vineri, 29 decembrie 2017

Crăciun la Operă


Spectacolul a fost susținut joia trecută pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova într-o sală plină la capacitate.
Pentru realizarea acestuia au fost invitați :


Nelly Miricioiu (Marea Britanie)


 Ștefan Ignat



Dinu Iancu Sălăjanu și ansamblul „Țara Silvaniei”


Cătălin Crișan și Daria Cătălina Crișan


Bucharest Singers




Ioan Toma



Și-au dat concursul soliștii Operei Române Craiova:
Renata Vari


Sorin Drăniceanu


Noemi Modra
și actorul Laurențiu Nicu


Prezentator: Eveline Păuna


Nu se putea realiza acest spectacol fără participarea orchestrei, corului și baletului Operei Române Craiova.


Regia artistică: Arabela Tănase
Scenografia: Răsvan Drăgănescu

Coregrafia: Olguța Ilie, Laurențiu Nicu
Conducerea muzicală: Alexandru Iosub


Concert-maestru: Dan Bozgan
Maestru de cor: Lelia Candoi
Pregătirea muzicală: Corina Stănescu, Maria Cristina Stan
Regia tehnică: Iulian Tudosie
Sonorizare: Sorin Tican 
Maestru de lumini: Roberto Bujor

Machiaj și coafură: Ioana Boicea, Andra Stanciu

Spectacolul a cuprins mai multe genuri muzicale de la colinde, arii și coruri celebre, muzică populară sau ușoară, muzică acappella între care spectatorii s-au putut delecta cu mai multe scene de balet după următorul program:

Fr. Von Suppe – Uvertura operetei „Cavaleria usoară” 
N. Lungu –”La Vitleem”, aranjament orchestral Alexandru Iosub, solistă Renata Vari 
G. Rossini – Bărbierul din Sevilla: ”La Calunnia”, solist Sorin Drăniceanu 
E. Kálmán – Contesa Maritza: Duet Actul II, Jupan/Lisa, soliști Noemi Modra și Laurențiu Nicu 
W.A. Mozart – Răpirea din serai: Aria lui Osmin „Wer ein Liebchen hat gefunden”, solist Ioan Toma 
J. Strauss (fiul) – Marș persan (balet ) 
G. Puccini – Tosca: ”Vissi d’arte”, solistă Nelly Miricioiu 
G. Verdi – Forța destinului: ”Pace, pace mio Dio”, solistă Nelly Miricioiu 
G. Bizet – Carmen: Aria toreadorului, solist Ștefan Ignat (cor bărbătesc) 
J. Strauss (fiul) – Voievodul Țiganilor: Final actul I (cor, balet) 
W.A. Mozart – Don Giovanni: ”Notte e giorno faticar”, solist Ioan Toma 
Colinde românești, Corul ORC, dirijor Lelia Candoi, Maestru de cor 
Adolphe Adam – "O Holy Night" (Cantique de Noël), soliști Renata Vari și Sorin Drăniceanu 
Moment Dinu Iancu Sălăjanu și ansamblul Țara Silvaniei  
Bucharest Singers 
Cătălin Crișan și Daria Crișan 
Fr. Lehar – Die lustige Witwe: Lippen schweigen, soliști Renata Vari și Ștefan Ignat 
A. Catalani – La Wally: ”Ebben, ne andro lontana”, solistă Nelly Miricioiu 
G. Verdi – Simon Boccanegra: ”Il lacerato spirito”, solist Sorin Drăniceanu 
Ch. Gounod – Faust: ”Air des bijoux”, solistă Nelly Miricioiu 
J. Offenbach – Povestirile lui Hofmann: ”Barcarolle”, soliste Noemi Modra și Renata Vari 
E. Kálmán – Silvia, Prințesa Ceardașului: ”Am jurat de mii de ori”, solist Laurențiu Nicu (balet) 
Fr. Lehar – Die lustige Witwe: ”Valencienne et Les Grisettes des Paris”, solistă Noemi Modra (cor și balet) J. Offenbach – Orfeu în infern: Can-can (balet) 
J. Strauss (fiul) – Liliacul: 
La final s-au desfăcut sticle de șampanie în ritmurile binecunoscutului Radetzky Marsh compus de J. Strauss (tatăl).

Ca iubitor al operei am apreciat foarte mult prestația renumitei soprane Nelly Miricioiu prezentă pentru prima dată la Craiova; aceasta ne-a mărturisit că a fost plăcut impresionată de frumusețea orașului împodobit de sărbătoare și căldura publicului craiovean prezent în sală.

Cel mai vârstnic meloman craiovean pe care îl cunosc mi-a mărturisit că a ascultat-o prima dată pe Nelly Miricoiu când aceasta avea 24 de ani.



Am aplaudat mult prezența pe scenă a celor de la Bucharest Singers despre care auzisem multe dar nu-i văzusem niciodată pe viu.

Atunci când într-un spectacol de operă cântă Renata Vari, Noemi Modra, Sorin Draniceanu, Ioan Toma său Ștefan Ignat succesul acestuia este garantat.

Pe Dinu Iancu Sălăjanu sau al lui Cătălin Crișan i-am văzut în multe spectacole, îi respect și admir pentru valoarea și prestația lor artistică și sunt convins că publicul craiovean a gustat momentele muzicale oferite de către cei doi mari artiști români.

Pentru prim dată am avut ocazia să o ascult pe Daria Cătălina Crișan fiica lui Cătălin Crișan.

Ca de obicei în toate spectacolele pe care le-am văzut în ultimii ani orchesta, corul și baletul a fost la înălțime iar toate momente minunate nu s-ar fi întâmplat fără o conducere muzicală de excepție cum este cea a maestrului Alexandru Iosub.










Mai multe imagini din spectacol găsiți aici.

La finalul acestui an trebuie felicitat întreg colectivul Operei Române Craiova care face eforturi supraomenești să ne ofere spectacole de calitate în condițiile în care își desfășoară activitatea pe scenele altor instituții din oraș.



La mulți ani Opera Română Craiova!

La mulți ani dragi melomani craioveni!

Să ne vedem cu bine în 2018!

luni, 18 decembrie 2017

Celebra soprană Nelly Miricioiu vine joi la Craiova

Celebra soprană cu o carieră internațională este invitată specială a Operei Române Craiova pentru tradiționalul spectacol eveniment de Crăciun.



Nelly Miricioiu (n. 31 martie 1952, Adjud) este o soprană de operă britanică de origine română, cunoscută pentru extrema sa versatilitate acoperind un repertoriu foarte bogat, care se întinde de la bel canto la verism.

A studiat, mai întâi pianul, apoi şi-a descoperit vocea, iar la 14 ani a câştigat primul premiu – ca solistă de operă – la Concursul Tinere talente – după care a urmat cursurile Conservatorului de Muzică din Iaşi.

La 20 de ani, încă studentă fiind, obţinea primul premiu internaţional: la Concursul Francisco Vinas din Barcelona (1972).

În 1975, a câştigat prima ediţie a Concursului Maria Callas de la Atena, în 1979, Concursul de s’-Hertogenboschdin Olanda – în juriul căruia, avea să revină peste ani, de nenumărate ori – iar între acestea, Premii I la o serie de alte concursuri din Geneva, Paris şi Sofia.

Primul ei rol pe o scenă de operă a fost Regina Nopţii din Flautul fermecat de Mozart – dificilă partitură! – la Opera din Iaşi. În timp ce debutul internaţional, avea să şi-l facă, la 29 de ani, la Glasgow ( Scoţia ) cu un dificil rol verdian: Violetta din La Traviata .

Părăsind, definitiv România în 1981, a reuşit în numai 10 ani, să cânte pe toate scenele lirice europene de primă linie şi să debuteze pe toate scenele importante nord-americane: de la Teatrul Scala din Milano şi Opera Regală Covent Garden din Londra la teatrele lirice din Washington, San Diego, Chicago şi Metropolitan Opera House din New York, şi de la Opera de Stat din Viena la Festivalul de la Salzburg; să cucerească simpatia, atât a marilor ei parteneri de scenă, cât şi a dirijorilor cu care a lucrat.

În 1983, critica italiană afirma după debutul ei la Scala cu Lucia di Lammermoor ( alături de Luciano Pavarotti ) că Miricioiu a reinviat spiritul scenic şi vocal al Mariei Callas. Iar Marea Britanie îi conferea Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună interpretare într-o producţie de operă.

S-a distins, nu numai prin temperament artistic şi voce frumoasă, ci şi prin versatilitate, seriozitate şi curaj: calităţi care au condus-o spre roluri de mare varietate ( aparţinând, unor stiluri total diferite: belcanto, stil verdian, puccinian şi verist ) dar şi spre partituri uitate, extrem de dificile, pe care le-a înregistrat de multe ori, direct în concert.

Treizeci de ani am aşteptat soprana potrivită pentru toate partiturile pe care le-am acumulat în drumul meu muzical – a declarat muzicologul Patric Schmid, Fondatorul Casei de discuri Opera Rara, despre cea cu care avea să înregistreze cele mai multe integrale de operă – în primă audiţie – din epoca Belcantoului italian, Nelly Miricioiu.

Pentru legătura ei – îndelungată şi de suflet – cu Casa Regală, Nelly Miricioiu a primit în anul 2009, Crucea Casei Regale a României. 
(https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/nelly-miricioiu/)



„Crăciun la Operă”, programat pentru data de 21 decembrie 2017, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu”, se bucură de prezența unor oaspeți aparte. Alături de renumita solistă Nelly Miricioiu, printre invitați se numără Ștefan Ignat, Dinu Iancu Sălăjanu și ansamblul „Țara Silvaniei”, Cătălin Crișan și Daria Cătălina Crișan, Bucharest Singers și Ioan Toma. 

Acestora li se vor alătura soliștii Operei Române Craiova: Renata Vari, Noemi Modra, Sorin Drăniceanu, actorul Laurențiu Nicu și Orchestra, Corul și Baletul Operei Române Craiova, sub conducerea muzicală a maestrului Alexandru Iosub.


Momentele spectacolului vor fi prezentate de Eveline Păuna, cunoscută publicului pentru prestigioasa sa carieră în jurnalism cultural.

Spectacolul este regizat de Arabela Tănase, cu o scenografie de Răsvan Drăgănescu, coregrafia fiind semnată de Olguța Ilie și Laurențiu Nicu. 

Pe lângă selecția special pregătită de soprana Nelly Miricioiu, din repertoriul care i-a adus faima internațională, din programul spectacolului nu vor lipsi unele dintre cele mai frumoase arii, duete, lucrări corale și instrumentale, momente de dans, lucrări din foclor, îndrăgite melodii de muzică ușoară și, bineînțeles, tradiționalele colinde. 

Spectacolul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova şi al Consiliului Local al Municipiului Craiova.

sâmbătă, 16 decembrie 2017

Il Forno Pub&Grill

Am descoperit în Craiova un loc plăcut, curat, cu personal amabil și serviabil unde poți mânca o pizza bună și bea un suc, o bere, o cafea sau un ceai la prețuri decente, este vorba de Il Forno Pub&Grill

Mă veți întreba: mai există așa ceva în Craiova? 

Uite că există, zic eu,  mai ales că am fost acolo după ce mă țepuisera ultracentral unii de dimineață cu un ceai de fân vândut drept ceai de lămâie pe care ne-au pus să îl plătim de două ori.

Am ajuns la Il Forno la întâlnirea bloggerilor cu numărul 70, întâlnire la care am primit și cadoul de la Secret Santa.

Il Forno Pub&Grill este situată central într-o casă unde pe vremuri a fost o policlinică de copii, loc denumit de cei mai vârstnici "Casa pe roți" din cauză că a fost mutată de către inginerii constructori în spatele blocurilor pe vremea lui Ceaușescu.

Oganizatorii întâlnirii ne-au prezentat câteva dintre preparatele pizzeriei despre care nu pot să spun decât că sunt delicioase:

- Paste Pollo Funghi - paste cu pui și ciuperci hribi




- Paste al Gamberetti - paste cu creveți și roșii cherry, stropite cu vin alb și usturoi




- Pizza Happy Italy noua vedetă a pizzeriei Il Forno, cu un mix de carne de vită cu condimente bine alese, salată iceberg, roșii cherry și un delicios sos de usturoi





- Pizza Desert - una dintre netradiționale pizza din, cel puțin, Craiova, cu prune, scorțișoară și o cremă de brânză de vaci cu vanilie





- Pizza Nutella - o pizza dulce care o veți găsi tot timpul în noul meniu Il Forno






Mie mi-a plăcut toate preparatele și deși sunt fan brânză sau pizza Quatro Formaggi am apreciat foarte mult pastele Pollo Funghi.

După cum vă povesteam la final a venit moșul la toți cei prezenți, mie mi-a adus o sticlă de țuică bio pe care o voi cunsuma fiartă la masa Crăciun împreună cu familia și musafirii.






Atmosfera a fost amuzantă cum este de obicei la întâlnirile noastre și puteți desluși și în fotografiile făcute de Damian Irimescu la acesta întâlnire.





Până la următorul blogmeet care se pare că va fi în același loc puteți ieși la o cafea cu prietenii în acest pub dacă sunteți fan pizza Craiova, loc pe care vi-l recomand sincer.

La Traviata- in premieră la Opera din Craiova

Sâmbătă seara Opera Româna din Craiova a prezentat cu casa închisă premiera operei Traviata cu o distribuţie nouă.

Spectacolul a fost susţinut pe scena Cercului Militar Craiova.

Traviata este o operă foarte cunoscută în trei acte compusă de Giuseppe Verdi.

Libretul acestei opere a fost scris de Francesco Maria Piave, după romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu Camelii.

Conducerea Muzicală i-a aparţinut lui Walter Attanasi



Din distribuţie au făcut parte :


Violetta Valéry – Renata Vari (debut)

Flora Bervoix – Ljubica Vraneš (Serbia)
Alfredo Germont – David Baños (Spania)
Giorgio Germont – Șerban Vasile (București)
Gastone – Bogdan Olaru
Baronul Douphol – Adrian - George Popescu (București)
Marchizul d’Obigny – Romulus Nicolae Cucu
Doctorul Grenvil – Dragoș Drăniceanu
Annina – Noemi Modra
Giuseppe – Liviu Stănescu
Comisionarul – Victor Dimieru

Soliști balet: Olguța Ilie, Nicolae Popa

Au mai participat: Orchestra, Corul și Baletul Operei Române Craiova

Acțiunea operei se desfășoară la Paris la mijlocul secolului al XIX-lea.

ACTUL I

Petrecere în saloanele Violettei Valery, din Paris.

Un grup însuflețiți de aristocrați veseli și domnisoare îndatoritoare s-a întâlnit pentru încă o noapte de petrecere și plăceri. (L’amistà s’intreccia al diletto - Prietenia merge mână-n mână cu plăcerea). Novice și un pic dezorientat în acest vârtej de cuvinte și muzică, Alfredo Germont se lasă prezentat de prietenul său Gastone cu intenția de a o cunoaște personal pe stăpâna casei, obiectul unei pasiuni secrete.Violetta este obosită de atâta atenție, așa încât, pentru a dramatiza puțin scena, propune un toast colectiv (Libiamo ne’ lieti calici - Să bem din cupe vesele). Petrecerea continuă: în salonul alăturat începe muzica de vals; invitații pleacă să danseze, dar un acces de tuse împiedică ieșirea Violettei, care rămâne pe loc, sprijinită de Alfredo. Ecoul muzicii de vals ajunge până în centrul scenei, servind drept fundal al conversației celor doi: declarațiile de dragoste ale bărbatului (Un dì, felice, eterea / mi balenaste innante - Într-o zi, fericită, ușoară ca un fulg / mi-ai apărut dinaintea ochilor) se amestecă cu refuzul șǎgalnic al femeii care nu îi poate promite decât o prietenie (Ah, se ciò è ver, fuggitemi… / căci nu-ți pot da decât prietenie). Prinși din nou în tumultul petrecerii pe cale să se termine, cei doi își dau întâlnire pentru a doua zi. Mijesc zorile, iar Violetta, rămasă singură, meditează tulburată la efectul produs asupra ei de vorbele tânărului Alfredo: să fi sosit ziua primei ei iubiri adevărate, momentul „de a fi iubită iubind?” (cantabile - Ah, fors’i lui che l’anima - Poate că el va fi acela). În mod sigur nu (tempo di mezzo - Follie! Follie! delirio vano è questo! - Ce nebunie! În van e-al meu delir!). Dar destinul Violettei este cu totul altul: să-și continue viața veselă și independența socială de până atunci (cabaletta - Sempre libera degg’io / folleggiare di gioia in gioia - Mereu liberă, ca un fluture în zbor / de la o plăcere la alta).

