marți, 17 august 2021

Din nou despre vinuri: Crama Aristiței

    Chiar dacă temperaturile ridicate care au asaltat România nu ne prea lasă să ieşim din casă nu puteam rata o nouă întâlnire cu bloggerii la evenimentul cu numărul #39 Brânzeturi cum se CuVin la restaurantul Ribs House din Craiova.
    Evenimentul a fost organizat ca de obicei de către Asociaţia Bloggerilor Olteni şi DictionarCulinar.ro.
    Pentru cei care nu ştiu Domeniul Aristiței este situat în Valea Călugărească, satul Nicovani. Deține 4 ha cultivate cu viță de vie și o cramă boutique nouă, dotată cu utilaje ultramoderne de vinificație ce are o capacitate de producție de 100000 lt.
    Valea Nicovani este datată ca parte a localității încă din secolul XV. Are o veche tradiție în cultivarea viței de vie și producerea vinului.
    La începutul secolului XX aici aveau conace cu vii o serie de oameni importanți la acea vreme.
    Printre aceștia și Ion Bujoiu, om politic, fost ministru al economiei în perioada interbelică.
    Familiei Bujoiu i-a aparținut acest domeniu până în 1947, iar după 1989 este retrocedat moștenitorilor familiei, de la care în 2013 cumpără D-ra Bianca Ioniță, redenumind domeniul după mama sa, D-na Adina Aristița Ioniță.
    Domeniul are în exploatație 4 ha cultivate cu Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon.
    Situată în mijlocul acestei plantații, într-un peisaj de excepție, completat de o cultură de lavandă și de câțiva migdali seculari, se află crama.
    Construcția cramei este nouă, înglobând un beci de peste un secol al unei crame vechi.
    Utilajele sunt noi și răspund oricărei provocări a vinificației moderne.
    Capacitatea cramei este de 1000 hl, excedând suprafeței actuale.
    Crama dispune de un flux dedicat vizitelor, dar și de un spațiu de degustare conceput ca un loc de relaxare și recreere în compania vinului, unde se pot organiza degustări profesionale și de agrement.
    Eticheta sticlelor de vin care impresionează prin aspect şi consistenţă poartă amprenta oenologului Cristian Tudor ne-a spus doamna Anca Nica, directorul de vânzări de la crama Aristiţa, care a vorbit despre vinurile prezentate la degustare.


    Despre brânzeturi a vorbit ca de obicei colegul nostru Daniel Botea de la Asociaţia Bloggerilor Olteni.



Asocierile propuse de organizatori au fost următoarele:




- Domeniul Aristiței Vizionar Riesling Rhin + Camembert


- Domeniul Aristiței Vizionar Chardonnay + British Cheddar + Aperifrais


 - Domeniul Aristiței Vizionar Cupaj alb (Sauvignon Blanc + Chardonnay + Riesling Rhin + Muscat Ottonel) + Emmentaler Delaco


Rose (Burgund şi Fetească Neagră) + Bavaria Blu


 - Fetească Neagră + Delaco Creamy Blue + Grand Bavarese



    Eu am apreciat cel mai mult combinaţia nr. 1 ţinând cont şi de faptul că vinul prezentat este mai puţin întâlnit în România.

    Rieslingul de Rhin, este un vin alb-verzui, demisec, proaspăt şi echilibrat, care te îndeamnă să dai un plus de savoare unei mese servită alături de cei dragi.
    Este un vin ideal pentru un prânz cu preparate din carne de pasăre, ori o cină lejeră cu somon la grătar, ori păstrăv la cuptor.
    Vinul are arome olfactive de citrice coapte, grapefruit, miere şi cremene. Gustul este echilibrat, ușor mineral și citric, cu o aciditate intensă și bine integrată, ce nu se simte în postgust.
    Se consideră că Rieslingul de Rhin era deja cultivat în Germania secolului al XV-lea și unii autori cred că originile sale sunt mult mai vechi, circa cu două mii de ani în urmă.
    În restul Europei Rieslingul de Rhin mai este cultivat în Franţa, mai specific, în Alsacia, unde îşi au originea vinuri excelente, precum şi în Croaţia, Slovenia, Austria și Ungaria.
    Rieslingul de Rhin este considerat un soi nobil și mulţi îl consideră cel mai bun soi alb din lume.
    Caracteristică neobişnuită pentru soiul alb este faptul că rezistă foarte bine la maturare. Rieslingul mai tânăr se distinge prin echilibru și buvabilitate. Cel matur pune în evidenţă potenţialul extraordinar al acestui soi; chiar după 10 ani, cele mai bune rieslinguri arată o mare complexitate şi fineţe a aromelor.

    Camembert - Ile de France este simbolul naţional al Franţei, Camembert-ul s-a născut odată cu Republica Franceză, la sfârşitul secolului 18. Se spune că a fost produsă pentru prima dată de Marie Harel, soţia unui fermier din Normandia, sub îndrumarea unui preot originar din regiunea Brie.
    Este  fabricată din lapte de vacă, are o textură moale, cremoasă, catifelată şi 0 culoare galbenă
    Gustul este vag dulceag, de ciuperci, cu un retrogust lung.
    Mirosul este iniţial slab apoi se intensifică pe măsura maturării ajungând să fie considerată una din cele mai intens mirositoare varietăţi de brânză.
    Coaja este comestibilă, cu mucegai alb şi aroma de ciuperci
    Servirea se face la temperatura camerei, cu felii de baghetă proaspătă şi crocantă sau cu fructe (pere, struguri albi etc.)

    Asocierea poate fi descrisă drept prospeţime, mirare, miracol.

    Fără îndoială combinaţia aleasă de mine nu poate fi cea mai bună, voi puteţi gusta oricare dintre vinurile prezentate împreună cu brânzeturile asociate şi nu veţi regreta.
    Feteasca Neagră este de asemenea excelentă iar Rose-ul spectaculos.
    Tragerea la sorţi nu mi-a adus noroc însă atmosfera a fost ca de obicei excelentă cu toate inconvenientele datorate căldurii insuportabile la care cu greu au făcut faţă cele 2 instalaţii de aer condiţionat.




    Nu vreau să vă fac poftă de mâncare însă trebuie să vă arăt neapărat şi ce am servit alături de vinurile şi brânzeturile pe care le-am lăudat atât.

Pe curând!




Niciun comentariu: