marți, 26 septembrie 2017

O poveste despre Craiova Jazz Festival - a doua seară

Vineri sala Filarmonicii Oltenia a găzduit începând cu ora 11.00 prelegerea susţinută de FLORIAN LUNGU: „Performanţe de virtuozitate în jazz-ul autohton şi mondial”.
A fost ajutat de grupul TRIO format din Petrică Andrei (pian), Adrian Flautistu (contrabas), Vlad Popescu (percuţie).

Din păcate am ratat această prelegere interesantă astfel încât nu pot comenta nimic privind modul în care s-a desfăşurat.

De la ora 19.00 tot în sala Filarmonicii Oltenia au continuat spectacolele de jazz cu următorii invitaţi:

Primii au cântat cei de la Casual Band & Friends” JAZZY COVERS NIGHT”.
Mai vechea cunoştinţa a craiovenilor a fost prezentă cu două voci feminine minunate şi multe solo-uri de pian şi saxofon.










Au urmat CICO'S JAZZ ORCHESTRĂ (GERMANIA) feat. OLTENIA BIG BAND sub conducerea muzicală a lui HORIA-DINU NICOLAESCU.

Muzicienii din band-ul constituit special cu ocazia acestui festival din artiştii români şi germani s-au sincronizat şi auzit excepţional după numai două repetiţii pe ritmuri de Mambo, Bosanova sau Swing.

Am aflat un secret privind muzicienii germani: toţi cei prezenţi în band sunt pasionaţi de muzică şi cântă ca nişte adevăraţi profesionişti însă profesează sau studiază în cu totul alte domenii de activitate care nu au legătură cu muzica.

Recitalul acestora s-a încheiat de către Horia Dinu Nicolaescu cu o piesă cântată de către acesta.

Pentru cei care nu știu maestrul Horia Dinu Nicolaescu este născut în Craiova și este foarte atașat de orașul nostru.

Mai multe despre dirijor și viața sa găsiți într-un articol publicat de cotidianul Gazeta de Sud în anul 2014 când acesta a vizitat Craiova.












Finalul a fost al celor de la LUCIAN NAGY & BALKUMBA TRIBE care au desfătat ascultătorii cu o adunare armonioasă şi o combinaţie multicoloră de stiluri în care inflexiunile tipice balcanice şi indo-africane sunt în mod natural amestecate.










Deschiderea serii a fost făcută de către Domnul Dorin Măciucă, director al Festivalului care
împreună cu Domnul Mihai Genoiu Primarul Municipiului Craiova au contribuit la organizarea şi buna desfăşurare a manifestărilor programate.




Apreciez şi susţin discursul Domnului Dorin Măciucă ţinut în timpul concertului în care a scos în evidenţă criza în care se zbat instituţiile de cultură sau şcolile de muzică şi cât de dificilă este formarea şi recrutarea unui muzician în România zilelor noastre.

Prezentatorii festivalului au fost binecunoscuţii: FLORIAN LUNGU şi ALEXANDRU ŞIPA.






Spectacolul s-a încheiat după miezul nopţii oferind tuturor celor care au rezistat până la finalul concertului o lecţie muzicală unică, câteva ore de desfătare şi o amintire plăcută despre formaţiile invitate.

Câteva imagini filmate din spectacol puteți vedea mai jos iar înregistrarea concertului poate fi vizionată în 3 părți aici, aici și aici.














 

marți, 19 septembrie 2017

O poveste despre Craiova Jazz Festival - prima seară



"Jazzul (cuvânt de origine engleză, scris uneori jaz, pronunțat în română [dʒɛz] sau [dʒæz]) este un stil de muzică apărut la începutul secolului al XX-lea în statele sudice ale Statelor Unite, având proveniența în melodiile populației de culoare, urmașă a sclavilor de origine africană. În muzica de jazz se recunosc în special influențe și tonalități de bluesși ragtime, la care se adaugă și elemente ale muzicii europene. Mai târziu au fost preluate în jazz și ritmuri ale muzicii latino-americane.
Deși de dată relativ recentă, originea și semnificația inițială a cuvântului "jazz" (la început pronunțat în engleză la fel ca și jass) este controversată. O ipoteză ar fi înrudirea fonetică cu expresia "chasse-beau", o figură de dans din statul american Louisiana, cândva colonie franceză. Alții cred că ar deriva din cuvântul Jézabel, numele unei prostituate din New Orleans, în ortografie americană simplificată "Jazz-Bel". În jargonul populației locale cuvintele jasm sau gism înseamnă rapiditate și energie, au însă și o semnificație erotică. În 1917 formația Original Dixieland Jazz Band a avut mult succes la sala "New York Columbus Circle", și cuvântul "jazz" a intrat în vocabularul curent, deși apăruse deja cu referire la muzică în 1913 într-un ziar din San Francisco, fără să fi avut un ecou deosebit." (Wikipedia)


Perioada 14-17 septembrie 2017 a reprezentat o sărbătoare a Jazz-ului în Craiova; astfel Filarmonica Oltenia Craiova și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu au fost gazdele concertelor susținute de invitații prezenți la Craiova Jazz Festival, festival aflat la prima ediție.

Prezentatorii festivalului au fost Florian Lungu și Alexandru Sipa.

Prima seară de jazz a debutat joi în sala Filarmonicii cu grupul Jazzappella.

Jazzappella este un grup mixt format la inițiativa lui Zoltan Andras din șase tineri  care cântă jazz numai din voce, mai pe înțelesul tuturor este un grup acappella care cântă jazz.





Despre jazz și proiectul său Zoltan Andras spunea într-un interviu:

"Din fericire, vocea umană este cel mai... uman lucru de pe Pământ. Când vocea umană vibrează armonios împreună cu alte voci umane, se creează un efect magic, pe care inima oricărui ascultător îl poate recunoaște și cu care se poate identifica.

Jazzul este muzica cea mai sofisticată pe care cultura contemporană a produs-o. A cânta jazz tocmai fără instrumente este nu numai o provocare, ci și o plăcere din mai multe puncte de vedere: plăcerea de a descoperi timbre, de a construi sonorități și de a improviza. Este o întreprindere foarte dinamică și o provocare continuă pentru noi, toți."

Muzica grupului Jazzappella este proaspătă, sofisticată, directă şi spontană, cucerind din prima publicul ascultător şi creând atmosferă în sala de spectacol.

A urmat Ethnotic Project un grup format din Irina Sârbu (voce), Cezar Cazanoi (flaut şi caval), Capriel Dedeian (chitară), Anatol Cazanoi (ţambal şi clapă), Laurenţiu Horjea (chitară bass) şi Dragoş Mihu (tobe și percuție).






Grupul abordează un repertoriu alcătuit din melodii cunoscute ce aparţin folclorului românesc autentic (O bătrână într-o gară, Călușul, Ciocârlia...), orchestrate pe o textură sonoră originală, în care formulele melodico-ritmice – în care se regăseşte orice suflet de român – se combină inspirat cu libertatea jazz-ului.

Seara s-a încheiat cu demonstrația de virtuozitate a celor de la Trio: Petrică Andrei (pian), Adrian Flautistu (contrabas) și Vlad Popescu (percutie).




Vă puteți convinge de frumusețea și calitatea muzicii de jazz ascultând câteva melodii înregistrate în concert.







Cei care au ratat ocazia de a fi prezenți în sala Filarmonicii pot viziona înregistrarea spectacolului aici și aici.

A fost o seară lungă la care puțini spectatori au rezistat până la final, spectacolul încheindu-se aproape de miezul nopții dupa aproape cinci ore de muzică  fără pauză.

Am avut parte de un maraton de jazz care a meritat tot efortul celor rămași în sală pentru a asculta cele trei formații invitate în prima seară a festivalului. 

luni, 18 septembrie 2017

Eugen Doga a fost sărbătorit la Craiova





“Am învățat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecățile snobilor.
 Degeaba rîvnești să atingi înălțimile, să experimentezi o modernitate rece, chinuită, dacă nu ai scris nici o piesă miniaturală, ca un diamant mai valoros decît orice taluz zgomotos de zgură. Am descoperit că oamenii n-au uitat să viseze la muzica muzicală, să se bucure, să se vindece prin ea.” (Eugen Doga)

Pe 12 septembrie 2017 la ora 19.00 Filarmonica Oltenia din Craiova l-a sărbătorit pe marele compozitor român Eugen Doga in cadrul unui concert extraordinar aniversar.



Orchestra Filarmonicii împreună cu compozitorul şi invitaţii acestuia au interpretat mai multe melodii din creaţia sa, sub bagheta dirijorului Alexandru Iosub,  încântând publicul prezent în sală.









Managerul Dorin Măciucă, organizatorul frumoasei manifestări a primit din partea compozitorului două volume din cartea acestuia: Dialogurile dragostei.





Atmosfera spectacolului poate fi redată  în videoclipurile de mai jos:














Eugen Doga, este un renumit compozitor moldovean, autorul muzicii mai multor filme, romanţe, cantate, piese instrumentale, autorul unei simfonii, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei din 1992.


La 1 martie 1937, în casa lui Dumitru și Elizaveta Doga, în satul Mocra, raionul Rîbnița, Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească (Astăzi Republica Moldova) s-a născut viitorul compozitor moldovean Eugen Doga.

 Eugen Doga a copilărit pe timp de război și foame, avînd o viață grea, tatăl său murind în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial. După absolvirea școlii din sat este admis la Școala de muzică "Ștefan Neaga" (1951-1955) din Chișinău, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (R.S.S.M.). Urmează apoi Colegiul muzical la viloncel, avîndu-l profesor pe italianul Pablo Baccini. 

Acesta l-a atras pe muzician în calitate de violoncelist la Orchestra Radio (Orchestra Comitetului de Stat al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești pentru Televiziune și Radiodifuziune), încă din perioada studenției (1957-1962).

După ce a fost paralizat la mîna stîngă, Doga a înțeles că nu mai poate reveni la violoncel, axîndu-se mai mult pe compoziție. Prima piesă de compoziție proprie, ”Floare dalbă de livadă” (1957), Eugen Doga o scrie pentru colega sa de la televiziune Maria Bieșu într-o singură zi. Din acea zi, toată muzica scrisă de Doga, a fost scrisă fără schițe, direct în original.

Are la activ mai multe cantate, printre care: "Curcubeul alb"; "Primăvara omenirii"; "Vocea omenească"; poeme simfonice, printre care: "Inima veacului" și "Slăvim Moldova". A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic "Mama", ciclul pentru orchestra de estradă "Ritmuri citadine", ciclul coral "Marș gigant", 4 cvartete de coarde, cântece de estradă ("Codrii mei frumoși", "Cîntec despre orașul meu", "Cred în ochii tăi", "Florile dragostei", "Iubește, iubește", "Am visat ploaia" etc.), cîntece pentru copii ("Imn soarelui", "Fie soare întruna", "Moș Crăciun" ș.a.).

Eugen Doga lucrează și în domeniul muzicii de film devenind unul dintre cei mai renumiți compozitori de cinematograf și filme TV din spațiul sovietic și post-sovietic. El a debutat la studioul cinematografic Moldova-film în anul 1967, semnînd muzica pentru comedia regizorului Gheorghe Vodă, Se caută un paznic (Ivan Turbincă) cu Mihai Volontir în rolul principal. A scris muzică la peste 200 de filme: "Nunta la palat", "Singur în fața dragostei", "Zece ierni pe o vară", "Explozie cu efect întîrziat", "Durata zilei", "Casă pentru Serafim", "Lăutarii", "O șatră urcă la cer" (1975) a regizorului Emil Loteanu, "Gingașa și tandra mea fiară", de același regizor, "Anna Pavlova", "Patul lui Procust" (2001), etc. Remarcabilul vals din filmul ”Dulcea și tandra mea fiară” a fost scris de Eugen Doga în decurs de 10 minute la 11 seara devenind ulterior legendar.

Pe 26 martie 2014, preşedintele României, Traian Băsescu, l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofiţer.


Anul 2017 a fost declarat anul lui Eugen Doga în Moldova ca un omagiu adus aniversării a 80 ani ai marelui artist.



Prezenţa marelui compozitor în oraşul nostru a fost un moment istoric iar frumosul spectacol oferit în cinstea acestuia un mare succes.

Merită din plin felicitări organizatorii pentru realizarea acestui concert memorabil și să nu uităm să urăm la mulţi ani maestrului Eugen Doga!

luni, 11 septembrie 2017

Fereastră spre noi - O poveste contemporană

Fereastră spre noi este un concept al cărui rol este de a promova solidaritatea și implicarea voluntară și aparține Asociației Femei cu Perspectivă din România.
În Compartimentul de Oncopediatrie din cadrul Clinicii de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova s-au internat în anul 2016 un număr de 477 de copii.

Aici se tratează copii bolnavi de cancer sau o serie de afecțiuni hematologice, anemii severe, hemofilii, talasemii, purpure, neutropenii, aplazii medulare sau boli genetice rare.
Acești copii provin din familii cu venituri reduse, resursa finaciara necesară tratamentului fiind o mare problemă.



Sâmbătă la ora 18.00 la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu un grup de oameni inimoși au organizat o Gală de Operă în scopul strângerii de fonduri necesare Secției de Oncopediatrie.

Aceștia sunt următorii iar dacă  am omis pe cineva  îmi cer scuze:

- Dana Calendatu de la Asociației Femei cu Perspectivă din România

- Profesor Universitar Doctor Polixenia Stancu de la Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova

- Conf. Univ. Dr. Mihaela Silvia Roșca dirijorul permanent al Operei Naționale Române Timișoara

- Andreea Bălan-soprană

- Adriana Dumitriu-soprană

- Daniela Rădulescu-soprană

- Henrieta Almași-mezzosoprană

- Miruna Sturza-soprană

- Odin Cioicea-bariton

- Eugen Secobeanu-bariton

- Ștefan Cârstea-bas

- Alin Stanis-tenor

- Marius Zaharia-tenor










Spectacolul a fost emoționant, și-a atins scopul propus iar  la finalul acestuia, în urna amenajată și de la sponsorii evenimentului s-au strâns banii necesari achiziționării unor medicamente și materiale sanitare necesare tratamentului copiilor aflați în spital.

Câteva arii interpretate în concert puteți asculta aici, aici și aici.

Aici puteți vedea finalul spectacolului, filmat de colegul meu Daniela Botea.

Puteți dona în contul: RO29BTRLRONCRT0378688202 pentru a ajuta și voi un copil!