luni, 22 aprilie 2024

Puțină istorie



Când vizitezi Palatul Versailles din Paris, se observă că palatul e curat dar, nu are băi.
În Evul Mediu nu existau periuțe de dinți, parfumuri, deodorante, și nu mai vorbim de hârtie igienică.
Excremente umane erau aruncate prin ferestrele palatului.
În zile de sărbătoare, bucătăria palatului se pregăteau festinuri pentru 1500 de persoane, fără nici cea mai mică igienă.
În filmele de azi vedem oameni din acea vreme tremurând sau lăudându-se... Explicația nu stă în călduri, ci în mirosul urât pe care l-au emis sub fuste (care au fost făcute intenționat să conțină mirosul părților intime, întrucât nu exista igienă).
Nu se obișnuia să faci duș din cauza frigului și datorita faptului, că nu prea exista apă curentă.
Doar nobilii aveau lachei care să-i admire, pentru a risipi mirosul urât care-l emana corpul și gura, precum și pentru a alunga insectele.
Cei care au fost la Versailles au admirat grădinile imense și frumoase, care la vremea respectivă nu erau doar contemplate, ci folosite ca retragere în celebrele balade promovate de monarhie, pentru că nu existau toalete.
În Evul Mediu, majoritatea nunților aveau loc în iunie, pentru ei, începutul verii.
Motivul e simplu...prima îmbăiere a anului se facea în luna mai; deci în iunie, mirosul oamenilor era încă tolerabil.
Cu toate acestea, întrucât unele mirosuri începuseră deja să deranjeze, miresele purtau buchete de flori lângă corp pentru a acoperi mirosul...de aici și explicația originii buchetului de mireasă.
Băile erau făcute într-o singură cadă imensă, plină cu apă caldă. Capul familiei avea privilegiul de a face prima baie în apa curată. Apoi, fără să schimbe apa, au intrat ceilalți în cadă, în ordine, femei, tot după vârstă și, în sfârșit, copii. Copiii au fost ultimii care au făcut baie. Când le venea rândul, apa din cadă era atât de murdară încât putea ucide un bebeluș.
Prin acoperișurile caselor se vedea cerul, iar grinzile de lemn care le țineau erau un bun loc pentru animale precum, câini, pisici, șobolani și gândaci, să stea la căldură.
Când ploua, scurgerile forțau animalele să sară la pământ.
Cei care aveau bani aveau farfurii de tablă. Anumite tipuri de alimente au oxidat materialul și, astfel mulți oameni să moară intoxicați.
Să ne amintim că obiceiurile de igienă ale epocii erau groaznice.
Roșiile, fiind acide, erau considerate otrăvitoare mult timp, conservele se foloseau pentru a bea bere sau whisky; această combinație, uneori, lăsa individul „pe jos” (într-un fel de narcolepsie indusă de amestecul băuturii alcoolice cu oxid de staniu).
Cineva care trecea pe stradă credea că e mort, așa că ridicau  cadavrul și se pregăteau de înmormântare.
Apoi corpul era pus pe masa din bucătărie pentru câteva zile și familia își petrecea timpul privind, mâncând, bând și așteptând să vadă dacă mortul s-a trezit sau nu. De acolo, cel ce vede mortul (lumânare sau vigilență), este priveghiul de lângă sicriu.
Anglia este o țară mică în care nu a fost întotdeauna loc să îngroape toți morții. Apoi s-au deschis sicriele, s-au extras oasele, s-au pus în osoar și mormântul a fost folosit pentru un alt cadavru. Uneori, la deschiderea sicrielor, s-a observat că există zgârieturi pe capacele din interior, indicând faptul că mortul fusese îngropat de viu.
Așadar, la închiderea sicriului, a apărut ideea de a lega o fâșie de încheietura mâinii decedatului, trecând-o printr-o gaură făcută în sicriu și legându-l de un clopot. După înmormântare era cineva care stătea câteva zile lângă mormânt.
Dacă individul s-ar fi trezit, mișcarea brațului său ar fi determinat să sune clopotul. Și ar fi „salvat de clopoțel”, care este o expresie populară folosită de noi până în zilele noastre.
Ceea ce facem astăzi prin tradiție, o facem fără cunoștință. Și, urmăm tradițiile doar dacă au sens.
Cum ar fi carnavalul, ziua vrăjitoarelor, etc. Uneori cel mai bun aliat pentru a scăpa de ignoranță este cititul.
Preluat

POVESTEA CONTINUĂ

O femeie a plecat la cumpărături, când a ajuns la casă ea și-a deschis geanta, pentru a scoate portofelul.

Casiera a văzut că are la ea telecomanda de la televizor. Nu și-a putut controla curiozitatea și a întrebat:

- Iei mereu telecomanda televizorului cu tine în geantă?
Femeia, a răspuns:
- Nu, nu întotdeauna, dar soțul meu a refuzat să vină cu mine la cumpărături, pentru că voia să vadă meciul de fotbal așa că i-am luat telecomanda.

Morală:
Susține-ți și însoțește-ți soția când îți cere.

Dar povestea continuă...

Casiera a râs și i-a înapoiat cardul doamnei. Șocată, aceasta o întreabă ce se întâmplă.
Casiera îi explică:

Soțul v-a blocat cardul de credit.

Morala:
Respectă hobby-urile soțului tău.

Dar povestea continuă...

Soția a scos cardul de credit al soțului ei, din portofel.
Cu siguranță nu și-a blocat propriul card!

Morala:
Nu subestima înțelepciunea soției tale.

Dar povestea continuă...

Când cardul a trecut, aparatul a afișat:
INTRODUCE-ȚI PIN-UL TRIMIS PE TELEFONUL TĂU…
Adicătelea… pe telefonul soțului!

Morala:
Când un bărbat este în pericol să piardă, până și un aparat este suficient de inteligent ca să-l salveze.

Dar povestea continuă...

Femeia a zâmbit și a scos telefonul, care a bipăit în geantă.
Era telefonul soțului ei!
Ea, l-a luat împreună cu telecomanda ca să nu o sune cât timp este la cumpărături.
Și-a luat cumpărăturile și s-a întors acasă, fericită!

Morala:
Nu subestima niciodată soția!

Dar povestea continuă...

Când a ajuns acasă soțul ei nu mai era. A găsit un bilet, pe ușă, pe care scria:
Nu am găsit telecomanda.
Sunt cu copiii la meci. Vom ajunge târziu. Sună-mă pe telefonul meu dacă ai nevoie de ceva.
A plecat cu cheile de la casă.

Morala:
Nu încerca să-ți controlezi soțul, s-ar putea să pierzi controlul.

Râsul este cel mai bun antidot pentru depresie 😁

DAR POVESTEA CONTINUĂ... 😂😂😂
@Mădălina Popa

sâmbătă, 20 aprilie 2024

Credeți că de la manele ne vom mai putea întoarce la Johann Sebastian Bach ?


 „Eu nu înțeleg un lucru: când e atâta frumusețe în întreaga pe lume, cum pot să mă duc să mă uit la firimituri, când eu am bucuria integrală a frumuseții ? Şi, dacă fărâmițăm frumusețea, cum vom mai putea face drumul invers ?
De la Freud încoace s-a produs o mutație: s-a pus sexul în locul capului. Asta e tristețea cea mai mare. Vedeți, la noi, la români există/exista/ o cuviință. Anumite cuvinte nu se pronunțau – nu erau niște tabu-uri, dar există/exista/ o pudoare. Acum „cuviința”, cuvântul acesta, a dispărut din dicționar. Nu am prejudecăți de niciun soi, dar felul în care ne purtăm ucide frumusețea.”
Pentru mine, marea poezie a fost întotdeauna baia de frumusețe în care m-am cufundat când am avut nevoie de intrarea în altă dimensiune. Poezia ține, după părerea mea, de partea cea mai ascunsă, cea mai intimă a ființei noastre. Poezia echivalează aproape cu o rugăciune. În poezie te cufunzi pentru a te întoarce cu frumusețe. În rugăciune intri pentru a te integra absolutului.
În general, adevărurile sunt cam triste și de aceea lumea nu le iubește. Marile mele iubiri au fost Eminescu și Enescu.
Bărbatul vieții mele a fost soțul meu, Apostol Bușulenga. Un om admirabil. Un om de o cultură clasică admirabilă. Cunoștea latina și greaca. Poate asta m-a și atras la el. Am fost căsătoriți 45 de ani. Pe verigheta mea este gravat numele lui. Pe verigheta lui era gravat numele meu.
Credeți că de la manele ne vom mai putea întoarce la Johann Sebastian Bach ?"
- Zoe Dumitrescu-Bușulenga
                 ✍️Preluat

vineri, 19 aprilie 2024

Degeaba

„Degeaba le-am avea pe toate: inteligenţa, cultura, isteţimea, supracultura, doctoratele, supra doctoratele, dacă suntem răi, haini, mojici şi vulgari, proşti şi nerozi, doi bani nu facem, se duc pe apa sâmbetei şi inteligenţa, şi erudiţia, şi supradoctoratele, şi toate congresele internaţionale la care luăm parte, şi toate bursele pentru studii pe care le câştigăm prin concursuri severe. 

Nimic nu poate înlocui şi suplini niţică bunătate sufletească, niţică bunăvoinţă, toleranţă, înţelegere. Niţică susţinută bună-cuviintă."

Nicolae Steinhardt - Primejdia mărturisirii

miercuri, 17 aprilie 2024

Am fost la film: NASTY

Nu puteam refuza invitaţia Adelinei de a merge să vizionez avanpremiera filmului documentar Nasty la Inspire Cinema într-o zi de luni în care chiar nu aveam nimic programat.

Am plecat cam îndoit sufleteşte spre Electroputere Mall însă mi-am revenit repede vizionând filmul; eu spre deosebire de majoritatea celor prezenţi în sala, care fiind mai tineri nu au trăit evenimentele din viaţa marelui sportiv prezentate în film, evenimente pe care eu personal le-am trăit pe viu fiind martor ocular la acestea când priveam emoţionat împreună cu tatăl meu la transmisiunile în direct ale meciurilor disputate şi ale victoriilor obţinute de Ilie Năstase.

De Cristian Topescu îşi mai aduce aminte oare cineva? Sau de Ioan Chirilă?

Să revin la subiect fără a intra în multe amănunte despre marele tenisman care împreună cu Ion Tiriac mi-au marcat pozitiv copilăria şi dragostea faţă de spectacolul sportiv care din păcate în zilele noastre a cam dispărut.

Filmul este regizat de către Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu cei doi din urmă fiind prezenţi la finalul proiecţiei unde au răspuns întrebărilor puse de cei prezenţi.


Pelicula urmărește întreaga carieră a lui Ilie Năstase, cu imagini de arhivă, de la primul US Open câștigat până la amprenta pe care marele sportiv a lăsat-o în lumea tenisului. Documentarul prezintă povestea lui Ilie și prin ochii unora dintre cei mai mari jucători de tenis ai lumii, printre care spaniolul Rafael Nadal, în prezent clasat pe locul 5 mondial, suedezul Bjorn Borg sau americanul Jimmy Connors, John McEnroe, Boris Becker, Billie Jean King, Sam Smith, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi şi Virginia Ruzici.

Cei doi tineri regizori au mărturisit că acest proiect a necesitat o muncă uriașă: peste 1000 de fișiere de arhivă, deplasări în multe locații din lume pentru interviuri, montajul care s-a derulat pe o perioadă de peste doi ani. Cristian Pescariu și Tudor D.Popescu au precizat că toți marii tenismeni intervievați au fost încântați să apară în film și să vorbească despre Ilie Năstase.

Iubitorii tenisului vor vedea în acest film un "altfel de tenis", interviuri cu figuri legendare ale tenisului şi filmuleţe istorice din meciurile jucate în anii '70.

marți, 16 aprilie 2024

Micul prinț

"- Unde sunt oamenii? vorbi în cele din urmă micul prinţ. Te simţi cam
singur în pustiu...
- Singur te simţi şi printre oameni, zise şarpele."

.........................................................................................................................................

"- Unde sunt oamenii? întrebă cuviincios micul prinţ.
Floarea, cândva, văzuse trecând pe-acolo o caravană.
- Oamenii? Să tot fie, cred, vreo şase-şapte la număr. Cu ani în urmă,
i-am zărit o dată... Nu se ştie însă niciodată unde-i poţi găsi. Îi poartă vântul.
Ei nu au rădăcini, şi asta-i stinghereşte mult."
.........................................................................................................................................

"Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim, zise vulpea. Oamenii nu
mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de-a gata, de la neguţători.
Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă
vrei cu adevărat să ai un prieten, îmblânzeşte-mă!"
........................................................................................................................................."Limpede nu vezi decât cu inima. Ochii nu pot să pătrundă-n miezul
lucrurilor."

A de Saint-Exupery

Fii atent!

,,Fii atent la etichetarea oamenilor,
pentru că sunt multe femei
mai curajoase decât bărbații,
bărbați mai sensibili decât copiii,
copii care suferă mai mult decât bătrânii,
bătrâni mai rapizi decât tinerii,
iar tineri mai înțelepți decât bătrânii.
Unii absolvenți predau ignoranța,
iar unii analfabeți pot preda viața. "

 Autor necunoscut
🙏❤️

duminică, 14 aprilie 2024

Învățăturile vieții...



1.Viata nu face zgomot...Trece atât de ușor, încât dacă nu ești atent, îți scapă printre degete...
2. Cine dă, nu trebuie să-și amintească, iar cine primește nu trebuie să uite.
3. Să fii atent la șoaptele vieții, nu la zgomotele ei.
4.Fiecare vede în ceilalți ceea ce are în inima sa: dragoste sau ură.
5. Dacă fiecare ar acționa fără gândul recompensei, pământul ar fi un rai.
6. Patru lucruri pe care le avem mai mult
decât credem: defecte, datorii, ani și dușmani.
7.Netoții caută răzbunarea. Inteligenții lasă destinul să trimită nota de plată.
8 .Sunt trei categorii de oameni pe care nu trebuie să-i uiți niciodată:
pe cei care te ajută în momentele dificile, pe cei care te părăsesc în momentele dificile și pe cei care te pun în momente dificile.
9. Matematica îți poate salva viața dacă eviți trei accidente geometrice:
cercurile vicioase, triunghiurile amoroase și capetele pătrate.
10. Nu regreta nimic din viață, cu excepția a ce nu ai făcut.
11. Arta de a trăi frumos: cuvântul ceartă să-l transformăm în ce artă!
12.  Cel mai important lucru pe care l-am învățat de la viață este că mai am multe de învățat ...
13.  Probleme, neajunsuri sau oameni care nu se plac vor fi tot timpul, dar contează să nu le dăm mai multă importanță decât este necesar.
14.  În viață este necesară și vremea rea. Numai așa vezi cine este dispus să împartă umbrela cu tine.
15. Unii citesc și adorm, alții citesc și se trezesc...
16. Prietenia și iubirea, daca exista, se simt, nu trebuie demonstrate
17. Orgoliul te face mai puternic, dar niciodată fericit!
18. Un moment de răbdare intr_un moment de furie, salvează o mie de momente de regrete!
19. Prietenii adevărați se cunosc la necaz si se recunosc la succes!
20. Trădătorii nu castiga, iar câștigătorii nu trădează!

joi, 11 aprilie 2024

Despre durere ( preluat)




Să-i spui unui om care se confruntă cu durerea pierderii unei persoane apropiate că "așa a vrut Dumnezeu", pentru că ,,există un scop și un sens" ascuns al pierderii și al suferinței pe care o trăiește, este echivalentul emoțional al aruncatului cu sare într-o rană deschisă.

Societatea are des tendința de a-și înveli neputința în expresii bine ambalate: „Acum este într-o lume mai bună”, „Trebuie sa fii puternic, trebuie să treci peste asta", „Acum ai un înger care să te protejeze". Ah, mai sunt și cuvintele acelea, rostite în general automat, aproape ca niște incantații - "Dumnezeu să-l ierte!" Mai ales atunci când pierderea este a unui copil, aceste formule pot răni și mai tare. Pentru ce, pentru ce trebuie iertat un suflet care abia începuse să vadă lumea? 
Realitatea este că mai toate formulările de acest tip nu oferă, de cele mai multe ori, alinare. Nu oferă înțelegere și cu siguranță nu oferă vreo rază de lumină prin întunericul doliului. Sunt doar refugii în clișee care nu fac decât să adâncească durerea, să o invalideze și să o izoleze. 

Doliul nu este un puzzle cosmic, așteptând să fie rezolvat. Este o experiență umană profundă, crudă, care nu trece și nu își găsește consolarea în platitudini. 
Doliul nu este contagios, nu "se ia" prin apropiere sau prin atingerea umărului cuiva într-un gest de consolare. Cei care suferă nu sunt niște entități fragile, gata să se spargă la cea mai mică adiere de vânt. Evitarea lor, cu gândul că îi protejăm așa, ascunzându-ne, e de multe ori și o reflecție a propriului nostru disconfort, a neputinței noastre de a sta față în față cu durerea lor. Poate și cu durerile noastre, în același timp.

Suntem, de multe ori, neîndemânatici în fața doliului. Ne agățăm de clișee pentru că ne temem de măreția tăcerii, de imensitatea spațiului în care cuvintele par să nu poată pătrunde. Poate că ar trebui să îmbrățișăm această teamă, totuși. Să recunoaștem că nu există formule magice care să șteargă suferința. Că uneori cel mai important lucru pe care îl putem face este să stăm alături de cineva în tăcere.
Cea mai bună formă de sprijin poate să fie, de cele mai multe ori, simpla prezență. Nu trebuie să spui nimic revoluționar sau filosofic. Poți alege să fii acolo doar, cu sufletul deschis. Să fii prezent și să oferi un spațiu în care durerea poate exista, fără să fie grăbită, închisă în tipare, forțată să se manifeste într-un anumit mod sau și mai rău, obligată să se ascundă.

Psihologia ne vorbește despre niște etape ale doliului - negare, furie, negociere, depresie și acceptare. Acestea pot oferi un cadru, un punct de referință, dar adevărul este că doliul nu este liniar. Nu este un traseu cu etape clar marcate, ci mai degrabă un teren neregulat, cu suișuri și coborâșuri, cu lumină și întuneric. Mult, mult întuneric…
Reducerea acestei suferințe la niște etape bine delimitate, cu perioade „rezonabile” pentru fiecare fază, se poate dovedi doar o încercare de a împacheta furtuna emoțională devastatoare a doliului într-o cutie frumos etichetată. O cutie care, odată livrată celor spulberați de suferință, ar trebui să rezolve tot, în situația în care toată lumea urmează pașii stabiliți.

Adevărul este că doliul nu dă doi bani pe etapele astea clar definite. Furia nu așteaptă cuminte, să-i vină și să îi treacă răndul. Furia în doliu este sălbatică, puternică, devastatoare. Poate apărea în cele mai neașteptate momente și poate părea lipsită de orice logică. Furia că planeta continuă să se învârtă, în timp ce viața ta s-a oprit brusc. Furia că alții râd și se bucură de viață, în timp ce tu te simți prins într-un coșmar fără sfârșit. Și da, uneori furia pe care o simți se îndreaptă chiar și spre cel drag pe care l-ai pierdut, pentru că te-a lăsat singur prin tot acest haos, singur în mijlocul mulțimii care nu te înțelege.

În timp ce tu te lupti să găsești un motiv să te ridici din pat, restul universului își vede de viață. Lumea întreagă are tupeul să funcționeze, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat - oamenii merg la muncă, magazinele sunt deschise, serialele continuă să fie difuzate. Muzica... muzica există și are capacitatea să îți sfâșie fiecare fărâmă din sufletul deja plin de răni, în timp ce aceleași melodii pentru alții nu înseamnă absolut nimic. 

Pe lângă furie, în paralel, mai e gata să te sfâșie în fiecare clipă și vinovăția. Sapă și ea în tine, cu zeci de gânduri tăioase. Multe dintre ele încep cu „ce-ar fi fost dacă". Dacă, dacă, dacă... Vezi scenarii multiple, analizezi. O voce interioară îți repetă, fără pauze, până la epuizare, că ai fi putut face totul altfel, că ar fi trebuit să fii acolo mai mult, mai altfel, mai bine. Că ar fi trebuit să spui sau să nu spui anumite lucruri. Evident că știi bine, știi foarte bine, durererea nu te face tâmpit - vinovăția e inutilă, nu schimbă cu nimic trecutul. Știi, dar nu o poți opri. Iar asta îți otrăvește prezentul.

Nu ești slab pentru că simți toate astea și multe altele în plus. Nu ești nebun pentru că nu urmezi vreun ritual sau pentru că nu ai reacțiile pe care se așteaptă cei din jur să le ai. Ești doar om, unul care suferă. Iar umanitatea însemnă uneori și să te confrunți cu demoni interior. Să simți furie, să te sufoce vinovăția. Să te copleșească nenumărate alte emoții, unele care nu se potrivesc cu etapele despre care au citit, cutreierând internetul, cei care îți transmit deseori, direct sau indirect, cam cum ar trebui să suferi. Unde, cum, cât și cand ar trebui să manifești această suferință și mai ales cam cât ar trebui să dureze până „treci peste”. Cât e rezonabil să suferi, înainte să ți se repare inima.

Când sufletul ți-e tăiat în bucăți cu coasa morții iar tu ești obligat să te miști printre cei vii, când un dor care nu seamănă cu nici un alt dor te sufocă încet, ultimul lucru de care ai nevoie este să ți se spună cum să simți. Sau să ți se ofere bilete la niște conferințe filosofice la care nu ai ales tu să participi, dezbateri despre sensurile ascunse ale pierderii tale. Sensuri pe care doar tu nu le poți vedea, pentru că restul lumii pare să știe tot despre Dincolo, Rai, Îngeri, Voința Divină. Știu ei că e mai bine pentru sufletul pe care îl iubești, e mai bine așa, „în loc luminat, în loc de verdeață, în loc de odihnă, de unde a fugit toata durerea, întristarea și suspinarea”. Asta în timp ce pentru tine iadul și-a deschis porțile chiar aici, pe pământ și a revărsat asupra ta fix toata durerea, întristarea și suspinarea lumii.

Doliul este un proces de devenire. Ne dezbracă de vechiul eu, forțându-ne să ne redefinim, în absența celor plecați. E un soi de sculptor nemilos, care taie în noi și ne transformă. Doliul nu urmează o rețetă universală. Nu există un cronometru care să măsoare când se vindecă inima. Unii găsesc alinare în tăcere, alții în strigăt, unii în singurătate, iar alții în mijlocul mulțimii. Nimeni nu întelege suferința asta în totalitate, nici cei foarte apropiați, nici cei care au trăit dureri similare. Suferința noastră este la fel de individuală ca amprentele noastre.

Fiecare persoană pe care o iubim lasă în noi o parte din lumina ei. Continuăm să trăim - nu doar pentru noi, ci și pentru cei plecați. Ei trăiesc în noi, în poveștile pe care le spunem, în iubirea pe care continuăm să o dăruim. Ei trăiesc în micile lucruri care ne fac să zâmbim, în amintirile pe care le păstrăm, în dragostea pe care am împărtășit-o. A păstra aceste amintiri vii nu este o negare a realității, ci o declarație de dragoste și de recunoștință pentru timpul petrecut împreună.
Uneori puterea nu înseamnă să căutăm răspunsuri, ci să îmbrățișăm întrebările. Să acceptăm, când și cât putem, că sunt goluri care nu pot fi umplute vreodată și răni care nu se vindecă – putem doar învăța cum se trăiește așa, cu un dor tot mai mare. Să înțelegem că durerea asta, în toată cruzimea ei, este și o formă de iubire – o formă de iubire peste timp, peste spațiu, dincolo de granițele vieții și ale morții.

Este un act de curaj să poți continua să iubești, să poți continua să trăiești, purtând o astfel de durere.  Dorul tău e doar al tău, durerea ta e doar a ta. Singura persoană care poate dicta cum să trăiești suferința asta ești tu! În suferința doliului fiecare pas, fie și unul mic sau ezitant, e un pas înainte. Nu lăsa presiunile externe să îți grăbească procesul sau să te facă să simți că modul tău de a suferi nu este corect! Sunt momente în care singurul lucru pe care îl poți face este să respiri. Și „doar” respiratul este, pentru cât timp ai nevoie, suficient.

miercuri, 10 aprilie 2024

21 DE SFATURI DE A VA TREZI SUFLETUL SI DE A VA RECREEA VIATA.



1.- Nu reactiona!! Sa facă ce vor sa facă , sa zică ce vor să zică,te adoră sau te agresează, invață să curgi si să nu reactionezi. Astfel vei tăia karma care înconjoară această agresiune ,iar energia Universului va curge pentru binele tău cel mai inalt perfect.

2.- Practică detasarea în toate formele sale: totul este temporar, momentan. Nu poți controla disparitia ,moartea oamenilor sau a obiectelor. Acceptand acest lucru scapi de o mare povară pe care o porți cu tine.

3.- Calatoreste fără bagaje grele: nu cărati rucsaci in spate si nu transportați prea mult balast. Acceptati sa duceti cu voi doar esențialul in această calatorie numita viată.

4. - Acordați iertarea tuturor: Nu vă otrăviți inima cu ură sau resentimente. Învațați sa va îmblânziti dragonii! Cel care se rănește esti întotdeauna tu și, între timp, lumea se schimba iar tu te îmbolnăvesti.

5. - Iubiți viața: Iubiți tot ce conține Universul, de la o omidă mică la un copac impunător. Fii pasionat de tot de dimineți,de după-amiaze de nopțile tale. Iubeste viata!

6.- Fiți conștienți de acțiunile dvs. Fiecare pas pe care îl iei, în fiecare moment, îl faci de la ființă, din conștiință, nu din gândul care este întotdeauna condiționat de ego.

7. - Deveniți "prezență". Rămâneți aici și acum. Concentrați-vă viața în momentul prezent, ca și cum nu ați avea trecut, nici o amintire, ca și cum nu aveți viitor.
Amintiți-vă că "veți muri". Nu vă amintiți o zi, o săptămână sau un sezon. Adu-ți aminte întotdeauna că vei muri! Este inevitabil, corpul fizic va muri, așa că nu vă agățați de nimic.

8.- În acest moment, pentru a completa, putem spune că interacțiunea cu noi produce o schimbare de atitudine. și un alt mod de a gândi și a vedea lucrurile.

9. Acceptați să nu știți ce se va întâmpla mâine: deveniți un EU SUNT nou în fiecare zi, vă reînnoiți ca și viața în sine. Îndepărtați gândurile vechi și reciclați-le. Inventați-vă din nou la fiecare răsărit de soare. Cine a spus că sunteți la fel?

10.- Să fie dragostea ta motto-ul, standardul și ghidul tău: Să fie punctul de plecare și punctul de sosire. Dar să fie mai presus de toate calea. Deveniți Iubire, renunțând la minciunile Eului și îmbrățișându-vă sufletul.

11.- Nimeni nu este responsabil pentru starea voastra, asa ca sunteti numai cu proiectiile voastre.

12. Impacati-va cu povestea dvs. Este singura modalitate de a vă vindeca traumele. Este ceea ce este. Nu fiți încăpățânați să încercați să modificați ceva care este deja așa cum este.

13. Meditați, rugați-vă, îngrijiți spațiile și mediul vostru de singurătate și tăcere.
Goliți-vă și completați-vă cu Dumnezeul universului! Învățați să va programați în fiecare noapte să aveți a doua zi una magică.

14. Încă mai trăiești: mai este timp să te bucuri de această minunată lume, să găsești calea și motivul pentru care te afli aici. Nu vă plângeți, cădeți în genunchi mulțumindu-vă pentru că sunteți în viață.

15. Nu gândiți: Opriți mintea care analizează, analizează, analizează și judecă totul. Aceste gânduri constante și repetitive sunt mai mult la fel. Nu  vezi? De acolo, de la acea luptă interioară a minții tale, nimic nu se va schimba. Gândurile tale fac doar zgomot și te distrează, dar nu vor rezolva sau crea nimic. Utilizați creierul pentru lucruri specifice, cum ar fi munca voastră și acele activități care necesită gândire ... Restul timpului, doar "Știu".

16.- Să alegi întotdeauna Sănătatea: în mâncarea ta, în gândurile tale, în emoțiile tale, în relațiile tale, în ochii tăi, în acțiunile tale, în cuvintele tale, în tot ce alegi să fii sănătos. Te-ai nascut sanatos, nu alege sa fii bolnav.

17. - Încrede-te în Dumnezeul universului; aveți credință Nu încercați să-L cunoașteți pe Dumnezeu. Cunoaște-te pe tine însuți și Dumnezeu se va descoperi în tine.

18.- Începeți cea mai bună călătorie pe care o puteți face: Este călătoria înapoi către voi înșivă. Această călătorie este cea mai bună aventură și este, de asemenea, cucerirea și moștenirea voastră.

19.- Ajutați pe alții să-și găsească drumul. Nu există un dar mai bun, nu există o iubire mai bună. Serviciul este bucuria.

20.- Fii fericit în toate circumstanțele din viața ta: Nu ești circumstanțele. Nu te identifica cu povestea ta. Întoarceți-vă la sursa fericirii care este sufletul vostru. Aici trăiește Dumnezeul universului în tine.

21. - Viața ta să o consideri o Minune, un miracol, un cântec de speranță, un grăunte de nisip, o voce a Iubirii.

Autor necunoscut

marți, 9 aprilie 2024

Știți ce aduce Iisus în plus față de Buddha?

Pentru mine Iisus este cel mai mare învățător al tuturor timpurilor!
Eu nu cred în Iisus doar pentru că aşa am fost educat de părinţi. Sunt un intelectual trecut prin şcoli, care a căutat să-şi explice lumea. Dar dintre toate marile spirite care au trăit pe Terra (Buda, Confucius, Pitagora etc.) Iisus are cea mai perfectă acoperire ştiinţifică. Pentru că absolut toate cuvintele Lui sunt perfect superpozabile pe științele actuale. Știți ce aduce Iisus în plus față de Buddha? Nu numai Iubirea,  ci si Iertarea. Este extraordinar!
Ce înseamnă Iertarea? 
Din punct de vedere spiritual, înseamnă pace şi armonie.
Din punct de vedere ștințific, știți ce înseamnă Iertare? 
Înseamnă pur și simplu modificări la nivelul ADN ului, adică al fundamentului nostru genetic. Înseamnă ștergerea programului patologic (modelul patologic de boală). Prin Iertare, la nivelul ADN ului, modelul negativ este pur și simplu șters și se instalează în corp o bună chimie și un echilibru energetic. E fantastic, e pur și simplu ca resetarea unui computer. Asta nu se poate șterge decât prin Iertare.
Mai simplu spus: vrei să îți vindeci o boală gravă? Împacă-te cu toți cei care te urăsc! Este exact mesajul Mântuitorului dat celor care veneau și cereau vindecare.
Iisus ar fi putut zice „eu te-am vindecat”, dar a ales să spună „credinţa ta te-a vindecat”. Când crezi, îţi mobilizezi toate mecanismele de vindecare. Dar a şti că Dumnezeu există nu e totul. Doar religia îţi dă trăirea emoţiei transformatoare, acea deschidere a sufletului prin care trăieşti cu adevărat relaţia cu Dumnezeu. Nu doar mersul la biserică e important, ci şi puterea rugăciunii pe care o poţi face oriunde.
Iată, dupa 2.000 de ani, explicat acest fantastic îndemn al lui Iisus, Iertarea prin genetică. 
Realizați că ceea ce spun eu este un adevăr, că Iisus este cel mai mare Învățător al tuturor timpurilor?
Eu discut despre Iisus nu din punct de vedere teologic, pentru că nu este nici competența și nici datoria mea, eu discut despre Iisus din punct de vedere al omului de știință, de cunoaștere ștințifică. Faptul că astăzi putem explica toate cuvintele lui Iisus prin termenii științelor moderne, mie mi se pare extraordinar de important.
Dupa 400 de ani de dispute între știință și religie, noua știință vine să confirme religia, existența Divinității...

Prof. Dumitru Constantin Dulcan

sâmbătă, 6 aprilie 2024

La mine în suflet se intră în liniște

La mine în suflet se intră în liniște . Deschizi ușa ușor , te descalți de frustrări , orgolii și iluzii , și-mi zâmbești .  Nu mă deranjezi , la mine e liniște , cântă muzica și miroase frumos .  
Nu veni la mine în suflet făcând zgomot , nu-mi trânti ușa , pentru că-mi deschizi rănile , 
nu țipa , îmi sperii florile . 
La mine în suflet se zâmbește , se spune adevărul și nu se minte . Putem dansa , dacă vrei și dacă accepți că uneori pot fi stângace . Că mă dor picioarele și că anumite răni încă nu au trecut .
Nu-mi băga duritatea în seamă , e un scut , protejez liniștea . 
Sht! Pășește încet , ai răbdare , ascultă-l , e posibil să îți cânte . ♥️
Alexandra Gheorghe

luni, 1 aprilie 2024

Miracol

"E atât de miraculos că pot să exist, că pot să strâng în braţe o femeie, că pot să beau un pahar cu vin, că pot să plâng sau pot să râd. Miracolul de a fi este atât de mare încât orice mi se întâmplă mie sau orice se întâmplă cu mine mi se pare că aşa trebuie să fie. Nu mi-a trecut niciodată prin cap vreo nemulţumire. Ar fi trebuit să ma uit la mine şi să spun că ar fi trebuit să fiu altfel de om, sau altul. Dar eu locuindu-mă pe mine însumi mi se pare că acesta este miracolul şi singurul lucru mai trist este că uneori vreau să fiu şi a doua zi aidoma. Şi marele noroc este că niciodată a doua zi nu sunt aidoma”.
Nichita Stănescu