Joi a venit din nou rândul unei noi degustări de vinuri de data aceasta cu vinurile de la Domeniul Catleya asociate ca de obicei cu brânzeturile de la Delaco, eveniment organizat de către Asociaţia Bloggerilor Olteni şi DictionarCulinar.ro.
Gazda noastră a fost ca şi la ultimele degustări restaurantul C House Milano din Craiova.
Probabil multă lume se întreabă ce se întâmplă la aceste degustări şi de ce ne plac atât de mult în condiţiile în care nu suntem mari consumatori de băuturi alcoolice.
Cel mai important lucru este acela că ştiind că inventivitatea omului şi imaginaţia duce la mari descoperiri şi minuni şi domeniul vinificaţiei lasă loc specialiştilor să ne ofere diverse vinuri unul mai bun decât altul.
Şi cum niciun an nu este identic ca temperaturi, precipitaţii, expunere solară, vânt şi alţi factori care influenţează recolta de struguri din aceeaşi vie pe lângă îndemânarea oenologilor intervine şi diversitatea aceluiaşi vin datorată condiţiilor meteorologice.
Pe lângă acest aspect legat strict de degustarea propriu zisa a vinului evident că are o importanţă deosebită şi asocierea culinară a fiecărui vin şi nu în ultimul rând documentarea privind locul în care a fost produs, tradiţiile, personajele care au trecut prin zonă şi au avut plăcerea să guste din aceste vinuri, modul de preparare, marketingul, potenţialul de dezvoltare şi multe alte aspecte legate de cele arătate mai sus.
De vinurile de la Domeniul Catleya spre ruşinea mea am auzit pentru prima oară la această degustare însă am fost impresionat pozitiv de calitatea acestora şi de poveştile care stau în spatele acestor vinuri, Domeniul Catleya fiind amplasat în Corcova, un mic sat situat pe drumul care duce de la Strehaia la Motru prin care am trecut de cel puţin 100 de ori în ultimii 20 de ani.
Pe scurt în acest loc a început cultura viţei de vie a din iniţiativă prinţului Bibescu care degusta vinurile produse la Corcova împreună cu prietenii lui la Paris, unul dintre aceştia fiind şi romancierul Marcel Proust.
Marcel Proust care era un om bolnăvicios, după unii era bisexual; acesta a trăit mai mult în apartamentul părinţilor şi nu a avut niciodată un loc de muncă stabil fiind cunoscut mai ales pentru romanul "În căutarea timpului pierdut", roman cu 2000 de personaje dintre care 40 foarte bine conturate, unul dintre personaje fiind inspirat chiar de prinţul Bibescu.
Catleya este o specie de orhidee prezentă în romanul lui Proust şi reprezintă simbolul iubirii.
Degustarea vinurilor Catleya este oportunitatea de a trăi o experiență senzorială unică. Paleta culorilor, bogăția aromelor și savorilor, totul evocă Corcova descrisă de Marcel Proust, viile ei înflorite și dealurile însorite.
Pentru că după cum spuneam recent când vorbeam despre filmul Ramon iubirea poate fi găsită oriunde şi mai ales acolo unde nu te aştepţi şi de ce nu şi într-un pahar cu vin bun sau alături de o persoană sau mai multe persoane la un pahar cu vin deosebit.
Aceste vinuri sunt produse de către Laurent Pfeffer, inginer viticol și oenolog instruit la Bordeaux care împreună cu soţia sa şi încă 3 asociaţi se ocupa inclusiv de promovarea vinurilor pe piaţa franceză.
Din cele 14,5 hectare pe care le are Domeniul Catleya, 2 hectare sunt cu struguri albi Feteasca Alba şi Feteasca Regală. Restul sunt dedicate vinurilor roşii Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah şi Feteasca Neagră.
La degustarea de la Craiova am avut plăcerea să o ascultăm pe Anne Cecille Roussel, managing director la Domeniul Catleya.
Asocierile propuse au fost următoarele:
- Freamăt Alb 2021 (Feteasca Alba şi Feteasca Regală) + Aperifrais Ile de France
- Freamăt roşu 2019 (Merlot, Cabernet Sauvignon şi Cabernet Franc) + Emmentaler Delaco
- Perfect Simplu Cabernet Franc 2019 + Havarti Castello
- Perfect Simplu Syrah 2018 + Grand Blue Delaco
Gama de vinuri Freamăt
Freamăt, prima colecție și best sellerul cramei Catleya, propune cupaje moderne și proaspete, care se potrivesc ușor la un prânz în familie sau o seară între prieteni.
Freamăt alb este un cupaj de Fetească albă și regală, cu arome de flori de tei, de salcâm, de fructe cu pulpa albă (pere, nectarine) și arome citrice.
Freamăt roșu are o culoare rubiniu închisă, oferă arome olfactive de fructe de pădure, de dulcețuri, de cacao și de piele. Este un vin structurat, cu taninuri catifelate. Are un potențial de învechire de până la 8 ani.
Gama de vinuri Perfect Simplu
Gama Perfect Simplu este, în primul rând, un omagiu pentru Oltenia, regiunea de adopție a proprietarilor.
Vinurile sunt realizate cu drojdii sălbatice (care se găsesc în mod natural pe pielițele strugurilor), astfel încât rezultatul să fie cât mai fidel terroirului excepțional de la Corcova.
Pentru fiecare vin, între 15 și 25% din volumul total este învechit în butoaie de stejar românesc pentru un timp de aproximativ un an.
Prima combinaţie a fost preferata mea datorită faptului că fiind un cupaj de Fetească Albă şi Feteasca Regală este destul de acidulat însă nu foarte parfumat fapt care permite multe asocieri culinare lăsându-le să îşi dezvăluie aromele.
Brânza Aperifrais este o brânză cremoasă în combinaţie cu diverse mirodenii: ardei, ceapă, oregano, busuioc, usturoi, pătrunjel, piper, roșii sau măsline verzi o minune care s-a potrivit perfect în combinaţie cu Freamătul Alb.
Din nefericire nu am fost câştigător la combinaţia preferată dar pot spune că m-am simţit excelent în compania bloggerilor prezenţi la degustare iar dacă vreţi să beţi un pahar de vin bun vinurile celor de la Corcova nu trebuie ocolite.
A urmat poza de grup cu cei prezenţi şi rămâne amintirea unei seri reuşite alături de persoane frumoase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu