"Trebuie să te împrieteneşti cu vinul şi să-l alegi pe acela care merită să-i spui "dumneavoastră"!" a spus cândva scriitorul Fănuș Neagu
De ce am ales acest citat celebru?
Pentru că anul 2018 a debutat cu un pahar de vin de la malul Marii Negre un vin căruia aș putea oricând să-i spun DUMNEAVOASTRĂ.
Fiind invitat la evenimentul organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la Restaurantul Marmara am avut plăcerea să-i cunosc pe domnul Ion Vladoi și pe fiica acestuia Anca Maria care ne-au spus câteva povești frumoase despre vinurile nobile produse la Crama Vlădoi.
Cele mai frumoase și interesante astfel de evenimente sunt cele la care sunt prezenți proprietarii cramei de la care poți obține informații amănunțite despre producerea vinului și nu numai.
Brânzeturile și asocierile cu vinurile au fost prezentate de Alin Sîntimbrean, de la DictionarCulinar.ro, partenerul Asociației Bloggerilor Olteni în organizarea degustărilor.
Dacă nu știți nimic despre Domeniul Vlădoi istoria acestui loc datează din anul 1924, atunci când bunicul Niculae (bunicul domnului Ion Vlădoi), împreună cu alte familii din zona Dragasanilor, a întemeiat așezarea Siminoc, un sat aflat la aproximativ 20 de kilometri de Constanta.
Podgoria acestora a fost confiscata în anii comunismului fiind redobândita de familie după 1989 când aceștia au început să vinifice în crama proprie recolta dintr-o vie de 19 ha.
În 2005, familia Vlădoi a decis înlocuirea totală a butașilor existenți cu soiuri care au o capacitate mai mare de acumulare a zaharurilor și a aromelor.
În 2009 a fost modernizată crama proprie luând naștere o cramă modernă la Siminoc, care valorifica doar strugurii produși în plantația proprie, ducând la obținerea unui vin premium sub brandul “Domeniul Vlădoi”.
La degustare asocierile culinare prezentate au fost următoarele:
Cabernet Sauvignon Alb Anca Maria 2016 – Mozzarella + busuioc
Sauvignon Blanc Anca Maria 2016 – Brie - Ile de France + covrigei Grand Papa
Chardonnay Pivnița Basarabilor 2016 – Havarti + pere
Pinot Grigio Roșe fumee 2016 – Maasdam + struguri roz
Cabernet Sauvignon Dinastia Basarabi 2013
Pe lângă cele șase vinuri, am avut și o surpriză, un spumant fresh, extra brut care a reușit să ne facă inreoducerea în atmosfera de poveste a vinurilor de la Domeniul Vlădoi.
Mi-a fost foarte greu să mă decid asupra celei mai tari combinații deoarece fiecare dintre vinurile prezentate este o alegere bună la restaurant în funcție de ceea ce mâncați.
Am ales combinația 5 din cauză că vinul a fost creat special pentru a fi servit în serile frumoase de vară la o terasă pe malul mării.
Primul vin roșu al anului este considerat “Primeur”, iar acesta respecta tradiția, fiind un asamblaj compus din Feteasca Neagră, Syrah și Merlot, cu un nas fin ce emană arome de fructe de pădure, cum ar fi coacăzele, murele și zmeura, completate cu note de cafea, caramel și condimente.
Gustul sau este intens cu un atac dulceag și echilibrat, însoțit de note catifelate de vișine și cireșe negre. Este un vin fresh, ușor de consumat pe toată durata anului.
Temperatura optimă de servire 12-14 grade C, are Alc. 12,4%, Zah: 3,5 g/l; AT: 6,02 g/l
A fost medaliat cu bronz BIWC la Sofia în 2016.
Acest vin pe bună dreptate este delicios.
Gouda Delaco D'Excepție este brânză de origine olandeză, printre cele mai populare din lume. Procesul de fabricație include și o etapă de "spălare a casului", rezultând un gust dulceag și o textură mai moale și elastică.
Atât gustul, cât și consistența acesteia, variază în funcție de perioada de măturare, Gouda Delaco D'Excepție proaspătă fiind relativ moale și cu un gust suav, în timp ce variantele maturate (această brânză poate fi învechită pe o perioadă de până la 3 ani) sunt dure și cu o aromă pronunțată.
Dacă cea „tânără” (maturată în jur de 4 luni) este potrivită pentru sandviciuri, salate etc, variantele mai „bătrâne” intră în compoziția platourilor de brânzeturi sau pot fi folosite în bucătărie (tarte sărate, gratinaje).
Însoțitorul cel mai potrivit este berea olandeză sau un vin roșu robust.
O brânză aromată creată pentru cunoscători.
Combinația pot să spun că a fost inspirată.
Cu această ocazie am aflat de la Ion Vlădoi câteva detalii interesante despre vinurile spumante și despre celelalte vinuri prezentate. Dopul trebuie să reziste la o presiune de 6-7 bar, prețul ajunge la 1 Euro iar sticla singură costa 1,5 Euro.
Acestea se învârt manual ceea ce face că prețul unei sticle de vin să fie pe bună dreptate destul de ridicat.
Spumantul pe care l-am degustat este o combinație de Feteasca Regală 55%, Chardonnay 25% și Riesling de Rin 20%.
Vinurile albe produse din struguri roșii se prepară trăgând mustul foarte repede astfel încât contactul cu pielita strugurelui să fie cât mai scurt.
Aici am servit preparate turcești foarte bine pregătite pe care le-am asociat ultimului vin servit.
La finalul degustării a urmat tragerea la sorți, fiecare combinație a avut admiratorii ei astfel încât unii participanți au plecat acasă cu sticla de vin preferată.
Am petrecut o seară interesantă alături de prieteni în compania cărora toți am reușit să descoperim lucruri noi despre vin și să cunoaștem oameni interesanți și pasionați de ceea ce fac.