sâmbătă, 21 mai 2016

Ultimul spectacol din seria EUROPA SEASON la Filarmonica Oltenia Craiova

Vineri 20 mai 2016 la ora 19.00 Filarmonica Oltenia Craiova, a organizat ultimul spectacol din seria Europa Season.
Acesta a fost cel de-al 28-lea spectacol, onoarea inchiderii prestigioasei serii de concerte revenind Frantei.
Pentru cei  care nu sunt la curent cu manifestarile desfasurate la Filarmonica Oltenia Craiova, in stagiunea 2015-2016, de regula in fiecare zi de vineri a saptamanii, a avut loc cate un concert simfonic al Orchestrei Filarmonicii, avand drept invitat un dirijor si unul sau mai multi solisti vocali sau instrumentisti, dintr-o tara apartinand Uniunii Europene.
In cadrul acestor concerte, s-au interpretat piese cunoscute ale altor compozitori celebri si piese contemporane ale compozitorilor apartinand fiecarei tari participante.
Tot cu ocazia acestei stagiuni, saptamanal au fost organizate intalniri ale melomanilor si ziaristilor cu dirijori, solisti sau muzicieni si recitaluri ale unor tineri studenti, din tarile respective.
Recitalurile s-au desfasurat la Muzeul de Arta si intrarea a fost libera.
Programul frumoaselor manifestari, a fost postat pe site-ul Filarmonici Oltenia Craiova si la  sediul acestei institutii.

 Cu ocazia evenimentului desfasurat aseara, care a fost televizat la fel ca si celelalte concerte din zilele de vineri, desfasurate in stagiunea respectiva managerul Filarmonicii Oltenia, domnul Vlad Dragulescu, a mediatizat in mod original situatia disperata a Orchestrei Europene de Tineret, care nu mai are finantare in acest moment.

Franta, a fost reprezentata la acest concert de catre dirijorul Alain Paris , soprana Isabelle Cals,mezosoprana Severine Maquaire,  tenorul David Tricou si nu in ultimul rand baritonul Jean-Gabriel Saint Martin.
Repertoriul concertului vocal-simfonic, a cuprins doua piese  ale unor compozitori francezi si s-a incheiat cu celebra Simfonia a-9-a de Ludwig van Beethoven, intr-o interpretare de exceptie.
Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene a incantat spectatorii, la final de stagiune.



Sala arhiplina, a aplaudat indelung prestatia orchestrei si a invitatilor, iar la finalul concertului, in foaierul filarmonicii, s-au facut fotografii cu solistii si dirijorul francez si s-au purtat discutii cu acestia.

Stagiunea Europa, a fost un adevarat masterat, pentru melomanii craioveni, dar din pacate s-a incheiat lasandu -ne o amintire placuta, cele 28 de concerte care s-au desfasurat in ultimele 7 luni, constituind o amintire si o experienta unica, atat pentru public cat si pentru organizatori.
Am avut ocazia sa ascultam o multime de piese  in prima auditie, sa purtam discutii cu solisti si dirijori celebri din Europa si  sa ne dezvoltam gusturile sau preferintele muzicale. 
Proiectul a fost un castig pentru comunitatea si viata  noastra culturala, facand  posibil faptul ca nenumarati muzicieni de prestigiu din Europa sa cunoasca orasul Craiova si orchestra Filarmonicii oltene, iar muzicienii nostri, au avut ocazia sa se pefectioneze sub bagheta nenumaratilor dirijori care ne-au fost oaspeti.
In incheiere, trebuie apreciat si laudat efortul managerului Filarmonicii domnul Vlad Dragulescu, care a fost autorul acestui proiect unic,orchestrei si echipei de la Filarmonica care au facut toate eforturile necesare sustinerii spectacolelor in bune conditii, sponsorilor si autoritatilor, care au sprijinit financiar acest act de cultura si tuturor celor implicati pe care am omis sa-i enumar.


Niciun comentariu: