mână, așezați-o în poală.
16. Întotdeauna, salutul trebuie însoţit de un zâmbet. Când salutăm trebuie să-l privim în ochi pe cel salutat, nu salutăm o persoană stând cu spatele către persoana respectivă sau privind spre cer sau pământ.
17. Nu vorbiți cu gura plină! Mestecați cu gura închisă! Mulțumiți chelnerului când vă servește!
18. Cum se taie mâncarea din farfurie: Bucata de mâncare trebuie tăiată exact lângă furculiță. În plus, se taie numai pentru o înghițitură, nu se fac „soldăței”.
19. Nu vorbiți la telefon în timpul mesei. Dacă primiți un apel foarte important, trebuie să vă scuzați și să vă ridicați de la masă.
20. Nu salutăm ţinând mâinile în buzunare sau cu gura plină. Nu salutăm făcând gesturi ample, nefireşti.
21. După ce terminați de mâncat, nu împingeți farfuria spre colțul mesei! Așteptați să vină chelnerul să o ia.
22. Nu se apelează oamenii la telefon înainte de 10 dimineața, între orele 13-17 și după ora 21, cu excepția celor apropiați, cărora le știți programul.
23. O convorbire convențională nu trebuie să depășească 5 minute!
24. Dacă un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemulțumirea
Ambalajul unui dar este foarte important.
25. Nu se duc flori bărbaților decât dacă sunt la spital.
26. Nu salutăm grăbit şi cu aerul că suntem preocupaţi de ceva.
27. Băieţii trebuie să-şi scoată căciula de pe cap când salută. Formulele cele mai des folosite sunt: „ Bună ziua!”, „Bună seara!” , „Bună dimineaţa!”. Între prieteni sau colegi se folosesc de regulă „Bună!”, „Salut!” Niciodată nu vom saluta o persoană mai în vârstă cu „Bună!” sau „Salut!”
Se salută cu „Bună dimineaţa!” până la ora 11 dimineaţa, cu „ Bună ziua !” după ora 11 şi până la lăsarea serii, iar apoi cu „Bună seara!”
28. Când se intonează imnul de stat în locuri publice, ne ridicăm în picioare, luăm o poziţie decentă, băieţii îşi scot căciulile şi se ascultă în perfectă linişte.
29. Prețul de pe cadouri va fi înlăturat cu grijă. Excepție fac discurile și cărțile, de pe acestea prețul nu se șterge. Cartea nu se atinge!
Florile se oferă fără ambalajul în care le-am cumpărat, chiar dacă este foarte frumos.
30. Florile primite trebuie așezate imediat într-un vas cu apă.
31. Cel care primește un dar îl va deschide în fața musafirului și nu-i va strica bucuria protestând că este prea scump, că nu trebuia sau mai rău, că nu-i place, nu-i trebuie, că nu-l poate accepta.
32. Când distanţa sau zgomotul nu ne permit să salutăm verbal, atunci salutăm printr-o uşoară înclinare a capului.
33. Băieţii salută primii fetele, bărbaţii salută primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere salută persoanele mai în vârstă. Când intrăm într-o încăpere îi salutăm pe cei aflaţi deja acolo. Când ne prezentăm unui grup salutăm primii. După ce ne salutăm, nu întrerupem discuţia în care sunt antrenaţi membrii grupului.
34. Întotdeauna cel care merge îl salută pe cel care stă pe loc, iar cel care se află într-o maşină pe cel care este pieton, dar întotdeauna, nu trebuie să ne sfiim să salutăm primii, chiar dacă regula cere să fim salutaţi. A saluta este o dovadă de politeţe. A aştepta să fii salutat este o dovadă de impoliteţe.
35. Bărbatul va merge întotdeauna la marginea dinspre stradă a trotuarului, în momentul în care merge alături de o femeie sau mai multe femei. Dacă sunt doi bărbați și o femeie, atunci aceasta va sta la mijloc.
36. Întotdeauna se întreabă unde este toaletă și nu se folosesc alte cuvinte referitoare la aceasta, cum ar fi „baia”.
37. "O femeie nu poate fi lovită nici măcar cu o floare!”, nici măcar în glumă și nici nu se poate insinua lovirea unei femei.....

luni, 13 noiembrie 2023

Gala Callas & Puccini

Un eveniment al Operei Române Craiova în cadrul Festivalului Internațional Elena Teodorini, ediția a XVIII-a

Duminică, 19 noiembrie 2023, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu

https://iticket.ro/event/gala-callas-puccini


Gala Callas & Puccini este un eveniment muzical de excepție dedicat memoriei a două personalități emblematice ale artei lirice universale: legendara soprană Maria Callas și marele compozitor Giacomo Puccini, ale cărui opere sunt interpretate în toate teatrele lirice din lume. Programul festiv al evenimentului include arii, duete și alte momente muzicale de referință din repertoriul universal.


Conducerea muzicală: Dumitru Cârciumaru

Solist invitat: David Baños (Spania)

Soliștii Operei Române Craiova:
Renata Vari
Lilia Istratii
Ion Timofti
Ioan Cherata

Orchestra și Corul Operei Române Craiova


Biletele sunt disponibile online: 
https://iticket.ro/event/gala-callas-puccini

și la agenția Operei Române Craiova de la Sala Polivalentă,
Bulevardul Ilie Balaci nr. 6, tel. 0351.442.471,
agentiadebilete@operacraiova.ro


Oamenii au nevoie de...

☆Oamenii au nevoie de iubire. Au nevoie să se simtă iubiţi, au nevoie ca inima lor să bată la unison cu inima altcuiva. 
☆Au nevoie, să spună și să audă lucruri frumoase, să primească și să dăruiască afecţiune. Au nevoie de atenţie, au nevoie de îmbrăţişări calde şi sincere. 
☆Au nevoie de acea siguranţă pe care ţi-o dă doar iubirea. Au nevoie de o jumătate și o familie a lor.
☆Oamenii au nevoie de prietenie. Au nevoie de un suflet care să le fie aproape şi să se asculte unul pe altul. Să își asculte bucuriile şi tristeţile. Să se bucure şi să plângă împreună . Au nevoie să nu se simtă singuri, neajutoraţi. Au nevoie să își întindă mâinile unul pentru altul atunci când sunt la pământ. Oamenii au nevoie şi caută toată viaţa prieteni.
☆Oamenii au nevoie de speranţă. Au nevoie să creadă că atunci când lucrurile merg  prost o să apară ceva care o să schimbe situaţia în bine. Au nevoie să ştie că viaţa nu ia fără să dea înapoi. Oamenii au nevoie de speranţă pentru a continua drumul anevoios al vieţii, pentru că speranţa e calea pe care mergem căutând luminiţa de la capătul tunelului.
☆Oamenii au nevoie de pace. Au nevoie să se simtă bine în pielea lor, să fie împăcaţi cu viaţa lor,  cu realizările şi cu eşecurile lor. Au nevoie să se împace cu trecutul şi cu ce a rămas acolo. Oamenii au nevoie să îşi simtă sufletul uşor şi nu îngreunat de suferinţă. Au nevoie să vibreze cu o altă persoană !
☆Oamenii au nevoie de libertate. Au nevoie să nu se simtă îngrădiţi, sufocaţi. Au nevoie să simtă că deţin controlul asupra deciziilor lor. Au nevoie să fie ei înşişi, nu nişte indivizi obligaţi să poarte o mască a societăţii.
☆Oamenii au nevoie de curaj. Au nevoie să se simtă puternici. Să simtă că pot. Ei au nevoie de curaj pentru a infrunta tot ceea ce pare fără rezolvare.
☆Oamenii au nevoie de credinţă. Au nevoie să simtă că undeva, acolo Sus, cineva îi iubeşte şi îi ocroteşte de tot ce e rău. Au nevoie să simtă că nu le este dat să sufere mai mult decât pot ei să ducă.
☆Oamenii au nevoie de lacrimi de bucurie, de  îmbrăţişări calde, de gesturi tandre, de vorbe frumoase, de sinceritate, de încredere şi de finaluri fericite.
☆Oamenii au nevoie să exploreze lucruri noi , să urce pe munte , să cutreiere păduri, să exploreze deșertul , oceanul și să cunoască universul . Au nevoie de provocare , de competiție și de lucrul în echipă !
☆Oamenii au nevoie de frumos în viață : de artă , de muzică , dans și poezie . Au nevoie de apartenență și rezonanță și fiecare își definește locul și măsura valorii lui !
Iar pentru toate astea… oamenii au nevoie de alți oameni...

joi, 9 noiembrie 2023

Călugării tibetani

Călugării tibetani sunt consideraţi cei mai înţelepţi din lume. Chiar dacă crezi sau nu în magia spiritualităţii lor, un lucru nu poate fi negat – ei cunosc fericirea;  iată 25 de sfaturi esenţiale pentru armonia sufletească care vin din grandiosul Tibet:
1. Îţi place, spune.
 2. Nu îţi place, spune.
  3. Îţi este dor de cineva, caută-l.
   4. Nu înţelegi, întreabă.
    5. Vrei să te întâlneşti cu cineva, cheamă-l.
6. Vrei ceva, cere.
 7. Niciodată nu te certa.
  8. Vrei să fii înţeles, explică.
   9. Eşti vinovat, admite, cere scuze.
    10. Fiecare îşi are adevărul lui şi aceste adevăruri nu coincid.
11. Nu comunica cu oameni de proastă calitate.
 12. Cea mai importantă în viaţă este iubirea – restul sunt detalii.
  13. Problemele omului sunt doar în capul lui.
   14. Caută plăcerea în tot ce te inconjoară.
    15. Nu uita că ai doar o viaţă.
16. Reţine că nu datorezi nimănui nimic.
 17. Reţine că nimeni nu îţi datorează nimic.
  18. Nu regreta timpul şi banii cheltuiţi pentru cunoaşterea lumii.
   19. În viaţă să te bazezi doar pe tine.
    20. Ai încredere în simţurile tale.
21. Fii răbdător cu oamenii.
 22. Admiră natura.
  23. Dacă ai dispoziţie proastă, aminteşte-ţi că atunci când vei muri nu o vei mai avea deloc.
    24. Trăieşte azi pentru că ieri s-a
dus, iar mâine poate să nu vină.
    25. Nu uita că ziua de azi e cea mai bună zi.
O seara frumoasa și binecuvântata va doresc tuturor♥️🙏🏻🤗

luni, 6 noiembrie 2023

InterDIGImuseum un proiect Erasmus+ în zona transfrontalieră România, Bulgaria şi Serbia

InterDIGImuseum este cel mai recent proiect finalizat în regiunea transfrontalieră Romania-Bulgaria-Serbia. Acesta este un proiect finanţat prin programul Erasmus+. Unele muzee care au beneficiat de acest proiect acest lucru fiind în avantajul lor fiind astfel mai bine promovate.

Proiectul InterDIGImuseum a fost implementat de către următorii 3 parteneri din cele 3 regiuni transfrontaliere:

1.ARIES Oltenia,

2.Asociaţia “Phoenix 21” din Vidin (Bulgaria),

3.Institutul pentru cooperare transfrontalieră din Bor (Serbia).

Numele complet al proiectului este „Platforma interactivă pentru digitalizarea muzeelor”, acesta având 4 obiective principale:

1.digitalizarea prin scanarea 3D a obiectelor din colecţia a 3 muzee din România (200 de artefacte), Bulgaria (150 de artefacte) şi Serbia (168 de artefacte),

2.realizarea a 3 filme pentru promovarea celor 3 muzee filme accesibile pe Youtube în limbile romana, bulgara, sarba şi engleză,

-Muzeul de la Vidin

-Muzeul de la Knjazevac


-Muzeul de la Corabia


3.cursuri de pregătire pentru persoanele care lucrează în instituţii de cultură,

4.tururi virtuale prin cele 3 muzee în cadrul platformei web.

-Tur virtual prin Muzeul de Istorie Regionala RIM din Vidin,
-Tur virtual prin Muzeul Orasului Knjazevac,
-Tur virtual prin Muzeul de Arheologie si Etnografie din Corabia.

Demn de remarcat este faptul că acest proiect poate fi continuat, aplicat în continuare şi în alte muzee şi ajuta la promovarea zonei transfrontaliere.


sâmbătă, 4 noiembrie 2023

Să nu vă luați un câine!

„Să nu vă luați un câine! Lăsați-o baltă! Nu vă luați un căine pentru nici un motiv. 
Pentru că, după ce ați petrecut un timp cu el nu o să mai fiți la fel! Nu o să mai fie nimic ca înainte!
 O să vă pară că lumea de până atunci nu mai este la fel! Pentru că dimineața când o să vă treziți o să apară doi ochi zâmbitori,o coadă care se zbate și o limbă pe obraz! 
Pentru ca o să vă treziți într-o cursă frenetică afară să-și facă nevoile indiferent de anotimp! Și așa o să vă dați seama cum trece timpul, cum copacii rămân fără frunze, cum apar din nou mugurii, o să ascultați cântecul păsărelelor! 
Pentru că o să fiți constrânși să deveniți echilibriștii timpului, să gasiți un ritm care acompaniază două inimi. Pentru că, atunci când o să vă loviți el o să fie cel care vă linge rănile, chiar și pe cele care nu se văd.
 Nu vă luați un câine. Niciodată. 
Pentru că dacă sunteți oameni adevărați, el o să vă educe. O să vă învețe ce înseamnă dragostea necondiționată. Și nu o să vă ceară nimic în schimb. Nu o să va ceară să vă schimbați. Vă acceptă așa cum sunteți. O să vă învețe să nu urâți. Să iertați. O să vă învețe să nu folosiți cuvinte. O să vă învețe ce înseamnă loialitate și onestitate. 
Sa nu vă luați un câine !
Pentru că, după ce v-a învățat toate astea o să cereți și de la alții toate aceste lucruri … și nu o să înțelegeți de ce alții nu sunt așa. 
Nu vă luați un câine !
Pentru că o să deveniți un adevărat om maidanez, din acela care încearcă să creadă în oameni, dar este întotdeauna dezamăgit ! "

Femeia plânge

ISTORIA UMANITĂȚII
(de pe net)

1. Femeia nu mai acceptă să locuiască în copac. Plânge... Bărbatul descoperă peştera. 
2. În peşteră e frig. Femeia plânge. Bărbatul descoperă focul. 
3. Copiii ţipă de foame. Femeial

 plânge. Bărbatul descoperă toporul, arcul şi bâta şi pleacă la vânătoare. 
4. De la atâta carne, Copilul se îmbolnăveşte de scorbut şi beri-beri. Femeia plânge. Bărbatul descoperă agricultura. 
5. Deoarece mamutul se lasă cu greu ucis, Bărbatul lipseşte prea mult de acasă. Femeia plânge. Bărbatul începe să crească animale domestice: vacă, oaie, porc, găină, etc. 
6. Femeia s-a săturat de friptură făcută la ţepuşă cu garnitură de boabe verzi fierte mâncată de pe o frunză. Plânge. Bărbatul descoperă olăritul. 
7. În peşteră e curent şi umezeală şi din cauza asta copiii răcesc, fac pneumonie şi mor. Femeia plânge. Bărbatul construieşte mai întâi un bordei, apoi o casă din lemn şi piatră. 
8. A venit iarna şi e frig. Femeia plânge. Bărbatul descoperă că pielea şi blana animalelor moarte se poate prelucra şi confecţionează haine. 
9. Hainele din piele, precum şi alea din blană, put. Femeia plânge. Bărbatul descoperă pe rând hainele din lână (care sunt aspre şi zgârie - Femeia plânge), hainele din in (care tot aspre sunt - Femeia suspină) şi într-un final hainele de mătase (care par a fi mulţumitoare ? Femeia zâmbeşte). Mai târziu, Bărbatul rezolvă şi problema mirosurilor emanate de pieile şi blănurile menţionate mai sus. 
10. Diverse treburi lipsite de importanţă cum ar fi protecţia turmelor de animale şi stârpirea potenţialilor prădători ţin Bărbatul departe de casă. Femeia plânge. Bărbatul domesticeşte câinele şi pisica. 
11. Femeia observă că seamănă prea mult cu semenele ei. Începe să plângă. Bărbatul inventează fardurile şi bijuteriile. 
12. Femeia se plictiseşte de atâta stat în casă şi vrea să-şi lărgească orizontul. Normal, începe să plângă. Bărbatul inventează roata, domesticeşte calul şi descoperă barca pentru că femeia e fragilă şi oboseşte repede. În plus, nimeni n-ar vrea să o audă iar plângând... peste ani... 
n. Femeia simte nevoia de a “evada" din cotidian. Nu are timp, bani sau dispoziţie pentru excursii în străinătate, cu prietenele s-ar plictisi, la TV nu e nimic de văzut, afară e vreme urâtă. Capac peste toate, ca de obicei, Bărbatul nu e acasă şi oricum nici el n-ar înţelege mare lucru. Femeia ar avea aşaaaaa? un fel de chef de a scrie ceva care să-i aducă complimentele unor necunoscuţi şi să fie o chestie care să păstreze anonimatul şi absolut totul trebuie să fie sub control şi? Pentru a nu ştiu câta oară în istorie, Femeia începe să plângă. Bărbatul inventeaza blog-ul. 
Morala: Când femeile plâng, umanitatea evoluează. 
Altă morală: Fără femei am fi trăit şi acum în copac.

Nevoia de a sta cu cineva

Nevoia de a sta cu cineva are legătură cu două aspecte: singurătatea și sexul.

  Sentimentul de singurătate este considerat periculos, pentru că ni s-a spus că nu vom reuși singuri.

Am fost amenințati că dacă nu facem cum ni se spune, vom rămâne ai nimănui.
Am fost condiționați să credem că trebuie să facem pe plac cuiva pentru a primi iubire.

  Sexul este considerat ca fiind act de iubire, dar nu e altceva decât o nevoie profundă de atenție, afecțiune și protecție.

Iubirea poate include și manifestarea sexuală, dar nu este obligatoriu și invers.

De fapt, mulți oameni fac sex mecanic, doar pentru a descărca surplusul de energie, fără să simtă nimic pentru partener.

Asta nu este iubire, ci dorința de a te folosi de cineva pentru a împlini o nevoie.

Pentru că le este rușine de dorință, îmbracă totul în manifestări de așa zisă iubire și așa ajung să rămână prinși în capcana.

Păcat nu este să faci sex, ci să minți și să te minți că este mai mult de atât.

 La rădăcină, ambele sunt legate de iubirea negată, de lipsa afecțiunii și protecției.

Când acestea sunt rezolvate, iubirea și sexul se separă. În acest punct vezi distincția dintre dorința sexuală și iubire, iar discernământul și responsabilitatea sunt prezente la fiecare pas.

-Tukaram Paul Avram

vineri, 3 noiembrie 2023

Rezolvarea problemelor

“- Hindușii îl așteaptă pe Kalki de 3.700 de ani.
- Budiștii îl așteaptă pe Maitreya de 2.600 de ani. -
- Evreii îl așteaptă pe Mesia de 2.500 de ani.
- Creștinii îl așteaptă pe Iisus de 2000 de ani.
- Sunnah îl așteaptă pe Profetul lssa de 1400 de ani.
- Musulmanii așteaptă un Mesia din linia lui Mahomed de 1300 de ani.
- Șiiții îl așteaptă pe Mandi de 1080 de ani.
- Druizii îl așteaptă pe Hamza ibn Ali de 1000 de ani.
Majoritatea religiilor adoptă ideea unui "salvator" și afirmă că lumea va rămâne plină de rele până când un salvator va sosi și o va umple de bunătate și dreptate. Poate că problema noastră pe această planetă este că oamenii se așteaptă ca altcineva să vină să le rezolve problemele în loc să o facă ei înșiși!”

Richard Dablah

La prima vedere – 1 - (”Ultimul dans al libelulei”)



"Prinși între lumi, într-un azil în care sunt închise după gratii mai degrabă sentimentele netrăite la timp și în care orice dependență – chiar și de alcool – te poate face să te crezi fericit, presupușii bătrânei care învelesc copiii de sub salcia atât de cuprinzătoare se bucură de o libertate furată în fiecare secundă și prin orice mijloace (”Vrei să te închid în camera ta?”).
Da, Tamara Popescu face un rol comun; evident, un rol comun pentru o asemenea carieră, adică perfect: presupus grijulie, evident autoritară, marcată de încercările sale de a nu deveni o verigă din lanțul vârstelor din jurul ei, lasă impresia că e foarte bine cu sine, atâta vreme cât e singură. ”Sunt singură”. De parcă ceilalți, dacă s-ar avea unii pe alții, ar fi diferiți de vreunul dintre noi.
Alina Mangra e un recital de vârste imposibil de separat, Iulia Lazăr își jelește sexualitatea neîmplinită de-a lungul unei vieți în care nici n-a aflat ce arome are dragostea, iar Dragoș Măceșanu se preface a-și ascunde o libidinoșenie cu care s-a născut, nu cu care va muri. Pentru un păhărel în plus, Alina devine docilă, Iulia se autocomplimentează, Dragoș e pur și simplu fericit, dar nu atât de fericit ca în clipa în care primește o jucărie efemeră: un balon. Alb. Ca orice copilărie fericită. 
Cine oferă paharele izbăvitoare de orice? Marian Politic. El deține panaceul. Rețeta universală. Diferită, în funcție de cerere. De aceea și Cătălin Miculeasa primește de la Marian izbăvirea pentru care a venit. Marian e Caron, cel care n-are nevoie nici măcar de un ort, ca să te ajute: o face pentru că asta este el. E cel care decide ce, cât, când să bei. Izbăvitor și aproape medical, îți spune și la ce să te aștepți. ”În zece minute te ia un somn greu...”.
Peste toate, însă, plutește ceva: ceva sau cineva. Care te avertizează dintru început că are o sută treizeci de ani. La fel de bine, poate avea și o mie trei sute. Mircea Mogoșeanu este o pisică. Neagră. Care, ca orice pisică, intuiește locul unde s-a instalat boala în corpul lui Cătălin (minunat, ca de obicei), de aceea îl acoperă în totalitate, atunci când doarme, indiferent ce ar dormi și/sau cât urmează să doarmă (”În zece minute te ia un somn greu și pe urmă....”).
Obsesiv prezent în tot și în toate, motanul, domnul director după cum îl alintă aiurea toți, e permanența amenințării care planează; cu singura mențiune că până și el îi cade pradă vânzătorului de iluzii sau de certitudini care reușește să-l cherchelească de vreo două ori.
Același furnizor de băuturi miraculoase găsește prin buzunarele infinite ale prezenței sale elixirul care ne arată ce minunăție de lume e în mintea lui Florin Caracala. Regizorul. Cel de neiertat pentru seara de ieri, căci el ne-a ținut cu zâmbetul pe chipuri, până când blestematul de Caron a vărsat afrodisiacul în paharele celor din scenă și în lacrimile celor din sală. Brusc, ne-am amintit toți cât de incredibil de tineri am fost. Și mi s-a părut că prin sală, printre picioarele noastre, s-a strecurat o felină. Neagră. Mortală, ca și combinația Florin Caracala – Cornel Mihai Ungureanu.
Finalul ne găsește pe toți mulțumiți. Miculeasa a realizat ce avea de realizat, Pisica își face treaba ei de sute de ani, Politic asigură ciorba de fasole și, desigur, umple paharele cu picături de nenorocită fericire. 
Dar Caracala nu ne-a spus încă esențialul. Așa că o așază pe Tamara cea Fericită în capul unei mese despre care nu știi dacă e o pomană pentru vii sau pentru morți.
Iar Tamara cea Fericită ne spune din nou și de ce e atât de fericită:”Sunt singură.”

”Sunt singură și mi-e frică de moarte de mor...”

AM

Reducerea educației

Iată ce spunea în 1956(!) Günther Anders, unul dintre filosofii a cărei operă i-a inspirat pe cei care azi conduc lumea:
"Vom reduce de manieră drastică educația, pentru că un individ incult are  un orizont de gândire limitat, cantonat în preocupări mediocre. Trebuie să facem în așa fel încât accesul la știință să devină din ce în ce mai dificil și elitist, între popor și știință să existe o prăpastie, iar informația destinată publicului larg să fie lipsită de orice conținut cu caracter subversiv.
Mai ales fără filozofie. Și aici, trebuie să folosim puterea de convingere și nu violența directă: vom difuza masiv, prin intermediul televiziunii, emisiuni de divertisment care să se adreseze doar laturii emoționale sau instinctive. Mințile vor fi ocupate cu ceea ce este inutil și ludic.
Este bine, printr-o vorbărie și muzică neîncetate, să împiedicăm mintea să gândească. 
Vom pune sexualitatea pe primul loc al intereselor umane. 
Nu există un tranchilizant social mai bun.
În general, vom face în așa fel încât să eliminăm partea serioasă a existenței, să luăm în derizoriu tot ceea ce este valoros, să întreținem o apologie constantă a lejerității, astfel încât euforia publicității să devină standardul fericirii umane și modelul libertății. Condiționarea va produce astfel ea singură o asemenea integrare, încât unica  frică – pe care va trebui să o întreținem - va fi cea de a fi exclus din sistem și deci de a nu mai putea accede la condițiile necesare fericirii.
Omul de masă, astfel produs, trebuie să fie tratat precum ceea ce este: o vită, și trebuie să fie supravegheat cum trebuie să fie păzită o turmă. 
Tot ceea ce conduce la adormirea lucidității sale este bun din punct de vedere social, iar ceea ce ar amenința să îl trezească trebuie să fie ridiculizat, înăbușit, combătut. Orice doctrină care ar pune sub semnul întrebării sistemul trebuie să fie desemnată drept subversivă și teroristă, iar cei care o susțin vor fi apoi tratați ca atare".
Günther Anders - ,,L'obsolescence de l'homme: sur l'âme à l'époque de la deuxième révolution industrielle" (1956)"