luni, 30 august 2021

Despre sapiofili

https://relatii.net/2021/07/30/cine-este-un-sapiofil-15-semne-ca-esti-unul-dintre-ei/#

Frica

Dacă cineva încearcă să-ți provoace frica, în "traducere" înseamnă că are nevoie de acea energie a fricii tale pentru ca să o folosească în beneficiul său personal determinându-te pe tine să faci ceva sau să îi dai posibilitatea să facă ceva ce vrea el, încălcându-ți ție liberul arbitru.
Soluția?
Să nu îți fie frică! 
Să nu îi dai acea energie!
(fb) 

duminică, 29 august 2021

Interviu

https://www.facebook.com/100002948821159/posts/4306734602768125/?sfnsn=mo

Danagont.ro

vineri, 20 august 2021

O descriere a politicii actuale

“Viorel Ilișoi, o secundă de atenție! Eu sînt un tip destul de zgîrcit. Iar anii care trec peste mine accentuează această infamă trăsătură. Dar te rog să ții minte un lucru (martori îmi sînt toți cei care citesc acum): cu prima ocazie cînd voi călca Bucureștiul, voi veni la tine la ușă cu două lăzi de bere (tu alegi marca) pentru fraza pe care ai scris-o astăzi: 

„Mă doare inima să recunosc, după atâția ani de speranțe deșarte, din care totuși m-am nutrit, că nu e nicio deosebire fundamentală între ciuma roșie și ciuma galbenă sau albastră, că PNL n-a putut să se ridice din cloaca politichiei dâmbovițene și să-și reaprindă pe stemă luminile liberalismului autentic, că acest partid a coborât din cărțile de istorie în arena circului ieftin, acolo unde se balegă maimuțele și fiarele care și-au pierdut demnitatea și simțul libertății.””
Paul Gabor
De Ciprian Onose

miercuri, 18 august 2021

Poveste


 
Un maestru zen se plimba pe stradă, când un om a ieșit brusc dintr-un gang și cei doi s-au izbit puternic unul de celălalt.
Străinul și-a ieșit din minți de furie.
Maestrul a făcut o mică plecăciune, a zâmbit amabil și i-a spus:
– Prietene, nu știu care dintre noi este răspunzător de această întâlnire bruscă. Nu am intenția să-mi pierd timpul făcând investigații în această direcție. Dacă a fost vina mea, îmi cer iertare. Dacă a fost vina ta, consideră-te iertat.
După care a zâmbit din nou și și-a văzut de drum.

marți, 17 august 2021

Din nou despre vinuri: Crama Aristiței

    Chiar dacă temperaturile ridicate care au asaltat România nu ne prea lasă să ieşim din casă nu puteam rata o nouă întâlnire cu bloggerii la evenimentul cu numărul #39 Brânzeturi cum se CuVin la restaurantul Ribs House din Craiova.
    Evenimentul a fost organizat ca de obicei de către Asociaţia Bloggerilor Olteni şi DictionarCulinar.ro.
    Pentru cei care nu ştiu Domeniul Aristiței este situat în Valea Călugărească, satul Nicovani. Deține 4 ha cultivate cu viță de vie și o cramă boutique nouă, dotată cu utilaje ultramoderne de vinificație ce are o capacitate de producție de 100000 lt.
    Valea Nicovani este datată ca parte a localității încă din secolul XV. Are o veche tradiție în cultivarea viței de vie și producerea vinului.
    La începutul secolului XX aici aveau conace cu vii o serie de oameni importanți la acea vreme.
    Printre aceștia și Ion Bujoiu, om politic, fost ministru al economiei în perioada interbelică.
    Familiei Bujoiu i-a aparținut acest domeniu până în 1947, iar după 1989 este retrocedat moștenitorilor familiei, de la care în 2013 cumpără D-ra Bianca Ioniță, redenumind domeniul după mama sa, D-na Adina Aristița Ioniță.
    Domeniul are în exploatație 4 ha cultivate cu Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon.
    Situată în mijlocul acestei plantații, într-un peisaj de excepție, completat de o cultură de lavandă și de câțiva migdali seculari, se află crama.
    Construcția cramei este nouă, înglobând un beci de peste un secol al unei crame vechi.
    Utilajele sunt noi și răspund oricărei provocări a vinificației moderne.
    Capacitatea cramei este de 1000 hl, excedând suprafeței actuale.
    Crama dispune de un flux dedicat vizitelor, dar și de un spațiu de degustare conceput ca un loc de relaxare și recreere în compania vinului, unde se pot organiza degustări profesionale și de agrement.
    Eticheta sticlelor de vin care impresionează prin aspect şi consistenţă poartă amprenta oenologului Cristian Tudor ne-a spus doamna Anca Nica, directorul de vânzări de la crama Aristiţa, care a vorbit despre vinurile prezentate la degustare.


    Despre brânzeturi a vorbit ca de obicei colegul nostru Daniel Botea de la Asociaţia Bloggerilor Olteni.



Asocierile propuse de organizatori au fost următoarele:




- Domeniul Aristiței Vizionar Riesling Rhin + Camembert


- Domeniul Aristiței Vizionar Chardonnay + British Cheddar + Aperifrais


 - Domeniul Aristiței Vizionar Cupaj alb (Sauvignon Blanc + Chardonnay + Riesling Rhin + Muscat Ottonel) + Emmentaler Delaco


Rose (Burgund şi Fetească Neagră) + Bavaria Blu


 - Fetească Neagră + Delaco Creamy Blue + Grand Bavarese



    Eu am apreciat cel mai mult combinaţia nr. 1 ţinând cont şi de faptul că vinul prezentat este mai puţin întâlnit în România.

    Rieslingul de Rhin, este un vin alb-verzui, demisec, proaspăt şi echilibrat, care te îndeamnă să dai un plus de savoare unei mese servită alături de cei dragi.
    Este un vin ideal pentru un prânz cu preparate din carne de pasăre, ori o cină lejeră cu somon la grătar, ori păstrăv la cuptor.
    Vinul are arome olfactive de citrice coapte, grapefruit, miere şi cremene. Gustul este echilibrat, ușor mineral și citric, cu o aciditate intensă și bine integrată, ce nu se simte în postgust.
    Se consideră că Rieslingul de Rhin era deja cultivat în Germania secolului al XV-lea și unii autori cred că originile sale sunt mult mai vechi, circa cu două mii de ani în urmă.
    În restul Europei Rieslingul de Rhin mai este cultivat în Franţa, mai specific, în Alsacia, unde îşi au originea vinuri excelente, precum şi în Croaţia, Slovenia, Austria și Ungaria.
    Rieslingul de Rhin este considerat un soi nobil și mulţi îl consideră cel mai bun soi alb din lume.
    Caracteristică neobişnuită pentru soiul alb este faptul că rezistă foarte bine la maturare. Rieslingul mai tânăr se distinge prin echilibru și buvabilitate. Cel matur pune în evidenţă potenţialul extraordinar al acestui soi; chiar după 10 ani, cele mai bune rieslinguri arată o mare complexitate şi fineţe a aromelor.

    Camembert - Ile de France este simbolul naţional al Franţei, Camembert-ul s-a născut odată cu Republica Franceză, la sfârşitul secolului 18. Se spune că a fost produsă pentru prima dată de Marie Harel, soţia unui fermier din Normandia, sub îndrumarea unui preot originar din regiunea Brie.
    Este  fabricată din lapte de vacă, are o textură moale, cremoasă, catifelată şi 0 culoare galbenă
    Gustul este vag dulceag, de ciuperci, cu un retrogust lung.
    Mirosul este iniţial slab apoi se intensifică pe măsura maturării ajungând să fie considerată una din cele mai intens mirositoare varietăţi de brânză.
    Coaja este comestibilă, cu mucegai alb şi aroma de ciuperci
    Servirea se face la temperatura camerei, cu felii de baghetă proaspătă şi crocantă sau cu fructe (pere, struguri albi etc.)

    Asocierea poate fi descrisă drept prospeţime, mirare, miracol.

    Fără îndoială combinaţia aleasă de mine nu poate fi cea mai bună, voi puteţi gusta oricare dintre vinurile prezentate împreună cu brânzeturile asociate şi nu veţi regreta.
    Feteasca Neagră este de asemenea excelentă iar Rose-ul spectaculos.
    Tragerea la sorţi nu mi-a adus noroc însă atmosfera a fost ca de obicei excelentă cu toate inconvenientele datorate căldurii insuportabile la care cu greu au făcut faţă cele 2 instalaţii de aer condiţionat.




    Nu vreau să vă fac poftă de mâncare însă trebuie să vă arăt neapărat şi ce am servit alături de vinurile şi brânzeturile pe care le-am lăudat atât.

Pe curând!




luni, 16 august 2021

Scrisoare din armată


Dragă mamă și tată,
Mă simt foarte bine aici! Sper că și vouă acasă, lui Gheorghe, Ion, Petru, Lenuța, Florica și Ana, vă merge la fel de bine.
Spuneți-le lui Gheorghe și Ion că în armată este minunat și să se înroleze și ei neapărat, înainte să se ocupe toate locurile.
La început mi-a fost mai greu, fiindcă trebuia să stau în pat până la ora 6, dar m-am obișnuit.
Mai spuneți-le lui Gheorghe și Ion că nu trebuie să-și facă decât lor patul și încă câteva fleacuri înainte de micul dejun. Nu tu muncă în grajd, hrănit de animale, tăiat lemne, făcut focul.
Micul dejun este mai ciudat: sunt tot felul de sucuri, chifle, dulceață, müsli, dar niciun cartof, carne, șuncă, cârnați și varză, așa cum mâncăm noi acasă. Dar poți să le mănânci porția unor orășeni care beau doar cafea.
Nu mă miră că orășenii nu pot merge așa repede și departe. După un marș de câteva ore, au bășici la picioare și se întorc în unitate cu camionul. Și nu au mers decât cum ar fi la noi de acasă la poștă.
Peisajul este frumos, dar din păcate foarte plat.
Acum o să râdă Gheorghe și Ion: am primit laude pentru tragere la țintă! Nici nu știu de ce. Cercul negru din centru este mult mai mare decât un cap de șoarece și nici măcar nu se mișcă. Și nici nu trage înapoi, ca frații Tudosă de peste deal. Unde mai pui că trebuie să te întinzi comod pe o saltea și să aștepți până trag și ceilalți (o veșnicie).
Cel mai mult îmi plac antrenamentele de luptă corp la corp. Dar trebuie mare atenție la orășeni, că se rup repede. Doar cu Ionuț am probleme, l-am pus jos doar o singură dată. Cred că din cauză că eu am 1,80 m și 80 kg, iar el 2 m și 130 kg. Oricum, este mult mai ușor ca acasă când scapă taurul nostru la vaci și trebuie să-l bag înapoi în grajd.
Vă îmbrățișez cu drag,
Fiica voastră, Maria.😁

vineri, 13 august 2021

Proverbe cu tâlc

"Farmecul poporului evreiesc este constituit în mare parte din proverbele și zicătorile lor subtile:
1. Dacă problema poate fi rezolvată cu bani, aceasta nu este o problemă – e o cheltuială de bani.
2. Adam – primul om fericit, pentru că nu a avut soacră.
3. Dumnezeu i-a dat omului două urechi și o gură, pentru ca să asculte mai mult și să vorbească mai puțin.
4. Să te păzească Dumnezeu de femei rele, de cele bune să te păzești singur.
5. A intrat vinul – a ieșit taina.
6. Dumnezeu nu poate fi pretutindeni în același timp – de aceea a creat mamele.
7. Nu fi dulce – altfel te vor mînca. Nu fi amar – altfel te vor scuipa.
8. Toți se plîng de lipsă de bani, dar de lipsă de minte – nimeni.
9. Păzește-te de o capră – din față, de un cal – din spate, de un prost – din toate părțile.
10. Cunoștințele nu ocupă mult spațiu.
11. Oaspetele și peștele peste trei zile încep a mirosi.
12. Omul trebuie să trăiască cel puțin de dragul curiozității.
13. Alegînd între două rele, pesimistul le alege pe ambele.
14. Surdul a auzit cum mutul a povestit, că orbul a văzut, cum șchiopul alerga foarte rapid.
15. Dumnezeu îi păzește pe săraci, cel puțin, de păcatele scumpe.
16. Dacă caritatea nu ar costa nimic, toți oamenii ar fi filantropi.
17. Cînd o fată bătrînă se căsătorește, ea se transformă imediat într-o soție tînără.
18. Părinții îi învață pe copii să vorbească, copiii îi învață pe părinții să tacă.
19. De la distanță toți oamenii sunt buni.
20. Nu e atît de bine cu bani, cit de rău e fără ei.
21. Poate oul e mult mai deștept decît găina, dar se strică repede.
22. Încă nu s-a născut calul pe care vei putea prinde urma tinereții tale.
23. Bărbații ar face mai mult, dacă femeile ar vorbi mai puțin.
24. Cărunțimea – semnul bătrîneții, nu al înțelepciunii.
25. Să taci bine e mult mai greu decît să vorbești bine.
26. Soția rea e mai periculoasă decăt ploaia rea: ploaia te încuie în casă, iar soția rea te alungă din ea.
27. Lumea va dispare nu pentru că sunt mulți oameni, ci pentru că sunt mulți omeni răi.
28. Doamne! Ajută-mă să mă ridic în picioare – să cad în genunchi pot și singur.
29. Dacă viața nu se schimbă spre bine, așteaptă, și ea se va schimba spre rău.
30. Oricît de dulce n-ar fi dragostea, compot din ea n-o să iasă.
31. Cînd nu este nimic de făcut, oamenii se apucă de lucruri mari.
32. Cine nu are copii știe cum să-i educe.
33. Mai bine să mori de rîs decît de frică.
34. Experiența – cuvîntul cu care oamenii numesc greșelile lor.
35. Îmbătrînind, omul vede mai slab, dar mai mult."
(fb) 

Dar dumneavoastră ați văzut soarele?

"Știți ceva? Una peste alta, n-are, domne, nicio importanță!
Stai ani de zile cu coatele pe pervazul vieții și te uiți la soare. Câteodată te încălzești, altădată îl bănuiești că luminează inegal și nedrept, dar - de cele mai multe ori - nici nu-l vezi.
Vezi doar culorile pe care le nasc razele lui.
În spatele verdelui unui câmp - e soarele. Ascuns după turcoazul cerului, e soarele. Dincolo de petalele ca un obraz de femeie ale florilor, cu toate culorile lor... știți cine e.
Păi da, asta zic! N-are, domne, nicio importanță! Ce nu are importanță? Păi... nimic, dacă oricum nu are.
Dar știți care e treaba? Soarele habar nu are că existăm. Nici noi nu prea știm, până când nu ni-l arată cineva. Un copil. Care poate fi oricare dintre noi. Iar oamenii-copii au un dar minunat: acela de a vedea și de a-ți împărtăși tot; simplu; corect; răbdător; vulcanic; lăcrimând; râzând.
“Nu vă supărați, ați văzut soarele?”
Nu. Pentru că nu te poți uita la el.
Dar am văzut tot ceea ce luminează, toate culorile pe care le naște.
Da, domne, da! Soarele e ca dragostea, v-ați prins...
Te întorci spre cel care te-a întrebat:
“Dar dumneavoastră ați văzut soarele?”
N-are nicio importanță.
Dar culorile..."
(Ducu Mogoșeanu) 

Dorel Vișan: „Drumul omenirii de la această oră, fie că le place unora, fie că nu le place, se îndreaptă spre animalizarea omului.”


Marele actor român, Dorel Vișan, a declarat că drumul omenirii în acest moment este spre „animalizarea omului” și niciodată în istorie, omul nu a fost mai batjocorit ca azi.

Artistul a mai spus că artiștii nu sunt instrumente şi că nu trebuie să uite că niciun efort nu este prea mare pentru artă, relevă Agerpres. 

Dorel Vișan a vorbit în conferința de deschidere a Festivalului Serile Filmului Românesc, eveniment aflat la a XII-a ediţie.

„Niciodată pentru artă efortul nu-i prea mare. Asta au uitat artiştii, îmi pare rău. Am cuvinte frumoase şi de laudă pentru cei care au ostenit şi ostenesc în continuare pentru această întâlnire de suflet foarte bine organizată, foarte calzi, atenţi, cu multă condescendență şi cu mult respect. M-am mirat că într-o lume atât de urâtă în care trăim oamenii pot să se mai regăsească”, a spus Dorel Vişan.

Acesta a ţinut să sublinieze că artiştii nu sunt „nişte instrumente”, iar teatrul şi filmul sunt nişte altare ale culturii.

„Noi, artiştii, nu suntem nişte instrumente ca să-i facem pe ceilalţi să râdă. Noi facem un apostolat sau cel puţin aşa făceau cei care nu mai sunt şi îi vom evoca mâine (Draga Olteanu Matei, Stela Popescu, Gheorghe Dinică, Vladimir Găitan vor fi evocaţi joi în cadrul Galei CineMemoriam-n.r). Teatrul şi filmul sunt nişte altare laice. Nu sunt nişte locuri de şmecherii şi de manifestare a gărgăunilor din capul unora, ci sunt locuri în care se transmit mesaje de bine, de adevăr şi de frumos. Aceste trei cuvinte artiştii nu le pot despărţi. Unul faţă de celălalt nu au valoare. Noi am uitat un lucru, că suntem duali. Suntem formaţi din materie şi spirit, din trup şi suflet. Fiind formaţi din aceste două lucruri, avem două gândiri: o gândire materialistă şi o gândire spiritualizată. Tragedia lumii moderne este că omul nu mai participă cu toată gândirea fiinţei lui, ci participă numai cu gândirea materialistă, cu gândirea în maşină, este robul telefonului, este robul calculatoarelor, este robul reclamelor idioate. Este tot ce vrei, dar nu mai participă cu gândirea lăuntrică, gândirea lăuntrică ce te deschide pentru a-ţi depăşi necazurile şi care te deschide spre revelaţia divină, singurul lucru care dă sens”, a afirmat actorul.

El a menţionat că deşi omul şi-a pierdut sensul vieţii, organizarea de festivaluri precum SFR „ţin şi ating partea noastră de suflet”.

„Omul şi-a pierdut sensul vieţii, dar el izbucneşte în alte locuri: izbucneşte în iubirea de sine, izbucneşte în dorinţa de putere, izbucneşte în sexualitate. Nu trebuie decât să vă uitaţi în jur şi veţi vedea cum se manifestă aceste lucruri. De aceea cred că un asemenea festival (SFR-n.r.) şi o asemenea întâlnire trebuie să atingă şi aceste lucruri care ţin de partea de suflet a noastră. Sufletul este singurul lucru pe care poţi să-l pierzi fără să-ţi dai seama. Orice pierzi, fie o carte, un copil, o iubită, un iubit, un părinte, se simte. Sufletul poţi să-l pierzi fără să simţi nimic, să trăieşti ani de zile, să ai şi funcţii de răspundere, să ai familie şi să trăieşti fără suflet. Se pare că şcolile de teatru şi de film nu mai prelucrează aceste lucruri. Actorii devin simple instrumente de divertisment şi nu e bine. Acest festival atât de frumos organizat, poate şi pentru anii viitori, ar trebui să ţină cont pentru că la anul vom fi şi mai urâţi decât suntem în acest an”, a apreciat Dorel Vişan.

În opinia sa, „niciodată în omenire nu a fost aşa o bătaie de joc de om cum este astăzi”.

„Drumul omenirii de la această oră, fie că le place unora, fie că nu le place, se îndreaptă spre animalizarea omului. Niciodată în omenire nu a fost aşa o bătaie de joc de om cum este astăzi. Să nu mai poţi intra în biserică, să nu mai poţi intra în teatru numai dacă te supui unor ticăloşi. Este foarte grav ce se întâmplă astăzi în lume şi trebuie să fim conştienţi de acest lucru”, a subliniat el.

Marele actor şi-a încheiat discursul recitând câteva versuri din poezia manifest a lui Adrian Păunescu „Nevoia de artă”: „Nu daţi un sens risipei când ne plătiţi pe noi/ Ci puneţi frâu finanţei absurde şi corupte!/ Nimic nu va rămâne din niciun fel de lupte/ De nu veţi da culturii o parte înapoi/ Din miile de aripi furate, smulse, rupte/ Să-şi pună pene-n coifuri toţi birocraţii noi”.

În perioada 11-15 august la Iaşi se desfăşoară cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Serile Filmului Românesc. Evenimentul este organizat de ARTIS, cu sprijinul Primăriei Iaşi şi Ateneului Naţional din Iaşi.

Festivalul SFR din acest an îi este dedicat lui Ion Caramitru, care din motive medicale nu a putut fi prezent la Gala de deschidere. În cadrul Galei a fost proiectat, în aer liber, filmul „Ştefan Luchian”, o producţie din 1981, în regia lui Nicolae Mărgineanu, în care Ion Caramitru interpretează un rol magistral. La Gală au fost prezenţi actriţa Maria Ploae, Irina-Margareta Nistor, ambasadoarea SFR, şi regizorul Nicolae Mărgineanu. Filmul împlineşte anul acesta 40 de ani de la lansare.(gândește.org)

miercuri, 11 august 2021

DE CE VĂ PLEACĂ ANGAJAȚII ???



Angajatii nu părăsesc companii, ci își părăsesc superiorii. Compania e doar o entitate fiscală . Succesul ei este dat de oamenii care o conduc. Dacă mentalitatea celor de la conducere este una sănătoasă , compania are toate sansele să ajungă in top. Ca lider trebuie să înțelegi că nu ai cum sa ai succes de unul singur, iar daca oamenii din subordinea ta nu se simt apreciați, te vor părăsi fără regrete pentru un loc de munca unde aud macar un "bravo, Georgica!". 
In România 99% dintre oamenii de afaceri sunt bolnavi de patronism. Expresia "ca tine mai asteapta 100 la poarta" e cea mai uzitata atunci când angajatul, dupa câțiva ani de eforturi, indrazneste sa solicite o renegociere salariala. Dar te-ai gandit tu, patroane, ce implica angajarea unui incepator? Iti place sa fii Manole? Fii! Numai ca in ziua de astazi e foarte greu sa mai gasesti o Ana de zidit. Pentru ca Ana a evoluat, nu mai merge sa o amagesti cu o punga de sticksuri. Asadar e posibil sa realizezi ca nepasarea ta cu privire la nemultumirile sau dorinta de mai bine a unuia dintre angajati sa iti aduca mai multe deservicii decat avantaje. Invata ca a investi in oamenii care te ajuta sa iti ridici afacerea inseamna a-i tine aproape. Nu te baza niciodata pe faptul ca vor sta de foame, ca si cainele rupe lantul daca e batut. Investitia in oamenii tai incepe cu ascultarea activa. Nu ii privi condescendent si plictisit atunci cand vin sa iti comunice ce ar dori. Incearca pentru cateva momente sa te pui in locul lor si arata-le ca esti OM, nu sef. Incurajeaza-i macar verbal atunci cand au rezultate, chiar daca nu sunt dintre cele de top. Imagineaza-ti evolutia angajatului tau precum un film alcatuit din frameuri. Tu esti fotograful. Tu apesi pe buton. Surprinde si complimenteaza fiecare fragment pe care il consideri bun in alcatuirea unei scene. Nici nu ai idee cat de mult conteaza sa apreciezi efortul unui om si sa il faci sa simta asta, fara teama ca si-o va lua in cap. Pentru ca daca se intampla asa, tu nu ai pierdut nimic. Nu ai ce sa iti reprosezi. E despre el, angajatul tau ingrat, care nu a apreciat ajutorul si suportul tau.
In viata invatam multe, dar uitam ca cel mai important e sa fim OAMENI!
Text preluat.

Banc

Un tren care trebuia să ajungă în comunism rămâne fără combustibil. Oamenii apelează la ajutorul lui Lenin, care le spune: Ardeți tot ce se poate din tren! După ce ard totul, ajung să se mănânce între ei, iar supraviețuitorii imploră iar să ajungă în comunism, moment în care Lenin le răspunde: Unde vreți să mai mergeți? Nu vedeți că ați ajuns?

DE CE VĂ PLEACĂ ANGAJAȚII ???



Angajatii nu părăsesc companii, ci își părăsesc superiorii. Compania e doar o entitate fiscală . Succesul ei este dat de oamenii care o conduc. Dacă mentalitatea celor de la conducere este una sănătoasă , compania are toate sansele să ajungă in top. Ca lider trebuie să înțelegi că nu ai cum sa ai succes de unul singur, iar daca oamenii din subordinea ta nu se simt apreciați, te vor părăsi fără regrete pentru un loc de munca unde aud macar un "bravo, Georgica!". 
In România 99% dintre oamenii de afaceri sunt bolnavi de patronism. Expresia "ca tine mai asteapta 100 la poarta" e cea mai uzitata atunci când angajatul, dupa câțiva ani de eforturi, indrazneste sa solicite o renegociere salariala. Dar te-ai gandit tu, patroane, ce implica angajarea unui incepator? Iti place sa fii Manole? Fii! Numai ca in ziua de astazi e foarte greu sa mai gasesti o Ana de zidit. Pentru ca Ana a evoluat, nu mai merge sa o amagesti cu o punga de sticksuri. Asadar e posibil sa realizezi ca nepasarea ta cu privire la nemultumirile sau dorinta de mai bine a unuia dintre angajati sa iti aduca mai multe deservicii decat avantaje. Invata ca a investi in oamenii care te ajuta sa iti ridici afacerea inseamna a-i tine aproape. Nu te baza niciodata pe faptul ca vor sta de foame, ca si cainele rupe lantul daca e batut. Investitia in oamenii tai incepe cu ascultarea activa. Nu ii privi condescendent si plictisit atunci cand vin sa iti comunice ce ar dori. Incearca pentru cateva momente sa te pui in locul lor si arata-le ca esti OM, nu sef. Incurajeaza-i macar verbal atunci cand au rezultate, chiar daca nu sunt dintre cele de top. Imagineaza-ti evolutia angajatului tau precum un film alcatuit din frameuri. Tu esti fotograful. Tu apesi pe buton. Surprinde si complimenteaza fiecare fragment pe care il consideri bun in alcatuirea unei scene. Nici nu ai idee cat de mult conteaza sa apreciezi efortul unui om si sa il faci sa simta asta, fara teama ca si-o va lua in cap. Pentru ca daca se intampla asa, tu nu ai pierdut nimic. Nu ai ce sa iti reprosezi. E despre el, angajatul tau ingrat, care nu a apreciat ajutorul si suportul tau.
In viata invatam multe, dar uitam ca cel mai important e sa fim OAMENI!
Text preluat.

marți, 10 august 2021

Bârfe


" Lucrezi 12 ore: N-are viață. 
Lucrezi 9 ore: N-o să facă nimic în viață. 
Lucrezi 6 ore: Ce viață bună are. 
Nu lucrezi: E lepră. 
Stai cu ai tăi în casă: N-a realizat nimic în viață. 
Ai două joburi: Are o situație proastă. 
Ești antreprenor: N-are niciun viitor asigurat. 
Ești angajat: Muncește să facă burta mare altora. 
Stai cu chirie: Aruncă banii pe geam, putea să plătească pentru casa lui. 
Ai casa ta: De ce o arunca banii pe geam, a dat prea mulți bani odată. 
Îți cumperi o mașină: De banii ăia dădea avans la casă. 
Nu ai mașină: Cum să nu ai o mașină?
Călătorești: Pleacă peste tot, cheltuie banii aiurea. 
Nu călătorești: Nu își trăiește viața, doarme-n ghete. 
Nu ieși în oraș: E depresiv. 
Ieși în oraș: Nu e fericit, vrea să mențină aparențele că-și trăiește viața. 
Postezi o poză: Îi place să se laude. 
Nu postezi nimic: Nu face nimic, d-aia nu postează, viața lui e neinteresantă 
E singur: Nu prezintă interes. 
Într-o relație: Mda, să vedem cât îl ține relația. 
Gras: Nu e bine, o să aibă multe probleme de sănătate.  
Slab: Nu e bine, o să aibă multe probleme de sănătate. 
Arăți bine: Face foamea aiurea, nu e sănătos pentru corpul lui, ia proteine d-alea. 
Ești educat și vorbești frumos: E prea fals. 

Lista poate fi mai lungă, dar ai înțeles ideea, indiferent ce ai făcut sau ce faci în viața asta nu mulțumești pe nimeni și nici nu trebuie! Cel mai important este să te mulțumești pe tine și să fii împăcat cu tine. Nu ai nimic de dovedit nimănui, doar ție și probabil câtorva persoane care chiar țin la tine și care chiar te iubesc așa cum ești! "

duminică, 8 august 2021

Despre comedia adevărată

"În condițiile în care politically correct îşi impune, din ce în ce mai atroce regulile de tip fascist, comedia adevărată, bazată exclusiv pe sarcasm, ironie, parodie, persiflare(excusiv față de cineva sau ceva), va dispărea. Comedia va fi doar un artefact despre care vom învăța, doar teoretic, din cărțile de istorie a teatrului. Umorul neaoş românesc, umorul NEGRU englezesc, grotescul imitării, caricaturizarea şi satira vor fi genuri care vor pieri. Aşa cum piere şi identitatea noastră. Nu confundați genialitatea celor care au rămas în dramaturgia universală, cu marasmul umorului contemporan de periferie. A aduce în atenție problemele societății(care au existat totuşi dintotdeauna, să fim serioşi) printr-un limbaj obscen, simplist și lipsit de orice coerență dramaturgică, nu înseamnă că eşti dramaturg. Pretextul, subtextul şi supratema trebuie să-l însoțească mereu pe viitorul dramaturg în demersul lui. 
"Genial" a devenit un cuvânt atât de uzitat, încât cei care îl foloseau  sarcastic, pentru imbecilitățile cu pretenție de artă, vor trebui să găsească alt termen de elogiere pentru cei înzestrați de Dumnezeu. Plus că genial îl conține pe "gen", o controversă actuală legată de "sex" sau "gen" şi care ar putea fi exploatată de anumite specimene.  LGBT-ul a adus micime în artă, în societate. A scos mizeria la suprafață şi au ridicat-o la rang de artă. Cel mai rău e că nimeni, dintre cei care au puterea să o facă, nu reacționează. Edmund Burke spunea că "pentru ca răul să triumfe este suficient ca cei buni să nu facă nimic". Şi închei cu un Giurism: 
O limbă aspră, dată la timp, face din cur ochiul lui Horus."

