luni, 29 octombrie 2018

Degustare Averești- Delaco la Casa Ghincea

Pe 25 Octombrie de Ziua Armatei am participat la o nouă degustare de Brânzeturi cum se... cuVin, ediția #26, unde am degustat produsele cramei Averești și, ca de fiecare dată, brânzeturile lui Delaco în Restaurantul Casa Ghincea.

Evenimentul “Brânzeturi cum se... cuVin” a fost organizat de DictionarCulinar.ro și Asociația Bloggerilor Olteni.
Bloggerii prezenți la eveniment au ascultat explicațiile oferite de Romica Dumitru, reprezentantul Domeniilor Averești și de prietenul vinurilor, somelierul Narcis Neagoe.


Brânzeturile au fost prezentate de Daniel Botea, cel mai mare fan brânză.
Primele plantații de viță de vie de la Averești au luat ființă în anul 1874, când s-a construit și crama, pe domeniile boierului Ștefan Negrutzi.
Pentru administrarea domeniilor, a fost adus din Franța un specialist horticultor, inginerul Réné Faure. Acesta a introdus în cultură, alături de soiurile de viță de vie autohtone, cum sunt Zghihara de Huși, Fetească regală și Fetească albă – și soiurile franțuzești Cabernet Sauvignon și Aligoté.
Pentru a asigura o producție ridicată an de an, inginerul Faure a introdus primul sistem de irigație a viței de vie din țară. Apa era împinsă în sistem de o instalație care funcționa pe baza presiunii – diferența de nivel era de 100m și nu exista curent electric.
La Averești suprafata viei ocupă 570 de hectare. Aici strugurii sunt culeși timp de 3 săptămâni după data de 20 de septembrie. Vinurile seci produse aici pot fi valorificate ca vinuri tinere.
În regiunea de nord-est a României, Centrul Viticol Averești este unul dintre cunoscutele ținuturi scăldate în soare și struguri ale Podgoriei Huși. El se remarcă prin localizarea la o altitudine ridicată, prin climatul răcoros și prin solul care determină obținerea de vinuri seci, acidulate, ușor sifonate și delicate.
În această zonă, temperaturile zilelor de vară sunt ridicate, în schimb nopțile sunt foarte răcoroase. Acest lucru determină o ardere mai lentă a acizilor din struguri și face posibilă obținerea unor vinuri cu aciditate ridicată, chiar și în anii secetoși.
Delaco este unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din România, parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial. Este importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana.
Acestea sunt asocierile culinare de la degustare alese de către organizatori:
Zghihara Averești sec - Camembert + crackers

Chardonnay Averești sec - Havarti cu pere

Busuioaca de Averești – Rosé sec - Emmentaler + struguri rose

Fetească Neagră sec – Gouda

Busuioacă de Averești – Rosé - Brie au Bleu + struguri albi

Am degustat și am ales una dintre combinații, însă până să vă desconspir alegerea mea pot să afirm cu toată convingerea că Zghihara, Busuioaca Rosé Sec sau Rosé și Feteasca Neagră sunt vinuri foarte reușite și dacă le veți consuma sau face cadou câte o sticlă din acestea cuiva drag nu vă veți păcăli.
Eu am ales ultima combinație: vinul Busuioaca de Averești – Rosé are o culoare porfirie – trandafirie și încântă prin aroma fină de tămâioasa, cu ușoare nuanțe de flori, între care predomină petalele de trandafir. Buchetul bogat complementează gustul dulce – aromat original soiului de Busuioacă de Bohotin, pe când plusul de aciditate specific zonei Averești echilibrează dulceața și îi dă o tentă catifelată ce crează dependență.
Se poate savura la desert alături de prăjituri, turtă dulce, cozonac, dulcețuri și mai ales alături de cei dragi vouă.
Vin cu Denumire de Origine Controlată – Podgoria Huși.
Brie au Bleu - Ile de France-este o brânză Brie cu mucegai albastru, o brânză franțuzească de inspirație nemțească, făcând parte din brânzeturile moderne, apărute după 1900.
Brie au bleu nu are intensitatea și asprimea unei veritabile brânze cu mucegai albastru, dar păstrează gustul de ciuperci specific brânzeturilor Brie.
Este fabricată din lapte de vacă, pasteurizat
Are o textură: moale, mătăsoasă
Culoarea este alb gălbuie cu vinișoare albastre
Gustul este ușor sărat iar aroma este blândă, fructată.
Pe măsură ce se maturează, aroma se intensifică ajungând până la nucă, cu o nuanță de ciuperci.
Mirosul este inițial slab, se intensifică pe măsura maturării ajungând să rivalizeze cu cel al Camembert-ului.
Coaja este comestibilă, cu mucegai alb și albastru, aromă de ciuperci, adaugă caracter miezului
Servirea se face la temperatura camerei, cu felii de baghetă proaspătă și crocantă sau cu fructe (pere, struguri albi etc.)
Vinul: deliciu
Branza: completare
Combinația: răsfăț
Vă voi scrie și de la următoarea degustare! Numai bine!


miercuri, 3 octombrie 2018

Câştigă 2 bilete la Stand Up Comedy - 7 Octombrie la Craiova

Vă povesteam la sfârşitul lunii iulie despre Show-ul de stând up comedy: "Stricăm o generaţie " care va avea loc pe 7 octombrie, la Sala Polivalentă din Craiova, începând cu ora 20.00.

Dacă vreţi să câştigaţi 2 bilete la acest spectacol nu trebuie decât să intraţi pe pagina unde am postat articolul şi să lăsaţi un comentariu cât mai original la acest articol de pe blog.

Formular de contact


Nume

E-mail *

Mesaj *




Nu vă ia decât un minut să treceţi acolo motivele pentru care doriţi să vedeţi acest spectacol, numele şi prenumele precum şi adresa de mail unde câştigătorul va primi biletele.

Voi alege câştigătorul în funcţie de cel mai original şi convingător răspuns.

Puteţi face comentarii până vineri 5 octombrie ora 23.59.

Eu voi anunţa câştigătorul sâmbăta 6 octombrie când voi trimite şi biletele pe mail.
Merită să vă încercaţi norocul aşa încât vă doresc multă baftă!