Nu a trecut nicio lună de la ultima degustare şi iată
că ne-am dat din nou întâlnire pentru evenimentul cu numărul 38 organizat la
numai câţiva km de municipiul Slatina în cadru natural la o terasă rustică
amenajată pe malul unui lac în pădure la Coveanu.
Evenimentul
a fost organizat ca şi cele precedente de către Asociaţia Bloggerilor Olteni şi
DictionarCulinar.ro.
Ne-am
îmbarcat într-un microbuz la ora 9,30 din Craiova şi am pornit spre Slatina
unde ne aştepta gazda noastră. Am avut noroc deoarece nu am prins oraşul Balş
foarte aglomerat şi am reuşit să vedem de pe traseu lucrările la drumul expres
Craiova Bucureşti drum care va scurta foarte mult timpul necesar parcurgerii
distanţei Craiova-Constanta.
În
Slatina am urcat până „la drapel” locul unde se oficiază căsătoriile „la
înălţime” de unde am putut să surprindem câteva imagini foarte frumoase cu
podul de peste răul Olt şi peisajele din jurul acestui rău aflat la intrarea în
oraşul Slatina.
Am folosit pentru exemplificare fotografii făcute in mare parte de către colegul nostru Gabi Rădoi.
Am
coborât la Atletul Albanez unde am servit o îngheţată şi o limonadă preparate
după reţete proprii numai bune pe căldura care deja se instalase în oraş.
Gazda
noastră ne-a invitat să vedem o construcţie nouă cu o capacitate de 500 de
locuri având drept destinaţie nunţi, botezuri şi alte petreceri. Restaurantul este
amplasat în zona unei fabrici de textile din care a rămas în picioare castelul
de apă.
Ne-am
urcat din nou în microbuz şi am pornit spre Brebeni o localitate aflată în
apropierea oraşului, de la poliţie se face un drum la stânga care intră într-o
pădure. Imediat cum începe pădurea se face un drum spre stânga iar la câteva
sute de metri veţi întâlni un restaurant nou, amenajat pe malul unui lac.
Înainte
de a face recunoaşterea locului unde aveam să ne petrecem următoarele ore o
cafea oferită de gazdă împreună cu o bere rece au fost binevenite.
Localul
are o terasă generoasă unde pot sta comod 40-50 de persoane în sezonul cald şi
o capacitate de cazare de 10 locuri.
Dacă
aveţi curiozitatea să vizitaţi acest loc veţi fi impresionaţi plăcut de
mobilierul din lemn masiv din camere, bucătărie şi de pe terasă.
Camerele sunt decorate cu piese de îmbrăcăminte tradiţională românească iar în lacul aflat în apropiere puteţi să pescuiţi dacă aveţi la voi ustensilele potrivite.
Între
timp s-a răcit vinul aşa încât am putut să facem şi degustarea după ce am făcut
o mică plimbare pe jos în jurul lacului.
Asocierile culinare de la degustare au fost cele de mai jos:
1. Domeniile Sâmbureşti Chardonnay + Camembert Ile de
France,
2. Château
Valvis Chardonnay + British Cheddar Delaco D'Exceptie,
3.
Domeniile Sâmbureşti Roze + Delaco Brânză pentru grătar,
4.
Domeniile Sâmbureşti Feteasca Neagră + Emmentaler Delaco,
5.
Domeniile Sâmbureşti Merlot + Grana Padano Delaco D'Exceptie,
La ultimele
2 combinaţii gazda ne-a servit cu un grătar de pui si porc asezonat cu murături
si salata de varza pentru a putea evalua mai bine gustul vinului in combinaţie
cu carnea.
Am apreciat foarte mult combinaţia
cu nr. 5 pe care am si votat-o la tragerea la sorti.
Vinul roşu
este este mai mult decât o
băutura potrivită pentru o cină romantică. Este o licoare cu nenumărate
beneficii și merită să o savurăm chiar și zilnic.
Vinul, indiferent dacă vorbim despre cel roșu, alb
sau rose, este o băutură naturală, obținută doar din must de struguri, iar
vinului roșu i se transferă în mare măsură proprietățile strugurilor negri, din
care este și făcut. Astfel, în 100 de ml de vin roșu avem, în medie,
următoarele valori nutriționale:
·
Calorii: 63
·
Carbohidrați: 2,1
·
Proteine: 0,1
·
Grăsimi și Fibre: 0
·
Potasiu: 100 mg
·
Magneziu: 20 mg
·
Fosfor: 20 mg
·
Calciu: 7 mg
·
Fier: 0,9 mg
·
Vitamina B1: 0,01 mg
·
Vitamina B2: 0,02 mg
În același timp, pe lângă
vitamine și minerale, într-un pahar de vin roșu mai regăsim și alte substanțe
benefice pentru corp și minte, printre care:
·
Polifenoli –
Substanțe antioxidante, cu acțiune în prevenirea formării radicalilor liberi și
cu acțiune regenerativă asupra organismului.
