luni, 27 februarie 2023

Un weekend plin de evenimente cu poezie, violoncel, standup comedy, vin de Sâmburesti şi teatru

Vineri ca de obicei am fost prezent la Filarmonica Oltenia din Craiova unde am fost martorul unuia dintre cele mai frumoase evenimente muzicale din ultima perioadă, un spectacol pozitiv şi tonic despre care ne vom reaminti multă vreme de acum încolo când vom discuta despre acest gen de spectacole.

Am aşteptat cu mare nerăbdare ocazia de a-i revedea pe Adrian Naidin în Rock the Symphony la Filarmonica” Oltenia” Craiova împreună cu dirijorul Remus Grama.

Pe Adrian Naidin îl mai văzusem recent la Craiova la festivalul deja cu tradiţie Craiova Jazz Festival 2022 iar pe Remus Grama împreună cu trupa Viţa de Vie tot pe scena Filarmonicii Oltenia.

Vorbind despre Adrian Naidin impresionant este ceea ce face acest mare solist cu violoncelul său.

Solistul mi-a mărturisit că violoncelul este un produs  german sau olandez fiind instrumentul potrivit pentru el pe care şi l-a dorit dintotdeauna.

Remus Grama violonist în orchestra Filarmonicii din Târgu Mureş şi dirijor la aceeaşi instituţie, impresionant prin statura sa s-a dovedit un personaj foarte amuzant şi spontan reuşind cu succes să ţină spectatorii şi orchestra în priză cu umorul său care poate rivaliza oricând cu cel al unor standupperi de meserie.



Anterior acestui concert la Biblioteca Aman poeta Camelia Radulian a reunit o mulţime de poeţi, scriitori, muzicieni şi actori la evenimentul Boema Culturală a Olteniei ocazie cu care fiecare fiind ziua de Dragobete a ţinut să recite sau spună ceva despre dragoste.

Evenimentul a continuat după ora 19.00 la Sala Maură de la Minerva loc în care am trecut şi eu după ora 22.00 (ora la care am părăsit Filarmonica) şi în care nu mai fusesem de câţiva ani buni. Localul are o formaţie care cânta bine însă pentru gusturile mele muzica s-a auzit cam tare.

În local se simte mirosul de mâncare de la bucătărie care evident se impregnează în haine iar dacă şniţelul vienez servit nu a fost nemaipomenit insă papanaşii au fost delicioşi şi bine preparaţi.

A fost ca o călătorie în timp înainte de 1990, atât din punct de vedere al atmosferei cât şi al meniului.

Marele avantaj al serii a fost faptul că preţurile preparatelor sunt modice pentru un local aflat în centrul oraşului.

Duminică Asociaţia Bloggerilor Olteni a sărbătorit 11 ani de bloggereala gazda noastră fiind Crama 91, în locația Bacolux Craiovița Hotel & Events.

Proprietarii acestui loc s-au străduit să amenajeze vechiul motel comunist Craiovita într-un hotel de lux prevăzut cu restaurant pentru evenimente şi cramă.

Evident că părerile mele privind locurile de cazare sau cele destinate diverselor evenimente sunt bazate pe comparaţia cu locuri similare din alte oraşe sau țări în care mi-am petrecut concediile şi m-aş bucura că acestea să fie la cele mai înalte standarde şi să satisfacă şi cei mai pretenţioşi clienţi.

Bacolux Craiovița Hotel & Events are 3 saloane perfect adaptabile pentru evenimente de amploare. La cerere, salonul Style poate fi amenajat pentru conferințe, prezentări și întâlniri de afaceri. Asistența tehnică este asigurată de gazde. În timpul verii, terasa din grădina de vară devine locul ideal pentru pauzele de cafea cu protocol.

La terasă am mai fost invitați la un eveniment și pot spune ca m-am simțit foarte bine.




Saloanele de la Hotel Craiovița & Events sunt potrivite pentru evenimente de la 60 la 400 de persoane.

Facilități oferite de hotel: Ring de dans, video proiector (la cerere), decorațiuni (aranjament festiv pentru mese, arcade cu flori), parcare păzită.

