miercuri, 26 ianuarie 2022

Despre Sunday bites, dorinţa de face lucrurile bine şi unturile produse la Braşov

     Astăzi românii născuţi înainte de 1980 îşi amintesc despre Nicolae Ceauşescu o figură de tristă amintire care a condus un regim dictatorial în România împreună cu consoarta lui în perioada 1965-1989.

    În acele vremuri micul dejun era format din pâine cu margarina şi gem sau marmeladă făcută de mama sau bunica şi o cană cu ceai de plante medicinale pe care le culegeam de pe câmp sau din pădure.

    Erau timpuri traumatizante când toate alimentele de bază erau pe cartelă: pâinea, zahărul, uleiul şi mulţi dintre cei născuţi după cutremurul din 4 martie 1977 nu ştiau gustul untului al ciocolatei sau al multor alimente care se găsesc astăzi în magazine la preţuri accesibile.

    Ilar era faptul că o dată pe an vizitând Târgul Expoziţional din Bucureşti la standurile dedicate alimentelor aveam surpriza să vedem tot felul de produse fabricate în România care se exportau şi nu se vindeau niciodată în magazinele comerţului socialist.

    Evident că după anul 1990 multe lucruri s-au schimbat astfel încât în zilele noastre se produc şi comercializează produse de calitate de neimaginat în acele vremuri dar evident şi multe alte preparate al căror consum trebuie evitat.

    Recent am descoperit o firmă mică din Braşov care produce unt de arahide, nuci și semințe, alimente pe care mulţi dintre noi le ştim din filmele americane.

    Anca din Rm. Vâlcea și Alex din Brașov, s-au cunoscut în București și împreună au fondat Sunday bites în 2019 iar în 2020 s-au mutat cu locuința și fabrica în Brașov, iar de atunci produc delicioasele sortimente în făbricuța din Hărman.

    Sunt o echipă mică, care se ocupă de toate aspectele afacerii: producție, etichetare, ambalare, vânzare, promovare, rețete și altele, şi se străduiesc să îşi facă treabă cât mai bine.

    Unturile produse de Sunday bites conțin doar ingrediente curate ce variază de la un mix la altul, cum ar fi: alune de pădure, arahide, miere, caju, migdale, cacao și nimic mai mult.

    Acestea nu conțin nici urmă de sare, zahăr, conservanți, coloranți, uleiuri, stabilizatori sau grăsimi hidrogenate şi sunt gluten free și vegane, fiind bune chiar și pentru cei mici.

    Temperatura de păstrare, înainte de deschiderea borcanelor, este de 10-20 grade, la umbră, departe de orice sursă de căldură. După deschidere, recomandarea Sunday bites este să fie păstrate la frigider.

    Unturile nu conțin nici sare, nici zahăr, nici ulei, doar arahide, caju, migdale, alune coapte și alte ingrediente naturale ca miere sau curmale. Uleiul care se ridică la suprafață în timp este cel rezultat din procesul de măcinare a oleaginoaselor, nu este adăugat în cadrul procesului de fabricaţie.

    Borcanele se pot returna fiind sterilizate şi pot fi refolosite.

    Sortimentele de unt pe care le găsiti la Sunday bites sunt urmatoarele (exceptând binecunoscutul unt de arahide):

·       unt de migdale si curmale,

·       unt de caju,

·       unt de alune de pădure cu miere,

·       unt de alune de pădure cu cacao si curmale,

·       unt de fistic.



    Am putut degusta două dintre produsele firmei Sunday bites despre care vreau să vă spun câteva cuvinte:

    Untul de arahide este o pastă făcută din alune uscate, prăjite în prealabil. Acesta este bogat în proteine, carbohidraţi, acizi graşi, antioxidanţi, vitamine şi minerale, fiind extrem de hrănitor şi săţios.



    Deși mulți oameni cred asta despre ele, arahidele nu sunt nuci, ci plante leguminoase. Fie că le numim arahide sau alune de pământ, întotdeauna va fi vorba despre aceeași plantă. Arahidele se cultivă predominant în zonele tropicale și subtropicale şi nu cresc pe teren necultivat. Vorbim despre o legumă a cărei păstăi cresc asemănător cartofilor – sub pământ. Arahidele își au originea undeva în Peru, unde au fost cultivate pentru prima dată. 

    În prezent, cei mai mari producători de arahide sunt China (37%), Africa (25%) și India (21%). Beneficiile untului de arahide vin din faptul că este o sursă extrem de eficientă de antioxidanți, minerale și vitamine. Conține o cantitate foarte ridicată de vitamina E cu rol puternic antioxidant, Magneziu care ajută la întărirea oaselor, Potasiu care e folosit de mușchi ca sursă de energie, Vitamina B6 care întărește imunitatea. Toate aceste ingrediente combinate pot reduce riscul de afecțiuni cardiace, diabet și alte boli cronice grave. Totodată, untul de arahide crește masă musculară și îți dă energie pentru întreaga zi, fiind bogat în proteine.

    Untul de arahide poate fi consumat întins pe pâinea prăjită, aşa cum îl consumă americanii, dar şi sub formă de dressing pentru salate, ca ingredient pentru smoothie-uri sau pe post de sos pentru aperitive şi gustări. Eu l-am testat întins pe pâine prăjită dar cunosc doamne care au încercat să îl folosească inclusiv la prăjituri.


    Untul de caju este făcut din caju copt, cremos, dulceag, sățios și cu aromă intensă. Este perfect pentru a fi întins pe pâine, pe felii de măr sau folosit în smoothie-uri sau în boluri de ovăz şi ca şi cel de arahide la prepararea unor prăjituri. Eu l-am testat de asemenea întins pe pâine prăjită la micul dejun.





Untul de caju este extrem de bogat în proteine și grăsimi nesaturate.

    În plus, nucile caju conțin o cantitate semnificativă de cupru, un mineral esențial pentru producerea de energie, dezvoltarea sănătoasă a creierului și un sistem imunitar puternic. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de magneziu și mangan, substanțe nutritive importante pentru sănătatea oaselor.

Nucile și semințele sunt considerate puternic antioxidante, iar caju nu face excepție.

    Nucile de caju sau alunele de caju, a căror denumire științifică este Anacardium occidentale cresc într-un arbore din familia Anacardiaceae, originar din Brazilia, membru al aceleiași familii din care face parte fisticul și fructul mango.

    Deși sunt denumite în mod obișnuit nuci de caju și comparabile din punct de vedere nutrițional cu acestea, caju sunt, de fapt, semințe. Sunt bogate în substanțe nutritive și compuși benefici ai plantelor și asigură un plus ușor la multe feluri de mâncare.

    Consumul de caju a luat avânt  în ultimul timp, cauza fiind legată de răspândirea tot mai largă a informațiilor referitoare la multiplele beneficii pe care la aduce consumul de nuci sănătății omului, reprezentând un supliment important la dietă zilnică în vederea evitării și combaterii unei palete largi de boli cronice.


    Termenul de valabilitate al unui borcan este cuprins între 4 și 6 luni.

    Puteţi încerca şi voi oricare din produsele firmei Sunday bites şi în mod sigur veţi consuma alimente care vor aduce multe beneficii sănătăţii voastre.

Poftă Bună!


Niciun comentariu: