În perioada 2.06 - 7.06 de la orele 18:00 și 20:00 și pe data de 8.06 de la orele 18:15 și 20:00 la Cinema Modern din Craiova va rula partea a-II-a a filmului produs de Napoca Film în regia lui Adrian Munteanu: Răzbunarea țigăncii: Pălăria fatală și Horthy.
Costul biletului de intrare la acest film este de 8 lei pentru primele zile și de 6 lei în ultima zi.
Nu sunt critic de film și nici nu am pretenția să devin dar îmi place să scriu mereu câte ceva folosind cuvintele mele despre filmele care mi-au plăcut și m-au impresionat.
Și nu exagerez deloc când spun că filmele românești sunt minunate și cinematografia românească trebuie încurajată și promovată.
Cu ceva timp în urmă am scris aici despre prima parte a filmului câteva cuvinte, lăsând curioșilor plăcerea vizionării acestui film.
Este demn de remarcat faptul că acest film a fost realizat cu actori debutanți cu excepția doamnei Elena Ivanca, actriță a teatrului Național din Cluj care interpretează rolul țigăncii.
Ce vă oferă partea a-II-a a filmului?
Prezentarea unor episoade triste ale istoriei României: Dictatul de la Viena, deportarea țiganilor, asasinatele în masă sau instaurarea comunismului, aspecte dureroase ale istoriei despre care prea multă lume nu discută în ziua de azi deși acestea au distrus și nenorocit multe familii și destinele acestora, au schimbat soartă României și a locuitorilor ei.
Filmul promovează un oraș minunat cum este Clujul, așa cum nu au reușit autoritățile, deși în mod cert au avut la îndemână mult mai mulți bani.
Spectatorii au ocazia de a cunoaște un altfel de Cluj, un oraș cu multe monumente istorice sau clădiri nealterate de trecerea timpului sau a demolărilor comuniste, locuri pe care mulți dintre noi nu le mai observăm atunci când mergem grăbiți pe stradă frământați de griji sau probleme.
Nu trebuie uitată coloana sonoră de calitate în care abundă muzica specifică anilor 40, iar din când în când aceasta alternează cu muzica clasică, pentru mine care sunt meloman aceasta a fost un adevărat deliciu.
Prezent pe toată durata filmului este umorul sec, ironic și subtil de foarte bună calitate.
Casetele de text în care sunt prezente arhaismele împreună cu muzica și costumele epocii reușesc să te introducă cu rapiditate și multă ușurință în atmosfera vremii.
Foarte important de amintit sunt interioarele în care s-a filmat și mobilierul folosit cu această ocazie, veți remarca locuri de o rară frumusețe foarte plăcute privirii omului din ziua de azi obișnuit cu liniile drepte și mobilierul modern.
Apar personaje noi, alte două surori frumoase și un moldovean bețiv amator de votcă Putinov iar călătoria în timp a personajelor continuă.
Nu simt nevoia să povestesc acțiunea filmului și nici nu cred că are rost deoarece au povestit-o persoane mult mai autorizate aici.
Constat numai că am vizionat un film românesc atipic, am călătorit în Clujul interbelic și în cel contemporan printre metafore, simboluri și fete frumoase, pălării sau trandafiri roșii, am asistat la urzelile, dramele și iubirile personajelor, am fost martorul luptelor și crimelor lor sau al scenelor erotice, toate acestea petrecându-se într-un decor atent ales pe un fond muzical minunat sau pe versurile lui Mihai Eminescu.
Ce sunt oamenii? Cine guvernează soarta sau destinul acestora?
Cum ar fi dacă am putea călători în timp pentru a putea interveni în trecutul apropiat astfel încât să influențăm prezentul și viitorul sau să schimbăm istoria?
Pentru cei cu intenții bune ar fi bine însă nu fără a face rău altora nu-i așa?
Pentru că nu se poate bine fără rău și orice lucru bun are în el și o parte mai puțin bună.
Dar cine poate judeca dacă răul făcut în trecut de personajele istorice este mai rău decât răul pe care îl putem face acum eliminându-le pe acestea dacă am avea această ocazie?
Ce s-ar fi întâmplat dacă Horty ar fi fost ucis?
Tiganca ar fi fost răzbunată și nu numai aceasta.
Sunt câteva întrebări pe care în mod cert vi le veți pune după ce veți vedea acest film.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu