marți, 27 iulie 2021

Degustare Sâmbureşti în pădure la Coveanu

 

                Nu a trecut nicio lună de la ultima degustare şi iată că ne-am dat din nou întâlnire pentru evenimentul cu numărul 38 organizat la numai câţiva km de municipiul Slatina în cadru natural la o terasă rustică amenajată pe malul unui lac în pădure la Coveanu.

            Evenimentul a fost organizat ca şi cele precedente de către Asociaţia Bloggerilor Olteni şi DictionarCulinar.ro.

            Ne-am îmbarcat într-un microbuz la ora 9,30 din Craiova şi am pornit spre Slatina unde ne aştepta gazda noastră. Am avut noroc deoarece nu am prins oraşul Balş foarte aglomerat şi am reuşit să vedem de pe traseu lucrările la drumul expres Craiova Bucureşti drum care va scurta foarte mult timpul necesar parcurgerii distanţei Craiova-Constanta.

            În Slatina am urcat până „la drapel” locul unde se oficiază căsătoriile „la înălţime” de unde am putut să surprindem câteva imagini foarte frumoase cu podul de peste răul Olt şi peisajele din jurul acestui rău aflat la intrarea în oraşul Slatina.

           Am folosit pentru exemplificare fotografii făcute in mare parte de către colegul nostru Gabi Rădoi.





            Am coborât la Atletul Albanez unde am servit o îngheţată şi o limonadă preparate după reţete proprii numai bune pe căldura care deja se instalase în oraş.



            Gazda noastră ne-a invitat să vedem o construcţie nouă cu o capacitate de 500 de locuri având drept destinaţie nunţi, botezuri şi alte petreceri. Restaurantul este amplasat în zona unei fabrici de textile din care a rămas în picioare castelul de apă.






            Ne-am urcat din nou în microbuz şi am pornit spre Brebeni o localitate aflată în apropierea oraşului, de la poliţie se face un drum la stânga care intră într-o pădure. Imediat cum începe pădurea se face un drum spre stânga iar la câteva sute de metri veţi întâlni un restaurant nou, amenajat pe malul unui lac.




            Înainte de a face recunoaşterea locului unde aveam să ne petrecem următoarele ore o cafea oferită de gazdă împreună cu o bere rece au fost binevenite.

            Localul are o terasă generoasă unde pot sta comod 40-50 de persoane în sezonul cald şi o capacitate de cazare de 10 locuri.



            Dacă aveţi curiozitatea să vizitaţi acest loc veţi fi impresionaţi plăcut de mobilierul din lemn masiv din camere, bucătărie şi de pe terasă.







            Camerele sunt decorate cu piese de îmbrăcăminte tradiţională românească iar în lacul aflat în apropiere puteţi să pescuiţi dacă aveţi la voi ustensilele potrivite.

            Între timp s-a răcit vinul aşa încât am putut să facem şi degustarea după ce am făcut o mică plimbare pe jos în jurul lacului.


            Asocierile culinare de la degustare au fost cele de mai jos:

1. Domeniile Sâmbureşti Chardonnay + Camembert Ile de France,



2. Château Valvis Chardonnay + British Cheddar Delaco D'Exceptie,



3. Domeniile Sâmbureşti Roze + Delaco Brânză pentru grătar,



4. Domeniile Sâmbureşti Feteasca Neagră + Emmentaler Delaco,



5. Domeniile Sâmbureşti Merlot + Grana Padano Delaco D'Exceptie,



      Atât vinurile cat si brânzeturile au fost prezentate de către Daniel Botea colegul nostru de la Asociaţia Bloggerilor Olteni.



        La ultimele 2 combinaţii gazda ne-a servit cu un grătar de pui si porc asezonat cu murături si salata de varza pentru a putea evalua mai bine gustul vinului in combinaţie cu carnea.



            Am apreciat foarte mult combinaţia cu nr. 5 pe care am si votat-o la tragerea la sorti.

            Vinul roşu este este mai mult decât o băutura potrivită pentru o cină romantică. Este o licoare cu nenumărate beneficii și merită să o savurăm chiar și zilnic.

         Vinul, indiferent dacă vorbim despre cel roșu, alb sau rose, este o băutură naturală, obținută doar din must de struguri, iar vinului roșu i se transferă în mare măsură proprietățile strugurilor negri, din care este și făcut. Astfel, în 100 de ml de vin roșu avem, în medie, următoarele valori nutriționale:

·      Calorii: 63

·      Carbohidrați: 2,1

·      Proteine: 0,1

·      Grăsimi și Fibre: 0

·      Potasiu: 100 mg

·      Magneziu: 20 mg

·      Fosfor: 20 mg

·      Calciu: 7 mg

·      Fier: 0,9 mg

·      Vitamina B1: 0,01 mg

·      Vitamina B2: 0,02 mg

        În același timp, pe lângă vitamine și minerale, într-un pahar de vin roșu mai regăsim și alte substanțe benefice pentru corp și minte, printre care:

·      Polifenoli – Substanțe antioxidante, cu acțiune în prevenirea formării radicalilor liberi și cu acțiune regenerativă asupra organismului.

·      Resveratrol – Cel mai puternic antioxidant și un polifenol cu proprietăți anti-îmbătrânire și care se găsește în cantități mari în coaja și sâmburii strugurilor, mai ales a celor negri. Resveratrolul este produs de plante pentru a se apăra împotriva afecțiunilor.

·      Flavonoide – Antioxidanți cu efect asupra sistemului imunitar, dar și cu efecte antiinflamatorii

·      Melatonina – Hormonul natural implicat în regularea ritmului circadian, cu un rol important in ceea ce priveşte calitatea somnului.

Merlotul are un conținut ridicat de procianide, flavonoide care ajută la menținerea vaselor de sânge sănătoase și reduc riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral.

        Acesta se consuma alături de carnea roşie la o temperatura de 15-18 grade C.

        Cuvântul „merlot” provine din limba franceză și se traduce prin „mica mierlă”. Merlot e un soi de struguri cameleonic, deoarece se adaptează perfect multor climate, preluând caracterul locației și adaptându-se tehnicilor de producere a vinului. Și totuși, un foarte bun Merlot nu e ușor de crescut, deși multă lume crede contrariul, motiv pentru care s-a ajuns la o supraproducție, de multe ori având ca rezultat vinuri de proastă calitate.

        De regulă, Merlotul e un vin sec, de o corpolență medie spre ridicată, cu o aciditate moderată, cu un grad de alcool mediu spre mare și cu tanini lejeri. Cel mai bun gust de Merlot se încadrează într-o gamă de arome, care le include pe cele de ierburi, mure, cireșe negre, prune și cacao, deseori cu note de vanilie, cuișoare și cedru (când vinurile sunt maturate în butoaie de stejar). Merlotul e folosit uneori si pentru producerea vinurilor albe și rozé.

        Grana Padano se face dintr-un lapte subţire in grăsime, vacile sunt crescute cu furaje uscate si cu nutreţuri (plante întregi de cereale tocate, depozitate în silozuri şi tratate cu un antibacterian pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor). Timpul de maturat este al acestui tip de brânza este de 15 luni.

        Pentru a obţine un kilogram de brânză trebuie aproximativ 15.5 litri de lapte de calitate înaltă şi mai mult de un an de maturat. Într-o cantitate mică de produs se concentrează apoi substanţe fundamentale cu valoare biologică ridicată: 100g de brânză echivalează cu peste 200 g de carne.

        Grana Padano este o sursă importantă de vitamine şi minerale. Alfabetul vitaminelor este aproape complet: sunt vitaminele A, B 1, B2, B6, B12, D, PP & E. 

        Calciul este elementul mineral cel mai reprezentat (50 g de brânză, de fapt, contribuie la 60% din necesarul zilnic al unui adult)

        Lejeritatea, digestibilitatea, din punct de vedere nutritiv şi energetic face din Grana Padano o brânză optimă pentru copii, încă din primele luni de viaţă, o sursă de energie pentru sportivi, o componentă valoroasă de dietă în timpul sarcinii şi alăptării şi un aliment foarte potrivit pentru persoanele în vârstă. Nu sunt, prin urmare, contraindicaţii pentru acest aliment, potrivite pentru toate etapele vieţii umane.Se poate servi în paste sau pizza, pe platouri alături de fructe şi nuci.

    Chiar dacă eu am ales această combinaţie nu veţi pierde nimic dacă veţi încerca oricare alta asociere prezentată la degustare.

În 3 cuvinte asocierea este putere, eleganță, binecuvântare. 

    Ne-a ajutat sa ne hidratam si sa suportam mai usor canicula apa de la AquaCarpatica.

    O amintire de la eveniment este binevenita oricand.




    Au urmat tragerile la sorţi şi pot spune că deşi am glumit strigând numele lui Mircea la fiecare extragere acesta chiar a câştigat ultima combinaţie în amuzamentul tuturor. La final evident ca am facut o fotografie de grup.



    Pentru ca orice lucru plăcut are şi un sfârşit a trebuit să plecăm spre Craiova păstrând amintirea locului din pădure şi a gazdei la care vom reveni mereu cu plăcere.

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu: