duminică, 15 octombrie 2023

Cinci semne ale apariției îmbătrânirii creierului

“Cinci semne ale apariției îmbătrânirii creierului.
Credeţi că odată cu vârsta suntem pur şi simplu sortiți unei scăderi a activității mentale, tulburări de memorie şi demență senilă? Adevăratul dușman al creierului nu este vârsta, ci lenea, care se poate instala în modul de viață al unei persoane la orice vârstă. Sub influența sa, creierul se degradează mai repede, îmbătrâneşte şi îşi pierde capacitatea de a gândi normal.
Creierul ar trebui să fie mereu într-o formă bună, deoarece la comanda sa funcționează toate organele şi sistemele, sănătatea corpului şi speranța de viață. Și având o flexibilitate incredibilă, creierul, ca un computer, îşi actualizează programele de- a lungul vieții sale. Dar pentru asta trebuie să-l pui mereu la treabă.
Deci, primele 5 semne care indică faptul că, creierul a început să fie leneş:
1. Ți-e greu să înveți lucruri noi
Devine din ce în ce mai dificil să te concentrezi și să reții lucruri noi, să înțelegi un text şi să reproduci informațiile pe care tocmai le-ai citit, să construieşti conexiuni logice în cap. Trebuie să recitești  acelaş lucru de mai multe ori.
2. Viaţa ta a devenit o rutină
Viaţa ta a devenit o rutină, fiecare zi seamănă cu cea de ieri, iar ziua de mâine va semăna cu cea de azi. Îți place comoditatea, iar gândul că un anumit lucru ți-ar putea perturba rutina te sperie. Îți place comoditatea și siguranța și nu vrei să îți asumi riscuri şi să încerci lucruri noi. Atunci când lenea încearcă să îți înșele creierul, trebuie să intervii și să faci ceva nou pentru a-l stimula.
3. Nu vrei să îți mai actualizezi cunoştinte
Dorinţa de a aprofunda şi de a actualiza unele cunoştinţe dispare brusc și, în schimb, ai impresia că toate informațiile deținute de tine sunt corecte. Poți chiar să te contrazici cu lumea, spunând că ai mereu dreptate. O filozofie a omniscienței, sub egida adevarului suprem, este un drum direct către demenţă. Dacă tu ai impresia  că ştii deja totul și nu vrei să mai asimilezi noi informații, creierul se va lenevi.
4. Eşti nemulţumit de tot ceea ce se întampla în jurul tău
Lucrurile care până mai ieri ți păreau total normale, astăzi încep să te enerveze: hobby-urile şi interesele tinerilor sunt lipsite de sens, moda şi muzica sunt de prost gust, iar părul multicolor și blugii rupţi te enervează la culme. În realitate, aceste lucruri nu te afectează cu nimic, dar ai dezvoltat o nemulțumire față de tot ceea ce se întâmplă în jurul tău. Trăiești cu impresia că era mult mai bine pe vremea ta şi este mult mai ușor să judeci decât să încerci să găseşti un compromis și să accepți lucrurile așa cum sunt.
5. Simţi nevoia de comunicare
Când simți brusc nevoia de a vorbi cu un străin şi nu contează unde: în lift, transport public, parc sau când stai la coadă, în- seamnă că te simți singur. Nici măcar nu contează subiectul despre care vorbiți, şi nu contează unde: în lift, transport public, parc sau când stai la coadă, înseamnă că te simți singur. Nici măcar nu contează subiectul despre care vorbiți, pur şi simplu vrei să comunici cu cineva.
Acesta este unul dintre principalele semne că creierul se confruntă cu disconfort din plictiseală, prea mult timp liber, singurătate, lipsă de comunicare și fixare asupra propriilor interese.
Cel mai trist lucru este că aceste semne pot fi văzute şi la oameni foarte tineri. Aşadar, dacă observi aceste semne, este timpul să faci o schimbare și să începi să stimulezi mai mult creierul.”internet

Niciun comentariu: