sâmbătă, 30 mai 2020

G R A T I S -ul și guvernul Salvator (preluat de pe net). Povestea mi se pare cunoscuta...



Excelentă analiză a unui student... fără risipă... Fără plan social gratuit.
În mijlocul unei clase, la o universitate, unul dintre studenți l-a întrebat pe neașteptate pe profesor:

- Ştiti cum sunt capturaţi porcii sălbatici?
Profesorul a crezut că este o glumă și se aștepta la un răspuns amuzant.
Tânărul i-a răspuns că nu e de glumă, și și-a început serios dizertația:
- Pentru a captura porcii sălbatici, mai întâi se caută un loc în pădure unde merg de obicei porcii sălbatici, iar acolo se pune zilnic puțin porumb pe pământ.
Așadar, porcii sălbatici vin în fiecare zi să mănânce porumbul “gratis” și, când se obișnuiesc să vină zilnic, construiești un gard în jurul locului unde s-au obișnuit să mănânce, câte o parte pe rând...
Când se obişnuiesc cu o parte a gardului, se întorc să mănânce porumbul, iar tu construieşti altă parte a gardului... Se obișnuiesc din nou și mănâncă din nou.
Construiești gardul în jur, puțin câte puțin, până instalezi patru laturi ale gardului în jurul porcilor. În cele din urmă instalează o poartă pe ultima parte.
Porcii sunt deja obișnuiți cu porumbul gratis și gardurile, și astfel încep să vină singuri prin intrare. Atunci închizi poarta și capturezi tot grupul. Atât de simplu, pas cu pas, până în ultima secundă porcii își pierd libertatea. Încep să alerge în cerc în interiorul gardului, dar sunt deja la închisoare. După aceea, încep să mănânce porumbul gratuit. Se obișnuiesc atât de mult încât uită cum să vâneze singuri, și de aceea acceptă sclavia.
Chiar și ei sunt recunoscători răpitorilor lor și, generații întregi merg fericiți la abator. Nici măcar nu au încredere că mâna care îi hrănește este aceeași care îi omoară. Tânărul i-a spus profesorului că este exact ceea ce a văzut că se întâmplă în țara sa, în provincia sa, în orașul său, cu oamenii săi.
Guvernele populiste, în proiectele lor dictatoriale, ascunse sub mantaua ”democratică” eliberau porumb gratuit pentru suficient timp pentru a atinge supunere sistematică.
Și fiecare nou ”guvern Salvator” se deghizează în”programe sociale”, dă pomană, dă bani pe care îi scot din buzunarul muncitorului, îndeplinește misiuni, planuri, indulgențe, legi, ”protecție", subvenții pentru orice, exproprieri nejustificate, programe de ”Bunăstare socială”, petreceri, târguri sau festivaluri, uniforme, pâine și circ, transport gratuit.
“G R A T I S!”
Tot acel ”liber” pe care-l oferă astfel de escroci, deghizati în politicieni, unui popor prost obișnuit cu firimiturile porumbului gratis și ”liber”. Fură capacitatea de a fi critic, gânditor și antreprenor.
Cu toate acestea, bineînțeles că nimic nu am primit ”gratis".
În consecință, ”nu există prânz gratis”!
În sfârșit, realizați că tot acel minunat ”ajutor” guvernamental este o problemă, care se opune viitorului democrației în țara noastră.
Puteti sa luati atitudine sau încrucișați brațele, și mâncați și porumbul...

Și așteptați măcelul.

joi, 28 mai 2020

Despre diversitate gastronomica, capsuni si dulceata

Cand scriu aceste randuri ma gandesc la vremurile copilariei mele petrecute la bunicii din partea mamei in satul Carja din judetul Vaslui, un sat linistit aflat pe malul Prutului unde in zilele toride de vara alergam toata ziua prin colbul drumului desculti si imbracati numai in chiloti tetra iar  dupa apusul soarelui daca nu ne imbracam bine ne piscau tantarii de ne umpleam cu toti de blande.
Ziua ne trimiteau bunicii sa cumparam paine de la brutarie, peste proaspat de la chisocul fermei piscicole sau vinete si ardei capia de la un alt chiosc al fermei de legume.
Bunica mea facea o saramura de peste delicioasa  pe care o mancam cu o mamaliga tare pe care o taiam cu ata si uneori in zilele de sarbatoare ne facea gogosi sau clatite pe care le mancam unse cu dulceata de prune sau caise.
Cine mai stie in ziua de astazi cum arata un servici pentru servit dulceata?
In zilele de vara calduroase mergeam in vizita la matusile mele si eram serviti cu dulceata si apa proaspata scoasa atunci din fantana.
La cea mai mare cautare era dulceata de nuci sau cea de cirese amare.
Am descoperit recent ca in materie de preparat dulceata romanii sunt foarte inventivi existand o mare diversitate fapt pentru care v-as recomanda dulceata Veronica care este preparata artizanal si natural, nu contine conservanti, aditivi alimentari sau arome artificiale.

La acest producator local gasiti preparate dulceturi dupa retete mostenite de la bunica cum ar fi: dulceata de nuci verzi, dulceata de cirese amare, dulceata de trandafiri, dulceata de ardei iute si nu numai.
Mie mi-au atras atentia 2 feluri de dulceata de capsuni:
-dulceata de capsuni cu pinot noir si condimente din gama Gourmet care foloseste ca ingrediente: căpșuni, zahăr, pinot noir, lămâie, scorțișoară, cardamon, anason, cuișoare.
Aceasta este un produs artizanal si natural preparat din ingrediente proaspete care nu contine conservanți, aditivi alimentari sau arome artificiale.
-dulceata de capsuni cu busuioc fara zahar preparata din căpșuni, green sugar, busuioc, lămâie.
Aceasta este de asemenea un produs artizanal si natural care nu contine zahar si nici conservanți, aditivi alimentari sau arome artificiale.

Zahărul este înlocuit cu un produs special – „green sugar”. Acesta nu are calorii, indicele glicemic este zero, este un îndulcitor natural recomandat de Societatea de Nutriție din România.
Sunt sigur ca vizitand pagina acestui producator local de "dulceata din camara"  veti gasi ceva pe gustul vostru care sa va faca cu ochiul. Astept impresiile voastre despre produsele pe care le veti descoperi pe pagina de Facebook a Veronicai.


duminică, 10 mai 2020

Viaţa artistică în timpul pandemiei

Din păcate, viaţa artistică din sălile de repetiţii şi spectacole s-a oprit pentru mult o perioada nedeterminată.

Pe You Tube se difuzeaza zilnic piese de teatru, spectacole de operă si concerte.
Exceptand muzica lui Pepe transmisă live sau a lui Bogdan nu am putut urmări altceva in ultima vreme.
De ce? 
Pentru că schimbul de energie dintre interpreţi şi public poate avea loc cel mai eficient doar în sala de spectacol, nu în faţa unui ecran de tv sau calculator care omoară emoţiile de pe scenă.



Cele zece principii ale manipulării maselor

Noam Chomsky (activist politic și  eminent lingvist la MIT) a formulat zece principii ale manipulării mulţimilor de la manevrele claselor politice şi financiare:

1. Să distragi permanent aten­ţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte mi­no­re, dar cu mare impact emo­ţio­nal. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui reale.
2. Să creezi probleme grave, care angajează masiv opinia pu­blică şi tot tu să vii cu soluţii. Un exemplu: să favorizezi violenţa urbană şi apoi să vii tot tu cu gu­ver­narea providenţială care sal­vea­ză naţiunea în temeiul legilor re­presive cerute de popor, cu pre­ţul limitării libertăţilor democratice.
3. Să aplici treptat toate mă­su­rile dure. Ceea ce ar duce la miş­cări populare, dacă se aplică într-un singur pachet şi dintr-odată, de­vine suportabil, dacă este livrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
4. Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e  prevenit şi amânat.
5. Să te adresezi mulţimilor ca şi cum toţi oamenii au o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre o gândire infantilă care nu face relaţia dintre cauze şi efecte.
6. Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manevrat.
7. Să ţii poporul în ignoranţă şi în satisfacţii ieftine, dar multe. Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ide­al de a tâmpi lumea şi a o controla.
8. Să încurajezi financiar me­dia, aceea care îndobitoceşte pu­bli­­cul şi-l ţine legat de emisiuni şi se­ria­le vulgare ce trag inteligenţa în jos.
9. Să stimulezi simţământul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Omul care nu mai are îndemnul să se revolte, devine turmă şi e uşor de controlat.
10. Să apelezi la toate cuceri­rile ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp să le discreditezi prin media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

sâmbătă, 9 mai 2020

Rhapsody in blue

Pentru iubitorii   muzicii de calitate postez aici o interpretare originala a acestei cunoscute piese, pentru a nu se pierde in timp pe Facebook.

miercuri, 6 mai 2020

Declaratie interesanta

Medicul Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, afirmă că foarte multe dintre decesele anunţate în rândul pacienţilor cu COVID-19 nu sunt cauzate de infecţia cu noul virus, ci de alte boli. Respectivele persoane ar fi murit oricum, iar virusul nu le-a grăbit cu nimic sfârşitul.
„Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din alte cauze. Urmărim zilnic raportările. 80% aveau comorbidități. Ar fi murit oricum. În apropierea morții, corpul cedează, imunitatea scade, apar tot felul de probleme. După părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice, sunt foarte mulți pacienți de care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu COVID”, a declarat Moldovan, la Antena 3.

Despre limba romana (preluat de pe net)

Emil Cioran zicea, mai în glumă - mai în serios: “...ca să treci de la limba română la limba franceză e ca și cum ai trece de la o rugăciune la un contract.” De ce e limba română așa o limbă unică? Nu că vrem noi, românii obișnuiți, ci c-o admiră de la înălțimea propriilor studii chiar lingviștii și istoricii străini, cărora nu le putem reproșa subiectivitatea.

Așadar, să auzim 11 motive care saltă limba de baștină a lui Brâncuși pe podiumul „pietrelor” rare ale omenirii.
1. Româna e singura limbă romanică care a supraviețuit în părțile acestea ale Europei. Rămâne un mister cum de s-a întâmplat așa, în condițiile în care pe-aici au trecut valuri peste valuri de barbari, cu ale lor limbi slavice (din estul Eurasiei) sau uralice (din nordul Eurasiei).

Altfel spus, popoare cuceritoare cu graiuri „bolovănoase”, puternice, care-au îngenuncheat limba latină pe oriunde au trecut. Mai puțin la noi.
2. Româna-i veche de 1700 de ani. Și că-i veche n-ar fi cine știe ce motiv de lauri, dar e veche în acel fel în care, de-am călători în timp în Țara Românească acum 600 de ani, nu ne-ar fi deosebit de greu să înțelegem ce le spunea unul ca Mircea cel Bătrân ostașilor săi.
Poate vă pare de la sine înțeles, dar adevărul e că foarte puține limbi din lume și-au păstrat „trunchiul” întreg. Limba lui Shakespeare sau cea a lui Napoleon nu se pot lăuda cu așa o stare de conservare.
3. Dintre limbile latine, doar româna are articolul hotărât „enclitic”, adică atașat la sfârșitul substantivului. Spunem „fata”, „băiatul”, „tabloul”, și nu „la fille”, „le garçon”, „le tableau”, cum ar fi în franceză.
Chestia asta ne conferă o melodicitate intrinsecă-n grai, plus o concizie-n exprimare. Practic, ne e de-ajuns un singur cuvânt ca să ne facem înțeleși atunci când ne referim la un obiect sau la o ființă anume. Ei, majoritatea popoarelor au nevoie de două cuvinte pentru asta.
4. „Se scrie cum se aude.” Se scrie cum se aude, dar vine la pachet cu sute de particularități de pronunție pe care noi, români fiind, le punem în aplicare ușor, natural, fără să le pritocim.

N-avem nevoie de manualul de fonetică la capul patului pentru ca organul din cavitatea bucală să se miște într-un fel când rostim „ceapă”, și în alt fel când rostim „ea”. Chiar dacă grupul de vocale e același. Pentru vorbitorii de arabă, de pildă, regula asta se învață cu creionul sub limbă – sunt dintre cei cărora le vine greu.
5. Lingviștii spun că, cel mai și cel mai bine, româna s-ar asemăna cu dalmata, din care istoria păstrează doar câteva sute de cuvinte și propoziții. Problema cu dalmata e că nu mai circulă. Sunt 0 vorbitori de dalmată pe Terra în acest moment, și probabil c-așa vor rămâne până la finalul veacurilor.
Dalmata a fost declarată limbă moartă pe 10 iunie 1898. Este data decesului ultimului ei vorbitor, croatul Tuone Udaina, care o stăpânea parțial. Înainte să moară, Udaina a mărturisit că limba îi e familiară încă din mica copilărie, că și-i amintește „ca prin vis” pe părinții lui conversând, uneori, în această limbă.
6. Româna e limba cu al treilea cel mai lung cuvânt din Europa. „PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ”, 44 de litere. Definește o boală de plămâni care se face prin inhalarea prafului de siliciu vulcanic. Interesant e că boala nu prea se face, deci nici cuvântul nu se folosește.
7. Limba română e intrată în patrimoniul UNESCO, aidoma Barierei de Corali din Australia, Marelui Zid Chinezesc ori Statuii Libertății. Româna a intrat în patrimoniul imaterial al lumii prin două cuvinte. E vorba de „dor” și „doină”, două cuvinte intraductibile, concluzionează UNESCO.
„Dor” și „doină” se comportă mai degrabă ca niște diamante roz decât ca niște alăturări de sunete – exprimă emoții într-atât de specifice culturii noastre încât traducerea lor în alte „glasuri” ar fi o contrafacere. Nu mai e nevoie să precizăm că tot ele trec drept cele mai bogate în sens substantive din română.
8. Alt aspect unic în lume, româna „dirijează” cuvintele latine după regulile balcanice. Vocabularul e, vorba vine, „italienesc”, dar rânduielile gramaticale sunt de tip slav. Apar și coabitări între cele două registre, latin și slav.
Concret, genul dativ și genitiv au aceeași formă (ca-n latină), timpul viitor și perfect se formează după o regulă hibrid între latină și slavă, dar infinitivul se evită (ca-n limbile slave).
9. Nicio altă limbă nu folosește atâtea zicători și expresii. Româna e printre puținele limbi în care „câinii latră și ursul merge”. E limba cu cele mai absurde imagini proverbiale, dar și limba în care proverbele, deși tot un fel de metafore, sunt considerate limbaj accesibil, limbaj „pe înțelesul tuturor”.
Proverbele astea, spun specialiștii, exprimă cea mai intimă preocupare a poporului român – sensul să fie bogat, dar fraza scurtă. Să spui mult în foarte puține cuvinte (la asta se referea și Alecsandri în celebra „românul s-a născut poet”). Cu titlu de curiozitate, cele mai numeroase zicători autohtone au ca subiect înțelepciunea – aproximativ 25% din totalul frazelor-proverb.
10. La fel de luxuriantă se dovedește româna și-n ceea ce privește numărul de cuvinte. Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, ne dă de înțeles că româna-i între primele 8 limbi ale lumii. Ultima ediție a „Marelui Dicționar al Limbii Române” adună 170.000 de cuvinte. Asta-n condițiile în care autorii au lăsat de-o parte diminutivele, și alea vreo 30.000.
11. La cât de veche e pe teritoriul european, româna ar trebui să aibă dialecte – adică limba locuitorilor din Banat, de pildă, să fie mult-diferită de cea a locuitorilor din Maramureș (vezi triada spaniolă-bască-catalană din Spania).
Și totuși, nu-i cazul limbii române, în „curtea” căreia există graiuri și regionalisme, însă nu dialecte. Filologi ca Alexandru Philippide și Alf Lombard susțin că, iarăși, din punctul ăsta de vedere, româna e un fenomen fără precedent în lume…

Poetul Mircea Dinescu a vorbit despre vremurile pe care le traim astazi

Am citit un interviu interesant al poetului Mircea Dinescu despre ceea ce se intampla in aceste zile:



"Eu aş fi dat numai muzică simfonică la televizor şi numai capodopere. Frumuseţea va salva lumea, spunea Dostoievski. Asta e soluţia!” a declarat acesta in interviul acordat.

Exercitii de pronuntie

Cam asa ar trebui sa pronuntam cuvintele ca sa nu improscam lumea cu saliva.


O actriţă la Teatrul Nottara din Bucureşti, învaţă populaţia să evite anumite consoane a căror rostire poate împrăştia stropi de salivă şi să le înlocuiască pronunţând altele mai puţin „ameninţătoare“ pentru cei din jur.

Amuzant. 


Ca la noi la nimeni

Astazi Curtea Constitutionala a stabilit ca amenzile uriase si actul normativ prin care au fost stabilite acestea sunt neconstitutionale. Cei 300000 de amendati se vor judeca cu statul. Iar COVIDUL asta ar fi aparut de prin noiembrie in Franta. Este distrus de sapun si ultraviolete dar e nevoie de vaccin. Care de fapt este posibil sa nu fie descoperit niciodata cum nu a fost descoperit nici vaccinul contra SIDA.


marți, 5 mai 2020

Clarificare (text preluat de pe net)

După 2 luni de cercetări epuizante la nivel mondial avem în sfârșit 20 reguli despre cum să ne descurcăm cu Covid-19... iată-le!


1. Nu poți ieși din casă sub nicio formă, dar dacă trebuie, atunci poți.

2. TOATE MAGAZINELE SUNT ÎNCHISE! Cu excepția celor deschise !

3. Nu ar trebui să mergi la spitale decât dacă trebuie să mergi. Nici la doctor nu te poți duce, atâta timp cât nu ești prea bolnav.
4. Când ieși, amintește-ți de autocertificare care este ilegală, dar obligatorie .Dacă nu o ai, nu este o problemă, deoarece vei primi amenda. .
5. Măștile sunt inutile! Dar purtând una îți poate salva viața.
6. Manusile nu ajută, dar tot pot ajuta.
7. Acest virus va dispărea vara, dar poate va rămâne pentru totdeauna. Încă nu s-a hotărât.
8. Va trebui să rămânem închiși până ajungem la imunitatea de turmă, ceea ce înseamnă să ne infecteze pe toți, dar să fim închiși.
9. Pregătesc vaccinul pentru a ne oferi anticorpi pentru un virus care face mutații
și nu generează anticorpi. Între timp, cei vindecați nu se pot îmbolnăvi din nou, sau poate DA!!
10. Virusul nu are niciun efect asupra copiilor, cu excepția celor pe care îi afectează.
11. Animalele ni l-au transmis, dar nu pot fi infectate... cu excepția pisicii testată pozitiv în Belgia în februarie, care nu citise recomandările.
12. Vei avea multe simptome când ești bolnav! Dar te poți îmbolnăvi și fără simptome... Poți avea și simptome fără să te îmbolnăvești, sau să fii contagios fără să ai nici unul... La discreția bolnavilor!
13. Ca să nu te îmbolnăvești, trebuie să mănânci sănătos și să faci sport. O alergare frumoasă de zece kilometri într-un apartament de șaizeci de metri pătrați este îți dă un tonus bun și dezvoltă fantezie.
14. E mai bine să iei aer curat, dar, dacă nu ai grădină sau balcon, las-o baltă!
15. Puteți avea mâncare livrată de la restaurant acasă, dar este posibil să fi fost preparată de persoane care nu purtau măști sau mănuși. Așa că ar fi bine să vă decontaminați mâncarea afară timp de trei ore, dacă nu aveți câine să mănânce tot.
16. Virusul rămâne activ pe suprafețe diferite timp de două ore. Nu, patru ore. Ce ziceți? Şase ore? Hai, cine oferă mai mult?
17. Virusul se întinde în aer pe un metru, uneori doi, dar dacă bate vântul poate mai mult.
18. Ai obligatia sa stai închis in casa cu familia dar nu trebuie sa fii inchis in masina cu familia.
19. Nu avem leac, cu excepția unui medicament împotriva reumatismului și unul împotriva holerei... Știința face pași uriași!
20. Acest virus este mortal, dar nu prea mult, doar că uneori poate duce la un dezastru global. În Italia a făcut deja multe victime. Totuși, dacă sunteți într-un azil de bătrâni, fugiți!