vineri, 6 august 2021

România

— Tu de unde ești? mă întreabă un străin.
— Din România! îi răspund.
— Mda... nomazi, hoţi, criminali, femei uşoare...
— Mă scuzi, tu ești cumva nomad, hoţ, criminal... mergi la femei?
— Cine, eu?! Nu! De ce spui asta?
— Dacă ți-ar fi plăcut istoria, m-ai fi identificat în Burebista, Decebal, Mircea, Vlad, Mihai, Antonescu;

Dacă ţi-ar fi plăcut sportul, m-ai fi identificat în Nadia Comăneci, Gică Hagi, Ilie Năstase, Simona Halep, Ion Ţiriac;

Dacă ai fi cochetat cu arta muzicii, m-ai fi recunoscut într-un Ciprian Porumbescu , George Enescu, Gheorghe Zamfir;

Dacă ai fi știut ce-nseamnă "filozof", m-ai fi-ntrebat de Eliade, Cioran, Nicolae Iorga;

Dacă ai fi fost pasionat de sculptură, vorbeam de marele Brâncuşi;

Dacă stiinţa te-ar fi făcut curios, ai fi auzit de Paulescu şi Aslan, de Babeş sau Poenaru;

Dacă ai fi știut că românul Vlaicu ți-a dat brânci să zbori, sau Coandă, tot român, ți-a pus reacția pe avion, ai fi surprins, așa-i?

Dacă ai fi fost turist în România, am fi vorbit de Marea Neagră, Munţii Carpaţi, Delta Dunării,  Castelul Dracula, lacuri şi cascade, monumente istorice, arhitecturi, Casa Poporului, Palatul Culturii, Peleş, istorie, tradiţii, porturi și obiceiuri. Am fi împărtăşit toate frumuseţile şi minunăţiile ei;

Dacă ai fi fost mai interesat de ţara mea, ai fi aflat c-am avut Regi și Regine, iar pe scenele lumii au urcat oameni de cultură, teatru și film. Scriitori, poeţi, actori și muzicieni. Ai fi fost surprins să afli câte patrimonii UNESCO deține și câte locuri pitoreşti ți-ar fi tăiat răsuflarea.

Dar tu, dragă străine, tu, nu știi nimic din toate astea. Nu ești nimic din toate astea!

Nu știi nimic de România mea. Nu știi nimic de pământul istoriei mele. Nu știi nimic de oamenii lui. Ești doar un ignorant. Atât!

Și, probabil, îţi place să vezi doar ceea ce eşti, în suflet! 

De aici vin eu, aceasta este ţara mea, pământul meu, de unde de generații întregi ne tragem seva... acest pământ plătit atât de scump de străbunii noștri, chiar cu sângele lor..."

• Aceasta este țara de unde vin și pe care o iubesc...!!! 🇷🇴

marți, 3 august 2021

CEHOV, cel necunoscut.


 A trăit doar patruzeci și patru de ani, jumătate din viaţă a fost bolnav de tuberculoză, boală care l-a măcinat și l-a omorât, a lăsat o moștenire literară genială iar intre timp:
• a construit din banii lui patru școli, o clopotniţă, o staţie de pompieri, un drum pentru ţăranii din satul Lopasnya.
•  i-a pus lui Petru I un monument în orașul său natal Taganrog, lucrarea a fost executată în Franţa și adusă în Rusia prin portul Marsiliei
•  a fondat  o bibliotecă publică, a donat peste doua mii de cărţi și timp de paisprezece ani a trimis cu regularitate titluri noi.
• In timp ce locuia la Melihovo, an de an,medic fiind, primea peste doua mii de bolnavi în fiecare vară.  Fiecărui bolnav îi asigura tratamentul gratuit.
• In calitate de medic, fară asistenţi sau personal auxiliar, a deservit 25 de sate timp de mai mulţi ani.
• De bună voie s-a dus pe insula Sahalin și singur a facut recensământul populaţiei, a publicat cartea "Insula Sahalin" o monografie a vietii oamenilor de pe insulă demonstrând cu argumente statistice dezastrul la care erau condamnaţi locuitorii de către guvernarea ţaristă.
• A ajutat peste cinci mii de oameni cu bani. Corespondeţa lui personală conţine scrisorile de mulţumire a acestor oameni.
• In satul devastat de secetă,  Melihovo, a sadit șapte sute de vișini, iar câmpurile abandonate le-a plantat cu brazi, pini, și molizi. In Crimea, cea arsă de secetă, a sădit chiparoși, duzi, liliac și... vișini.
• Una din ultimele însemnări din jurnalul său: Atunci când regele Solomon a cerut înţelepciune de la Dumnezeu a comis o mare greșeală.