Mie personal arcada cu flori artificiale albe mi s-a părut oribilă şi kitchioasă cum de fapt mi se par toate florile artificiale iar excesul de alb mi se pare obositor privirii.

Pe de altă parte locurile şi lucrurile foarte albe scot în evidenţă curăţenia sau murdăria.

Evident fiind hotel există şi camere care pot fi închiriate iar pentru miri se pune o camera la dispoziţie gratis.




Noi ne-am întâlnit în cramă, un loc în care cobori cam abrupt, acesta iniţial mi s-a părut cam neaerisit şi sufocant iar persoanele cu dizabilităţi nu au acces.

Cum intră sau ies de acolo femeile insărcinate sau un cuplu cu copil mic în cărucior?




Din păcate ca în majoritatea locurilor unde am fost în Craiova în ultima perioadă în local miroase a mâncare şi când pleci de acolo mirosi ca un bucătar.

Mă întreb dacă mirosul de mâncare sau gălăgia din restaurant se simte/aude în camere...


La platourile de mâncare  bogate în cărnuri (prea arse şi uscate pentru gustul meu ),cu ceva mezeluri şi telemea ieftine şi foarte puţine cantitativ şi diversificate alimente vegane s-au servit vinuri de la Sâmbureşti despre care am mai povestit şi cu alte ocazii împreună cu multă apă de la clasicul nostru partener de hidratare AQUA Carpatica.








Ca o concluzie privind gazda noastră pot spune că personalul a fost amabil şi serviabil, aceştia s-au străduit să ne facă să ne simţim bine iar un plus pentru acest loc este curăţenia exemplară.

Amuzamentul serii, partea originală şi cea mai plăcută a după amiezii a fost surpriza promisă de către Iulian care a propus colegilor noştri 4 roluri într-un spectacol lectură (după câteva pahare de vin) ad hoc cu piesa "Ciorapii regelui ARTHUR" de Floyd Dell.


Despre vinurile servite pot spune că ni s-au propus următoarele soiuri/feluri:

1) Sauvignon Blanc,

2) Chardonnay,

3) Roze,

4) Merlot,

5) Cabernet Sauvignon.



Podgoria Sâmbureşti este privilegiată de poziţia strategică pe care o ocupa în zona de tranziţie dintre dealurile getice şi colinele prelungi care alcătuiesc Piemontul Cotmenei. Şi, deşi parte din Podişul Getic, Piemontul Cotmenei prezintă caracteristici de şes, de o netezime surprinzătoare, chiar şi către contactul cu Carpaţii Getici. Astfel, versanţii ei sunt mereu scăldaţi în soarele prielnic nobilelor boabe ale viţei de vie.

Plantaţiile viticole sunt situate pe versantul sud-estic al dealurilor Samburestiului, la poalele cărora curg apele pârâului Cungrea Mare, afluent al Oltului, cu o deschidere mare spre sud având versanţii cu poziţie sud-vestica, scăldaţi în soare şi asigurând un climat perfect viţei de vie. Podgoria Sâmbureşti se întinde pe teritoriul a trei comune, situate în partea de nord a judeţului Olt: Dobroteasa, Sâmbureşti şi Vitomireşti. În Sâmbureşti, ocupate cu viţa de vie sunt vestitele dealuri Bolindetu, Rosulesti, Petria, Vifura şi Grosarea. Aici soiurile Cabernet Sauvignon şi Merlot dau vinuri de o calitate excepţională. În Vitomireşti găsim ferma Dejesti, ale cărei vii se întind pe platourile şi versanţii dealurilor Vifura şi Dejesti, un alt loc în care soiurile roşii găsesc condiţii deosebite. Pe teritoriul comunei Dobroteasa se găsesc fermele Bolovanu şi Campu Mare, Dealul Campu Mare se afla situat la confluenta paraului Cungrea Mare cu Oltul, pe partea dreaptă a pârâului.

La ora 19.00 trebuia să ajung teatru la premiera piesei Băgau astfel încât nu am băut din vinurile oferite însă din experienţele anterioare pot spune că sunt vinuri bune şi în funcţie de meniu, atmosferă toate acestea pot fi servite şi în cantitate mai mare fără a vă produce dureri de cap sau stomac dacă vă hidrataţi corespunzător.

Evident că am făcut şi o fotografie de grup înainte de a începe să plece o parte dintre noi cei prezenţi la eveniment.


Am aşteptat cu multă răbdare tortul festiv din care nu am reuşit să gust atunci ( fiind servit pentru mine şi Iulian  care am plecat la teatru la pachet ca şi cum nu am fi fost prezenţi la eveniment ) insa pot posta o imagine cu acesta pentru pofticioşi.



Despre piesa de teatru pot spune în câteva cuvinte că deşi nu sunt adeptul acestui gen de spectacole (o doamnă aflată în stânga mea a părăsit sala după vreo 30 de minute) m-a captivat şi amuzat teribil şi o recomand tuturor celor pe care nu-i dor timpanele dacă aud cuvinte indecente pe care le folosesc foarte mulţi tineri şi nu numai aceştia în ziua de azi.

Pentru că subiectul piesei este desprins din realitate şi ceea ce se petrece pe scenă reflectă lucrurile care se întâmplă zilnic în jurul nostru. 

Piesa are la baza romanul Ioanei Bradea care nu l-am citit şi nu auzisem de el însă spectacolul mi-a trezit interesul pentru această carte şi de ce nu poate într-o zi voi revedea şi piesa.

Spor cultural!



luni, 20 februarie 2023

Daca...



„Dacă oamenii sunt buni doar de frica unei pedepse sau în speranța unei răsplate, atunci suntem într-adevăr o adunătură jalnică.”
— Albert Einstein

vineri, 17 februarie 2023

Invitație la operetă: „Voievodul țiganilor”, la Cercul Militar

Melomanii craioveni au ocazia de a urmări în această săptămână îndrăgita operetă „Voievodul țiganilor” de Johann Strauss-fiul. Spectacolul Operei Române Craiova va avea loc sâmbătă, 18 februarie 2023, de la ora 19.00, pe scena Cercului Militar.



Paginile muzicale memorabile, povestea de dragoste plină de umor precum și punerea în scenă încântătoare au adus spectacolul de operetă „Voievodul țiganilor” printre favoritele publicului craiovean.

O distribuție de prim rang va interpreta sâmbătă fermecătoarea operetă, care include unele dintre cele mai iubite valsuri ale lui Strauss. 

Reprezentația îi va reuni, alături de Orchestra, Corul și Baletul Operei Române Craiova, pe artiștii Daniel Magdal în rolul Sándor Barinkay, Viktoria Romanova – Saffi, Carolin Ritter – Czipra, Dan Cornescu - Kálmán Zsupán, Larisa Ștefan – Arsena, Stanislav Voloșin – Ottokar, Ioan Cherata – Graf Peter Homonay, Laurențiu Nicu – Contele Carnero, Mihaela Popa – Mirabella, Leonte Stănescu – Istvan, Petrișor Efrem – Pali și Cristian Fofucă– Mihály. 







David Schlager, la pupitrul dirijoral

Spectacolul regizat de Arabela Tănase, cu o scenografie semnată de Răsvan și o coregrafie realizată de Laurențiu Nicu, îl va avea de această dată la conducerea muzicală pe David Schlager. 

Dirijorul austriac este unul dintre laureații ediției a VI-a (din anul 2022) a Concursului Internațional de Dirijat „Ionel Perlea”. Încadrul prestigioasei competiții, David Schlager a câștigat Premiul al II-lea, Premiul special al Operei Române Craiova și Premiul special al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Cu studii de dirijat la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolelor din Graz, tânărul dirijor are deja un repertoriu consistent care cuprinde atât producții de operă, cât și lucrări simfonice. A condus reputate orchestre simfonice europene, iar printre producțiile lirice pe care le-a dirijat sunt „Văduva veselă”, „Silvia”, „Elixirul dragostei”, „La Calul Bălan”, care i-au adus atenția criticilor internaționali.


Biletele pot fi achiziționate online:

https://bilete.operacraiova.ro/ro/show/93/detail

și la agenția de bilete a Operei Române Craiova de la Sala Polivalentă, Bulevardul

Ilie Balaci nr. 6, 0351.442.471, agentiadebilete@operacraiova.ro


Spectacolul este realizat cu sprijinul Primăriei Craiova și al Consiliului Local

Municipal.

duminică, 12 februarie 2023

Despre a-49-a degustare de vinuri, Marcel Proust si plăcerea de a bea un vin bun

Joi a venit din nou rândul unei noi degustări de vinuri de data aceasta cu vinurile de la Domeniul Catleya asociate ca de obicei cu brânzeturile de la Delaco, eveniment organizat  de către Asociaţia Bloggerilor Olteni şi DictionarCulinar.ro.

Gazda noastră a fost ca şi la ultimele degustări restaurantul C House Milano din Craiova.

Probabil multă lume se întreabă ce se întâmplă la aceste degustări şi de ce ne plac atât de mult în condiţiile în care nu suntem mari consumatori de băuturi alcoolice.

Cel mai important lucru este acela că ştiind că inventivitatea omului şi imaginaţia duce la mari descoperiri şi minuni şi domeniul vinificaţiei lasă loc specialiştilor să ne ofere diverse vinuri unul mai bun decât altul.

Şi cum niciun an nu este identic ca temperaturi, precipitaţii, expunere solară, vânt şi alţi factori care influenţează recolta de struguri din aceeaşi vie pe lângă îndemânarea oenologilor intervine şi diversitatea aceluiaşi vin datorată condiţiilor meteorologice.

Pe lângă acest aspect legat strict de degustarea propriu zisa a vinului evident că are o importanţă deosebită şi asocierea culinară a fiecărui vin şi nu în ultimul rând documentarea privind locul în care a fost produs, tradiţiile, personajele care au trecut prin zonă şi au avut plăcerea să guste din aceste vinuri, modul de preparare, marketingul, potenţialul de dezvoltare şi multe alte aspecte legate de cele arătate mai sus.

De vinurile de la Domeniul Catleya spre ruşinea mea am auzit pentru prima oară la această degustare însă am fost impresionat pozitiv de calitatea acestora şi de poveştile care stau în spatele acestor vinuri, Domeniul Catleya fiind amplasat în Corcova, un mic sat situat pe drumul care duce de la Strehaia la Motru prin care am trecut de cel puţin 100 de ori în ultimii 20 de ani.

Pe scurt în acest loc a început cultura viţei de vie a din iniţiativă prinţului Bibescu care degusta vinurile produse la Corcova împreună cu prietenii lui la Paris, unul dintre aceştia fiind şi romancierul Marcel Proust.

Marcel Proust care era un om bolnăvicios, după unii era bisexual; acesta a trăit mai mult în apartamentul părinţilor şi nu a avut niciodată un loc de muncă stabil fiind cunoscut mai ales pentru romanul "În căutarea timpului pierdut", roman cu 2000 de personaje dintre care 40 foarte bine conturate, unul dintre personaje fiind inspirat chiar de prinţul Bibescu.

Catleya este o specie de orhidee prezentă în romanul lui Proust şi reprezintă simbolul iubirii.

Degustarea vinurilor Catleya este oportunitatea de a trăi o experiență senzorială unică. Paleta culorilor, bogăția aromelor și savorilor, totul evocă Corcova descrisă de Marcel Proust, viile ei înflorite și dealurile însorite.

Pentru că după cum spuneam recent când vorbeam despre filmul Ramon iubirea poate fi găsită oriunde şi mai ales acolo unde nu te aştepţi şi de ce nu şi într-un pahar cu vin bun sau alături de o persoană sau mai multe persoane la un pahar cu vin deosebit.

Aceste vinuri sunt produse de către Laurent Pfeffer, inginer viticol și oenolog instruit la Bordeaux care împreună cu soţia sa şi încă 3 asociaţi se ocupa inclusiv de promovarea vinurilor pe piaţa franceză.

Din cele 14,5 hectare pe care le are Domeniul Catleya, 2 hectare sunt cu struguri albi Feteasca Alba şi Feteasca Regală. Restul sunt dedicate vinurilor roşii Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah şi Feteasca Neagră.

La degustarea de la Craiova am avut plăcerea să o ascultăm pe Anne Cecille Roussel, managing director la Domeniul Catleya.



Asocierile propuse au fost următoarele:



- Freamăt Alb 2021 (Feteasca Alba şi Feteasca Regală) + Aperifrais Ile de France


- Freamăt roşu 2019 (Merlot, Cabernet Sauvignon şi Cabernet Franc) + Emmentaler Delaco


- Perfect Simplu Cabernet Franc 2019 + Havarti Castello


- Perfect Simplu Syrah 2018 + Grand Blue Delaco


Gama de vinuri Freamăt

Freamăt, prima colecție și best sellerul cramei Catleya, propune cupaje moderne și proaspete, care se potrivesc ușor la un prânz în familie sau o seară între prieteni.

Freamăt alb este un cupaj de Fetească albă și regală, cu arome de flori de tei, de salcâm, de fructe cu pulpa albă (pere, nectarine) și arome citrice.

Freamăt roșu are o culoare rubiniu închisă, oferă arome olfactive de fructe de pădure, de dulcețuri, de cacao și de piele. Este un vin structurat, cu taninuri catifelate. Are un potențial de învechire de până la 8 ani.

Gama de vinuri Perfect Simplu

Gama Perfect Simplu este, în primul rând, un omagiu pentru Oltenia, regiunea de adopție a proprietarilor.

Vinurile sunt realizate cu drojdii sălbatice (care se găsesc în mod natural pe pielițele strugurilor), astfel încât rezultatul să fie cât mai fidel terroirului excepțional de la Corcova.

Pentru fiecare vin, între 15 și 25% din volumul total este învechit în butoaie de stejar românesc pentru un timp de aproximativ un an.

Prima combinaţie a fost preferata mea datorită faptului că fiind un cupaj de Fetească Albă şi Feteasca Regală este destul de acidulat însă nu foarte parfumat fapt care permite multe asocieri culinare lăsându-le să îşi dezvăluie aromele.

Brânza Aperifrais este o brânză cremoasă în combinaţie cu diverse mirodenii: ardei, ceapă, oregano, busuioc, usturoi, pătrunjel, piper, roșii sau măsline verzi o minune care s-a potrivit perfect în combinaţie cu Freamătul Alb.

Ile de France Apérifrais sunt cele mai elegante bucățele de brânză ce combină deliciul cu naturalul. Sunt ideale pentru cocktailuri și gustări sofisticate.

Într-un pachet de Aperifrais Provence, sunt 20 de bucăţele de brânză proaspătă, cu o textură cremoasa, ornată cu bucăţele de legume - măsline, ceapă sau roşii.


Din nefericire nu am fost câştigător la combinaţia preferată dar pot spune că m-am simţit excelent în compania bloggerilor prezenţi la degustare iar dacă vreţi să beţi un pahar de vin bun vinurile celor de la Corcova nu trebuie ocolite.

A urmat poza de grup cu cei prezenţi şi rămâne amintirea unei seri reuşite alături de persoane frumoase.


Pe curand!










vineri, 10 februarie 2023

Fragment de interviu

Ce așteptări aveți de la publicul dumneavoastră? 

La teatru, să-și închidă telefoanele. Să nu filmeze în timpul spectacolului, e o practică din ce în ce mai agasantă. Să vină la fix. Să nu se năpustească la garderobă, la aplauze. Să aplaude așezați pe scaun, așa cum e firesc, nu să-mi dea senzația în fiecare seară că iau premiu pentru întreaga activitate, ridicîndu-se în picioare. La concerte, să se simtă bine, să se bestializeze.

(https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/sa-si-inchida-telefoanele-sa-vina-la-fix-2240679.html)