ACTUL II

Tabloul 1

Alfredo și Violetta trăiesc fericiți, retrași la țară, în apropiere de Paris. Aflând de la camerista Annina că Violetta și-a vândut bijuteriile pentru acoperirea cheltuielilor necesare întreținerii conacului, Alfredo pleacă în grabă la Paris, să procure bani. În absența sa, apare Giorgio Germont, care îi cere Violettei să-l părăsească pe Alfredo, deoarece logodnicul fiicei sale nu este de acord cu această „legătură imorală”. După o grea luptă sufletească, Violetta hotărăște să renunțe la iubirea sa și pleacă la Paris, lăsând o scrisoare prin care comunică hotărârea de a se întoarce la viața de petreceri. Revenind, Alfredo nu se lasă convins de rugămințile tatălui său de a se întoarce acasă, în sânul familiei. Găsind pe masă o invitație de la Flora, pleacă în fugă spre Paris, unde știe că o va găsi pe Violetta.

Tabloul 2

Bal în casa Florei Bervoix. Printre alți invitați, la masa de joc se află și Alfredo. IntrăVioletta la braț cu baronul Douphol. Între baron și Alfredo izbucnește o ceartă, ce tinde spre duel. Violetta îl imploră să nu-și riște viața. Alfredo este de acord, cu condiția ca Violetta să se întoarcă la el. Ținându-și promisiunea făcută lui GiorgioGermont, Violetta îi mărturisește lui Alfredo că îl iubește pe Douphol. Într-un acces de furie, Alfredo o jignește și este provocat la duel de către baron.

ACTUL III

Părăsită de toți prietenii, ajunsă în pragul mizeriei, Violetta zace pe patul de suferință. Doar Annina și Doctorul Grenvil, rămași credincioși, caută să-i dea curaj. Pe neașteptate apare Alfredo, care a aflat între timp adevărata cauză a despărțirii lor și s-a convins de nevinovăția Violettei. Din nou, cei doi tineri țes planuri pentru o viață fericită. Sosește și Giorgio Germont care, prețuind noblețea sufletească a Violettei, este acum de acord cu căsătoria lor. Dar, prea târziu… Boala necruțătoare nu iartă șiVioletta se stinge în brațele lui Alfredo, pe care l-a iubit atât de mult…



*Grigore Constantinescu și Daniela Caraman-Fotea, Ghid de operă, București, 1971

**Ana Buga și Cristina Maria Sârbu, 4 secole de teatru muzical, București, 1999

***Ioana Ștefănescu, O istorie a muzicii universale, Vol. IV, București, 2002


Ce puteţi vedea în acest spectacol în afară de acţiunea descrisă mai sus?

Renata Vari este strălucitoare, superbă prin prezenţa şi interpretare.

Sâmbătă seara Renata a jucat cu uşurinţă, naturaleţe şi precizie un rol foarte dificil ridicând sala în picioare la finalul spectacolului.

Ljubica Vraneš  pe care o cunoaşteţi din Carmen sau Şerban Vasile din Don Carlo sunt două voci care nu mai au nevoie de nicio prezentare.

O interpretare şi o voce foarte frumoasă are de asemenea şi David Baños aflat pentru prima oară în Craiova.

Nu trebuie uitaţi ceilalţi solişti, orchestra, corul şi baletul Operei care au contribuit la realizarea acestui spectacol şi care ca de obicei au fost la înălţime.

Imaginile de mai jos scot în evidenţă frumuseţea decorurilor şi a costumelor iar dacă sunteţi curioşi să vedeţi şi să aflaţi mai multe puteţi merge să vedeţi spectacolul.



























Vă invit la Operă!