Pentru că nu mai sunt restricţii în legătură cu Covid 19 şi vremea a început să fie numai bună pentru ieşit din casa am profitat la maxim în acest weekend de acest lucru.
La ora 11.00 Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova l-a sărbătorit pe marele actor Valer Dellakeza cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.
Pe 27 Martie sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului, un moment numai bun pentru a-l sărbători de maestrul Dellakeza şi cine putea vorbi mai frumos despre întreaga activitate a acestuia decât doamna Marina Constantinescu, jurnalistă, realizatoare de emisiuni de televiziune și critic de teatru și film din România.
Valer Dellakeza, actorul care și-a legat renumele de Teatrul Național „Marin Sorescu” s-a născut pe 29 martie 1942 în Craiova. În cei 62 de ani de activitate pe scena craioveană, dar și pe scenele teatrelor internaționale, a jucat în piese de referință ale celor mai importanți dramaturgi români și a făcut roluri de anvergură din dramaturgia universală. Dellakeza a colaborat cu regizori importanți ai scenei românești, de la Silviu Purcărete, Vlad Mugur, Mircea Cornișteanu, până la Tompa Gábor, László Bocsárdi, a lucrat cu Robert Wilson iar acum, recent, cu Romeo Castellucci.
Întâlnirea a fost emoţionanta şi s-a finalizat cu fotografii ciocnind un pahar de şampanie alături de o felie de tort.
În foaierul teatrului a avut loc închiderea Târgului de carte Gaudeamus şi pe ultima sută de metri iubitorii de lectura au putut achiziţiona cărţi la preţuri promoţionale.
La ora 17,30 colega noastră Daniela Ilie ne-a pregătit un tur ghidat al Casei Romanescu la care din păcate nu am putut ajunge însă evident că îl făcusem cu alte ocazii fapt pentru care îl recomand tuturor celor care locuiesc sau nu în Craiova.
Nicolae Romanescu a fost un primar vizionar al Craiovei care zicea:
„Am iubit Craiova ca pe o mamă și aş putea zice că pe o iubită pe care am dori să o vedem cât mai fericită, să o ridicăm cât mai sus. Să ne ajute Dumnezeu ca în unire și armonie să muncim pentru binele orașului nostru.’’
De la ora 19.00 am avut planificată vizionarea piesei Bărbații mint mai mult, femeile mai bine cu Cerasela Iosifescu.
O piesă de aproximativ 1 oră şi 20 de minute în care după cum spunea regizorul Mircea Cornisteanu: „O poveste de viață în care ne putem recunoaște propriile trăiri. O existență plină de bucurii și neîmpliniri, de experiențe dorite mai mult sau mai puțin, de momente de fericire sau deznădejde din care eroina trage concluzia pe care o exprimă titlul piesei lui Mihai Ispirescu și o pune în aplicare. Nu știu dacă așa e bine sau rău, dar foarte adesea, așa este!”.
Eu fiind fan Cerasela Iosifescu recomand tuturor acest spectacol tonic şi emoţionant în care actriţa este la înălţime ca de obicei.
Cei care vor să vadă piesa pot intra aici să vizioneze trailerul acesteia.
Seara s-a încheiat pentru mine la Casa Romanescu unde colegii mei începuseră deja degustarea vinurilor de la crama Rădăcini cu ocazia Zilei Basarabiei si BlogMeet 10 ani.
Ziua Basarabiei nu putea fi sărbătorită decât alături de 2 minunate fete născute în Basarabia.
Crama Rădăcini își are originea în Republica Moldova și nu este o cramă cu istorie străveche, ci este pe piața de 11 ani, făcând parte dintr-un holding cu peste 150 de magazine în Moldova, iar în România e de aproximativ 1 an și jumătate.
Sub brandul Rădăcini găsim o gamă diversificată pornind de la vinuri spumante, la vinuri liniștite, albe, roze, roșii, tinere, maturate, mono-soiuri şi cupaje.
Noi am încercat:
• Spumant Brut Blanc de Cabernet
• Ampre Viorica – vin alb sec
• Fiori Feteasca Neagră + Syrah
• Rară Neagră + Saperavi
• Spumant roze dulce Vero di moscato
Toate vinurile au fost bune iar prezenţa doamnei Crina Scortanu care ne-a vorbit despre acestea a fost foarte plăcută tuturor fapt pentru care o mai aşteptam cu drag la Craiova.
Dacă aveţi ocazia puteţi servi cel de-al patrulea vin: Rară Neagră + Saperavi care mie mi s-a părut interesant din cauza aromei.
Gazdele noastre ne-au pregătit şi câteva platouri cu gustări pentru ca să nu bem vinul pe stomacul gol.
Seara s-a încheiat cu nelipsitul tort festiv, fotografia de grup si mult dans.
La mulţi ani Basarabia!