duminică, 31 octombrie 2021

Personalitatea zilei: Dumitru Furdui



Dumitru Furdui (Tică Furdui) (n. 27 octombrie 1936, Băilești, Dolj, România – d. 13 aprilie 1998, Paris, Franța) a fost un actor român. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1957, nu fără peripeții (este eliminat temporar în 1953), devenind ulterior interpret de comedie în teatru și televiziune.

S-a născut la într-o familie de basarabeni (zona Soroca) care s-au refugiat în Oltenia la începutul celui de-al doilea Război Mondial. Se crede că de fapt actorul a fost născut în Basarabia, dar actele de identitate i-au fost întocmite în România.

În 1982 sau 1983 s-a refugiat politic în Franța, unde a lucrat sporadic în cinematografie, până la moartea survenită în circumstanțe neclare (căzut de la etajul opt al imobilului în care locuia, posibil ca urmare a unui suicid și/sau datorită consumului de alcool). Actorul ducea o viață retrasă, exilul nedovedindu-se soluția visată; în momentul decesului, fiul său, Tudor Furdui, se afla în România.

Fiul său este din 1999 crainic sportiv la TVR1.

Actorul a scris și memorialistică: 2 volume apărute postum în 1999 la Editura Fronde sub titlul „Teatrul în comunism”.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”

A devenit cunoscut şi iubit de public pentru rolurile sale de comedie în teatru şi film. A debutat în 1958 în pelicula „Doi vecini“, regizată de Geo Saizescu, avându-i colegi de platou pe Grigore Vasiliu-Birlic, Nineta Gusti, Ion Lucian, Carmen Stănescu. Au urmat „Setea“, „Soldaţi fără uniformă“, „Un surâs în plină vară“ sau  „Împuşcături pe portativ“. 
L-a jucat pe Cristoloveanu în „Brigada Diverse intră în acţiune“ (1970), alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, sau Dem Rădulescu. N-a lipsit din comediile de neuitat „B.D. în alertă“ sau „B.D. la munte şi la mare“. 
A fost remarcabil în rolul inginerului agronom Geo în filmul „Toamna bobocilor“, regizat de Mircea Moldovan. 
În teatru a făcut roluri memorabile în „Balerina portocalie“, în „Câinele grădinarului“, în „Sânziana şi Pepelea“ sau în „Triumful talentului“, difuzate la Teatrul Naţional Radiofonic. 
Cartea lui „Teatrul în comunism“se citeşte cu plăcere, având o triplă calitate: informează, reaminteşte, meditează“, a scris Bogdan Ulmu în „File dintr-un jurnal teatral“. 

Dumitru Furdui s-a confesat într-unul dintre volumele sale de memorialistică: 
„Orice ocazie ţi se iveşte să o studiezi cu atenţie şi dacă e-n măsură să îţi schimbe viaţa, cât de cât în bine, să o urmezi. Nimic mai regretabil decât să te gândeşti pe urmă că ai avut o oportunitate şi n-ai folosit-o!“

duminică, 17 octombrie 2021

Vreme rea


La nici doi ani după nuntă, nevastă-sa a început să ningă. La început el nu s-a speriat. A crezut că e normal. Nu mai fusese însurat până atunci, aşa că nu ştia mare lucru despre femeile măritate. Ea era frumoasă aşa, ninsă. Dar lui îi era din ce în ce mai frig. Aşa că a început să bea. Seara, după lucru, mergea cu colegii la băut. Beau şi vorbeau despre neveste. Aflase de la ceilalţi că toate femeile măritate ning uneori. Unele chiar viscoleau câteodată. Altele, dimineaţa erau pline de rouă.  Unele se înceţoşeau, iar altele se înnorau şi plouau zile în şir. Mai ales englezoaicele. Englezoaicele erau nevestele englezilor. N-ar fi aflat asta dacă n-ar fi lucrat la o multinaţională. Într-o zi, un corporatist din ăsta a dispărut. Au aflat mai târziu că fusese surprins de avalanşa de nevastă-sa în pat cu o colegă nemăritată şi însorită. Au ţinut un minut de reculegere, dar nimeni nu s-a gândit la corporatistul mort sub zăpezile nevestei. Toţi s-au gândit la nevestele lor care, înainte de a se mărita, erau toate numai raze de soare. Apoi s-au îmbătat criţă, pregătindu-se pentru tornada de-acasă. Hei, bărbaţilor! Să ştiţi că femeile răsar şi strălucesc doar pe cer senin.
(https://www.facebook.com/marilena.dumitrescu) 

luni, 11 octombrie 2021

Viața mea...

„Viața mea nu este construită pe răstit, pe înjurături, pe relații de forță. Eu nu mi-am permis niciodată să mă răstesc la nimeni. Probabil că autoritâțile ar reacționa daca aș începe să injur. Să spun tot felul de vorbe grele. Dar nu pot, pentru că mă îmbolnăvesc. Relația asta de ostilitate e derizorie. Dacă eu văd la televizor că o majoritate agramată aflată în sânul Parlamentului se răstește, mie bunul simț și educația îmi spun că trebuie să fac invers. E o chestie elementară, creștină, să cumpănești și să stabilești cu blândețe ce ai de făcut.”
————————
Marcel Iureș

marți, 5 octombrie 2021

Sfaturi tibetane

Călugării tibetani sunt consideraţi cei mai înţelepţi din lume. Chiar dacă crezi sau nu în magia spiritualităţii lor, un lucru nu poate fi negat – ei cunosc fericirea; iată 25 de sfaturi esenţiale pentru armonia sufletească care vin din grandiosul Tibet:
1. Îţi place, spune.
2. Nu îţi place, spune.
3. Îţi este dor de cineva, caută-l.
4. Nu înţelegi, întreabă.
5. Vrei să te întâlneşti cu cineva, cheamă-l.
6. Vrei ceva, cere.
7. Niciodată nu te certa.
8. Vrei să fii înţeles, explică.
9. Eşti vinovat, admite, cere scuze.
10. Fiecare îşi are adevărul lui şi aceste adevăruri nu coincid.
11. Nu comunica cu oameni de proastă calitate.
12. Cea mai importantă în viaţă este iubirea – restul sunt detalii.
13. Problemele omului sunt doar în capul lui.
14. Caută plăcerea în tot ce te inconjoară.
15. Nu uita că ai doar o viaţă.
16. Reţine că nu datorezi nimănui nimic.
17. Reţine că nimeni nu îţi
 datorează nimic.
18. Nu regreta timpul şi banii cheltuiţi pentru cunoaşterea lumii.
19. În viaţă să te bazezi doar pe tine.
20. Ai încredere în simţurile tale.
21. Fii răbdător cu oamenii.
22. Admiră natura.
23. Dacă ai dispoziţie prostă,
 aminteşte-ţi că atunci când vei muri nu o vei mai avea deloc.
24. Trăieşte azi pentru că ieri s-a
 dus, iar mâine poate să nu vină. 
25. Nu uita că ziua de azi e cea mai bună zi.
Bucurați-vă, așadar, de cea mai bună zi!