·
Resveratrol – Cel
mai puternic antioxidant și un polifenol cu proprietăți anti-îmbătrânire și
care se găsește în cantități mari în coaja și sâmburii strugurilor, mai ales a
celor negri. Resveratrolul este produs de plante pentru a se apăra împotriva
afecțiunilor.
·
Flavonoide –
Antioxidanți cu efect asupra sistemului imunitar, dar și cu efecte
antiinflamatorii
· Melatonina – Hormonul natural implicat în regularea ritmului circadian, cu un rol important in ceea ce priveşte calitatea somnului.
Merlotul are un conținut ridicat de procianide, flavonoide
care ajută la menținerea vaselor de sânge sănătoase și reduc riscul unui atac
de cord sau accident vascular cerebral.
Acesta se consuma alături de carnea roşie la o temperatura de 15-18 grade C.
Cuvântul
„merlot” provine din limba franceză și se traduce prin „mica mierlă”. Merlot e
un soi de struguri cameleonic, deoarece se adaptează perfect multor climate,
preluând caracterul locației și adaptându-se tehnicilor de producere a vinului.
Și totuși, un foarte bun Merlot nu e ușor de crescut, deși multă lume crede
contrariul, motiv pentru care s-a ajuns la o supraproducție, de multe ori având
ca rezultat vinuri de proastă calitate.
De regulă,
Merlotul e un vin sec, de o corpolență medie spre ridicată, cu o aciditate
moderată, cu un grad de alcool mediu spre mare și cu tanini lejeri. Cel mai bun
gust de Merlot se încadrează într-o gamă de arome, care le include pe cele de
ierburi, mure, cireșe negre, prune și cacao, deseori cu note de vanilie, cuișoare
și cedru (când vinurile sunt maturate în butoaie de stejar). Merlotul e folosit uneori si pentru producerea
vinurilor albe și rozé.
Grana Padano se face dintr-un lapte subţire in grăsime, vacile sunt
crescute cu furaje uscate si cu nutreţuri (plante întregi de cereale
tocate, depozitate în silozuri şi tratate cu un antibacterian pentru a preveni
dezvoltarea microorganismelor). Timpul de maturat este al acestui tip de
brânza este de 15 luni.
Pentru a obţine un kilogram de brânză trebuie aproximativ 15.5
litri de lapte de calitate înaltă şi mai mult de un an de maturat. Într-o
cantitate mică de produs se concentrează apoi substanţe fundamentale cu
valoare biologică ridicată: 100g de brânză echivalează cu peste 200 g de
carne.
Grana Padano este o sursă importantă de vitamine şi minerale. Alfabetul vitaminelor este aproape complet: sunt vitaminele A, B 1, B2, B6, B12, D, PP & E.
Calciul este elementul mineral cel mai reprezentat (50 g de brânză, de
fapt, contribuie la 60% din necesarul zilnic al unui adult)
Lejeritatea,
digestibilitatea, din punct de vedere nutritiv şi energetic face din Grana
Padano o brânză optimă pentru copii, încă din primele luni de viaţă, o
sursă de energie pentru sportivi, o componentă valoroasă de dietă în timpul
sarcinii şi alăptării şi un aliment foarte potrivit pentru persoanele în
vârstă. Nu sunt, prin urmare, contraindicaţii pentru acest aliment, potrivite
pentru toate etapele vieţii umane.Se poate servi în paste sau pizza, pe
platouri alături de fructe şi nuci.
Chiar dacă
eu am ales această combinaţie nu veţi pierde nimic dacă veţi încerca oricare
alta asociere prezentată la degustare.
În 3 cuvinte asocierea este putere, eleganță, binecuvântare.
Ne-a ajutat sa ne hidratam si sa suportam mai usor canicula apa de la AquaCarpatica.
O amintire de la eveniment este binevenita oricand.
Au urmat
tragerile la sorţi şi pot spune că deşi am glumit strigând numele lui Mircea la
fiecare extragere acesta chiar a câştigat ultima combinaţie în amuzamentul
tuturor. La final evident ca am facut o fotografie de grup.
Pentru ca
orice lucru plăcut are şi un sfârşit a trebuit să plecăm spre Craiova păstrând
amintirea locului din pădure şi a gazdei la care vom reveni mereu cu plăcere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu